EUROLYGA 2023

A.Iversonas – kontrkultūros herojus, pakeitęs NBA ir Ameriką

Filadelfijoje per 20 tūkstančių sirgalių atvyko stebėti „Philadelphia 76ers” komandos rungtynes. Tiek šio klubo arena žmonių seniai neregėjo. Juos čia sutraukė vienas garsiausių NBA krepšininkų ir neabejotinas Filadelfijos herojus Allenas Iversonas. Su 38 metų A.Iversonu gerbėjai atsisveikino per iškilmingą ceremoniją. „76ers“ komandoje karjerą elitinėje lygoje pradėjusio žaidėjo marškinėliai buvo iškelti į arenos palubes.

A.Iversonas atsisveikino su sirgaliais.<br>AP nuotr.
A.Iversonas atsisveikino su sirgaliais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 2, 2014, 1:56 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:18 PM

Pats A.Iversonas dėkojo sirgaliams, kurie jo nepamiršo.

Lrytas.lt šia proga pateikia straipsnį „A.Iversonas – kontrkultūros herojus, pakeitęs NBA ir Ameriką" iš archyvo.

Karjerą baigęs 38 metų A.Iversonas – nepaneigiama krepšinio legenda. Talentingas, greitas ir neįtikėtinai techniškas krepšininkas NBA metraštyje išliks visiems laikams. Tačiau jis savo pėdsaką paliko ne tik krepšinio pasaulyje – tiesmukiški pasisakymai, nevaržomas gyvenimo būdas ir elgsena jį pavertė tikra ikona.

Net nereikia sakyti, kad A.Iversonas – išskirtinis sportininkas. 184 cm ūgio (avėdamas kedus), 74 kg svorio (stipriai prakaituojantis), raumeningas universalus gynėjas iš skurdaus gyvenimo Hamptone žengė aukštai – tapo vienu iš įspūdingiausiai atakas užbaigiančių krepšininku NBA istorijoje, rašo theatlantic.com.

Išliko savimi

Kūrybingumas, ekspresyvus žaidimo stilius jį pavertė viena didžiausių sporto atrakcijų – geriausiais žaidėjo metais „Philadelphia 76ers“ buvo lygos lyderė pagal susidomėjimą išvykose. Rungtynių praleisti buvo nevalia – A.Iversonas bet kada galėjo sprogti ir sumesti, kad ir 60 taškų.

Jis visada žaidė, elgėsi ir jautėsi lyg jaunuolis: neturėjo ribų, buvo impulsyvus, nejautė baimės. Jis ir dabar išlieka vienu mėgstamiausių NBA krepšininkų „Youtube“ portale. Vien vaizdas, kai jis dukart keliais judesiais „sulaužė čiurnas“ Antonio Danielsui visus priverčia išsižioti.

Ir visgi, kai kalbama apie A.Iversoną, krepšinis atspindi tik vieną dalį istorijos. Trečiadienį jis paskelbė apie karjeros pabaigą. Jau buvo praėję daugiau nei 44 mėnesiai po to, kai jis žaidė NBA finalo mačą.

A.Iversonas nupoliravo Filadelfiją, it kokį apanglėjusį, žavesio nekeliantį deimančiuką ir jį pavertė rubinu. Jis palietė valstiją, sportą ir Ameriką. Krepšininkas tapo devintojo dešimtmečio ir naujojo tūkstantmečio kontrkultūros vėliavnešiu – liaudies antiherojumi.

Jo įtaka visuomenėje jaučiama ir šiandieną – netgi praėjus daugiau nei dešimtmečiui su puse, nuo jo pirmojo pasirodymo.

Buvo kitoks

Kai „76ers“ dvidešimtmetį A.Iversoną 1996-aisiais Naujokų biržoje pakvietė pirmuoju šaukimu, šis ilgai neužtruko – greitai apie save pranešė NBA, pasirinkęs visą gyvenimą jį lydėjusį išsišokėlišką būdą.

Jis „išmaudė“ Michaelą Jordaną, NBA naujokų dvikovoje šešėlyje paliko Kobe Bryantą, į „Cavaliers“ krepšį sumetė 50 taškų.

Vėliau jis be konkurencijos laimėjo Metų naujoko titulą. Praėjus trims mėnesiams JAV žiniasklaidoje mirgėjo antraštės – A.Iversonas buvo suimtas. Jam pareikšti kaltinimai marihuanos ir ginklų laikymu. Tai buvo pirmasis iš keleto teismų per jo karjerą.

1997-aisiais Filadelfijoje A.Iversono gyvenimo būdo kritikavimas ir jo prieraišumo gimtojo rajono draugams, pasižymėjusiems gatvėse, aptarinėjimas buvo viena iš laisvalaikio formų.

Ir vis dėlto – jis vis tiek buvo neįtikėtinas. A.Iversonas buvo išskirtinis ir tuo išskirtinumu jis traukte pritraukdavo žmones.

Eroje, kurioje švietė švarūs – išauklėti, pasitempę – sportininkai, A.Iversonas buvo tikra anomalija. Tačiau jis neketino ieškoti kompromisų.

Ir nesvarbu, ar jį mylėjote, ar nekentėte – šio krepšininko nepastebėti nebuvo įmanoma.

Klaidų nesigaili

„Drakonus“ (šukuosena. - Red.) išpopuliarinusio krepšininko tatuiruotės tapo nacionaline pokalbių tema ir duona sensacijų ieškantiems žurnalistams.

„Per mano karjerą man buvo spardoma į užpakalį už tai, kaip atrodau, kaip rengiausi, - karjeros baigimo proga surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A.Iversonas. - Man buvo svarbiausia būti savimi. O dabar pažiūrėkite į NBA – visi žaidėjai turi tatuiruotes, vaikinai puošiasi „drakonais“. Anksčiau manei, kad įtariamieji turi tokią šukuoseną, o dabar su „drakonais“ gali išvysti pareigūnus.“

Visos šviesos buvo nukreiptos į A.Iversoną. Jis, ko gero, jose praleido daugiau nei pusę gyvenimo. Dėl A.Iversono NBA lyga sulaukdavo kritikos. Jis buvo labiausiai mėgstamas populiariųjų psichologinių analizių objektas. A.Iversono gyvenimas buvo narstomas labiau nei bet kurio kito jo eros sportininko. Lyg jam nebūtų pakakę jaučiamo spaudimo dėl naštos pergalių ištroškusioje Filadelfijoje.

„Net neįsivaizduojate, kaip sunku įgyvendinti visus tuos lūkesčius. Mėgini būti tobulu žmogumi, nors žinai, kad toks nesi, - kalbėjo krepšininkas. - Būni akvariume – visi stebi kiekvieną tavo judesį, kalba apie viską, ką darai. Toks gyvenimas – labai sunkus.“

„Tačiau jis nuostabus, - pridūrė A.Iversonas. - Jo nekeisčiau į nieką. Dėl nieko nesigailiu. Žmonės nuolatos manęs klausia, ar aš dėl ko nors gailiuosi. Taip tikrai nėra. Jeigu galėčiau grįžti atgal, ar ką nors pakeisčiau? Ne. Savaime suprantama, jeigu galėčiau grįžti atgal, tapčiau tobulu žmogumi. Tačiau aš žinau, kad tokių nėra.“

Nuolat stebimas

Sulig kiekvienais A.Iversono metais jo gyvenimas ir kontroversijos – tikros ir išgalvotos – buvo vis labiau nagrinėjamos, aptariamos. 2001-aisiais jis NBA čempionate pagal vidutiniškai pelnomus taškus buvo pirmas. Krepšininkas surinkdavo po 31,1 taško. Puikius rezultatus rodęs A.Iversonas atvedė „76ers“ ekipą į NBA finalą – pirmąjį nuo 1983 metų.

Jis tapo žemiausiu ir lengviausiu krepšininku istorijoje, kuriam pavyko gauti naudingiausio žaidėjo apdovanojimą (MVP). Pastarasis – tikras bilietas į „Šlovės muziejų“.

Kai po metų jis buvo suimtas ir sulaukė kaltinimų dėl ginklo laikymo ir kitų pažeidimų, Filadelfijos žiniasklaida viską išnarstė iki kaulelių, kaip nutiko garsiojo amerikietiškojo futbolo žaidėjo O.J.Simpsono byloje.

A.Iversono atvejis „Daily News“ laikraštyje užėmė visus dešimt pirmųjų puslapių. Ir visa tai – praėjus dienai po jo suėmimo. (Visi keturiolika kaltinimų prieš krepšininką buvo atsiimti arba paneigti.)

„Kartais labai sunku turėti raganosio odą, - nesigindamas sakė A.Iversonas. - Be abejonės, kad neigiama istorija apie A.Iversoną atsipirks. Niekas nenori kalbėti apie mano surengtus labdaros vakarus, aukas. Toks jau tas pasaulis.“

Mylėjo už klaidas

Plačiajai visuomenei A.Iversonas buvo arba banditas, kuriam pasisekė perimti puikias genetines savybes, arba nesuprastas herojus, kuriam nepavyko ar jis nenorėjo pabėgti nuo praeities. Ši nuomonė gaji ir šiandieną – ji ritosi iš kartos į kartą.

Kita vertus, A.Iversonas buvo ikona. Filadelfija yra vieta, kur žmonėms šiek tiek per daug rūpi sportas. Būtent todėl visi A.Iversono įpročiai, veiksmai tapdavo kritikos objektais.

Ir visgi – jis aikštėje žaidė pasiaukojančiai – visi stebėdavo tuos aštrius prasiveržimus po krepšiu, kovą alkūnėmis su gerokai tvirtesniu aukštaūgiu, pakartotus metimus.

Neužmirštama figūra Amerikos gyvenime tapęs A.Iversonas karjeros pabaigos paskelbimo dieną atrodė taip, lyg tuoj pravirks. Nėra paslaptis, kad būdamas 38-erių krepšininkas karjerą baigti buvo priverstas – jis nebeturėjo pasirinkimo. Tai buvo gėdinga pabaiga. Tačiau jis tikino žmones, kad to nesigaili. „Aš galvojau, kad šią diena bus labai sunku, - sakė jis. - Tačiau tai – džiugi diena.“

Jeigu Michaelas Jordanas ir Kobe Bryantas atspindėjo idealų tobulumo įvaizdį, A.Iversonas neatsiprašydamas kalbėjo apie mumyse slypinčias silpnybes. Jis kalbėjo tiesiai. Per savo karjerą pavergė, nuvylė, įkvėpė ir privertė išprotėti. A.Iversono trūkumai jį padarė lengviau prieinamą, nors jo neįtikėtinas talentas jį skyrė nuo visų. Jis buvo mylimas, nes klydo.

„Daugelis nori būti, kaip aš arba manimi. Aš jiems patarčiau nebūti tokiais, koks esu aš. Jie turėtų būti geresni už mane“, - sakė A.Iversonas ir tuomet pradingo tamsiame tunelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.