EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio rinktinės radare – naujas įžaidėjas?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriai jau daugybę metų ieškojo Šarūno Jasikevičiaus arba Manto Kalniečio dublerio. Išbandę Giedrių Gustą ir Marių Prekevičių, specialistai keleriems metams apsistojo ties Tomu Delininkaičiu. Tačiau Jonas Kazlauskas dabar turės didesnį pasirinkimą. Į Lietuvos krepšinio padangę veržiasi Vokietijoje puikiai rungtyniaujantis gynėjas Benas Veikalas.

Vokietijoje siautėjantis B.Veikalas turėjo atkreipti J.Kazlausko dėmesį.<br>„Youtube“ nuotr.
Vokietijoje siautėjantis B.Veikalas turėjo atkreipti J.Kazlausko dėmesį.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Dec 9, 2013, 7:52 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:57 PM

30 metų 192 cm ūgio Bonos „Telekom“ lyderis per visą karjerą niekada nesulaukė nei rinktinės, nei Kauno „Žalgirio“ ar Vilniaus „Lietuvos ryto“ žvalgų dėmesio. Tačiau rungtyniaudamas taip įspūdingai, B.Veikalas gali išpildyti seną svajonę.

Vokietijos čempionate lietuvis pelno vidutiniškai 17,5 taško (55 proc. dvit., 51 proc. trit.), o Europos taurėje renka 14,6 taško.

„Kaip ir kiekvienam krepšininkui, žaisti rinktinėje – mano svajonė“, – kukliai šyptelėjo su portalu lrytas.lt bendravęs B.Veikalas.

Nepaisant puikių asmeninių rezultatų, joniškietis savo galimybes vertina atsargiai. Jis supranta, kad konkurencija norint patekti į nacionalinę komandą – negailestingai milžiniška.

Galėtų prisitaikyti

Kaip ir T.Delininkaitis, B.Veikalas nėra tipinis įžaidėjas. Be to, pastaruosius pusantrų metų Vokietijoje jis žaidžia atakuojančio gynėjo pozicijoje.

Nenuostabu, nes Bonos klube kamuolius skirsto prieš penkerius metus „Lietuvos ryte“ žaidęs Jaredas Jordanas, Vokietijoje per rungtynes atliekantis po beveik net 8 rezultatyvius perdavimus.

„Daug geriau jaučiuosi atakuojančio žaidėjo pozicijoje, – pabrėžė B.Veikalas. – Tačiau jei reikėtų, bandyčiau žaisti ir įžaidėju.“

Vis dėlto gynėjas nuoširdus – jis negali pasakyti, ar tiktų atlikti atakų organizatoriaus pareigas. Bet T.Delininkaičio kandidatūra nėra tokia tvirta, kad J.Kazlauskas užsimerkęs galėtų jį traukti į galutinę sudėtį.

Tuo tarpu atakuojančio gynėjo pozicijoje – karšta. Ten yra Renaldas Seibutis, Martynas Pocius, prieš Europos čempionatą neįtikęs Martynas Gecevičius.

Vienas pagrindinių B.Veikalo konkurentų pranašumų yra tas, kad tie žaidėjai yra laiko patikrinti ir turi sukaupę didesnę patirtį aukščiausio lygio rungtynėse.

„Suprantu, kad į nacionalinę komandą išsirikiavusi ilga eilė. Yra daug labai pajėgių žaidėjų, ypač mano pozicijoje. Svajonių yra, bet aš suprantu ir realybę“, – surimtėjo B.Veikalas.

„Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dėmesys

Šalies grandai visada teikia išskirtinį dėmesį pajėgiems Lietuvos krepšininkams ir likusias spragas glaisto legionieriais. Todėl „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ po sezono greičiausiai ilgiau įsižiūrės į B.Veikalo fotografiją skautų ataskaitose.

Stipriausių šalies komandų duris svajoja praverti ir pats B.Veikalas: „Be abejo, būtų labai malonu žaisti tokiose komandose. Mano tikslas – žaisti kuo aukštesnio lygio žaidimą. Tačiau dabar galvoju tik apie šį sezoną.“

Lietuviui būtų neįprasta prisitaikyti ne tik prie žalios ir baltos arba juodos, baltos ir raudonos spalvų marškinėlių, bet ir žaidimo laiko. Jau penkerius metus B.Veikalas rungtyniauja daugiau nei 25 minutes. „Žalgiryje“ ar „Lietuvos ryte“ B.Veikalo minutės būtų apkarpytos.

„Nemanau, kad būtų sunku kilti nuo suolo. Aš ir anksčiau žaisdavau ne starto penkete“, – kitokio vaidmens problemos neįžvelgtų B.Veikalas.

Tiesa, Lietuvos grandai kol kas susikoncentravę tik į įvykius aikštelėje, o į B.Veikalą krypsta ne Lietuvos, o kitų šalių klubų akys. Lietuvio sutartis su „Telekom“ galioja dar ir kitą sezoną, bet joje numatyta sąlyga, kad vasarą gynėjas galės pakeisti ekipą. Susidomėjusiųjų B.Veikalu jau netrūksta.

Dėkingas treneriui

B.Veikalas už karjeros šuolį labiausiai dėkingas „Telekom“ vyriausiajam treneriui Fischeriui Matthiasui. Tik atvykęs į Boną jis lietuviui pasakė, kad nori jį matyti dar agresyvesnį ir aktyvesnį. „Treneris skyrė man daug derinių, prašė manęs dažniau mesti, atakuoti“, – portalui lrytas.lt pasakojo B.Veikalas.

Taip nuo praėjusio sezono B.Veikalo rezultatyvumo vidurkis šoktelėjo nuo 11,4 iki 17,5 taško. Be abejo, progresą lėmė ir darbas prieš sezoną. Debiutui Europos taurės turnyre, kuriame varžovus lietuvis baudžia rinkdamas 14,6 taško, ruošėsi vasarą.

Dabar B.Veikalo nuotrauka nuolat mirga pranešimuose apie „Telekom“ rungtynes. Vokietijoje Bonos klubas užima penktąją vietą ir mina lyderiams ant kulnų.

„Bonoje nesijaučiu žvaigžde, – galvą purtė B.Veikalas. – Paprasčiausiai atlieku savo darbą. Bet, aišku, malonu, kad yra tų gerbėjų. Bonoje – pusė milijono gyventojų, o krepšinis čia – populiariausias sportas. Vokietijos čempionate renkasi pilnos tribūnos žiūrovų.“

Neapmaudu, kad žvaigždė suspindo taip vėlai – trisdešimties?

„Kaip čia pasakius. Geriau vėliau nei niekada. Džiaugiuosi šiuo sezonu. Jis man – geriausias karjeroje. O kaip bus ateityje, pamatysime“, – apie senas dar neišpildytas, bet kaip niekada realias svajones užsiminė B.Veikalas.

Karjera

2002–2007 m. „Metro State College“ (NCAA-2).  

2007–2009 m. Kėdainių „Nevėžis“.  

2009–2011 m. „Prostejov“ (Čekija).  

2011 m. – Bonos „Telekom“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.