EUROLYGA 2023

D.Lavrinovičius – apie protestus Kijeve, karjerą Ukrainoje ir S.Štombergą

Darjušas Lavrinovičius su šeima gyvena Kijevo centre, tačiau Ukrainą drebinantys neramumai nepasiekė Lietuvos krepšininko namų židinio. Nors Kijevo „Budivelnyk" komandos marškinėlius pirmą sezoną vilkintį 34 metų 212 cm ūgio vidurio puolėją Ukrainoje supa revoliucinės nuotaikos, pats krepšininkas gyvena sportiniu režimu.

D.Lavrinovičius yra rezultatyviausias „Budivelnyk" žaidėjas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D.Lavrinovičius yra rezultatyviausias „Budivelnyk" žaidėjas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

2013-12-03 09:19, atnaujinta 2018-02-20 00:41

„Gyvenu Kijevo centre, mitingai vyksta netoli, tačiau nieko pernelyg daug nepastebėjau. Raketos neskraido, triukšmo nesigirdi", - šyptelėjo Darjušas.

Namai - sporto salė. Retsykiais - apsilankymas restoranuose su komandos draugais arba šeima. Toks legionieriaus kasdienis gyvenimas Ukrainos sostinėje. Į nuomojamą butą vakarais po treniruočių grįžtantį krepšininką pasitinka žmona ir vaikai, todėl vienišu vilku krepšinio veteranas nesijaučia.

„Kol kas, ačiū, viskas gerai", - šyptelėjo Lietuvos rinktinės ir Kijevo „Budivelnyk" aukštaūgis.

Prieš mėnesį 34-ąjį gimtadienį paminėjusiam D.Lavrinovičiui „Budivelnyk“ ekipa – aštuntoji per visą karjerą. Kol kas neaišku, ar paskutinė, tačiau akivaizdu – viena sėkmingiausių.

Ukrainos pirmenybėse aukštaūgis renka po 19 taškų ir atkovoja po 6 kamuolius. Solidūs statistikos rodikliais ir Eurolygoje - 13,6 taško, 5,3 kamuolio. Tai yra geriausi rodikliai latvio Ainaro Bagatskio treniruojamoje komandoje.

Komandos žaidimas stiprėja

- Darjušai, ar jau apsipratote naujajame klube? - lrytas.lt paklausė D.Lavrinovičiaus.

- Apsipratau labai greitai, kaip ir visada. Niekas neskriaudžia (juokiasi). Viskas labai gerai.

- Prieš šį sezoną klubas kėlė ambicingus tikslus, tačiau kol kas „Budivelnyk" kelias - duobėtas. Ukrainos pirmenybėse dalijatės 4-6 vietas, o Eurolygos per septynis mačus iškovota tik viena pergalė ir paskutinė vieta A grupėje. Kodėl komandai nesiseka?

- Norisi kuo aukštesnių vietų, bet sezonas dar priešakyje. Svarbiausia, kad šiuo metu atrandame savo žaidimą ir rungtyniaujame geriau nei pačioje sezono pradžioje.

Eurolygoje esame debiutantai ir sunku kovoti su tokiais grandais kaip Stambulo „Fenerbahce Ulker", Maskvos CSKA, „Barcelona". Dar turime vilties, nes namie žaisime su Belgrado „Partizan" ir „JSF Nanterre", išvykoje - su „Barcelona". Tikimės nugalėti šias komandas ir patekti į „Top 16" etapą. Tai - pagrindinis komandos tikslas.

- Klubą antrą sezoną treniruoja latvis A.Bagatskis. Kaip sekasi dirbti su šiuo specialistu?

- Treneris palieka gerą įspūdį - yra tikras profesionalas, turi naujų idėjų, savo sistemą. Bandome ją įgyvendinti.

Apskritai, nėra taip blogai, kaip gali atrodyti. Pastaruoju metu žaidžiame gerai - nugalėjome Ukrainos pirmenybių lyderius „Doneck" ir Mariupolio „Azovmaš". Buvo pakeisti keli žaidėjai ir tikiu, kad ateityje demonstruosime geresnį žaidimą.

- Priešingai nei komandos rezultatai, jūsų asmeninė jūsų statistika nėra bloga - esate ekipos lyderis.

- Man tai jau nėra labai svarbu - nesu jaunas žaidėjas, visi turbūt žino mano galimybes, žino, ką galiu ir kaip žaidžiu. Man svarbiausia - komandos rezultatai.

- Kijevo komandoje žaidžia dar du Lietuvos krepšininkai - Dainius Šalenga ir Michailas Anisimovas. Ar su šiais krepšininkais daugiausia ir bendraujate?

- Žinoma, su jais daugiau pabendrauju, būna, išeiname kartu kur nors pavalgyti. Tačiau stengiuosi su visais vienodai pasikalbėti. Nieko neišskiriu (šypsosi).

Vasara rinktinėje nenualino

- Prieš sezoną minėjote, kad Kijevo komandoje galėjo atsidurti ir Kšyštofas - „Budivelink" norėjo vieno iš jūsų. Ar dabar nesigailite, kad nelikote Kaune, juk „Žalgiris" turi daugiau vilčių patekti į Eurolygos „Top 16" etapą?

- Tikrai ne. Negalvoju apie tai, kas būtų, jeigu būtų. Man dabar svarbiausia - mūsų komandos situacija. Į viską žiūriu profesionaliai ir niekada nesigailiu dėl klubo pasirinkimo.

- Praėjusį sezoną rungtyniavote Lietuvoje, šį - Ukrainoje. Ar labai skiriasi šių čempionatų lygis?

- Taip, skiriasi. Ukrainos čempionatas - stipresnis. Čia mažiausiai su 6-8 komandomis reikia kovoti iš visų jėgų, pajėgiausios sudėties. Ekipos yra įsigijusios labai pajėgius, aukšto meistriškumo legionierius.

- Sekmadienį Kauno „Žalgiris" pralaimėjo Prienų komandai. Nustebote?

- Taip, skaičiau apie tai, kalbėjau su komandos žaidėjais. Gaila, kad pralaimėjo. Tam įtakos turėjo prieš keletą dienų žaistos sunkios Eurolygos rungtynės, kurios pareikalavo daug emocijų. Kauniečiai laimėjo svarbias rungtynes, o tai jiems pakišo koją Prienuose.

Treneris Saulius Štombergas - perspektyvus treneris. Jis buvo mąstantis, nekvailas krepšininkas, žaidė geruose klubuose, bendravo su daug gerų trenerių, todėl įgijo geros patirties. Manau, kad dėka tos įgytos patirties jis gali kažką pasiekti. Kol kas jam pirmi metai, todėl sunku, bet jis turi dideles perspektyvas.

- Šią vasarą dėl Lietuvos rinktinės neteko daug pailsėti - ar jaučiate nuovargį?

- Tiesą pasakius, nelabai. Atvykus į Kijevą daug poilsio negavau, bet buvau neregistruotas kelioms rungtynėms ir labai gerai pasinaudojau man suteiktu poilsiu. Atsigauti laiko užteko ir kūnas atsistatė.

- O apie kitą vasarą rinktinėje jau pagalvojate?

- Oi, labai toli iki tos vasaros. Dar reikia peržiemoti (juokiasi).

Neramumai nepalietė

- Kijeve įsikūrėte su šeima įsikūrėte?

- Taip. Vaikai lanko tarptautinę mokyklą. Nuomojame butą netoli salės - automobiliu ją pasiekiu vos per 5 minutes. Apskritai, klubo organizacija esu labai patenkintas. Jeigu kokios problemos, visada ištiesia ranką, padeda.

- Su Lietuvoje rungtyniaujančiu broliu Kšyštofu bendraujate dažnai?

- Praktiškai kasdien. Bendraujame pokalbių internete programomis „Skype", „Viber". Telefonu - mažiau. Kam mokėti, jeigu yra tokios priemonės internete? Kam mokėti pinigus, jeigu yra nemokamai (šypteli).

- Ar per šventes planuojate grįžti į Lietuvą?

- Per šventes bus rungtynės, paskutinis mačas šiais metais - gruodžio 29-ąją. Bus tik kelios laisvos dienos, todėl neverta net važiuoti - daugiau bus nuovargio nei poilsio. Geriausias variantas - jei tėvai atvažiuos pas mus į svečius.

- Kijevą pastarą savaitę purto neramumai. Ar pajutote, kad situacija šalyje šiuo metu - įtempta?

- Žinokite, nepajutau. Mano toks darbas - salė, namai. Nemačiau mitingų, agresijos. Mažai ką ir galiu pakomentuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.