EUROLYGA 2023

Eurolygoje – rezultatyvumo rekordas ir S.Weemso renesansas

Zoranas Ercegas pagerino šio sezono rezultatyvumo rekordą, Tyrese‘as Rice‘as skriaudė savo buvusią komandą, Milano „Emporio Armani“ nutraukė ilgiausią Eurolygos pergalių seriją, o Kauno „Žalgiris“ prarado galimybes pakilti iš paskutinės vietos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 5, 2014, 1:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:50 PM

Tai buvo įdomiausi įvykiai krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo 13-ame ture, per kurį paaiškėjo dar trys atkrintamųjų varžybų dalyviai, o ketvirtfinalyje liko vos viena laisva vieta.

Situacija

Kelialapiai. Likus vienam turui iki „Top 16“ etapo pabaigos kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrino septynios komandos: „Barcelona“, Milano „Emporio Armani“, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“ (E grupė), Maskvos CSKA, Madrido „Real“ ir Tel Avivo „Maccabi“ (F grupė).

Nežinomasis. Dėl paskutinio kelialapio kovoja Stambulo „Galatasaray“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“. Šios komandos turi po 6 pergales, o tarpusavio rungtynes laimėjo vienodu 1 taško skirtumu.

Jei paskutiniame ture laimės ir „Galatasaray“ (žais namie su Belgrado „Partizan“), ir „Lokomotiv“ (namie su Miuncheno „Bayern“), bus atsižvelgiama į taškų skirtumą visose rungtynėse. Kol kas pagal šį rodiklį Stambulo komanda (minus 2) smarkiai lenkia Krasnodaro ekipą (minus 26).

Jei ir „Galatasaray“, ir „Lokomotiv“ pralaimės, šias komandas pavis „Bayern“, o į ketvirtfinalį pateks Stambulo ekipa.

Lietuviai. Jei „Galatasaray“ nesuklups lygioje vietoje ir neatiduos kelialapio „Lokomotiv“ klubui, žaisti atkrintamosiose varžybose galės tik vienas lietuvis – Jonas Mačiulis iš „Panathinaikos“. Ketvirtfinalis. Jau aiški viena ketvirtfinalio pora – „Emporio Armani“ žais su „Maccabi“. „Barcelona“ ketvirtfinalyje varžysis su „Galatasaray“ arba „Lokomotiv“.

CSKA ir „Real“ varžovės bus graikų komandos „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“, tačiau kaip susiporuos šios ekipos, paaiškės tik paskutiniame ture.

Savaitės mūšis

Nors CSKA kovoja dėl pirmosios vietos grupėje, o „Galatasaray“ – tik dėl ketvirtosios, vienu atžvilgiu komandų situacija buvo identiška. Kaip „Galatasaray“ su „Lokomotiv“, taip ir CSKA su savo tiesioginiu konkurentu „Real“ tarpusavio rungtynėse pasidalijo po pergalę vienodu skirtumu, todėl dabar šioms ekipoms reikia galvoti ne vien apie pergales, bet ir apie kiekvieną įmestą bei praleistą tašką.

Po CSKA ir „Galatasaray“ rungtynių, kurias „armiečiai“ po pratęsimo laimėjo 86:85, net labiau džiaugėsi pralaimėjusieji. Stambulo krepšininkams nedidelis pralaimėjimas buvo tolygus pergalei, maskviečiams nedidelė pergalė buvo tolygi pralaimėjimui.

Pačios rungtynės nebuvo aukšto lygio, tačiau labai atkaklios. Nė vienai komandai nė sykio nepavyko įgyti dviženklio pranašumo, o varžovus skyrė daugiausiai 7 taškai. Tiek CSKA nutolo pirmojo kėlinio viduryje ir per pratęsimą.

Maskvos komandos pergalę faktiškai nulėmė vienas krepšininkas – Sonny Weemsas. Jis per keturis kėlinius nepelnė nė vieno taško, bet per pratęsimą įmetė net 12 ir sužlugdė visas varžovų viltis.

Du „Galatasaray“ krepšininkai Zoranas Ercegas ir Malikas Hairstonas žaidė daugiau nei po 40 min. (Z.Ercegas – 43 min. 44 sek., M.Hairstonas – 41 min. 33 sek.). Iki tol šį sezoną daugiau nei 40 min. per rungtynes buvo žaidęs tik Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas Jamonas Gordonas (41 min. 8 sek. per rungtynes su „Barcelona“).

„Mūsų krepšininkai pavargo, turėjo daug pražangų, Carlosas Arroyo susižeidė koją ir nebegalėjo žaisti visa jėga, todėl pratęsimo pabaigoje neprasiženginėjome ir nesistengėme išplėšti antro pratęsimo. Dabar mums svarbus kiekvienas įmestas bei praleistas taškas, ir mes bijojome per antrą pratęsimą atsilikti didesniu skirtumu“, - kalbėjo „Galatasaray“ treneris Erginas Atamanas.

Po poros valandų paaiškėjo, kad treneris mąstė visiškai teisingai. „Lokomotiv“ komandai patyrus triuškinamą pralaimėjimą, kovoje dėl paskutinio kelialapio „Galatasaray“ tapo aiškia favorite.

Mums patiko

a) „Emporio Armani“, savo aikštėje sutriuškinusi „Barcelona“ komandą 91:63, ne tik nutraukė varžovų pergalių seriją, bet ir pati tapo ilgiausiai nepralaiminčia Eurolygos ekipa. Eurolygoje Lombardijos klubas laimėjo 7 pastarąsias rungtynes, o skaičiuojant ir Italijos lygos varžybas iškovojo 14 pergalių paeiliui. „Emporio Armani“ pastarąjį kartą suklupo vasario 14 d., kai išvykoje nusileido „Barcelona“ krepšininkams 70:80.

b) Trenerio karjerą vos pradėjusiam ir į Eurolygos katilą iškart įmestam Fragiskui Alverčiui pavyko sustyguoti „Panathinaikos“ žaidimą. Atėnų komanda pradėjo žaisti ramiau, patkimiau ir nuo tada, kai buvo atleistas Argyris Pedoulakis, laimėjo trejas iš ketverių rungtynių, tarp jų – lemiamą dvikovą dėl kelialapio į ketvirtfinalį su Malagos „Unicaja“ ekipa 69:60. Žaisdami su Andalūzijos krepšininkais Jonas Mačiulis ir jo komandos draugai tik pirmojo kėlinio pradžioje truputį atsiliko, bet po to tvirtai kontroliavo padėtį iki finalo sirenos.

c) Vitorijos „Laboral Kutxa“ pabudo tik tada, kai pergalės jau negalėjo padėti ženkliai pagerinti turnyro situacijos. Baskų klubas, iš viso „Top 16“ etape laimėjęs keturis kartus, dvejose pastarosiose rungtynėse sutriuškino varžovus 26 ir 22 taškų skirtumu. Šią savaitę „Laboral Kutxa“ auka tapo Stambulo „Fenerbahce“, kuri buvo nugalėta 95:73. Įdomu, kad savo aikštėje Vitorijos krepšininkai laimėjo pirmą kartą „Top 16“ etape.

Mums nepatiko

a) Kauno „Žalgirio“ ir „Partizan“ puolimo lyderiai Justinas Dentmonas ir Bogdanas Bogdanovičius rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų sąraše užėmė antrąją bei trečiąją vietas ir turėjo galimybių aplenkti pirmaujantį Keithą Langfordą iš „Emporio Armani“, bet F grupės autsaiderių tarpusavio akistatoje jų viltys iškovoti Alfonso Fordo prizą, regis, išgaravo. J.Dentmonas penktadienį pelnė tik 5 taškus, Bog.Bogdanovičius – 2. Serbas galėjo pasiguosti nebent tuo, kad jo komanda pasiekė pergalę 77:67, užsitikrino septintąją vietą ir paskutinėje pozicijoje paliko Lietuvos čempionus.

b) Dvi Lietuvos krepšininkų turinčios komandos („Unicaja“ su Mindaugu Kuzminsku ir Domantu Saboniu bei „Fenerbahce“ su Linu Kleiza) 13-ame ture prarado galimybes patekti į ketvirtfinalį, o trečia („Lokomotiv“ su Mantu Kalniečiu ir Simu Jasaičiu) atsidūrė beveik beviltiškoje padėtyje. Kubanės klubą į kampą įspaudė pralaimėjimas labai dideliu skirtumu svečiuose „Real“ komandai 55:81.

c) „Bayern“ krepšininkai daugiau nei tris kėlinius niekuo nenusileido „Maccabi“ ekipai, bet paskutiniame ketvirtyje juos tarsi ištiko stabas. Bavarai nepataikė baudų, padarė kelias vaikiškas klaidas, o treneris Svetislavas Pešičius, negalėdamas suprasti, kas atsitiko jo žaidėjams, į aikštę karštligiškai pasiuntė 20-metį Paulį Zipserį, kuris iki tol Eurolygoje nebuvo pelnęs nė vieno taško. Jaunasis puolėjas atgaivino komandą ir per 6 min. surinko 7 taškus, tačiau „Bayern“ jau buvo praradęs per daug ir pralaimėjo lemiamas rungtynes 92:94.

Savaitės citata

Željko Obradovičius: „Viena sudedamųjų krepšinio dalių yra nusiteikimas. Mano komanda visiškai nenusiteikė. Jaučiuosi siaubingai dėl to, kaip mes žaidėme, ypač – keli pagrindiniai krepšininkai. Jiems buvo nesvarbu, kad atsiliekame 20 ar 30 taškų skirtumu. Manau, kad mano komanda yra savanaudė. Žaidėjai žino, ką galvoju, nes jiems viską pasakiau rūbinėje“. Taip „Fenerbahce“ treneris kalbėjo po beviltiško pralaimėjimo išvykoje Vitorijoje.

Savaitės skaičius

13

Tiek rungtynių truko ilgiausios šio sezono Eurolygos pergalių serijos. Nuo sezono pradžios iki sausio 13 rungtynių iš eilės laimėjo „Real“, o nuo gruodžio iki kovo pabaigos tiek pat mačų varžovai negalėjo įveikti „Barcelona“ ekipos. Katalonijos klubo serija nutrūko per išvyką į miestą, kuriame gegužę vyks finalo ketvertas – „Barcelona“ svečiuose net 63:91 nusileido „Emporio Armani“ krepšininkams. Tiesa, į Lombardiją nekeliavo „Barcelona“ lyderis Juanas Carlosas Navarro, o treneris Javieras Pascualis jau per pirmuosius du kėlinius leido žaisti visiems dvylikai krepšininkų.

Savaitės penketas

Curtisas Jerrellsas („Emporio Armani“). Nuo tada, kai Milano ekipa neteko traumą patyrusio K.Langfordo, C.Jerrellsas žaidžia vos ne idealiai. Per rungtynes su „Barcelona“ jis buvo lemiamo spurto antrajame kėlinyje iniciatorius, o iš viso pelnė 14 taškų (0/3 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 2/2 baudų).

Dimitris Diamantidis („Panathinaikos“). Pasikeitus treneriui vis patikimiau žaidžiantis „žaliųjų“ veteranas laikė visas puolimo vadžias ir malšino visus „Unicaja“ bandymus atkurti intrigą. Jis pelnė 13 taškų (3/4 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 1/1 baudos), atliko 6 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 8 pražangas ir pirmą kartą „Top 16“ etape baigė rungtynes nepadaręs nė vienos klaidos. D.Diamantidis surinko 31 balą ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Tyrese‘as Rice‘as („Maccabi“). Pernai iš „Bayern“ į „Maccabi“ perėjęs gynėjas skriaudė savo buvusią komandą. Jis pelnė 18 taškų (4/6 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 4/6 baudų) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Šį sezoną T.Rice‘as rezultatyviau žaidė tik per rungtynes su „Žalgiriu“, į kurio krepšį įmetė 20 ir 19 taškų.

Zoranas Ercegas („Galatasaray“). Serbas irgi galingiausiai smogė žaisdamas prieš komandą, kuriai atstovavo praėjusį sezoną. Per mačą su CSKA jis pelnė 35 taškus (4/9 dvitaškių, 7/9 tritaškių, 6/6 baudų) ir pagerino šio Eurolygos sezono rezultatyvumo rekordą. Be to, Z.Ercegas atkovojo 9 kamuolius, išprovokavo 5 pražangas ir surinko 36 naudingumo valus.

Tiboras Pleissas („Laboral Kutxa“). Pastarosiomis savaitėmis įsismaginęs vokietis baudos aikštelėse dominavo ir per rungtynes su „Fenerbahce“. Jis pelnė 15 taškų (7/15 dvitaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 10 kamuolių.

Savaitės lietuvis

Artūras Gudaitis („Žalgiris“). Lietuviams antra iš eilės savaitė buvo labai nesėkminga, o vieninteliu šviesiu blyksniu tapo 20-mečio „Žalgirio“ puolėjo žaidimas. Jis per dvikovą su „Partizan“ pelnė 13 taškų (5/6 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 3/5 baudų) ir buvo rezultatyviausias tarp penkiolikos ketvirtadienį ir penktadienį rungtyniavusių Lietuvos krepšininkų.

Savaitės nusivylimas

Nemanja Bjelica („Fenerbahce“). Vienas didžiausių viso sezono nusivylimų „Fenerbahce“ sirgalių nenudžiugino ir per rungtynes, kuriose jo komanda buvo išmesta iš kovos dėl patekimo į ketvirtfinalį. Žaisdamas su „Laboral Kutxa“ komanda N.Bjelica pataikė vos 2 iš 8 metimų (po 1/4 dvitaškių ir tritaškių) ir pelnė 5 taškus.

„Top 16“ etapo 13-asis turas.

E grupė

Milano „Emporio Armani“ – „Barcelona“ 91:63. A.Gentile 24, S.Samuelsas 16, C.Jerrelsas 14/A.Abrinesas 14. 12331 žiūrovas.

Atėnų „Panathinaikos“ – Malagos „Unicaja“ 69:60. D.Diamantidis 13, S.Lasme 10, ... J.Mačiulis 5/V.Štimacas 12, ... D.Sabonis 7, M.Kuzminskas 2. 13200 žiūrovų.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Stambulo „Fenerbahce“ 95:73. T.Pleissas 15, 10 atk.kam., A.Nocioni 15, Th.Heurtelis 14, 10 rez.perd., F.San Emeterio 14/B.McCalebbas 19, Boj.Bogdanovičius 14, L.Kleiza 9, 11 atk.kam.. 11284 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Pirėjo „Olympiakos“ 78:83. K.Vasileiadis ir J.Gordonas po 16/V.Spanoulis 17, B.Dunstonas ir M.Lojeski po 13. 4140 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Barcelona“ – 12, 2. „Emporio Armani“ – 10, 3. „Olympiakos“ – 7, 4. „Panathinaikos“ – 7, 5. „Unicaja“ – 5, 6. „Fenerbahce“ – 5, 7. „Laboral Kutxa“ – 4, 8. „Anadolu Efes“ – 2.

F grupė.

Miuncheno „Bayern“ – Tel Avivo „Maccabi“ 92:94. B.Tayloras 22, M.Delaney 17, 10 rez.perd., D.Thompsonas 16, N.Džedovičius 14/T.Rice‘as 18, A.Tyusas ir D.Blu po 14. 6700 žiūrovų. Maskvos CSKA – Stambulo „Galatasaray“ 86:85 (po pratęsimo). A.Kaunas 14, M.Teodosičius 13/Z.Ercegas 35, M.Hairstonas 13. 4758 žiūrovai.

Madrido „Real“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 81:55. F.Reyesas 15, S.Rodriguezas ir S.Llullis po 13/R.Hendrixas 17, A.Maričius 12, ... M.Kalnietis 7, S.Jasaitis 0. 9731 žiūrovas.

Belgrado „Partizan“ – Kauno „Žalgiris“ 78:67. D.Bertanas 17, 10 atk.kam., M.Tepičius 14/A.Gudaitis 13, M.Pocius ir P.Jankūnas po 11. 12505 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 11, 2. CSKA – 11, 3. „Maccabi“ – 8, 4. „Galatasaray“ – 6, 5. „Lokomotiv“ – 6, 6. „Bayern“ – 5, 7. „Partizan“ – 4, 8. „Žalgiris“ – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.