EUROLYGA 2023

D.Zavacko neapakino Maskvos CSKA žvaigždžių spindesys

Neįtikėtinas žaidėjas ir komandos draugas. Kovotojas. Jam nerūpi, ar pralaimi 20, ar 5 taškais. Jis vis tiek kovoja tik dėl pergalės. Tokie atsiliepimai – apie 33 metų puolėją Donatą Zavacką. Nežinia, ar dėl šių savybių, bet patyrusį 203 cm ūgio lietuvį rudens pradžioje buvo pasikvietusi net ir tituluotoji Maskvos CSKA ekipa. Su portalu lrytas.lt bendravęs D.Zavackas atviras – mėnuo Europos superklube paliko geriausius atsiminimus.

„Mums reikėjo bendraujančio, malonaus žaidėjo, kuris lengvai įsilietų į naują kolektyvą. D.Zavackas lengvai kalba angliškai ir rusiškai ir yra aukšto lygio krepšininkas“, – apie D.Zavacką kalbėjo E.Messina.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
„Mums reikėjo bendraujančio, malonaus žaidėjo, kuris lengvai įsilietų į naują kolektyvą. D.Zavackas lengvai kalba angliškai ir rusiškai ir yra aukšto lygio krepšininkas“, – apie D.Zavacką kalbėjo E.Messina.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Nov 27, 2013, 1:46 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:11 AM

Neskraidė padebesiais

D.Zavackas savo agentui greičiausiai liko skolingas gero vyno butelį. Rugsėjo pradžioje jį į peržiūrą pasikvietė pats CSKA. Rusijos komanda tuo metu buvo išretėjusi dėl traumų ir į Europos čempionatą Slovėnijoje išvykusių žaidėjų.

D.Zavackas pernelyg nedvejojo ir davė teigiamą atsakymą. Klaipėdietis pripažino, jog CSKA pasiūlymas tikrai nustebino.

„Žinojau, kas kviečia, todėl dvejonių neliko“, – portalui lrytas.lt tikino D.Zavackas.

Bet į Maskvą D.Zavackas skrido ramus kaip belgas. „Visi esame žmonės, tai ką čia dabar jaudinsies prieš kažką“, – juokėsi lengvuoju ir sunkiuoju krašto puolėju galintis žaisti lietuvis.

D.Zavackas dar tiksliai nežinojo, ar didžiausioje pasaulio valstybėje užsibus tik vienam mėnesiui. CSKA neatmetė galimybės, kad lietuvis Rusijoje pasisvečiuos ir ilgiau. „Kiek būsi, nuspręsime eigoje“, – Donatui pasakė CSKA vadovai.

Asmeninio vairuotojo neprašė

D.Zavackui Maskvoje buvo suteiktos tokios pat sąlygos, kaip ir tokioms krepšinio žvaigždėms kaip Nenadui Krstičiui, Viktorui Chriapai, Sonny Weemsui ar Milošui Teodosičiui. Puolėjas apsigyveno viešbutyje, nuo kurio pasiekti areną galėjo maždaug per 10 minučių.

CSKA viską apmokėjo ir davė automobilį. D.Zavacką po Maskvos spūstis galėjo vežioti ir asmeninis vairuotojas, bet už tokią prabangą lietuviui būtų tekę mokėti iš savo piniginės. Todėl D.Zavackas nusprendė pats išbandyti Rusijos sostinės eismo ypatumus.

„Aš labai daug kur iš centrinės miesto dalies neklaidžiojau. Nes gali įvažiuoti į kamštį ir kaip užstrigsi kokiai valandai“, – portalui lrytas.lt pasakojo D.Zavackas.

Pasak žaidėjo, asmeniniams vairuotojams pinigų negailėjo amerikiečiai, kuriems taip būdavo paprasčiau ar apsipirkti, ar tenkinti kitus poreikius.

„Didelės prabangos nebuvo, bet viskas buvo aukštame lygyje“, – gyvenimo sąlygas CSKA ekipoje apibendrino D.Zavackas.

Žaisdavo boulingą

Atvykęs į CSKA treniruotę D.Zavackas turėjo eilinį pokalbį su neeiliniu treneriu. Profesoriumi tituluojamas Ettore Messina elementariai išdėstė, ko tikisi iš lietuvio ir palinkėjo gero darbo.

„E.Messina paliko labai reiklaus trenerio įspūdį. Kiekvienas žingsnis ar centimetras aikštelėje yra skaičiuojamas. Visiems būtų įdomu ir malonu pasitreniruoti pas tokį trenerį. Pas E.Messiną sužinojau daug tokių dalykų, kokių pas kitus trenerius neteko daryti. Buvo tikrai įdomu“, – pažintį su vienu geriausių Europos trenerių prisiminė D.Zavackas.

CSKA krepšininkai naujoką sutiko šiltai. Be to, Maskvoje jis rado ir pažįstamų iš tų laikų, kai dar mokėsi JAV ir žaidė NCAA.

Su visais sutarti sekėsi puikiai. D.Zavacko pažintį su CSKA žvaigždėmis palengvino ir tai, kad su vietiniais žaidėjais jis galėjo laisvai bendrauti rusiškai, o legionieriais – angliškai. Ir naujųjų draugų, kaip įsitikino D.Zavackas, milijonai tikrai nebuvo sugadinę.

„Nemačiau jokio sužvaigždėjimo. Tai buvo tikri profesionalai. Treniruotėse jie atlikdavo savo darbą, o po jų visi eidavome pavalgyti. Pavyzdžiui, kartu pažaisdavome ir boulingą ir panašiai. Problemų tikrai nebuvo“, – tvirtino D.Zavackas.

Kalbama, kad CSKA įžaidėjas Milošas Teodosičius – itin sudėtingo charakterio asmenybė. Bet D.Zavackui taip visiškai nepasirodė.

„Tikrai ne. Kaip žaidėjas, aikštėje jis išties išskirtinis, bet rūbinėje serbas – kaip ir visi normalūs vyrai. Būdavo galima ir pajuokauti“, - neigiamą įvaizdį susikūrusį M.Teodosičių užstojo D.Zavackas.

Debiutavo su trenksmu

CSKA marškinėliai D.Zavacko pirmosiose rungtynėse nesuvaržė. Draugiškame susitikime su Pistojos „Giorgio Tesi Group“ ekipa puolėjas pelnė 14 taškų ir buvo rezultatyviausias Rusijos klube. Taip lietuvis naujiesiems komandos draugams įrodė, kad su juo teks skaitytis.

Gal toks mačas D.Zavackui leido pasvajoti ir apie ilgesnę viešnagę Maskvoje?

„Koks čia gali būti svajojimas. Visi žinojome situaciją, dėl ko atvažiavau. Tikrai nesvajojau. Tik dar kartą įrodžiau, kad galiu žaisti kažkokiame lygyje ir nesu toks blogas“, – juokėsi D.Zavackas.

Per petį po mačo nepatapšnojo ir E.Messina. D.Zavackas juokėsi, kad CSKA komandoje didesnio dėmesio iš E.Messinos nesulaukia nė vienas žaidėjas.

Tačiau dar kartą taip sublizgėti nebepavyko. D.Zavackas žaisdavo neilgai ir metimais aikštėje nesišvaistydavo.

„Išėjęs į aikštę stengdavausi padaryti viską, ką galiu. Tokioje komandoje metimais nesišvaistysi. Buvo tam tikri tikslai bei užduotys ir stengiausi jas vykdyti“, – pasakojo puolėjas, kurio CSKA vadovai prašė sudaryti konkurenciją treniruotėse ir aikštėje.

Rugsėjo pabaigoje į Maskvą atskrido Slovėnijoje prakaitą lieję rinktinių krepšininkai. Traumuotieji atsistojo ant kojų. D.Zavackui teko atsisveikinti su Maskva.

Įsiminė krepšinio IQ

CSKA ekipos rūbinę D.Zavackas paliko tik su geriausiais prisiminimais. D.Zavackas susipažino su vieno galingiausių Europos klubų organizacija, pamatė rūbinėje tvyrančią atmosferą, susipažino su aukščiausio lygio žaidėjų priežiūra.

„Tau tereikia tik susikoncentruoti krepšiniui, o visa kita už tave padaryta“, – portalui lrytas.lt teigė D.Zavackas.

Be abejonės, 33 metų krepšininkui didelį įspūdį paliko ir CSKA žaidėjų profesionalumas. Juk kamuoliu teko dalytis su Senojo žemyno krepšinio gigantais.

„Išsiskyrė kai kurių žaidėjų krepšinio supratimas. Tokie žaidėjai kaip Milošas Teodosičius ar Viktoras Chriapa, kaip jie skaito krepšinį... Tikrai jautėsi aukštas lygis. Išnaudodavo kiekvieną mažiausią klaidą, iškišdavo perdavimus. Buvo daug niuansų“, – prisiminė D.Zavackas.

Žvejyba valtelėje

Palikęs Maskvą, D.Zavackas persikėlė į Bonos „Telekom“ klubą. Bet Vokietijoje žaidė taip pat laikinai – iš NBA grįžus ten įsitvirtinti nepavykusiam krepšininkui, po pusantro mėnesio turėjo susikrauti lagaminus.

Telefonu pagauti D.Zavacką tapo žymiai lengviau. Puolėjas dabar trumpam gali leisti sau atsipūsti, pažvejoti valtelėje. Tiesa, visiškai neatsipalaiduoja – treniruojasi individualiai ir palaiko formą.

Kur D.Zavackas norėtų tęsti karjerą? Pats žaidėjas neturi konkrečių pasiūlymų, bet žino viena – trumpalaikių sutarčių, kurias šiuo metu jam dabar siūlo keli klubai, lietuvis tikrai nebepriims.

„Kas čia žino, kur pakryps tie keliai. Gal ir į Lietuvą. Konkrečių pasiūlymų neturiu. Sėdžiu ir laukiu Kalėdų, – juokėsi D.Zavackas, netrukus paklaustas apie galimybę žaisti gimtinėje – Klaipėdos „Neptūne“. – Namie visada geriausia (Juokiasi. – Red.). Niekada nesakiau, kad ir negrįšiu. Bet nieko konkretaus iš klubo sulaukęs neturiu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.