EUROLYGA 2023

Naujasis Vokietijos krepšinio vunderkindas kelią į NBA tiesia arogancija ir drąsa

Kylanti Vokietijos krepšinio žvaigždė Dennisas Schroderis prakaitą lieja ant NBA arenų parketo. Jaunas nepatyręs žaidėjas turi įrodyti savo vertę tarp gerokai žymesnių komandos draugų, paliekančių jį šešėlyje. Tačiau kai kurie krepšinio specialistai tiki, kad „Atlanta Hawks“ klube atsidūręs 185 cm ūgio įžaidėjas žengia žvaigždžių keliu, rašo spiegel.de.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 7:12 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:35 PM

Likus valandai iki rungtynių aikštėje dirbo LeBronas Jamesas ir Chrisas Boshas. Dvi „Miami Heat“ superžvaigždės rengėsi ikisezoninėms rungtynėms su „Hawks“. L.Jamesas vilkėjo sniego baltumo treningą, ant galvos buvo užsidėjęs raištį. Kiekvieną jo judesį klyksmu palydėdavo merginos.

D.Schroderis jokio panašaus jausmo nepatiria. Jis nieko negirdi. Jis sėdi persirengimo kambaryje priešais savo spintelę ir linksi galva. „Hawks“ personalo darbuotojai žaidėjams išdalino rankšluosčius, kiekvienoje spintelėje atsidūrė „Nike“šlepetės ir hermetiškos kojinės su NBA logotipu.

D.Schroderio mintys – kažkur toli. Jis klausosi muzikos - „iPod“ grotuve sukasi Meek Millo, reperio ir „Filadelfijos“ dainos „Dreams and Nightmares“, „Young & Gettin' It“ ir „Believe It“.

Tai gali būti visos D.Schroderio vasaros garso takelis.

Du keliai

D.Schroderiui – 20 metų. Jis žaidė trečiojoje Vokietijos lygoje ir visai neseniai „Bundesliga“ čempionate vilkėjo „Braunschweig“ aprangą. Pasirodęs aukščiausioje šalies lygoje jis buvo pastebėtas talentų skauto ir sulaukė kvietimo į Portlandą.

Tai nutiko dar praėjusią vasarą. Krepšininkas iškart sutiko sudalyvauti „Nike Hoop Summint“ žvaigždžių rungtynėse, kurioje varžėsi geriausi viso pasaulio jaunieji žaidėjai. D.Schroderis sužaidė 29 minutes, pelnė 18 taškų, atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Jis taip elegantiškai nardė tarp varžovų gynėjų, kad priminė Kobe Bryantą, kuomet šis buvo jaunas.

Nuo tada amerikiečiai jį lygino su supertalentu, krepšinio genijumi ir jau birželį D.Schroderis padėjo parašą ant kontrakto su „Hawks“.

Jis tapo vienu iš gladiatorių didžiausioje krepšinio erdvėje – NBA. Ir jeigu viskas klostysis gerai, D.Schroderis gali tapti kitu Dirku Nowitzkiu. Jeigu ne – jis tiesiog keliaus iš komandos į komandą, it koks nereikalingas lagaminas, kol sugrįš į Europą, apverkdamas nesėkmę.

Vadino arogantišku

D.Schroderis krepšinį žaisti pradėjo vienuolikos. Tuomet jis mėgo su draugais laiką leisti Braunšveigo parke. Jis važinėjo riedlente, dėl smagumo vietinėje aikštelėje pamėtydavo į krepšį.

Čia jį pastebėjo berniukų treneris, kuris įtikino vaikiną, kad turi atvykti į treniruotę.

D.Schroderio talentas buvo akivaizdus, todėl treneris jam skyrė daugiau dėmesio. Be trijų per savaitę reguliarių treniruočių su komanda strategas vaikiną dar papildomai vesdavosi į mokyklos sporto salę – taip pat triskart per savaitę. Čia jie dažniausiai žaisdavo vienas prieš vieną.

Jau septyniolikos D.Schroderis buvo jaunių rinktinės narys. Jo komandos draugai teigė, kad vaikinas buvo toks arogantiškas, kad niekada neatlikdavo perdavimo kitam žaidėjui, jeigu manydavo, kad šis nėra talentingas.

„Visada norėjau žaisti NBA, - sakė D.Schroderis. - Tai labai anksti pasakiau ir savo draugams.“

Negavo vizos

Kartą per metus prie NBA durų išsirikiuoja gausybė jaunų krepšininkų. Tai būna magiškoji Naujokų biržos diena, kur 30 klubų pasirenka geriausius žaidėjus ir suteikia jiems šansą žaisti pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Šiemet birža vyko birželį, Brukline, naujai atidarytoje „Barclays Center“ arenoje. Čia pasirodė reperis Jay-Z, renginį transliavo daugiau nei 100 šalių televizijos.

D.Schroderio čia nebuvo. Jis pakliuvo tarp tų, kurių pavardė atsidūrė sąraše, tačiau kelią užkirto teisiniai dalykai – vokietis negavo vizos. Tačiau krepšininkas neliūdėjo – jis savo namuose surengė vakarėlį.

Po vidurnakčio buvo įjungtas ESPN sporto kanalas. Praėjus porai valandų pirmieji šešiolika krepšininkų buvo pasirinkti. Tarp jų D.Schroderio nebuvo ir vaikinas pradėjo šiek tiek nervintis. Tačiau tada prabilo „Hawks“ klubas ir D.Schroderis atsidūrė naujoje komandoje.

Netikėtas palyginimas

„D.Schroderis – kaip Rajonas Rondo, tik jaunesnis“, - pasakė TV komentatorius Jalenas Rose'as, pats žaidęs NBA. R.Rondo yra „Boston Celtics“ įžaidėjas. Jis laikomas vienu geriausių lygos žaidėjų, savo sąskaitoje turi NBA čempionų titulą. Todėl D.Schroderis buvo šiek tiek nustebęs, kai išgirdo tokį palyginimą.

„Negali tokių žodžių priimti už gryną pinigą, - sakė jis. - Tačiau savaime aišku, kad jausmas – malonus.“

Kai dar būdamas šešiolikos D.Schroderis mėgino patekti į rinktinę, jis tėvui davė pažadą: „Aš pateksiu į NBA.“

Tačiau jo tėvas momento, kai sūnus tą pažadą išpildė, nepamatė. Praėjus porai savaičių po išsakytų žodžių „Siemens“ kompanijoje inžinieriumi dirbęs vyras mirė nuo širdies smūgio. Vaikinas liko su mama, kilusia iš Gambijos.

Tėvo mirtis D.Schroderio gyvenimą apvertė aukštyn kojomis. Vaikinas užsidarė, tačiau pradėjo dar rimčiau treniruotis. Jis nuolat kartojo, kad privalo ištesėti žodžius.

Šeima – aukščiau visko

D.Schroderio gyvenimas sukasi apie šeimą. Jo sesuo ir dukra persikėlė į Atlantą, čia atkeliauti nusprendė ir vyresnis brolis bei draugas. „Man svarbu, kad šeima būtų aplink, kai nežaidžiu, - sakė D.Schroderis. - Aš juk dar esu labai jaunas.“

Jis paraitoja „Hawks“ marškinėlių rankovę ir porą kartų sulenkia raumenis. Vaikino viršutinė kūno dalis atspindi požiūrį į pasaulį. „Šeima svarbiau už viską“ – toks užrašas puošia jo dešinę ranką. Taip pat čia matosi krepšinio kamuolys su numeriu 17 – tai jo marškinėlių ir tėvo mėgstamiausias skaičius.

Užrašas „Ilsėkis ramybėje“ ištatuiruotas ant kairės rankos – tėvo atminimui. Visai neseniai D.Schroderis pasidarė dar vieną - „Alacho valia“ užrašyta ant jo čiurnos.

D.Schroderis – musulmonas. Jis nevartoja alkoholio ir meldžiasi kiekvieną rytą, vakarą.

Hierarchijoje - žemiausias

NBA egzistuoja nematoma hierarchija, kurią diktuoja amžius, pinigai ir autoritetas. Čia yra multimilijonierių, kaip Alas Horfordas - „Hawks“ žvaigždė, uždirbanti 12 mln. JAV dolerių per sezoną. Jis dėvi „Lacoste“ kompanijos sportbačius ir „Calvin Klein“ džinsus. Jam visuomet pirmam leidžiama palikti persirengimo kambarį.

Yra tokių veteranų, kaip Eltonas Brandas – 34 metų, kuris kadaise buvo kylanti NBA žvaigždė. Dabar jo karjera artėja pabaigos link. Žaidėjas daugiau laiko praleidžia sėdėdamas ant atsarginių suolo.

Ir yra naujokai, kaip D.Schroderis, kuriam dar reikia daug ko išmokti.

Dar ikisezoninio mačo su „Heat“ rytą D.Schroderis atsikelia valanda su puse anksčiau nei įprasta. Jam reikia surūšiuoti marškinėlius ir šiuos padėti prie komandos draugų kambarių „Four Seasons“ viešbutyje.

Numeris 0 – Jeffui Teague, pagrindiniam „Hawks“ atakų organizatoriui. 15 – A.Horfordui. 17 – pačiam.

Surenka batus

Rytinės treniruotės pabaigoje, kai jo komandos draugai vis dar mėto kamuolius į krepšį, D.Schroderis eina aikštės paribiu. Tai jo darbas surinkti atsarginius batus. Jis atrodo, tarsi žingsniuodamas Kalėdų eglės link – su trimis poromis kairėje rankoje, ir trimis – dešinėje. Parankėse – po krepšinio kamuolį.

Naujokai turi nešioti batus į persirengimo kambarį. Tai – tradicija. D.Schroderio veidas atrodo taip, lyg šis neseniai būtų užkandęs čili pipirų.

Sezono pabaigoje patyrę krepšininkai padėkoja naujokams ir šiuos nusiveda apsipirkti. Tokiems, kaip A.Horfordas nupirkti auksinę grandinėlę – visiški niekai, tačiau tai – tradicijos dalis.

Jos turi būti paisoma. Naujokai turi patarnauti, prieš prisiimdami svarbesnį vaidmenį ir mesdami iššūkį vyresniems.

Kai D.Schroderis sugrįžta iš persirengimo kambario, pradeda provokuojančiai eiti per aikštę. Nuolankumas nėra tarp jo stipriausių bruožų.

Tai jis jau suspėjo pademonstruoti pačiame NBA starta - rungtynėse su „Sacramento Kings“ vokietis, bandydamas apeiti „Kings“ aukštaūgio DeMarcuso Cousinso užtvarą, kumščiu kirto varžovui į intymią vietą.

Po smūgio D.Cousinsas surėkė iš skausmo, tačiau teisėjai šio epizodo neužfiksavo ir rungtynių nestabdė. Tačiau NBA lyga išanalizavo šį epizodą ir skyrė vokiečiui nuobaudą - suspendavo D.Schroederį vienerioms rungtynėms.

Nėra naivus

Kai „Hawks“ pirmą kartą surengė atvirą treniruotę, į „Philips“ areną atėjo apie tūkstantį sirgalių. Visas pastatas aidėjo nuo muzikos, kai renginio vedėjas paskelbė, kad atėjo laikas pristatyti komandą.

„Pirmyn“, - pasakė keli komandos veteranai ir švelniai stumtelėjo D.Schroderį ir Pero Antičių – du NBA naujokus.

D.Schroderis žinojo, kas jo laukia, todėl susikaupė ir stipriai užsirišo batelius, o makedonietis P.Antičius tiesiog išbėgo į areną – tiesiai gerbėjams į rankas. Netrukus jis prasmego žmonių jūroje. Jam teko dėti parašą šimtus kartų.

Veteranai juokėsi ir plojo rankomis lyg mokyklos laikais, kai iškrėsdavo pokštą.

P.Antičiui – 31 metai, o D.Schroderiui – 20. Tačiau vaikinas nėra naivus.

Išsiderėjo daugiau pinigų

Žaidėjų atlyginimai – NBA ir krepšininkų sąjungos derybų reikalas. D.Schroderis, kaip ir visi naujokai, per pirmuosius dvejus metus uždirba 2,76 mln. JAV dolerių. Tačiau vokietis pabrėžia, kad jis nėra sudaręs jokios sutarties su sąjunga, todėl gali kalbėtis dėl didesnio atlyginimo.

Jo agentas pakalbėjo su „Hawks“ ir dabar D.Schroderis gauna daugiau nei minimalią startinę sumą. „Hawks“ labai pasitiki manimi, - sako krepšininkas. - Jie spaudžia mane.“

Vokiečio treneris Mike'as Budenholzeris – taip pat naujas Atlantoje. Anksčiau jis buvo trenerio asistentu „San Antonio Spurs“ klube.

Čia pamatęs D.Schroderį jis krepšininkui pasakė, kad šis jam primena jauną Tony Parkerį. Palyginimas su NBA superžvaigžde iš Prancūzijos pakylėjo vaikiną, jį įkvėpė.

31-erių T.Parkeris – ir NBA žvaigždė, ir Holivudo gyvenimo dalis. Jis buvo vedęs garsaus serialo „Nusivylusios namų šeimininkės“ žvaigždę Eva Longorią.

Ar palyginimai jam netampa našta? Klausimą išgirdęs D.Schroderis žiūri taip, lyg jo nesuprastų. Vaikinas pabrėžia, kad viena didžiausių jo stiprybių yra ta, kad jis nieko nebijo.

Prieš treniruotę – treniruotės

D.Schroderis žiūri daug vaizdo įrašų. Kiekviena treniruotė su „Hawks“ yra įrašyta ir ją jis tyrinėja namuose. Vokietis sako, kad tai jam padeda tobulėti. Jis taip pat praleidžia nemažai papildomo laiko dirbdamas.

Iki šiol jo pataikymas buvo vidutiniškas, todėl D.Schroderis treniruojasi mesti šuolyje, mesti iš toliau, mesti tritaškius. Ir visa tai – prieš treniruotę.

Kai praėjusį rugpjūtį jis atvyko į Atlantą, svėrė 71 kilogramą. Jam reikėjo priaugti bent penkis kilogramus, nes kitaip, trenerio žodžiais, jis bus nupūstas.

Treniruočių procesas susideda iš kelių dalių. Viena iš jų – 45 minučių darbas su svoriais. Po to – trys proteinų kokteiliai, kuriuos jam suplaka „Hawks“ fizinio pasirengimo guru.

Dabar D.Schroderis sveria 78 kilogramus, tačiau vis tiek atrodo taip, kad galėtų būti nupūstas.

Per ikisezoninį mačą su „Heat“ treneris išsiuntė D.Schroderį į aikštę. Tai jis padarė pirmojo kėlinio pabaigoje. Vokiečiui buvo pasakyta intensyviai dirbti gynyboje, tačiau jam tai sekėsi sunkiai. Tiesioginis varžovas Norrisas Cole'as jį nustūmė į šalį. D.Shroderis susvyravo, taip leisdamas laisvam mesti N.Cole'ui.

Du taškai Majamiui. Svarbi pamoka – D.Schroderiui. Sveikas atvykęs į negailestingą NBA pasaulį.

Mėgsta prabangą

Jis Atlantos gatvėmis vairuoja išnuomotą „Chevrolet“. Jam jau užsakytas „Audi A7” automobilis, tačiau jis dar nėra pristatytas. Kartą vienoje Amerikos televizijoje D.Schroderis sulaukė klausimo, kokią madą mėgsta.

Louiso Vuittono, atsakė jis. Vaikinui taip pat patinka dėvėti Gucci. Las Vegase jis įsigijo auksinį Michaelo Korso laikrodį.

D.Schroderis ir sesuo apsigyveno neseniai pastatyto rajono apartamentuose. Kaimynystėje yra išskirtinių restoranų, „Victoria's Secret“ parduotuvė, kino teatras.

Nuo jo namų iki „Hawks“ arenos – penkiolika minučių kelio automobiliu. O arena – miesto centre.

Išgyvens ar pasieks viską?

Per mačo su „Heat“ vidurį „Hawks“ atsilikinėjo 19 taškų. Atrodė, kad jau – viskas. D.Schroderis sunkiai dirbo gynyboje, vis pastodamas kelią varžovams. Likus trims minutėms iki finalinio švilpuko Atlantos ekipa vis dar atsilikinėjo 10 taškų. Netrukus D.Schroderis veržėsi krepšio link ir išprovokavo pražangą.

Du baudos metimai. Žiūrovai švilpė, šaukė, kad tik išblaškytų naujoką. Jis prametė pirmąjį, o netrukus ir antrąjį metimus. „Hawks“ pralaimėjo.

Išsekęs D.Schroderis atsisėdo persirengimo kambaryje. Jis nežinojo, ar jam būti laimingam, ar liūdnam. Jis įkvėpė komandą spurtui antrojoje pusėje, tačiau nepataikė baudos metimų.

Jį apkabino P.Antičius. Tai – palaikymo gestas.

D.Schroderis nusišypso. Jis turi ambicijų ir talento kopti elito link, tačiau NBA – sunki ir negailestinga lyga, kur patogumui ir maloniam laikui vietos labai mažai.

„Man patiko Denniso entuziazmas ir energija gynyboje, - diplomatiškai sakė M.Budenholzeris. - Jis atras būdą, kaip išgyventi NBA.

Tik išgyventi? D.Schroderis sako: „Savaime aišku, kad noriu daugiau nei to.“

Tiesa, jaunajam vokiečiui dar teks nuversti kalnus, kad įtikintų trenerius ir komandos draugus, jog gali tapti elitiniu žaidėju. Sezono startas NBA debiutantui kol kas kuklus - per 11 rungtynių gynėjas aikštėje praleidžia vidutiniškai po 14 minučių, per kurias pelno po 3,7 taško ir atlieka po 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.