EUROLYGA 2023

Lietuviai svetur. Sutriuškinimas Turkijoje ir sėkmė Italijoje

Abi lietuvių turinčios Ispanijos komandos laimėjo Kanaruose, Deividas Dulkys svariai prisidėjo prie klubo rekordo Turkijos lygoje, Vilmantas Dilys ir Augustas Pečiukevičius buvo naudingi per Estijos lygos favoritų dvikovą, Lietuvos aukštaūgiai dominavo Ukrainos pirmenybių mače, o Petras Baločka tapo geriausiu Austrijos lygos kovotoju dėl atšokusių kamuolių.

M.Kuzminskas Ispanijoje pelnė 7 taškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Kuzminskas Ispanijoje pelnė 7 taškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 7, 2014, 4:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:58 PM

Toks buvo praėjęs savaitgalis užsienio klubuose žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams.

Kanaruose. Abu ACB lygos klubai, kuriuose žaidžia lietuviai, praėjusį savaitgalį viešėjo Kanaruose. Nors išvykos į Atlanto vandenyne prie Afrikos krantų esančias salas laikomos sunkiausiomis, iškovoti pergalę pavyko ir „Valencia“, ir Malagos „Unicaja“ krepšininkams.

„Valencia“ labai permainingose rungtynėse nugalėjo Las Palmaso „Herbalife“ ekipą 86:81. Kšištofas Lavrinovičius žaidė tik 4,5 min. ir pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 1/1 baudos).

„Unicaja“ lengviau pranoko Lagunos „Iberostar“ komandą 71:60. Mindaugas Kuzminskas per 11,5 min. įmetė 7 taškus (1/2 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/4 baudų), Domantas Sabonis nežaidė.

„Valencia“ ekipą nudžiugino ir žinios iš Saragosos. Šio miesto CAI komanda nugalėjo „Barcelona“ klubą 85:79 ir, atrodo, visiškai sunaikino intrigą kovojant dėl antrosios vietos.

Šiuo metu antrojoje pozicijoje esanti „Valencia“ laimėjo 23 iš 26 rungtynių ir Barselonos ekipą lenkia jau 4 taškais. Iki reguliariojo sezono pabaigos liko 8 turai.

Prie „Barcelona“ priartėjo ketvirtąją vietą užimatis „Unicaja“ klubas, kurio sąskaitoje yra 17 pergalių.

Ispanijos lygoje tvirtai pirmauja visas 26 rungtynes laimėjęs Madrido „Real“.

Išsigelbėjo. Šlubčiojanti Stambulo „Fenerbahce“ ekipa per Turkijos lygos varžybas vos išnešė sveiką kailį iš Gaziantepo, kur tik 78:76 nugalėjo „Gaziantep“ klubą.

Linas Kleiza ir jo komandos draugai ketvirtajame kėlinyje atsiliko 10 taškų skirtumu, bet sugebėjo susitelkti ir išplėšė pergalę. L.Kleiza per 19 min. pelnė 7 taškus (2/4 dvitaškių, 1/3 tritaškių).

O „Fenerbahce“ treneris Željko Obradovičius vėl nenorėjo girti brangiausių ir labiausiai patyrusių žaidėjų: „Kai kurie krepšininkai žaidė labai blogai. Mūsų žaidimas pagerėjo, kai į aikštę įleidau jaunimą, o labiausiai rungtynes pakeitė 17-metis Berkas Ugurlu“.

Įspūdingą pergalę pasiekė Bursos „Tofas“ krepšininkai, namie net 126:67 sutriuškinę Edirnės „Olin“ komandą. 126 įmesti taškai ir 59 taškų skirtumas – „Tofas“ rekordai per visą klubo istoriją.

Bursos ekipoje žaidžiantis lietuvis Deividas Dulkys rungtyniavo 18 min. ir prie pergalės prisidėjo 15 taškų (0/2 dvitaškių, 4/5 tritaškių, 3/3 baudų).

Pergalę pasiekė ir Konijos „Torku“ komanda, kurioje Tomas Delininkaitis nežaidė dėl legionierių limito. „Torku“ namie 84:77 įveikė „Trabzonspor“ ekipą.

Po 25-ojo turo dvikovų „Tofas“ (12 pergalių) pakilo į 8-ąją vietą, „Torku“ (7 pergalės) dalijasi 14-ąją vietą.

„Fenerbahce“ turi 20 pergalių ir užima antrąją poziciją.

Susitikimas. Vokietijos lygoje šeštadienį įvyko dviejų lietuvių akistata. Mūsų šalies krepšininkai žaidė labai panašiai, o po lygios kovos iškovota pergale džiaugėsi Laurynas Samėnas ir Tryro TBB ekipa. Ji namie 75:71 įveikė Bonos „Telekom“ komandą, kurioje žaidžia Benas Veikalas.

L.Samėnas per 22 min. pelnė 13 taškų (1/1 dvitaškio, 3/5 tritaškių, 2/4 baudų), B.Veikalas per 24 min. įmetė 12 taškų (2/5 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 2/2 baudų).

Brėmerhafeno „Eisbaren“ komanda, kuriai Adas Juškevičius per 33 min. pelnė 4 taškus (2/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio), išvykoje 66:82 pralaimėjo Oldenburgo EWE klubui.

TBB ir „Eisberen“ per 28 turus laimėjo po 11 kartų ir yra tarp komandų, kurioms liko sutvarkyti formalumus. Šios ekipos dalijasi 12-ąją vietą, jau neturi realių galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas ir gali nesibaiminti, kad iškris į antrąją lygą.

„Telekom“ laimėjo 17 kartų, užima 6-ąją vietą ir kovoja dėl geresnės pozicijos atkrintamosiose varžybose.

Arti tikslo. Toliau sėkmingai žaidžia abi lietuvių turinčios Italijos komandos.

Emilijos Redžo „Grissin Bon“ namie įtikinamai nugalėjo Romos „Acea“ klubą 89:76. Kadangi „Grissin Bon“ pranašumas nekėlė abejonių, Rimantas Kaukėnas žaidė mažiau nei paprastai ir per 24 min. pelnė 10 taškų (3/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų).

Per 26 turus 13 pergalių pasiekusi „Grissin Bon“ užima 7-ąją vietą ir yra labai arti tikslo patekti į atkrintamąsias varžybas.

Iš pavojingos zonos bėganti Kremonos „Vanoli“ išvykoje įveikė paskutinę vietą užimančią Pėzaro „Victoria Libertas“ komandą 91:86, o Donatas Zavackas per 18 min. įmetė 4 taškus (1/1 dvitaškio, 2/2 baudų).

„Vanoli“ turi 10 pergalių ir dviem taškais lenkia priešpaskutinę lygos komandą Montegranaro „Sutor“. Kova. Prasidėjus antrajam etapui, kuriame komandos suskirstytos į dvi grupes ir kovoja dėl 1-6 bet 7-12 vietų, nėra kada nuobodžiauti Lenkijos lygos aistruoliams.

Visos pirmojo šešeto komandos yra apylygės, kiekviena gali įveikti kiekvieną ir beveik visos rungtynės vyksta taškas į tašką.

Praėjęs savaitgalis netapo išimtimi – visi trys mačai baigėsi vienženkliu skirtumu, o čempiono vardą ginantis Zelionos Guros „Stelmet“ (Mantas Česnauskis per 5 min. taškų nepelnė) išvykoje 81:82 nusileido pirmą kartą tarp šešių geriausių patekusiai Radomo „Rosa“ ekipai.

Didžiausiu skirtumu – vos 6 taškų – laimėjo Dariaus Maskoliūno treniruojama Sopoto „Trefl“ (Šarūnas Vasiliauskas per 14 min. pelnė 6 taškus, Simas Buterlevičius per 15 min. įmetė 2 taškus), svečiuose 84:78 nugalėjusi Vloclaveko „Anwil“ komandą.

Zgoželeco „Turow“ (Denisas Krestininas žaidė 1,5 min. ir taškų nepelnė) išvykoje pranoko Slupsko „Czarni“ klubą 77:74.

Po 26 rungtynių pirmauja po 20 pergalių turinčios „Stelmet“ ir „Turow“. „Trefl“ laimėjo 18 kartų. Finišavo. Ukrainos lygoje paskutines reguliariojo sezono rungtynes sužaidė Kijevo „Budivelnyk“ komanda. Ji išvykoje sutriuškino „Doneck“ krepšininkus 105:68.

Tarp kijeviečių labai naudingai žaidė abu aukštaūgiai iš Lietuvos. Darjušas Lavrinovičius per 16 min. pelnė 19 taškų (7/7 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/4 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius, Michailas Anisimovas per 17 min. įmetė 15 taškų (6/9 dvitaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius. Dainius Šalenga rungtyniavo 13 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/3 tritaškių).

Nors reguliarusis sezonas dar nesibaigė, jau aišku, kad 19 iš 26 rungtynių laimėjęs „Budivelnyk“ užims antrąją vietą ir ketvirtfinalyje iki dviejų pergalių kovos su „Mykolajiv“ ekipa.

Pirmąją vietą užsitikrinęs Južno „Chimik“ ketvirtfinalyje varžysis su „Kyjiv“, Mariupolio „Azovmaš“ – su „Odesa“, „Doneck“ – su Zaporožės „Ferro“.

Lyderiai. Prie finišo linijos priartėjo ir Estijos lygos reguliarusis sezonas. Prieš pat jo pabaigą jėgas išbandė du galingiausi šalies klubai, o jų dvikovoje Tartu „Rock“ namie 86:81 įveikė Talino „Kalev“ ekipą.

Tartu komandoje galingiausiai žaidė Vilmantas Dilys. Jis per 34 min. pelnė 18 taškų (6/12 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 6/11 baudų), atkovojo 13 kamuolių ir išprovokavo 10 pražangų. „Rock“ gynėjas Augustas Pečiukevičius per 33 min. pelnė 13 taškų (6/8 dvitaškių, 0/4 tritaškių, 1/3 baudų).

„Rock“ ekipa per 32 rungtynes pasiekė 30 pergalių ir reguliariajame sezone užsitikrino pirmąją vietą. Antroje pozicijoje liks „Kalev“, trečioje – Rakverės „Tarvas“, kuriai atstovauja Giedrius Gustas.

Statistika. Austrijos lygoje sekmadienį buvo sužaistos paskutinės antrojo etapo rungtynės. Abi komandos, kurioms atstovauja lietuviai, varžėsi silpnesniojoje grupėje (dėl 7-11 vietų), o į atkrintamąsias varžybas pateko tik Fiurstenfeldo „Panthers“ su Petru Baločka.

„Panthers“ per 28 rungtynes pasiekė 13 pergalių ir užėmė 8-ąją vietą. Traiskircheno „Lions“ su Pranu Skurdausku laimėjo 9 kartus ir liko 9-oje pozicijoje.

Fiurstenfeldo krepšininkai ketvirtfinalyje kovos su reguliariojo sezono nugalėtoja Kapfenbergo „Bulls“ komanda.

P.Baločka žaidė visas 28 rungtynes, aikštėje praleisdavo 27,4 min., pelnydavo 14 taškų, atkovodavo 9,5 kamuolio ir atlikdavo 2,9 rezultatyvaus perdavimo. „Panthers“ aukštaūgis tapo geriausiu lygos kovotoju dėl atšokusių kamuolių.

P.Skurdauskas dalyvavo 27 mačuose, žaisdavo 16,1 min., pelnydavo 5,2 taško ir atkovodavo 4,7 kamuolio.

Austrijos lygoje šį sezoną taip pat rungtyniavo Arnas Labuckas, prieš kelias savaites nutraukęs sutartį su Vienos „Zepter“ klubu ir perėjęs į „Šiaulius“. A.Labuckas žaidė 20 rungtynių, aikštėje praleisdavo 28 min., pelnydavo 8,3 taško ir atkovodavo 3,6 kamuolio.

„Zepter“ ekipa pirmoje sezono pusėje buvo Austrijos lygos lyderė, tačiau sausį pradėjo buksuoti ir nukrito į 3-ąją vietą (20 pergalių per 30 rungtynių).

Sunkumai. Nedaug trūko, kad pirmąją nesėkmę Čekijos lygoje patirtų Kęstučio Kemzūros treniruojama Nimburko ČEZ komanda. Jai netikėtų problemų sukėlė Svitavų „Turi“ ekipa, kuri privertė favoritus žaisti pratęsimą.

Vis dėlto per papildomas minutes ČEZ įrodė savo pranašumą ir nugalėjo 93:88.

Jau seniai pirmąją vietą reguliariajame sezone užsitikrinęs Nimburko klubas laimėjo visas 21 rungtynes.

Pabaiga. Labai atkaklioje Danijos lygos ketvirtfinalio serijoje nesėkmę patyrė Nėstvedo FOG komanda, kurioje žaidžia Marius Kasiulevičius.

FOG ir „Horsens“ dvikovoje ketverias pirmąsias rungtynes laimėjo svečiuose žaidusios ekipos. Ir tik lemiamoje penktojoje dvikovoje pergalę šventė šeimininkai – „Horsens“ krepšininkai. Jie po pratęsimo nugalėjo 68:65 ir kartu laimėjo seriją 3:2.

FOG puolėjas M.Kasiulevičius paskutinėse sezono rungtynėse per 10 min. pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio).

Savaitgalio rezultatai

Ispanijos lyga. 26-asis turas. Las Palmaso „Herbalife“ – „Valencia“ (K.Lavrinovičius 5, 4 min.) 81:86, Lagunos „Iberostar“ – Malagos „Unicaja“ (M.Kuzminskas 7, 11 min., D.Sabonis nežaidė) 60:71, „Bilbao“ (A.Mumbru 32) – „Valladolid“ 93:77, Madrido „Real“ – Sevilijos „Cajasol“ 81:75, Saragosos CAI – „Barcelona“ 85:79, Mursijos UCAM – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 89:80, Santjago „Rio Natura“ – San Sebastiano „Gipuzkoa“ 72:76, Manresos „Bruixa d‘Or“ – Madrido „Estudiantes“ 74:81, „Fuenlabrada“ – Badalonos „Joventut“ 76:69.

Pirmauja: 1. „Real“ – 26 ir 0, 2. „Valencia“ – 23 ir 3, 3. „Barcelona“ – 19 ir 7, 4. „Unicaja“ – 17 ir 9, 5. „Herbalife“ – 16 ir 10, 6. CAI – 16 ir 10.

Turkijos lyga. 25-asis turas. Gaziantepo „Royal Hali“ – Stambulo „Fenerbahce“ (L.Kleiza 7, 19 min.) 76:78, Bursos „Tofas“ (D.Dulkys 15, 18 min.) – Edirnės „Olin“ 126:67, Konijos „Torku“ (T.Delininkaitis nežaidė) – „Trabzonspor“ 84:77, Bandirmos „Banvit“ – „Usak“ 68:61, Ankaros „Turk Telekom“ – Ankaros „Ted Kolej“ 84:66, Aliagos „Petkim“ – „Mersin“ 74:82.

Pirmauja: 1. „Banvit“ – 24 ir 1, 2. „Fenerbahce“ – 20 ir 5, 3. Stambulo „Anadolu Efes“ – 18 ir 6, ... 8. „Tofas“ – 12 ir 13, ... 15. „Torku“ – 7 ir 18.

Vokietijos lyga. 28-asis turas. Tryro TBB (L.Samėnas 13, 22 min.) – Bonos „Telekom“ (B.Veikalas 12, 24 min., 6 atk.kam., 6 kl.) 75:71, Oldenburgo EWE – Brėmerhafeno „Eisbaren“ (A.Juškevičius 4, 33 min.) 82:66, Ulmo „ratiopharm“ – Miuncheno „Bayern“ 59:70, Hageno „Phoenix“ – Bambergo „Brose“ 72:81, Berlyno ALBA – Fechtos „Rasta“ 91:66, Braunšvaigo „Phantoms“ – Bairoito „medi“ 82:87, Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ – Tiubingeno „Tigers“ 105:74, Viurcburgo „s.Oliver“ – Frankfurto „Skyliners“ 80:71, Liudvigsburgo „Riesen“ – Kvakenbriuko „Artland Dragons“ 71:74.

Pirmauja: 1. „Bayern“ – 24 ir 4, 2. „Brose“ – 24 ir 4, 3. ALBA – 20 ir 7, 4. EWE – 20 ir 8, 5. „Artland Dragons“ – 18 ir 10, 6. „Telekom“ – 17 ir 11, ... 12. „Eisbaren“ – 11 ir 17, 13. TBB – 11 ir 17.

Italijos lyga. 26-asis turas. Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (R.Kaukėnas 10, 24 min.) – Romos „Acea“ 89:76, Pėzaro „Victoria Libertas“ – Kremonos „Vanoli“ (D.Zavackas 4, 18 min.) 86:91, Sienos „Montepaschi“ – Sasario „Banco di Sardegna“ 82:81, Milano „Emporio Armani“ – Kantu „Acqua Vitasnella“ 76:71, Avelino „Sidigas“ – Bolonijos „Granarolo“ 72:80, Venecijos „Umana“ – Pistojos „Giorgio Tesi“ 70:74, Montegranaro „Sutor“ – Brindizio „Enel“ 83:80, Varėzės „Cimberio“ – Kazertos „Pasta Reggia“ 72:67.

Pirmauja: 1. „Emporio Armani“ – 21 ir 5, 2. „Montepaschi“ – 18 ir 8, ... 7. „Grissin Bon“ – 13 ir 13, ... 14. „Vanoli“ – 10 ir 16.

Graikijos lyga. 24-asis turas. Salonikų PAOK – Atėnų „Panathinaikos“ (J.Mačiulis 4, 14 min.) 71:82, „Paneleusiniakos“ (R.Ūzas 0, 4 min.) – „Trikala“ 94:77, Retimno „Aegean“ – Atėnų „Panionios“ 64:67.

Pirmauja: 1. „Panathinaikos“ – 23 ir 1, 2. Pirėjo „Olympiakos“ – 21 ir 2 (2 baudos taškai), 3. „Panionios“ – 17 ir 7, ... 12. „Paneleusiniakos“ – 7 ir 17.

Lenkijos lyga. Dėl 1-6 vietų. Vloclaveko „Anwil“ – Sopoto „Trefl“ (Š.Vasiliauskas 6, 14 min., S.Buterlevičius 2, 15 min.) 78:84, Radomo „Rosa“ – Zelionos Guros „Stelmet“ (M.Česnauskis 0, 5 min.) 82:81, Slupsko „Czarni“ – Zgoželeco „Turow“ (D.Krestininas 0, 1 min.) 74:77.

Dėl 7-12 vietų. Gdynės „Asseco“ (O.Galdikas 4, 17 min., 7 atk.kam.) – Tarnobžego „Jezioro“ 76:68. Pirmauja: 1. „Stelmet“ – 20 ir 6, 2. „Turow“ – 20 ir 6, 3. „Trefl“ – 18 ir 8, 4. „Rosa“ – 16 ir 10, .. 8. „Asseco“ – 13 ir 13.

Ukrainos lyga. „Doneck“ – Kijevo „Budivelnyk“ (D.Lavrinovičius 19, 16 min., 8 atk.kam., M.Anisimovas 15, 17 min., 5 atk.kam., D.Šalenga 2, 13 min.) 68:105, Južno „Chimik“ – Mariupolio „Azovmaš“ 61:77.

Pirmauja: 1. „Chimik“ – 23 ir 3, 2. „Budivelnyk“ – 19 ir 7, 3. „Azovmaš“ – 18 ir 7, 4. „Doneck“ – 17 ir 9, 5. Zaporožės „Ferro“ – 17 ir 9.

„Budivelnyk“ užsitikrino 2-ąją vietą ir ketvirtfinalyje žais su „Mykolajiv“.

Čekijos lyga. Svitavų „Turi“ – Nimburko ČEZ 88:93 (po pratęsimo).

Pirmauja: 1. ČEZ – 21 ir 0, 2. Prostiejovo „Ariete“ – 32 ir 10.

Latvijos lyga. „Jekabpils“ – „Liepaja“ (A.Mažutis 10) 89:69, „Ventspils“ – Rygos „Turiba“ 110:64.

Pirmauja: 1. „Ventspils“ – 20 ir 2, 2. Rygos VEF – 10 ir 2, 3. „Jekabpils“ – 25 ir 10, 4. „Valmiera“ – 24 ir 11, 5. „Liepaja“ – 24 ir 12.

Estijos lyga. Tartu „Rock“ (V.Dilys 18, 13 atk.kam., 10 išpr.praž., A.Pečiukevičius 13, 7 atk.kam.) – Talino „Kalev“ 86:81, Rakverės „Tarvas“ (G.Gustas 10) – „Tallinna Kalev“ 101:66, „Valga“ – „Rock“ (V.Dilys 3, A.Pečiukevičius nežaidė) 64:82, „Tarvas“ (G.Gustas 20, 11 išpr.praž.) – Talino TTU 81:71.

Pirmauja: 1. „Rock“ – 30 ir 2, 2. „Kalev“ – 28 ir 3, 3. „Tarvas“ – 23 ir 9, 4. TTU – 16 ir 16.

Austrijos lyga. 30-asis turas. Traiskircheno „Lions“ (P.Skurdauskas) – Obervarto „Gunners“ 86:89.

Galutinės reguliariojo sezono rikiuotės lyderiai: 1. Kapfenbergo „Bulls“ – 22 ir 8, 2. Giusingo „Knights“ – 21 ir 9, 3. Vienos „Zepter“ – 20 ir 10, ... 8. Fiurstenfeldo „Panthers“ – 13 ir 15, 9. „Lions“ – 9 ir 19.

Lietuvių statistika.

P.Baločka („Panthers“) – 28 rungt., 27,4 min., 14 tšk., 9,5 atk.kam. (P.Baločka lygoje užėmė 1-ąją vietą pagal atkovotus kamuolius).

P.Skurdauskas („Lions“) – 26 rungt., 16,1 min., 5,2 tšk., 4,7 atk.kam.

A.Labuckas (buv. „Zepter“) – 20 rungt., 28 min., 8,3 tšk., 3,6 atk.kam.

Danijos lyga. Ketvirtfinalio penktosios rungtynės (iki 3 pergalių). „Horsens“ – Nėstvedo FOG (M.Kasiulevičius 2) 68:65 (po pratęsimo; serija 3:2).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.