EUROLYGA 2023

Pirmasis Tel Avivo „Maccabi“ darbas Lietuvoje – duoklė kruvinai istorijai

„Tikiuosi, kad tai niekada nepasikartos“, - stovėdamas Panerių memoriale kalbėjo Tel Avivo „Maccabi“ treneris Davidas Blattas. Vienas geriausių strategų Europoje, glaudžiai susijęs su kruvinojo Holokausto istorija. D.Blattas – Amerikos žydas.

Tel Avivo „Maccabi“ klubas pagerbė Holokausto aukas Paneriuose.<br>M.Kulbio nuotr.
Tel Avivo „Maccabi“ klubas pagerbė Holokausto aukas Paneriuose.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Nov 6, 2013, 1:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:46 PM

„Atvykome pagerbti, prisiminti praeities košmarų ir prisiimti atsakomybę, kad tai daugiau niekada nepasikartotų. Tai mus daro žmonėmis. Geresniais ir stipresniais“, – sakė jis.

Daugiau nei krepšinis

Trečiadienį lyjant lietui į Panerių memorialą atvyko visa „Maccabi“ komanda. Ji Lietuvoje pasirodė vėlų antradienio vakarą ir nors vizito šalyje tikslas – ketvirtadienio Eurolygos rungtynės su Vilniaus „Lietuvos rytu“, Tel Avivo klubas atsisakė treniruotės.

„Krepšinis sujungia daugybę žmonių iš įvairiausių pasaulio vietų. Jis rodo, kad nors ir varžomės tarpusavyje – esame vieningi, kai norime būti geresni“, – sakė D.Blattas. Jis keletą kartų pabrėžė, kad Holokausto minėjimas, supratimas ir aukų pagerbimas – kelias į geresnį gyvenimą.

„Komanda yra daugiau nei krepšinis, todėl mes nedarėme treniruotės, o vykome čia, – teigė strategas. – Mes taip parodėme pagarbą žuvusiems. Sveikinu ir čia atvykusį jaunimą – jūs esate ateitis.“

Kartu su „Maccabi“ klubu prisiminti šiais metais Lietuvoje minimą Vilniaus geto likvidavimo 70-metį atvyko ir šalies krepšinio žmonės. Vainiką atnešė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, minėjime dalyvavo ir LKL prezidentas Remigijus Milašius, buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris Mindaugas Arlauskas.

Išskirtinė vieta

Kartu su klubu aukas pagerbęs buvęs „Maccabi“ krepšininkas Talis Brody džiaugėsi, kad krepšininkai pasuko ne į treniruotę, o sėdo į autobusą ir išvyko į Panerius.

„Labai džiaugiuosi, kad visa ekipa atvyko. Ir nors čia lyja, jie nusprendė pagerbti visus – ir nužudytus žydus, ir lietuvius. Visus, kuriuos nužudė nacių režimas, – sakė T.Brody. – Tikiuosi, kad tokios tradicijos tęsis. Čia jūs matote tikrą „Maccabi“ veidą.“

„Maccabi“ krepšininkai ne pirmą kartą lankosi panašiose vietose. Aukų pagerbimas – visame pasaulyje žinomo klubo tradicijų dalis. „Niekur kitur nejaučiau tokio artumo, betarpiškumo, kaip čia, – apie užplūdusius jausmus kalbėjo D.Blattas. – būtent Šis memorialas kelia kitokį jausmą. Esame čia – kur ne taip ir seniai viskas vyko. Ir lietuviams, ir žydams. Tas jausmas labai stiprus ir artimas.“

Geresnis žaidimas – vėliau

D.Blattas po pagerbimo prakalbo ir apie krepšinį. „Maccabi“ Eurolygos D grupėje žengia antroje vietoje – turi dvi pergales ir pralaimėjimą. Būtent Izraelio ekipa yra laikoma mačo favorite.

„Jeigu žaidi Lietuvoje, žinai, kad bus sunku. Nesvarbu, su kokia komanda ar koks mačas vyks“, – sakė D.Blattas, kurio auklėtiniai kovos su du pralaimėjimus šiame turnyre iš eilės patyrusia vilniečių ekipa.

„Lietuvos rytas“ jau parodė, kad gali žaisti aukščiausiu lygiu. Komanda įveikė kvalifikacijos barjerą, o tai – sunkus turnyras, juolab kad vyksta sezono starte. Tai rodo, kad komanda – pavojinga, žaidžia kokybiškai“, – apie tai, kad neketina atsipalaiduoti, kalbėjo strategas.

Nors Eurolygoje skaičiai nėra blogi, „Maccabi“ sulaukia daug kritikos dėl pasirodymų Izraelio krepšinio lygoje. D.Blatto kariauna po keturių turų turi tik dvi pergales ir užima tik dešimtąją vietą iš dvylikos ekipų.

„Deja, bet per pastaruosius metus sulig kiekvienu sezonu turėdavau padaryti daug pakeitimų. Tai lėmė ir tam tikras problemas. Komandai sunku būti aukščiausio lygio būtent šiame etape. Tačiau apie sausį turėtumėte pamatyti, iš ko mes padaryti“, – sakė D.Blattas, netrukus patraukęs atgal į autobusą, tačiau ne kartą su krepšininkais sustojęs prie vaikų – bene pusšimtis moksleivių prašė žaidėjų parašų ir norėjo nusifotografuoti.

„Lietuvos ryto“ ir „Maccabi“ mačas Vilniaus „Siemens“ arenoje vyks ketvirtadienį, 19 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.