EUROLYGA 2023

Prieš kovas dėl taurės – daug mįslių ir nežinomųjų

„Lietuvos rytas“ turėtų įveikti „Neptūną“, „Žalgiris“ – „TonyBet“. Tokią LKF taurės pusfinalių baigtį prognozuoja šį turnyrą anksčiau laimėję krepšinio žmonės. Tačiau atspėti finalo nugalėtoją daug sunkiau, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

R.Seibutis („Lietuvos rytas“)
R.Seibutis („Lietuvos rytas“)
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Mar 29, 2014, 10:39 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:48 AM

Po trejų metų pertraukos Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurė vėl yra trofėjus, į kurį tiesiasi visų stipriausių šalies krepšinio klubų žaidėjų rankos.

Penkis kartus šį turnyrą laimėjęs Kauno „Žalgiris“ ir tris sykius šiose varžybose nugalėjęs „Lietuvos rytas“ grįžo į turnyrą, kuriame pastarąjį sykį kartu žaidė 2011 metais.

Šie klubai į finalo ketverto turnyrą Panevėžyje pateko be kovos, nedalyvavę varžybose, kurios prasidėjo dar spalį mėgėjų rungtynėmis tarp mėgėjų ekipų – Šiaulių „Blogiečių“ ir Vilniaus „Tegros“.

Pernai LKF taurę laimėjęs Prienų „TonyBet“ ir Klaipėdos „Neptūnas“ prisidėjo šeštajame etape, kurį įveikę pateko į finalo ketverto varžybas „Cido“ arenoje.

Ten šiandien pirmajame pusfinalyje „Žalgiris“ žais su Prienų klubu, o antrajame – „Lietuvos rytas“ su „Neptūnu“.

Finalas dėl pirmojo trofėjaus šį sezoną prasidės 18 val. 50 min. sekmadienį.

Apie finalo ketverto kovas įžvalgomis pasidalijo krepšinio specialistai, kurie yra laimėję LKF taurę būdami žaidėjai ar treneriai.

Pusfinalis

Prienų „TonyBet“ krepšininkai šį sezoną yra įveikę „Žalgirį“ namie (101:83) ir pralaimėję išvykoje (71:84), o LKL rikiuotėje 3–4 vietomis besidalinančių komandų pergalių ir nesėkmių santykis yra vienodas – po 75 proc.

„Didesnė intriga, matyt, turėtų būti Prienų ir „Žalgirio“ ekipų rungtynėse. Prienų ekipa ir be kelių traumuotų žaidėjų (Laimono Kisieliaus, Arvydo Šikšniaus) šią savaitę Estijoje įveikė Tartu „Rock“, – pažymėjo Utenos „Juventus“ treneris Virginijus Sirvydis, 1998 metais laimėjęs LKF taurę atstovaudamas Vilniaus „Lietuvos rytui“.

Bet Kėdainių „Nevėžio“ krepšininkas Vidas Ginevičius mano, kad aršesnė kova užvirs antrosiose pusfinalio rungtynėse.

„Prienų klubui pusfinalyje bus sunkiau, nes jo žaidėjai turi bėdų dėl traumų.

Mane labiau intriguoja pusfinalis tarp „Neptūno“ ir „Lietuvos ryto“, – sakė V.Ginevičius. Jis LKF taurę yra iškovojęs ir su „Žalgiriu“, ir su „Lietuvos rytu“.

Tačiau abu jie ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ treneris Rimantas Grigas neabejojo, kad į finalą iškops „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ komandos.

„Dabar nėra tokio atotrūkio kaip anksčiau, kai lyderiai nugalėdavo 30 ar 40 taškų, – kalbėjo R.Grigas, kurio treniruojamas „Žalgiris“ LKF taurę laimėjo 2007 ir 2008 metais. – Tačiau manau, kad netikėtumų nebus ir finale kausis „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“.“

Finalas

Nors lažybų kontoros nedidelį pranašumą teikia LKL čempionato lyderiui „Lietuvos rytui“, krepšinio specialistai mano, kad dvikovoje su „Žalgiriu“ favorito tiesiog nebūtų.

Jie siūlo pamiršti, kad LKL pirmenybėse gruodį prieš pat Kalėdas Vilniuje „Lietuvos rytas“ įveikė „Žalgirį“ 90:58.

„Šis vienintelis mačas buvo seniai, o pavasarį viskas yra jau kitaip“, – R.Grigas.

„Sezono pradžioje geresnis atrodė „Lietuvos rytas“, o paskui „Žalgiris“.

Per sezoną pasikeitė abiejų komandų treneriai. Dabar jėgos tarsi išsilyginusios“, – lygybės ženklą tarp komandų dėjo ir V.Ginevičius.

„Nors atrodo, kad „Lietuvos rytas“ šįsyk gali būti stipresnis, tai bus lygiavertė amžinų varžovų dvikova, – priminė V.Sirvydis. – Manau, kad ne didesnis nei 5 taškų skirtumas gali būti ir į vienos, ir į kitos komandos pusę.“

Skirtumai

Nedidelį pranašumą „Lietuvos rytui“ skyręs V.Sirvydis mano, kad dviejų favoritų kovoje svarstykles Vilniaus komandos naudai gali nulenkti patirtis.

„Kauno klube daugiau jaunų žaidėjų, o „Lietuvos ryte“ visi pagrindiniai žaidėjai yra labiau patyrę“, – dėstė V.Sirvydis.

Šį sezoną yra ir daugiau „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ žaidimo skirtumų.

Vilniečiams visą sezoną trūko galingo vidurio puolėjo ir tai turėjo įtakos žaidimui.

„Lietuvos rytas“ žaidžia greičiau, nes neturėjo tikro vidurio puolėjo, – pažymėjo R.Grigas. – Toks buvo (Andrea Glyniadakis. – Red.), bet jis netiko ir buvo atleistas, o „Lietuvos rytas“ rėmėsi sunkiaisiais puolėjais.

O „Žalgiris“ turi ryškių vidurio puolėjų ir stengiasi jais remtis.

Taip žaidžiant krepšinis ne visada būna greitas, dažnai tenka rengti pozicines atakas, kurios tiko Kauno komandai.

Kai krepšinis greitas, komandos dažnai daugiau praleidžia taškų. „Žalgiris“ kartais gali labai gerai gintis, nes turi gerų vidurio puolėjų. „Lietuvos rytas“ tokio neturėjo, todėl ne kartą turėjo bėdų stabdydamas varžovų aukštaūgius. Pavyzdžiui, Europos taurės mačuose su „Crvena zvezda“ nieko negalėjo padaryti Bobanui Marjanovičiui.“

Krūvis

LKL ir Eurolygoje „Žalgiris“ šį sezoną žaidė 38 mačų (18 ir 20).

„Lietuvos rytas“ Eurolygos atrankoje, Eurolygoje, LKL ir Jungtinėje lygoje jau atlaikė 51 mačą (34 pergalės ir 17 pralaimėjimų), bet ši savaitė sunkesnė buvo „Žalgiriui“.

Kol vilniečiai po pastarųjų rungtynių su Talino „Kalev“ net penkias dienas ramiai repetavo per pratybas, „Žalgirio“ krepšininkai ketvirtadienį Kaune grūmėsi su „Galatasaray“.

Prie traumuotų Kasparo Vecvagaro ir Siimo Sanderio Vene šią savaitę prisidėjo ir meniską susižeidęs Vytenis Čižauskas, tad „Žalgirio“ treneriui Sauliui Štombergui teko galvosūkis, kaip sureguliuoti žaidėjų rotaciją trejoms rungtynėms per keturias dienas.

„Tai minusas „Žalgiriui“, – tvirtino R.Grigas. – Kai komanda pavargusi, parodyti geriausią žaidimą būna labai sunku. Be to, gali pasipilti traumos.“

O V.Sirvydis mano, kad kartais komandą iš ritmo labiau išmuša laisvos dienos: „Manau, kad „Žalgiriui“ užteks laiko pailsėti po mačo su „Galatasaray“. Juolab kad tas mačas buvo labiau kaip pasirengimas LKF taurės finalo ketverto kovoms.“

Žaidėjai X

Panevėžyje „Lietuvos rytas“ jau turės naują vidurio puolėją.

Antanas Kavaliauskas iš finansinių sunkumų prislėgto „Bilbao“ klubo šią savaitę persikėlė į Vilnių ir savaitgalį Panevėžyje pirmą kartą per karjerą turėtų pasirodyti vilkėdamas lietuviško klubo aprangą.

29 metų 208 cm ūgio vilnietis, 2012 metais atstovavęs Lietuvos rinktinei olimpinėse žaidynėse Londone, prisidėjo prie kolumbiečio Juano Palacioso ir Tautydo Lydekos „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjo pozicijoje.

„A.Kavaliausko vaidmuo bus svarbus. Bus labai įdomu pamatyti jo dvikovą su pastaruoju metu gerai žaidžiančiu Robertu Javtoku“, – sakė V.Sirvydis.

„A.Kavaliauskas bus didelė paspirtis, – neabejojo R.Grigas. – Nors jis prisidėjo prie komandos tik ketvirtadienį, spės išmokti kelis derinius. Tik įdomu, kiek „Lietuvos ryto“ treneriai juo remsis?

Kuo greičiau A.Kavaliauskas įsitrauks į žaidimą, tuo Vilniaus klubas turės daugiau naudos.“

Daugiau raumenų, nei turėjo šį mėnesį, po krepšiais įgavo ir „Žalgiris“. Paulius Jankūnas, išsigydęs kojos piršto lūžį, grįžo į aikštę ketvirtadienį Eurolygos rungtynėse su Stambulo „Galatasaray“. Pralaimėtame mače (72:84) puolėjas žaidė 25 min. ir pelnė 6 taškus.

„P.Jankūnas – didelė jėga. Bet klausimas, kaip jis dabar yra pasiruošęs?“ – svarstė R.Grigas.

Lyderiai

Ir „Žalgiris“, ir „Lietuvos rytas“ turi ne vieną lyderį, kurie iš Panevėžio galėtų išsivežti naudingiausio žaidėjo prizą.

„Nors „Žalgiris“ turi R.Javtoką ir P.Jankūną, manyčiau, kad šiame turnyre geriausias Kauno klube turėtų būti Martynas Pocius, – dėstė V.Sirvydis. – „Lietuvos ryte“ toks yra Renaldas Seibutis.

Gal M.Gecevičius ir įmes daugiau taškų, tačiau Renaldas yra universalesnis žaidėjas, naudingiau žaidžia gindamasis.“

V.Ginevičius mano, kad „Žalgirio“ gretose Panevėžyje turėtų suspindėti Justinas Dentmonas ir R.Javtokas, „Lietuvos ryte“ – R.Seibutis arba J.Palaciosas.

R.Grigas siūlo nepamiršti ir veteranų – „Žalgirio“ 38 metų įžaidėjo Šarūno Jasikevičiaus ir „Lietuvos ryto“ 36 metų puolėjo Dariaus Songailos.

Rungtynes gali lemti ir M.Gecevičiaus tritaškiai. R.Grigo nuomone, „Lietuvos ryto“ snaiperis antrojoje sezono pusėje kartais atsiduria šešėlyje, tačiau bet kurią dieną gali iš ten išlįsti.

„M.Gecevičius sezono pradžioje buvo lyderis, jo fantastinis taiklumas padėjo „Lietuvos rytui“ iškopti į Eurolygą.

Bet jis nėra mašina, kuri veiktų vienodai gerai visą ilgą sezoną, – teigė treneris. – Snaiperiui nuovargis daug lemia.

Jei jis būtų pataikęs vienu kitu tritaškiu daugiau, „Lietuvos rytas“ tikriausiai būtų peršokęs „Crvena zvezda“ barjerą.

M.Gecevičius labai svarbus Vilniaus komandai, nes tokio snaiperio negali palikti laisvo nė per žingsnį.“

Per LKF istoriją yra buvę atkaklių mūšių iki pat finalinės sirenos.

Dabar Prienų klubui atstovaujantis Mindaugas Lukauskis savo gimtajame mieste Panevėžyje yra pataikęs įsimintiną tritaškį, kuris nulėmė „Lietuvos ryto“ pergalę prieš „Žalgirį“.

Žaidėjų, kurie yra išplėšę pergales tiksint paskutinėms rungtynių sekundėms, turi visos komandos.

„M.Gecevičius tikrai gali paleisti bombą. Ir J.Palaciosas paskutiniu metimu išplėšė pergalę rungtynėse su „Kalev“ prieš savaitę.

Ir Steponas Babrauskas gali, – „Lietuvos ryto“ žaidėjus išskyrė V.Ginevičius. – „Žalgiryje“ J.Dentmonas garsėja nelogiškais metimais, bet juos pataiko. Artūras Milaknis irgi puikus snaiperis.“

„Drąsių ir patyrusių žaidėjų turi visi klubai, – pritarė ir R.Grigas. – Laukia gera krepšinio šventė ir būtų gerai, kad taurės laimėtojas paaiškėtų paskutinėmis sekundėmis.“

Krepšinio savaitgalis Panevėžyje

Vyrų komandų varžybos LKF taurės finalo ketverto turnyre nebus vienintelės šį savaitgalį Panevėžyje.

Šeštadienis

11 val. 30 min. „Cido“ arenoje apie tris šimtus jaunųjų krepšininkų ir krepšininkių dalyvaus Moksleivių krepšinio lygos Žvaigždžių dienos rungtynėse ir įvairiuose konkursuose. Renginys truks apie keturias valandas.

17 val. 15 min. LKF vyrų taurės turnyro pusfinalis. „Žalgiris“ – „TonyBet“.

19 val. 50 min. LKF vyrų taurės turnyro pusfinalis. „Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“.

Sekmadienis

13 val. 30 min. LKF moterų taurės turnyro finalas: Vilniaus „Kibirkštis-Viči“ – Klaipėdos „Fortūna“.

16 val. 15 min. LKF vyrų taurės turnyro rungtynės dėl 3-iosios vietos.

18 val. 50 min. LKF vyrų taurės turnyro finalas.

Finalo ketverto dalyviai

Kauno „Žalgiris“

Kelias į finalo ketvertą. Ankstesniuose etapuose nežaidė.

LKL. Užima 4-ąją vietą (12 ir 4). Lyderiai: J.Dentmonas – 11,8 tšk., 3,7 rez. perd., P.Jankūnas – 11,2 tšk., 7,9 atk. kam., M.Pocius – 8,8 tšk., R.Javtokas – 8,8 tšk., 5,3 atk. kam., A.Milaknis – 8,1 tšk.

Kiti turnyrai. Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 3-iąją vietą (5 ir 5). „Top 16“ etapo grupėje užima 8-ąją vietą (1 ir 11).

Iš viso. Šį sezoną žaidė 38 rungtynes, laimėjo 18, pralaimėjo 20.

Vilniaus „Lietuvos rytas“

Kelias į finalo ketvertą. Ankstesniuose etapuose nežaidė.

LKL. Užima 1-ąją vietą (13 ir 0). Lyderiai: J.Palaciosas – 16,1 tšk., 7,5 atk. kam., R.Seibutis – 11,6 tšk., 4 rez. perd., M.Gecevičius – 10,6 tšk., D.Songaila – 10,1 tšk., O.Cookas – 5,7 tšk., 6,5 rez. perd.

Kiti turnyrai. Laimėjo Eurolygos atrankos turnyrą (3 ir 0). Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 6-ąją vietą (1 ir 9). Europos taurės antrojo etapo grupėje užėmė 1-ąją vietą (4 ir 2), aštuntfinalyje pralaimėjo Belgrado „Crvena zvezda“ 82:88 ir 82:80. Jungtinės lygos grupėje užėmė 2-ąją vietą (13 ir 5).

Iš viso. Šį sezoną žaidė 52 rungtynes, laimėjo 35, pralaimėjo 17.

Prienų „Tonybet“

Kelias į finalo ketvertą. Ketvirtfinalyje nugalėjo Pasvalio „Pieno žvaigždes“ 70:78 ir 89:74.

LKL. Užima 3-iąją vietą (21 ir 7). Lyderiai: M.Lukauskis – 14,5 tšk., G.Kadžiulis – 12,7 tšk., 3,2 rez. perd., A.Valeika – 12,2 tšk., 6,7 atk. kam., Ž.Janavičius – 11,5 tšk., 4,4 rez. perd., L.Kisielius – 9,9 tšk.

Kiti turnyrai. BBL reguliariojo sezono grupėje užėmė 2-ąją vietą (10 ir 2), aštuntfinalyje nugalėjo Utenos „Juventus“ 67:70 ir 84:76, ketvirtfinalyje – Noršiopingo „Dolphins“ 83:69 ir 69:59, pusfinalyje laimėjo pirmąsias rungtynes su Tartu „Rock“ 68:66.

Iš viso. Šį sezoną žaidė 45 rungtynes, laimėjo 35, pralaimėjo 10.

Klaipėdos „Neptūnas“

Kelias į finalo ketvertą. Ketvirtfinalyje nugalėjo „Šiaulius“ 79:92 ir 74:47.

LKL. Užima 2-ąją vietą (10 ir 3). Lyderiai: V.Vasylius – 13,5 tšk., 5,4 atk. kam., M.Mažeika – 12,5 tšk., 3 rez. perd., M.Runkauskas – 10,8 tšk., V.Šarakauskas – 10,7 tšk., 5,8 atk. kam., S.Galdikas – 8 tšk., 5,2 atk. kam.

Kiti turnyrai. Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 5-ąją vietą (4 ir 6). Jungtinės lygos grupėje užėmė 8-ąją vietą (5 ir 13).

Iš viso. Šį sezoną žaidė 43 rungtynes, laimėjo 20, pralaimėjo 23.

Šio sezono tarpusavio rungtynės

„Žalgiris“ – „TonyBet“ 83:101 (Prienuose) ir 84:71 (Kaune).

„Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ 87:78 (Vilniuje) ir 88:79 (Klaipėdoje).

„Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 58:90 (Vilniuje).

„Neptūnas“ – „TonyBet“ 63:71 (Prienuose).

„Žalgiris“ – „Neptūnas“ 73:81 (Klaipėdoje).

„Lietuvos rytas“ – „TonyBet“ 70:57 (Prienuose).

Visos rungtynės vyko LKL čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.