EUROLYGA 2023

Ar „Raptors“ komandos lipdymas apie J.Valančiūną – teisingas žingsnis?

„Toronto Raptors“ pateikė vieną didžiausių staigmenų šį NBA sezoną, jau iškovojusi 19 pergalių ir turinti 17 pralaimėjimų. Dėl tokios statistikos Toronto komanda Rytų konferencijoje užima trečiąją vietą. „Raptors“ gerokai patobulėjo ir į priekį išsiveržė po mainų, kai į Sakramentą buvo išsiųstas Rudy Gay.

J.Valančiūnas NBA džiugina sirgalius, bet nuo pat pradžių iškeltų lūkesčių dar neatitinka.<br>AP archyvo nuotr.
J.Valančiūnas NBA džiugina sirgalius, bet nuo pat pradžių iškeltų lūkesčių dar neatitinka.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2014, 12:43 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:32 PM

Tačiau yra vienas klausimas, neduodantis ramybės. Ar naujasis generalinis direktorius Masai Ujiri priėmė teisingą sprendimą, komandą klijuodamas apie Joną Valančiūną, klausia bleacherreport.com.

Dar net nesužaidęs nė vienos minutės NBA krepšininkas buvo giriamas įvairiausių šaltinių. „Jis turi daugelio didžių „centrų“ savybių“,  buvo rašoma nba.com naujokų biržos profilyje.

Ramūnas Butautas J.Valančiūną lygino su Pau Gasoliu.

„Hoopsworld“ žurnalistas Stephenas Brotherstonas 2012-ųjų vasarį rašė, kad J.Valančiūno karjera kitapus Atlanto turėtų jį paversti favoritu kitų metų naujokų lenktynėse. Tad suprantama, kad „Raptors“ sirgaliai jaunajam krepšininkui kartelę iškėlė aukštai. Jis tų lūkesčių nepateisino.

Tačiau šansą gavęs J.Valančiūnas garbingai sužaidė savo, kaip naujoko, sezoną, pelnydamas 8,9 taško, atkovodamas šešis kamuolius ir atlikdamas po 1,3 bloko per mačą. Traumos jį privertė sėsti ant suolo, tad iš 82 rungtynių jis sužaidė 62. Apie jį niekada nebuvo svarstoma kaip apie pretendentą į Metų naujoko apdovanojimą – šį apdovanojimą atsiėmė „Blazers“ atstovas Damianas Lillardas.

Nepaisant ankstyvo nuvylimo, 21 metų 213 cm ūgio krepšininkas 2013-ųjų NBA vasaros lygoje privertė kilstelėti antakius. Ten jis dominavo, tačiau, kaip paaiškėjo, ugningas žaidimas tik trumpam apakino jį mačiusius, o vėliau užgeso.

Las Vegase J.Valančiūnas pelnydavo po 18,8 taško ir atkovodavo po 10 kamuolių, atakuodamas 56,1 proc. taiklumu žaisdamas ir 87,9 proc. taiklumu nuo baudų metimo linijos. Namo jis išsivežė naudingiausio vasaros lygos krepšininko apdovanojimą.

Dvigubas dviženklis vidutinėje statistikoje privertė „Raptors“ sirgalius šypsotis, tačiau po šiais skaičiais slėpėsi ne tokie džiugūs rodikliai.

J.Valančiūnas atakavo taikliai ir galingai žaidė po krepšiu, bet taip pat jis padarydavo vidutiniškai penkias klaidas ir rinkdavo po 5,8 pražangos per mačą. Kadangi krepšininkai vasaros lygoje negali išsibauduoti, J.Valančiūnui per dvikovą su „Kings“ pavyko per 29 minutes prasižengti 9 kartus.

Ironiška, bet Arvydas Sabonis sakė, kad J.Valančiūnas nuostabiai žaidžia gynyboje ir žino, kaip išvengti pražangų. 

Nenuostabu, kad J.Valančiūnui nepavyko atitikti lūkesčių, kuriuos pats ir sukūrė NBA vasaros lygoje. Šį sezoną jis pelno po 10,7 taško, atkovoja po 8,3 kamuolio, prasižengia po 3,2 karto per mačą. Baudų problema ir toliau išlieka, tai apsunkina jaunojo NBA žaidėjo kelią.

JAV sporto žiniasklaidos gigantės ESPN žurnalistas Marcas Steinas, kalbėdamas apie „Raptors“ klubo galimybes mainyti žaidėjus, sakė: „Visi, išskyrus J.Valančiūną.“ Chadas Fordas jam antrino. „J.Valančiūnas ir gal Amiras Johnsonas yra vieninteliai vaikinai, kuriuos klubas tikrai nori pasilikti“, – sakė jis.

Taigi ar M.Ujiri tikrai priėmė teisingą sprendimą, suteikdamas aukštaūgiui neliečiamybę?

Antrus metus NBA duonos ragaujantis J.Valančiūnas dar nepriaugo iki tų liaupsių ir lūkesčių. Jis tikrai neatrodo kaip jaunas P.Gasolis. Tačiau sakoma, kad kantrybė – dorybė.

Iškeitus R.Gay J.Valančiūnas dviženklę taškų sumą pelnė vienuolika kartų. Mačas su „Indiana Pacers“ jam buvo sudėtingas, nes pelnė tik keturis taškus, prasižengė penkiskart ir padarė keturias klaidas. Tačiau, viską sudėjus, jam sekasi geriau, kai komandą paliko R.Gay.

Rungtynėse su „Bucks“ lietuvis vėl žibėjo – pelnė 17 taškų ir atkovojo 11 kamuolių.

Kalbant apie „Pacers“, Roy Hibbertas per savo antruosius metus NBA pelnydavo po 11,7 taško, atkovodavo 5,7 kamuolio ir blokuodavo po 1,6 kamuolio. Alas Horfordas pelnydavo po 11,5 taško, atkovodavo po 9,3 kamuolio ir blokuodavo po 1,4 metimo.

To nepakanka, kad būtų galima pasakyti, ar J.Valančiūnas pakartos šių dviejų „Visų žvaigždžių“ kalibro aukštaūgių kelią, tačiau ne visi galingieji „centrai“ dominavo, kai atvėrė NBA duris. Kartais tiems talentams prireikdavo keleto sezonų, kad tvirtai atsistotų ant kojų.

Įpusėjęs antrąjį NBA sezoną J.Valančiūnas yra tik 21-erių. Jis dar turi daug laiko tobulinti žaidimą ir augti iki „Visų žvaigždžių“ lygio.

Tad kaltinti M.Ujiri dėl to, kad jis nenorėjo atiduoti krepšininko kitoms komandoms, negalima. Penktasis „Raptors“ šaukimas 2011 metų NBA naujokų biržoje turėjo iš anksto užkrautą naštą.

J.Valančiūnas dar nepasiekė jam iškeltos kartelės, tačiau M.Ujiri žino, kad neturi teisės per anksti atsisakyti šio talento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.