EUROLYGA 2023

Grėsmingiausias burtų scenarijus Lietuvai visai nebaisus?

Per burtų traukimo ceremoniją krepšinio kamuolys nebumbsi ant parketo, tinklelio neskrodžia tritaškis metimas, o lanko nedrebina galingi dėjimai. Tačiau kol garbaus svečio ranka maišo kamuoliukus, kuriuose slypi mylimos komandos priešininko užrašas, nejučia sukausto įtampa ir imi nervintis ne ką mažiau nei prieš lemiamą rungtynių ataką. Toks vakaras laukia Lietuvos vyrų rinktinės gerbėjų, kai 20 val. Barselonoje bus traukiami 2014 metų pasaulio čempionato burtai.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-02-03 15:52, atnaujinta 2018-02-16 18:35

Jau žinoma, kad grupių etape Lietuva nesirungs su Ispanija, JAV ir Argentina – pirmojo krepšelio komandomis. Aišku, kad Jonui Kazlauskui auklėtinių nereiks ruošti mačui su Suomija, kurie pateks į grupę arba su ispanais, arba su amerikiečiais.

O kas bus toliau, jau lems burtų magija. Portalas lrytas.lt pateikia blogiausią pirmadienio vakaro burtų scenarijų Lietuvos nacionalinei komandai. Bet ne viskas taip baisu, kaip atrodo.

Antrasis krepšelis: Angola, Egiptas, Senegalas, Suomija

Kadangi Suomija negali žaisti kartu su Lietuva, iš trijų Afrikos žemyno rinktinių išsirinkti nesudėtinga. Tereikia pažiūrėti į 2013 metų Afrikos čempionato rezultatus ir viskas tampa aišku. Nė karto per 7 mačus nesuklupusi Angola yra rimčiausią iššūkį mesti pasiruošusi Juodojo žemyno ekipa. 

Daugybę metų kartu žaidžiantis komandos branduolys jau subrendo. Įkvėpti puikaus pernykščio pasirodymo Madagaskare, Angolos krepšininkai pasirengę nuveikti šį tą daugiau nei aštuntfinalis ar, juolab, grupės etapas. Tai vienas paskutiniųjų šansų, kai Afrika turės progą didžiuotis Angola.

Senegalas ir Egiptas nėra tokios silpnos komandos, kad nė iš tolo neprilygtų Angolai, tačiau tiesiog „juodai raudonų“ armijai tiksintis laikas praneša – dabar arba niekada. Todėl į saulėtąją Ispaniją Angola vyks ne turistauti.

Trečiasis krepšelis: Iranas, Pietų Korėja, Filipinai, Naujoji Zelandija

Pietų Korėja ir žavieji Filipinai – krepšinio nykštukai, pakvaišę dėl oranžinio kamuolio - tikrai nebūtų bauginantys varžovai.  Kitaip nei minėtoji Angola, jie Barselonoje galės kaupti nuotraukų iš svečių šalių albumus.

Tuo tarpu Iranas ir Naujoji Zelandija – pasaulinių FIBA turnyrų senbuvės. Tačiau Naujosios Zelandijos rinktinė jau seniai mato saulėlydį, į kurį komandą pastūmėjo besitraukiantys veteranai. O naujos lygiavertės taikliarankių pamainos Naujoji Zelandija nebeturi.

Belieka Iranas. To paties Hamedo Haddadi vedama rinktinė, pastaruosius šešerius metus dominuojanti Azijoje, išskyrus 2011-ųjų slystelėjimą Uhane, kur Azijos čempionate liko tik penkti, nusileidę sensacingai toli žengusiai Jordanijai.

H.Haddadi pagalbininkai – vietos žaidėjai. Todėl nebent vidutiniokų grupėje Iranas pajėgtų pratęsti kelionę Ispanijoje.

Ketvirtasis krepšelis: Kroatija, Serbija, Slovėnija, Ukraina

NBA duonos praeityje prisišveitęs Mike‘as Fratello rudenį Slovėnijoje atliko gražų darbą su Ukrainos nacionaline komanda, bet sutikite – tai buvo silpno Europos čempionato ir sėkmės derinys (ukrainiečiai užėmė šeštąją vietą. - Red.). Ir tai tikrai ne varžovas, kuris verstų drebinti kinkas elitinėms rinktinėms. Kadangi Lietuva yra Europos vicečempionė, drąsiai ją galime prie tokių priskirti.

Serbijoje karšta. Naujasis komandos treneris Aleksandras Džordževičius įves naują santvarką po penkerių metų Dušano Ivkovičiaus diktatūros. Greičiausiai vienos vasaros garsiajam 1995 metų Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiulionio rinktinės žudikui neužteks, todėl serbams dar reikia susitvarkyti savo kiemą, kad galėtų grįžti į galingųjų gretas. Tas kiemas – labai problematiškas. Netgi D.Ivkovičius sunkokai tvarkėsi su vidinėmis rinktinės problemomis.

Lieka Slovėnija ir Kroatija. Dvi ambicingos komandos, kuriose keičiasi pirmųjų smuikų savininkai. Tačiau panašiau, kad Liublianoje kiek nelauktai toli žengę kroatai su Bojanu Bogdanovičiumi priešakyje bus ištroškę atkeršyti Lietuvai už skausmingą pusfinalį, kuriame kroatai neturėjo jokių vilčių.

Penktasis krepšelis: Brazilija, Dominikos Respublika, Meksika, Puerto Rikas

Dauguma šio krepšelio komandų yra panašaus pajėgumo. Meksika – Amerikos čempionato išsišokėlė, neturinti išskirtinių NBA asmenybių. Brazilijoje, Puerto Rike ir Dominikos Respublikoje tokių netrūksta, bet pasauliniuose turnyruose šio krepšelio Amerikos atstovai apdovanojimų pakylą mato kaip savo ausis. 

Pavyzdžiui, Dominikos Respublika turi Alą Horfordą, bet vienas „Atlanta Hawks“ lyderių patyrė sunkią traumą, dėl kurios šį sezoną NBA čempionate nebepasirodys. Neaišku, ar jis su Dominikos Respublika keliaus į Europą, nes turbūt norės geriau pasiruošti sugrįžimui į NBA arenas.

Puerto Riko žaidimas jau eilę metų sukasi aplink gynėjus Carlosą Arroyo ir Jose Juaną Barea. Jeigu pavyksta įvelti į pašėlusį lotynų ritmą ir užmėtyti tritaškiais, Puerto Rikas gali sužaisti galingai. Bet protingos elitinės komandos dažniausiai randa būdų, kaip nukenksminti puertorikiečius.

Šioje grupelėje išsiskiria Brazilija, Londono olimpinėse žaidynėse užėmusi penktąją vietą. FIBA gavo Brazilijos krepšinio federacijos patvirtinimą, kad į Ispaniją tikrai vyks visos didžiausios šalies krepšinio žvaigždės – Andersonas Varejao, Leandro Barbosa, Tiago Splitteris, Marcelinho Huertas, Nene ir kiti. Tokių žaidėjų rinkinys gali pridaryti problemų. Bet, be abejo, tik tuo atveju, jei bus sustyguotas. Tai su Amerikos komandomis padaryti labai sudėtinga.

Šeštasis krepšelis: Australija, Prancūzija, Graikija, Turkija

Australija kai kuriuose kituose krepšeliuose būtų stipriausia komanda, bet tik ne šeštajame, kur šalia yra bent trys Europos krepšinio bizonai. Vis dėlto net du iš jų stipriai kraujuoja. Graikai ir turkai tragiškai pasirodė Europos čempionate, bet tokios stiprios komandos gali greitai pakilti iš pelenų. Turkai, pavyzdžiui, su Željko Obradovičiaus pagalba.

Bet niekas neprilygsta Europos krepšinio karalienei Prancūzijai. Įdomiausia, kad visos krūvos aukštaūgių Slovėnijoje neturėję „les bleus“ Ispanijoje turėtų būti dar stipresni. Vidurio puolėjo pozicijoje pridėkite Joakimą Noah, Ronny Turiafą, Keviną Seraphiną ir prancūzai atrodo beveik be silpnų vietų.

Tiesa, viskas gali apsiversti aukštyn kojomis. „95 proc. tikimybė, kad pasaulio čempionate nežaisiu", - po Europos čempionato Slovėnijoje ištarė Prancūzijos rinktinės lyderis. Jei naudingiausias 2013-ųjų Europos pirmenybių žaidėjas laikysis savo žodžių, prancūzai į Ispaniją vyks turėdami kitokį statusą.

Išvada

Blogiausias burtų scenarijus atrodytų taip: Lietuva, Prancūzija, Kroatija, Brazilija, Iranas, Angola. Net jei į Lietuvos grupę sukris visos stipriausios kitų penkių krepšelių komandos, baimintis nebūtų dėl ko. Dėl Irano ir Angolos abejoti nereikėtų, Brazilija – sutramdoma, kroatai – įveikiami. Teks prisiminti Europos čempionato finalą su prancūzais. Nežinia, ar pavyks atsirevanšuoti, bet lietuviai turės už ką pakovoti.

Tik yra vienas „bet“. Neaišku, kokią rinktinę vasarą suburs Jonas Kazlauskas. Jau yra kalbų, kad Linas Kleiza neužsivilks žaliai baltų marškinėlių, niekas neapdraustas nuo traumų. Bet jeigu viskas gerai, lietuviai vėl turės pajėgią komandą. O su tokia grupe rungtynių nėra ko bijoti. Pirmasis etapas atsijos daugelį stipriausių pasaulio ekipų, o graužti nagus bus galima vėliau.

Laukite vakaro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.