EUROLYGA 2023

S.Štombergui - Europos čempionų trenerio iššūkis

Saulius Štombergas pradeda savarankišką trenerio karjerą Eurolygoje maču prieš Europos čempionų strategą. „Žalgirio” vairą perėmęs 39-erių kaunietis šį vakarą mes iššūkį Vincent’ui Collet, kuris Slovėnijoje pranoko Joną Kazlauską ir atvedė Prancūzijos rinktinę į žemyno pirmenybių viršūnę.

S.Štombergas tapo „Žalgirio“ treneriu. Pirmasis jo mačas Eurolygoje – su Strasbūro SIG, kurią treniruoja Europos čempionų prancūzų strategas.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Štombergas tapo „Žalgirio“ treneriu. Pirmasis jo mačas Eurolygoje – su Strasbūro SIG, kurią treniruoja Europos čempionų prancūzų strategas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Oct 31, 2013, 3:42 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:47 PM

Šį vakarą Kaune susidurs dvi sužeistos ir krizę išgyvenančios komandos.

LKL pirmenybėse „Šiauliams” sekmadienį nusileidęs „Žalgiris” atleido graiką Ilią Zourą ir su nauju strategu mėgins iškovoti pirmąją pergalę Eurolygoje, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Savarankišką trenerio karjerą pradedantis S.Štombergas per mačą su Strasbūro SIG mėgins pasinaudoti emociniu sukrėtimu, kurį kiekvienai ekipai neišvengiamai sukelia tokios permainos.

Du pirmuosius mačus Europos turnyre pralaimėję LKL čempionai jau neturi kur trauktis, jei nori išsaugoti viltį prasimušti į „Top 16” varžybas.

Juolab kad „Žalgirio” arenoje jų laukia akistata su SIG krepšininkais – tiesioginiais konkurentais kovoje dėl vietos pirmajame B grupės ketverte.

„Kaip komanda mes esame praradę pagarbą. Visi atvažiuoja į Kauną mūsų nugalėti. Reikės daug dirbti, stengtis ir kovoti iš visų jėgų, kad galėtume ką nors pasiekti ir patekti į kitą etapą.

Pelnyti pagarbą labai sunku, o prarasti labai lengva. Laukia sunkus darbas”, – vakar sakė S.Štombergas.

Varžovai namuose pralaimėjo

Prancūzai į Kauną vakar atvyko taip pat ne pačios geriausios nuotaikos. Kaip ir „Žalgiris”, du pirmuosius mačus Eurolygoje pralaimėjusi Strasbūro komanda pirmadienį patyrė dar vieną smūgį šalies pirmenybėse.

„Pro A” lygos favoritais vadinami Prancūzijos vicečempionai namie 75:81 nusileido „Cholet” klubui ir šalies čempionate kol kas užima tik šeštąją vietą.

„Tai buvo įprastas mačas po Eurolygos rungtynių. Bet visi mano įspėjimai buvo veltui. Tai tikrai milžiniškas nusivylimas, – pykčio po antrosios nesėkmes namuose neslėpė SIG treneris V.Collet. – Tikėjausi, kad komanda apsisaugos nuo Eurolygos rungtynių pasekmių. Šis pralaimėjimas tikrai nesuteikė pasitikėjimo prieš kelionę į Kauną.”

Gali pasimokyti iš prancūzų

Rengdamas debiutinių savo rungtynių Eurolygoje planą S.Štombergas turėtų pasinaudoti „Cholet” pergalės receptu.

Būsimi „Žalgirio” varžovai per „Pro A” lygos mačą niekaip nesugebėjo apsiginti nuo tritaškių (vien „Cholet” amerikietis Lamaynas Wilsonas pataikė 5 iš 7, o visa komanda – 10 iš 24 tolimų metimų).

„Trys varžovai mums įmetė 62 taškus. Tie, iš kurių mes ir galėjome to laukti. Mes suteikėme varžovams pasitikėjimo, nes leidome jiems pasinaudoti stipriosiomis savo žaidimo pusėmis, – analizavo V.Collet. – Gindamiesi mes neįdėjome reikalingų pastangų, o puldami nepanaudojome savo galimybių po krepšiu, kur turime dominuoti.”

„Mes nebuvome deramai susikaupę. Privalėjome daug geriau žaisti gindamiesi. Mes neįvykdėme to, ko reikalavo treneris”, – pritarė ypač daug kritikos sulaukęs SIG lyderis Alexis Ajinca.

Nuo dviračio – į krepšinį

Šį rugsėjį A.Ajinca svariai prisidėjo prie Prancūzijos rinktinės triumfo Europos pirmenybėse, o po dviejų pirmųjų turų naujai iškeptas žemyno čempionas yra vienas naudingiausių Eurolygos žaidėjų.

Svajodamas debiutuoti pergale S.Štombergas privalo rasti efektyvių būdų, kaip šį vakarą sustabdyti 217 cm ūgio milžiną.

3 sezonus NBA klubų („Charlotte Bobcats”, „Dallas Mavericks” ir „Toronto Raptors”) suolą trynęs 25-erių „centras” pernai grįžo namo ir apsivilkęs SIG aprangą atgaivino karjerą.

Tęsdamas savo šeimos tradicijas A.Ajinca vaikystėje net septynerius metus lankė BMX dviračių treniruotes, o 1997-aisiais Kanadoje net spėjo tapti šios sporto šakos pasaulio vicečempionu savo amžiaus grupėje.

„Daug lavinau kūno koordinaciją ir pusiausvyros jausmą, nes šios savybės yra BMX dviračių sporto pamatai. Tuomet to dar nesuvokiau, bet šis darbas man netiesiogiai padėjo perprasti ir daug krepšinio technikos dalykų, – „L’Equipe” pasakojo A.Ajinca. – Todėl aš esu daug judresnis negu dauguma mano ūgio žaidėjų.”

Bet staiga išstypusį paauglį kiemo draugai paskatino žaisti krepšinį ir sulaukęs dvylikos jis rimtai užsiėmė nauju žaidimu.

„Pusbrolis įtikino mane, kad žaisdamas krepšinį būsiu šoklesnis, todėl galėsiu su dviračiu lengviau šokinėti per didesnius tramplinus.

Jeigu būčiau likęs BMX pasaulyje, tikrai būčiau tapęs profesionalu, bet ten tikriausiai nebūčiau radęs sau tinkamo dviračio”, – juokėsi Europos krepšinio čempionas.

Nesuviliojo NBA pasiūlymai

Ant kelių likę randai A.Ajincai iki šiol primena pavojingas griūtis nuo dviračio ir gausybę traumų.

Prancūzijos milžinui silpnokos kojos sutrukdė įsitvirtinti NBA, bet V.Collet padėjo jam paneigti skeptikų prognozes.

Vidurio puolėjo talentu tikėjęs Prancūzijos rinktinės ir SIG treneris labai daug prisidėjo, kad A.Ajinca padarytų milžinišką šuolį į priekį ir vėl sulauktų NBA klubų dėmesio.

Europos čempionate Slovėnijoje A.Ajinca (9 taškai ir 7 atkovoti kamuoliai) buvo vienas iš keturių svarbiausių „Les Bleus” rinktinės krepšininkų.

„Vincent’ui esu daug skolingas, todėl noriu toliau dirbti su juo, – A.Ajinca aiškino, kodėl po Europos čempionato atmetė „Oklahoma City Thunder” ir „Utah Jazz” pasiūlymus. – Eurolygoje noriu patvirtinti tai, ką parodžiau per „EuroBasket” rungtynes.”

„Sportiniu požiūriu jam tiesiog būtinas dar vienas sezonas Europoje, kad įtvirtintų tai, ką jau pasiekė.

NBA jo vėl lauktų tik antraeilis vaidmuo, nes jo atvykimas nepakeistų komandos hierarchijos, – įsitikinęs V.Collet.  - Ten jis tikriausiai vėl būtų palaidos pirmos klasės kape. Čia jis atgaivino karjerą, todėl turi toliau tobulėti ir parodyti savo tikrąją vertę Eurolygoje. Alexis gali dominuoti Eurolygoje taip pat kaip ir šią vasarą Europos pirmenybėse".

Varžovas – Strasbūro SIG

Klubas. Įkurtas 1928 m. šalia Strasbūro esančiame Ilkirš Grafenstadene, vėliau persikėlė į Strasbūrą (raidės SIG reiškia šių miestų pavadinimus). Spalva – raudona. Miestas – Elzaso sostinėje Strasbūre yra 440 tūkst. gyventojų.

Laimėjimai. Prancūzijos čempionai – 2005 m.

Praėjusį sezoną. Europos turnyruose nežaidė. Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2-ąją vietą (18 ir 12), finale pralaimėjo Nantero JSF 1:3. Prancūzijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Pajūrio Bulonės SOM 86:88. Prancūzijos lygos taurės finale pralaimėjo Gravlino-Diunkerko „Maritime” 69:77.

Prancūzijos lyga. Laimėjo 3 iš 5 rungtynių. Pirmadienį namie pralaimėjo šį sezoną nė karto nesuklupusiai Šolė „Basket” 75:81 (A.Ajinca 22, R.Greeras 14). Naudingiausiai žaidžia A.Ajinca (16,8 tšk., 7,4 atk. kam.), K.Murphy (15 tšk.) ir J.Leloupas (10 tšk.). Pirmų trejų rungtynių dėl traumos negalėjo žaisti A.Diot.

Eurolyga. Pralaimėjo abejas rungtynes: svečiuose Bambergo „Brose” 70:84 (A.Ajinca 19, R.Duport’as 13) ir namie Stambulo „Anadolu Efes” 66:76 (A.Ajinca 18, J.Leloupas 13).

Tarpusavio mačai. „Žalgiris” ir SIG buvo susidūrę Eurolygoje 2005–2006 metų sezoną. Tada pirmajame etape kauniečiai namie laimėjo 72:63, o svečiuose nugalėjo 73:68.

Ką parengė šiam sezonui. Tapęs Prancūzijos vicečempionu Strasbūro klubas rengė prašymą, kad jam būtų suteikta teisė organizuoti Eurolygos atrankos turnyrą. Tačiau to daryti neprireikė – Eurolyga suteikė SIG vardinį kvietimą. Tai tapo rimtu argumentu įtikinėjant SIG dominusius krepšininkus, kodėl bent sezonui persikelti į Elzasą verta labiau nei rungtyniauti kur nors kitur. Eurolygos argumentui neatsispyrė ne vienas žaidėjas, tad Strasbūro ekipos aprangą šiais metais pasimatavo Prancūzijos rinktinės įžaidėjas Antoine’as Diot (perėjo iš „Paris-Levallois”), „Pro A” lygoje labai galingai rungtyniavęs Jeremy Leloupas (Dižono JDA), amerikiečiai Kevinas Murphy („Utah Jazz”) ir lietuvių kilmės Timas Abromaitis (Vilerbano ASVEL).

SIG komandos sudėtis

Nr. Krepšininkas Gimė Ūgis Pilietybė Sez. Klubas praėjusį sezoną

6 Axelis Toupane’as 1992 198 Prancūzija 3 SIG

8 Antoine’as Diot 1989 192 Prancūzija 1 „Paris-Levallois”

9 Jeremy Leloupas 1987 200 Prancūzija 1 Dižono JDA

10 Paulis Lacombe’as 1990 190 Prancūzija 1 Vilerbano ASVEL

13 Louisas Campbellas 1979 191 JAV 2 SIG

14 Ricardo Greeras 1977 196 JAV 6* SIG

15 Romainas Duport’as 1986 218 Prancūzija 2 SIG

19 Arnaud Imhoffas 1993 185 Prancūzija 3 SIG

21 Timas Abromaitis 1989 203 JAV 1 Vilerbano ASVEL

42 Alexis Ajinca 1988 215 Prancūzija 3 SIG

55 Kevinas Murphy 1990 198 JAV 1 „Utah Jazz”

Tren. Vincent’as Collet 1963 - Prancūzija 3 SIG

*su pertraukomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.