EUROLYGA 2023

„TonyBet“ triumfo atspindžiai: V.Šeškaus fenomenas ir Eurolyga

Prienai - euforijoje. Kai sekmadienį Panevėžio „Cido“ arenoje nuaidėjo paskutinė LKF taurės finalo sirena, buvo perrašyta Lietuvos krepšinio istorija. „TonyBet“ krepšininkai išsaugojo LKF trofėjų ir susikibę šokinėjo bei dainavo pergalės dainas, o treneris Virginijus Šeškus griuvo ant žemės. Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ šešėlyje nuolat buvęs klubas sudavė po antausį lyderiams. Pusfinalyje prieniškiai „Žalgirį“ nugalėjo 84:76, o finale 92:91 po pratęsimo pranoko sostinės klubą.

„Tonybet“ krepšininkai po triumfo į orą mėtė komandos trenerį V.Šeškų – vieną ryškiausių pergalės kalvių.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
„Tonybet“ krepšininkai po triumfo į orą mėtė komandos trenerį V.Šeškų – vieną ryškiausių pergalės kalvių.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Mar 31, 2014, 3:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:53 PM

Ką reiškia Lietuvos krepšiniui „TonyBet“ triumfas? Kas yra didžiausias klubo sėkmės kaltininkas? Kodėl daugybę tarptautinio krepšinio duonos sukrimtę „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ turėjo nuleisti galvas? Apie tai lrytas.lt kalbėjo su krepšinio specialistu Rūteniu Paulausku.

Jis neslėpė, kad žiūrėdamas finalą – mėgavosi. „Visi tikėjosi „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ kovos, tačiau šis finalas nenuvylė. Jis vertas savo vardu, - sakė R.Paulauskas. - Jeigu tokios rungtynės pasikartotų, jose susirinktų tris kartus daugiau žiūrovų.“

Trūko užsidegimo

Tiek Saulius Štombergas, tiek Aleksandras Petrovičius po pralaimėtų rungtynių sunkiai rinko žodžius. Nors apie tai garsiai ir nekalbėjo, abu strategai tikėjosi pasiimti pirmąjį trofėjų šį sezoną, tačiau liko nieko nepešę. Iškart po rungtynių specialistai prabilo apie užsidegimo trūkumą.

„Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“ vienu metu pasielgė labai panašiai, - sakė R.Paulauskas. - „Žalgiris“ nuo pat pradžių galvojo, kad laimės, o jeigu ir atsilikinės, tai tikėjo, jog pabaigoje pavys. „Lietuvos rytas“ tuo tikėti pradėjo trečiajame kėlinyje, kai išsiveržė į priekį dešimt taškų.“

Pasak jo, Lietuvos čempionus ir vicečempionus sužlugdė slaptasis „TonyBet“ ginklas.

„Yra daug faktorių, bet „TonyBet“ turi unikalią savybę. Ją vadinu dvasiniu dopingu, kuris pakylėja aukščiau. Jeigu tokį pat turėtų „Lietuvos rytas“ ar „Žalgiris“, klubai pretenduotų į Eurolygos finalinį ketvertą. Iš kur jis? Pirmiausia energijos suteikia V.Šeškus. Jis visu protu ir širdimi kas dieną yra atsidavęs klubui“, - kalbėjo R.Paulauskas.

V.Šeškaus fenomenas

Krepšinio specialistas, dėstantis Lietuvos Edukologiniame universitete (LEU), „TonyBet“ pakilimą aiškino paprastai ir pagrindinę priežastį pavadino V.Šeškaus fenomenu.

„Vien fanatizmo nepakanka, reikia žinoti, kaip laimėti. V.Šeškus moka motyvuoti krepšininkus. Jis išspaudžia maksimumą. Be to, jis – puikus vadybininkas, moka pasirinkti žaidėjus, gerai komunikuoja su aplinka. Treneris yra mėgiamas, paprastas ir kuklus. Jis nesigiria, kad žino daug schemų arba kad labai gerai išanalizavo varžovą. Dažnai trenerio stiprybės atsiskleidžia paprastume,“ - sakė R.Paulauskas.

Nuoširdus ir sakantis tai, ką galvoja. Tokį V.Šeškų visi žino krepšinio pasaulyje. 47 metų specialistas per spaudos konferencijas ir kalba rimtai, ir prajuokina. R.Paulauskas teigia, kad trenerio entuziazmas praverstų ne tik krepšininkams.

„Kai Prienų komanda žaidė NKL – visi murmėjo, bet jie tapo čempionais. Vėliau skeptiškai vertinto šansus LKL, bet komanda nepasidavė ir įrodė vertę, o dabar triumfavo ir LKF taurėje. Jeigu tokių entuziastų būtų daugiau, turėtume dar daugiau puikių ekipų. Tai praverstų ir paprastame gyvenime“, - sakė docentas.

Išspaudžia viską

Pasak R.Paulausko, „TonyBet“ triumfas parodė, kad Lietuvoje gali atsirasti puikių krepšinio trenerių, bet atvėrė ir žaizdą – erdvės trūkumą.

„Mūsų didieji klubai strategų įprastai ieško labai toli, tačiau reikia pažiūrėti ir čia. V.Šeškus yra puikus įrodymas, kad Lietuva gali parengti gerus specialistus. Europoje mūsų krepšininkai gerbiami, o trenerių – vienetai“, - sakė R.Paulauskas.

V.Šeškus – savotiškas futbolo Alexas Fergusonas, su klubu dirbantis daugybę metų. R.Paulauskas mano, kad viena iš pergalių priežasčių ir yra ta, kad strategas turėjo daug laiko, kad pasirinktų ir parengtų žaidėjus.

„Didieji klubai po nesėkmių atleidžia trenerius, - sakė R.Paulauskas. - Tada atvyksta vienas labai protingas, kitas – panašus į profesorių, o trečias – daug klubų treniravęs strategas. Aš pastebiu vieną savybę, kurios neturi tie kiti treneriai. Tai – gebėjimas iš komandos išspausti viską, ką gali.“

Gera vadyba

Liaupsių sulaukė ir „TonyBet“ klubo vadybą. Nors ši neapsieitų be V.Šeškaus, daug prakaito išlieja ir klubo direktorius Aurimas Bartuška.

„Jų biudžetas ženkliai mažesnis nei „Lietuvos ryto“ ar „Žalgirio“, bet į Prienus vis tiek atvyksta geri žaidėjai. Tai rodo, kad vadybininkai vykdo pažadus. Į provinciją atvyksta žaidėjai, šiek tiek daugiau uždirbantys nei gautų Vilniuje ar Kaune. Be to, tokiame mažame miestelyje reikia rasti ir rėmėjų“, - sakė R.Paulauskas.

Pasak jo, Antano Guogos remiamas klubas sugebėjo ne tik surinkti žaidėjus, bet ir pritaikyti tinkamą strategiją.

„Jie žaidžia pagal tinkamiausią modelį. Jeigu čia atvyktų kitas treneris ir jis mėgintų kažkaip viską keisti ar darytų kažką ne itin racionalaus, komanda nepatektų net į ketvirtfinalį, - sakė R.Paulauskas. - Komanda susirinko gerus ir tinkamus žaidėjus. V.Šeškui reikia gerų metikų ir vikrių, nors ir ne pačių didžiausių, aukštaūgių. Jie išnaudojami puikiai ir žaidžiant vienas prieš vieną, ir du prieš du.“

Turi asmeninių tikslų

Trečiasis reikšmingas faktorius – patys krepšininkai, kurie ir išliejo kibirus prakaito aikštėje, o vėliau šokinėjo, kai vieną po kito griovė „Žalgirį“ ir „Lietuvos rytą“. R.Paulauskas pabrėžė, kad „TonyBet“ komandoje yra alkanų žaidėjų, kurie save spaudžia, siekdami kai ką įrodyti.

„Jie turi protingų ir racionalių vedlių. Tai Mindaugas Lukauskis ir Gintaras Kadžiulis. Jeigu pastarasis ir nepelno daug taškų, tai nieko nereiškia. Jis turi išskirtinį vaidmenį, - sakė R.Paulauskas. - O M.Lukauskis tikrai turi motyvacijos, žaisdamas su lyderiais. Tikiu, kad jis norėtų grįžti į rinktinę ir siekia parodyti, kad to yra vertas.“

Būtent po pralaimėtų rungtynių krepšinio gerbėjai ėmė kalbėti apie žaidėjus, kurie ne tik neįvertino varžovų, bet ir nedegė tokiu dideliu noru laimėti, kaip Prienų krepšininkai.

„TonyBet“ komandoje yra nemažai jaunų alkanų krepšininkų. „Lietuvos ryte“ ir „Žalgiryje“ matome, kad žaidėjų užsidegimas banguoja, kartais sustojama, o štai Prienų ekipoje jie visada kovoja. Čia kiekvienas pataikytas metimas ir pergalė suteikia malonumą. Ir nesakyčiau, kad „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ radikaliai silpnėja, šįkart jiems trūko motyvacijos“, - kalbėjo krepšinio specialistas.

Primena serbų klubą

„TonyBet“ rūbinėje pusiau juokais nuskambėjo kalbos apie Eurolygos turnyrą. Vieni į tokią idėją žiūri su šypsena. Ar „TonyBet“ ekipai iki elitinio čempionato – toli?

„Man jie asocijuojasi su viena Eurolygos komanda. Tai – Belgrado „Partizan“. Šios ekipos stiprybė – dvasinis dopingas. Jie neturi labai gerų žaidėjų ar didelių pirkinių, bet komanda yra labai motyvuota. Čia pagrindinė jėga irgi vienas žmogus – treneris. Duško Vujoševičius yra ir vadybininkas, ir treneris. Jo entuziazmas ir fanatizmas užveda visus“, - sakė R.Paulauskas.

Tačiau krepšinio specialistas pabrėžė, kad tokiai ekipai apie Eurolygą galvoti nereikėtų. Ją dar reikėtų patobulinti.

„Eurolygoje reikia pinigų ir pajėgių žmonių, - sakė R.Paulauskas. - Prienų komanda ne kartą paneigė blogas prognozes, tad negaliu sakyti, kad tai būtų silpna komanda. Manau, kad šios ekipos pagrindu galėtų formuotis Eurolygos klubas.“

Lyderiai gelbėsis

Po „TonyBet“ triumfo LKF taurės finale beliko pažiūrėti į kitą turnyrą – LKL. Prieniškiai yra įrodę, kad ir šalies pirmenybėse gali įkąsti lyderiams. Tad ar reikia tikėtis dar vienos sensacijos?

„Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“ prarado vieną titulą. O laimėti trofėjų šiems klubams – labai svarbu. Abi komandos to sieks iš visų jėgų, nes joms tai – tarsi išsigelbėjimas. Ir jeigu „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ imsis darbo su entuziazmu, tikrai žengs iki finalo“, - sakė R.Paulauskas.

Tačiau užtikrintai teigti, kad taip nutiks jis nedrįso. Pasak krepšinio specialisto – staigmenos įmanomos.

„Yra „Neptūnas“, „TonyBet“. Šios komandos mėgins lyderių neprileisti prie finalo, - sakė R.Paulauskas. - Iš tiesų yra dar keletas komandos, kurios gali nustebinti, bet nenorėčiau jų įvardinti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.