EUROLYGA 2023

A.Jomantui Pasvalyje netrūksta nei sostinės bruzdesio, nei krepšinio dramos

Septyneri metai su Vilniaus „Lietuvos rytu“, kovos blizgančiose Eurolygos arenose, du kartus lietas pergalės šampanas Europos taurės turnyro finaluose, ant piršto spindintis LKL čempionų žiedas. 28 metų puolėjo Artūro Jomanto gyvenimas 2006-2013 metais buvo sudėliotas pagal griežtą ir įtemptą grafiką. Tačiau šių metų rugpjūtį dvimetrinis krepšininkas sudarė sutartį su „Pieno žvaigždžių“ komanda ir iš sostinės šurmulio persikėlė į ramų nė 10 tūkstančių gyventojų neturintį Pasvalį. Bet A.Jomanto dienos ramiame Aukštaitijos miestelyje nepasikeitė.

A.Jomantas yra rezultatyviausias Pasvalio „Pieno žvaigždžių" žaidėjas.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
A.Jomantas yra rezultatyviausias Pasvalio „Pieno žvaigždžių" žaidėjas.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2013-12-10 09:57, atnaujinta 2018-02-19 21:52

Ramybė negniuždo

A.Jomantas jau buvo pripratęs prie didžiulio Vilniaus gyvenimo tempo, bet atvykęs į Pasvalį kultūrinio šoko nepatyrė. Žaidėjas gimė ir augo per 30 tūkstančių gyventojų turinčiuose Mažeikiuose, todėl prisitaikyti prie kitokio ritmo nebuvo sunku.

„Taip, palyginti su sostine, Pasvalyje yra daug skirtumų, tačiau man čia viskas priimtina. Pats esu paprastas žmogus iš mažo miesto, todėl nesu išlepęs ir neturėjau dėl ko stebėtis, kad Pasvalyje nėra to ar ano“, – portalui lrytas.lt apie pasikeitusį gyvenimą pasakojo A.Jomantas.

Tiesa, Vilniaus A.Jomantas nepamiršo. Jei palankiai sudėliotas rungtynių ir treniruočių tvarkaraštis, puolėjas į sostinę grįžta kartą per savaitę. Ten jis lanko brolį, susitinka su draugais. Beje, netoli Pasvalio gyvena nemažai giminių, todėl mažeikiškis nesijaučia vienišas.

„Rytinė treniruotė, pietūs, poilsis, vakarinė treniruotė, miegas“, – banalią dienotvarkę keliais žodžiais apibrėžia „Pieno žvaigždžių“ naujokas. 

„Pasvalyje nelabai yra kur išeiti“, – neslepia A.Jomantas. Todėl jei nepavyksta ištrūkti iš Pasvalio, „Pieno žvaigždžių“ klubo narys laisvalaikį leidžia žaisdamas kompiuterinius žaidimus arba su komandos draugais sėda prie pokerio stalo.

„Komanda – labai draugiška. Aišku, tie, kurie turi šeimas, su mumis praleidžia mažiau laiko. Bet visi likusieji stengiamės būti drauge. Kartu pavalgome, žaidžiame pokerį. Jei turime laisvą vakarą, nuvažiuojame į Panevėžio kino teatrą“, – portalui lrytas.lt pasakoja A.Jomantas.

Pasvalyje prisimindamas Vilnių A.Jomantas gali pasigesti veiklos. Bet intrigos bei dramų krepšinio aikštelėje netrūksta ir vilkint mėlyną „Pieno žvaigždžių“ aprangą.

Prisiminė, kaip mesti į krepšį

„Lietuvos ryto“ komandoje A.Jomantas buvo pamiršęs, ką reiškia nuolat atsidurti atakų smaigalyje. Tačiau Pasvalyje puolėjui nebereikia dairytis į komandos draugus. Puolime „Pieno žvaigždžių“ žaidėjai ieško jo paties.

„Labai džiaugiuosi, kad treneris manimi taip pasitiki ir duoda daug laisvės, – neslėpė tik Lietuvoje per visą karjerą rungtyniavęs tautietis. – Įgavau pasitikėjimo savo jėgomis. Džiaugiuosi vėl žaisdamas, o ne sėdėdamas suolo. Tai yra pagrindinis dalykas, kodėl atvykau į Pasvalį. Esu labai patenkintas.“

LKL čempionate A.Jomantas pelno vidutiniškai 13,2 taško ir yra rezultatyviausias „Pieno žvaigždžių“ žaidėjas. Po 11 metimų per mačą atliekantis krepšininkas dvitaškius pataiko 54 procentų tikslumu, taip pat po krepšiu atkovoja 7,3 kamuolio ir atlieka 2,4 rezultatyvaus perdavimo. Pagal naudingumo koeficientą (15,8) lygoje jis – dvyliktas.

Buvęs ilgametis „Lietuvos ryto“ narys puikiai sužaidė paskutiniąsias dvejas rungtynes. Pergalingose rungtynėse su Prienų „Tonybet“ jis pelnė 26 taškus, atkovojo 10 kamuolių ir surinko 33 naudingumo balus, o prie pergalės prieš Panevėžio „Lietkabelį“ A.Jomantas prisidėjo 10 taškų, 13 atkovotų kamuolių ir 4 rezultatyviais perdavimais.

„LKL čempionatas šiemet yra labai pajėgus. Tai rodo ir „Šiaulių“ bei „Tonybet“ pergalės prieš „Žalgirį“. Dabar LKL yra daug apylygių komandų, žaidžiame keturis ratus. Bus labai įdomu“, – tikino A.Jomantas.

Kas geriau: kovoti dėl titulų su Lietuvos grandu, bet žaisti mažai, ar atstovauti LKL vidutiniokui, tačiau ten griežti pirmuoju smuiku?

Portalui lrytas.lt A.Jomantas sako, kad jam svarbiausia daug žaisti. Žaidėjas tikisi rasti aukso viduriuką – gauti pakankamai žaisti komandoje, kovojančioje dėl kažko daugiau nei LKL bronza.

Buvo per prastas

Kodėl A.Jomantas po septynerių metų „Lietuvos ryte“ pasirinko Pasvalį? „Labai norėjau gauti daug žaisti. Tiesiog pasirašydamas sutartį pakalbėjau su treneriu ir vadovais. Man labai patiko, kad jie nori laimėti LKL bronzą. Buvo dar kai kurie kiti pasiūlymai, bet pasirinkau „Pieno žvaigždes“, – savo pasirinkimą vasarą prisiminė A.Jomantas.

Tačiau nejaugi žaidimo minučių nebuvo galima gauti ir užsienio klube? Į klausimą A.Jomantas atsako nuoširdžiai.

„Atvirai kalbant, po paskutinių dviejų prastų sezonų, aukštesnio lygio komandos per daug manimi nesidomėjo. Be to, prieš sezoną laikas pernelyg užsitempė, todėl nebenorėjau laukti“, – tvirtino žaidėjas.

Jei A.Jomantas ir toliau žais taip sėkmingai ir „Pieno žvaigždėms“ laimės išsvajotąją bronzą, labai realu, kad užsieniečiai atkreips dėmesį į universalųjį lietuvį.

„Visada norisi žaisti arčiau namų, bet jei privers aplinkybės, važiuosiu į užsienį, – sakė A.Jomantas. – Vis dėlto dabar svarbiausias – šis sezonas. Apie nieką kitą negalvoju.“

Sveikina žalgirietį

Už atgautą pasitikėjimą savimi A.Jomantas dėkingas žalgiriečiui – „Pieno žvaigždžių“ treneriui Rimantui Grigui. 51 metų specialistas anksčiau ilgai dirbo su Kauno „Žalgiriu“ – tiek su dubleriais, tiek su pagrindine komanda.

2006-2008 metais LKL finale R.Grigas dar pats braižė derinius, kaip žalgiriečiams įveikti A.Jomanto gynybą. Dabar jis leidžia puolėjui atsiskleisti puolime.

„Prisimename tuos laikus, bet per dantį vienas kito netraukiame. Kas buvo, tas. Dabar mes esame vienoje barikadų pusėje“, – šypteli A.Jomantas.

„Žalgirio“ pavadinimas dar dažnai minimas A.Jomanto ir R.Grigo pokalbiuose. Kai kauniečiai švenčia pergalę Eurolygoje, treneris sulaukia patyrusio savo auklėtinio sveikinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.