EUROLYGA 2023

Vilnietėms Eurolygos varžovės – lyg tankai

Buvusiai krepšininkei – nauji išbandymai. „Kibirkštis-Viči” šiandien rungtynėmis Lenkijoje pradeda Eurolygos sezoną, kuris Jurgitai Štreimikytei-Virbickienei bus pirmasis einant vilniečių trenerės pareigas.

Jaunai „Kibirkšties-Viči” komandai Eurolygoje bus sunku prilygti varžovėms, bet žaidėjoms reikia grūdintis.<br>„Kibirkšties-Viči” klubo nuotr.
Jaunai „Kibirkšties-Viči” komandai Eurolygoje bus sunku prilygti varžovėms, bet žaidėjoms reikia grūdintis.<br>„Kibirkšties-Viči” klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Nov 6, 2013, 2:04 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:46 PM

Per krepšininkės karjerą J.Štreimikytė-Virbickienė yra laimėjusi daugybę titulų su klubais ir Lietuvos rinktine, bet tokio iššūkio dar neturėjo.

1997 metų Europos čempionė ir 2009 metų Eurolygos čempionė šiemet pasikeitė vietomis su Tadu Stankevičiumi ir iš asistentės peršoko į treneres Vilniaus „Kibirkšties-Viči” komandoje.

Krepšinio aikštėje laimėti įpratusios Lietuvos moterų krepšinio legendos laukia sudėtingas sezonas. Praėjusį sezoną Europos taurės varžybose žaidusios Lietuvos čempionės vasarą buvo priimtos į Eurolygą, ir tai, regis, tapo staigmena net pačiam klubui.

Komanda pradėta burti tik vasaros pabaigoje, ir stipriausių mūsų šalies krepšininkių privilioti jau nepavyko.

Tik viena žaidėja – Mantė Kvedaravičiūtė šiemet atstovavo Lietuvos rinktinei Europos čempionate, o trys į Vilnių pakviestos legionierės tebeieško savo vaidmens komandoje.

Daugumą kontrolinių rungtynių, kai varžovės buvo Rusijos komandos, vilnietės pralaimėjo.

Be to, ne visos keturios pergalės Lietuvos moterų krepšinio lygoje (LMKL) buvo pasiektos lengvai, kaip daug metų buvo įprasta stipriausiam šalies klubui.

Todėl prieš pirmąjį Eurolygos mačą Lenkijoje su Pulkovicių CCC klubu, su kuriuo vasarą kontraktą sudarė Aušra Bimbaitė, naujajai „Kibirkšties-Viči” trenerei neramu.

– Kaip jaučiatės pirmą sezoną tapusi pagrindine komandos trenere? – „Lietuvos rytas” paklausė J.Štreimikytės-Virbickienės.

– Trečiadienio vakarą ne tik man, bet ir daliai mūsų žaidėjų bus debiutas Eurolygoje. Galima sakyti, laukiame dvigubo debiuto. Man, kaip ir kiekvienam naujokui, iškyla daug klausimų. Reikia dar daug išmokti ir sužinoti – tai normalu.

Pati žaidžiau Eurolygoje daugiau nei dešimt sezonų ir žinau, koks tai turnyras. Esame pasiruošusios žaisti, bet rezultatus lems daug dalykų.

– Praėjusį sezoną „Kibirkštis-Viči” žaidė Europos taurės turnyre. Ar buvo išmintinga keltis į Eurolygą, kurioje dauguma klubų turi daug didesnį biudžetą?

– Europos taurės varžybose praėjusį sezoną sužaidėme tik 4 rungtynes – tai labai mažai.

Po Naujųjų metų mums liko tik Lietuvos ir Baltijos pirmenybės, o tai nėra to lygio turnyrai, kuriuose jaunos krepšininkės galėtų greitai tobulėti.

Dauguma mūsų jaunų žaidėjų neturi galimybių žaisti aukštu lygiu užsienyje.

Eurolygoje mūsų laukia bent 12 aukšto lygio rungtynių. Taip, žaidėjos Eurolygoje bus įmestos tarsi kovoti prieš tanką. Tačiau pasirinkimo neturime.

Žaidžiant tik LMKL varžybose problemų ateityje gali turėti mūsų šalies rinktinė. Juo labiau kad šiuo metu užsienyje žaidžia tik kelios nacionalinės komandos krepšininkės.

Suprantame, kad gali tekti nuryti ne vieną karčią piliulę, bet grūdintis reikia. Norėčiau paprašyti supratimo ir palaikymo, nes mūsų laukia didelis iššūkis.

– Ar esate patenkinta komandos sudėtimi?

– Vasaros darbus labai varžė klubo biudžetas. Taip susiklostė, kad kai kurios Lietuvos rinktinės žaidėjos nepanoro žaisti mūsų komandoje.

Klube sutikusios rungtyniauti lietuvės pasižymi ryžtu. Matysime, ar užteks meistriškumo.

O užsieniečių pasirinkimą nulėmė turimas biudžetas. Žinoma, būtų gerai turėti bent dvi aukšto lygio legionieres, kurios patemptų visą komandą – jaunos žaidėjos turėtų pavyzdį ne tik varžybose, bet ir treniruotėse.

Mūsų klube nėra legionierių, kurios tempia, kurios viską geriau už kitas padaro ir imasi iniciatyvos sudėtingą akimirką.

Kita vertus, gal tai ir gerai. Nebus už ko slėptis – viską reikės padaryti pačioms.

– Legionierės nėra komandos lyderės net LMKL varžybose. Kokią naudą jos suteiks Eurolygoje?

– Ieva Krastinia gauna vis daugiau žaidimo laiko. Ji greitai įsiliejo į komandą, nes latvių ir lietuvių krepšinio supratimas yra panašus. Tai patikima gynėja, o puolant atsiskleis ateityje. Galbūt ji kol kas pernelyg retai meta į krepšį. Kitos dvi užsienietės – amerikietės. Jos pirmą sezoną žaidžia Europoje ir pirmą kartą turi legionierių statusą.

Ir jos nėra tokio aukšto lygio krepšininkės, kurios iškart galėtų pritapti bet kurioje komandoje. Amerikietėms reikia laiko ne tik perprasti europietišką krepšinį, bet ir prisitaikyti prie naujos socialinės aplinkos.

Iš savo patirties žinau, jog į Europą pirmą kartą atvykusioms amerikietėms dažniausiai reikia bent 2–3 mėnesių, kad jos galėtų parodyti savo tikrąjį veidą.

Todėl mes apsišarvavome kantrybe ir stengiamės padėti, nes jos mums reikalingos.

– Kam esate numačiusi lyderės vaidmenį?

– Ryškios lyderės neturime. Tačiau dvi žaidėjos visomis prasmėmis yra svarbiausios šioje komandoje.

Rima Valentienė vienuolika sezonų yra žaidusi Eurolygoje, daug metų Lietuvos rinktinėje. Ji – patikimas žmogus ir gera žaidėja, kuria pasitikiu šimtu procentų.

Vita Kuktienė turi kelerių metų Eurolygos patirtį. Prieš porą metų, kai žaidėme Eurolygoje su Kauno „Viči-Aistėmis”, ji buvo kertinis akmuo komandoje. Ji nebijo atsakomybės.

Jaunos žaidėjos Lina Pikčiūtė, Mantė Kvedaravičiūtė, Kristina Alminaitė irgi yra paragavusios Eurolygos skonio. Dar kelios žaidėjos pernai rungtyniavo Europos taurės varžybose.

Visoms jaunoms krepšininkėms trūksta stabilumo. Sunku nuspėti, kokia joms pasitaikys diena.

Man labiausiai nerimą kelia tai, kad vis pasitaiko rungtynių, per kurias nesužaidžia tos krepšininkės, iš kurių tikiuosi daugiausia.

– Kurie klubai Eurolygos C grupėje bus favoritai ir koks vaidmuo atiteks „Kibirkšties-Viči” komandai?

– Pagal sudėtį galingiausiai atrodo Stambulo „Galatasaray” ir Salamankos „Avenida” klubai.

Mūsų pirmųjų varžovių – Pulkovicių krepšininkių irgi nenuvertinčiau. Pernai ši Lenkijos komanda debiutavo Eurolygoje, bet sugebėjo patekti tarp aštuonių geriausių komandų.

Mūsų komanda popieriuje yra autsaiderė. Reikia tai pripažinti. Esame sąrašo apačioje ir turime įdėti daug pastangų, kad pakiltume bent keliais laipteliais aukščiau.

Reikia būti realistams su nedidele optimizmo gaidele.

Vilniaus „Kibirkštis-Viči”

Gynėjos – Rima Valentienė (35 metai, 170 cm ūgio), Hollie Mershon (23, 181; praėjusį sezoną – Drexelio universitetas, JAV), Ieva Krastinia (23, 174; Rygos TTT, Latvija), Mantė Kvedaravičiūtė (22, 180), Eglė Šniokaitė (25, 175), Greta Šniokaitė (22, 173).

Puolėjos – Daina Gabalytė (33, 182; praėjusį sezoną nežaidė), Vita Kuktienė (33, 186), Ieva Šimkutė (24, 191; „La Troche”, Prancūzija).

Vidurio puolėjos – Lina Pikčiūtė (22, 192), Sofija Aleksandravicius (22, 198; Deividsono koledžas, JAV), Kristina Alminaitė (22, 204).

Varžovės – Pulkovicių CCC

Laimėjimai. Lenkijos čempionės – 2013 m. Lenkijos taurės laimėtojos – 2004 ir 2013 m.

Praėjęs sezonas. Lenkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1-ąją vietą (17 ir 1), finale nugalėjo Krokuvos „Wisla” 4:0. Lenkijos taurės finale nugalėjo „Wisla” 72:63. Eurolygos pirmojo etapo grupėje užėmė 3-iąją vietą (6 ir 6), ketvirtfinalio grupėje – 3-iąją (1 ir 2).

Lenkijos lyga. Užima 2-ąją vietą (7 ir 1) ir atsilieka tik nuo visas 8 rungtynes laimėjusios „Wisla”. Naudingiausiai žaidžia B.Snell (15 tšk.), V.Musina (10,7 tšk.) ir M.Leciejewska (10 tšk.).

Moterų Eurolyga

A grupė: Jekaterinburgo UMMC (Rusija), Skijaus „Baretta Famila” (Italija), Kaiserio „Kaskispor” (Turkija), Košicės „Good Angels” (Slovakija), Buržo „Tango Basket” (Prancūzija), Dėro „Uni” (Vengrija).

B grupė: Stambulo „Fenerbahce” (Turkija), Orenburgo „Nadežda” (Rusija), Brno „Imos” (Čekija), Krokuvos „Wisla” (Lenkija), Madrido „Rivas Ecopolis” (Ispanija), Šoprono „Uniqua Euroleasing” (Vengrija), Monpeljė „Lattes” (Prancūzija).

C grupė: Vilniaus „Kibirkštis-Viči”, Vidnojės „Sparta & K” (Rusija), Pulkovicių CCC (Lenkija), Zagrebo „Novi” (Kroatija), Stambulo „Galatasaray” (Turkija), Salamankos „Perfumerias Avenida” (Ispanija), Prahos USK (Čekija).

Į antrąjį etapą iškops po 4 geriausias grupės komandas ir dvi užėmusios penktąsias vietas. Jei tarp penkių geriausių A grupėje bus ir finalo aštuoneto šeimininkė Jekaterinburgo UMMC ekipa, į antrą ratą pateks visi trys penktąsias vietas užėmę klubai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.