EUROLYGA 2023

Ž.Obradovičiaus fiasko. Keturios didžiausios trenerio klaidos

Geriausias Europoje treneris, ryškiausios Senojo žemyno krepšinio žvaigždės, 20 mln. eurų biudžetas nepadėjo Stambulo „Fenerbahce“ komandai užkariauti Eurolygos.

Trykštančios Ž.Obradovičiaus emocijos ne padėdavo, o kenkdavo komandai.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Trykštančios Ž.Obradovičiaus emocijos ne padėdavo, o kenkdavo komandai.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2014, 8:09 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:48 PM

Ambicingas kelias į viršūnę vienam turtingiausių Europos klubų, kurio vairą prieš šį sezoną perėmė Željko Obradovičius, baigėsi net nepasiekus atkrintamųjų varžybų etapo – Stambulo „Fenerbahce“ Eurolygos „Top 16“ etapo E grupėje per 13 rungtynių pralaimėjo 8 kartus ir nebeturi vilčių pakilti bent į ketvirtąją vietą.

Eurolygoje pastaruosius tris mačus pralaimėjęs Ž.Obradovičiaus klubas itin skaudų antausį gavo Vitorijoje, kur praėjusią savaitę buvo sutriuškintas „Laboral Kutxa“ ekipos (95:73).

Beviltiškos rungtynės atėmė paskutinę „Fenerbahce“ viltį prigriebti bilietą į ketvirtfinalį ir dar kartą apnuogino Turkijos superklubo bėdas.

Tituluočiausias Europos krepšinio treneris nesugebėjo nuteikti krepšininkų kovai ir priešpaskutinės Eurolygos rungtynės virto gėdingu ir beviltišku pralaimėjimu.

Kodėl aštuonis kartus Eurolygoje triumafavęs Ž.Obradovičius nesuvaldė žvaigždžių komandos? „Eurohoops“ apžvalgininkas Nikosas Varlasas įvardijo pagrindines Ž.Obradovičiaus klaidas per pirmąjį sezoną Stambulo „Fenerbahce“ komandoje:

„Niekas negali paneigti fakto, kad Ž.Obradovičius pagal pasiektus rezultatus yra sėkmingiausias treneris Europos krepšinio istorijoje.

Jo treniruojamos komandos aštuonis kartus laimėjo Eurolygą. Kartais tai padarydavo su favoritėmis laikytomis komandomis (2000 ir 2007 metais su „Panathinaikos“, 1995-aisiais - su Arvydo Sabonio ir Joe Arlaucko vedamu „Real“), kartais sukurdavo stebuklą (2002 metais Bolonijoje prieš galingąjį „Kinder“ ir 2011-aisiais Barselonoje), o kartais jo pergalės tapdavo tikra klasika (1992-aisiais su Belgrado „Partizan“ ir 1994-aisiais su „Joventut“).

Tačiau dar nesibaigus šiam sezonui jo debiutą „Fenerbahce“ komandoje galima laikyti labai nesėkmingu. Ypač prisiminus klubo biudžetą ir ambicijas.

O jeigu vertinsite komandą pagal jos rezultatus Eurolygos „Top 16“ etape, tada tai galima įvertinti kaip didžiulę nesėkmę.

Ž.Obradovičiaus treniruojamos komandos Eurolygoje laimėdavo 80 proc. rungtynių, tačiau pirmieji metai Stambule šį stulbinantį rezultatą gerokai sumažino.

Po 2013 metų Europos čempionato dauguma į „Fenerbahce“ komandą atvykusių krepšininkų demonstravo gerą sportinę formą, todėl Stambulo klubo rezultatai iš pradžių nebuvo blogi. Bet sezonui persiritus į antrąją pusę ir Ž.Obradovičiui pradėjus vesti jam įprastas itin intensyvias treniruotes ir pakeitus tam tikras detales, komandos rezultatų kreivė smigo žemyn.

Kokios pagrindinės Ž.Obradovičiaus klaidos per pirmąjį jo sezoną Turkijoje:

1. Krepšininkams iš JAV įgyti Ž.Obradovičiaus pasitikėjimą – labai sunkiai įgyvendinama misija. Ir ypač tiems, kurie neturi europietiško krepšinio patirties. Nors „Fenerbahce“ turi įspūdingą biudžetą ir palyginti nebrangiai įsigijo Nemanją Bjelicą ir Luką Zoričių, Željko netikėjo, kad jo sistemai tiks aukšto lygio krepšininkas iš JAV.

Nepaisant greičio ir atletiškumo pokyčių šiuolaikiniame krepšinyje, Ž.Obradovičius nepanoro įsigyti nė vieno amerikiečio. Bo McCalebbas jau turėjo kontraktą, o planai įsigyti Pierre'ą Jacksoną nevirto realybe.

2. Treneris, sugebėjęs „Panathinaikos“ komandoje sukurti pergalių receptą, turėjo tokius žaidėjus, kuris patys galėjo kitiems kurti krepšinio IQ. Ž.Obradovičius ilgą laiką turėjo tikrus krepšinio generolus – Dmitrį Diamantidį, Vassilį Spanoulį ir Šarūną Jasikevičių, o dabar, neturint tokio lygio žaidėjo, skintis kelią į pergalės – labai sudėtinga.

B.McCalebbas pagal savo instinktus yra tikras atakuojantysis žaidėjas, o jaunieji Kenanas Sipahi ir Melihas Mahmutoglu dar nėra pasiruošę diriguoti tokio lygio komandos žaidimui.

3. Ž.Obradovičiaus treniruojamos komandos žaidėjai pagal asmeninę gynybą yra vidutinio arba labai žemo lygio. Gynyba pasigirti negali ir ryškiausios ekipos žvaigždės – Emiras Preldzičius, Bojanas Bogdanovičius, N.Bjelica, Linas Kleiza, L.Zoričius. Rezultatai kalba patys už save.

4. Jo vieša reakcija apie N.Bjelicą, B.McCalebbą ir kitus komandos žaidėjus galbūt ir sustiprino jo įvaizdį kaip jautraus ir paprasto žmogaus, kuris gali būti jų ieškomas lyderis, pagaliau nuvesiantis juos į svajonių aukštumas. Bet praktiškai jo elgesys nepadarė jokio svarbaus teigiamo poveikio komandai, ir tai neabejotinai atsispindėjo aikštėje.

Išvada. 100 proc. aišku, kad Ž.Obradovičius liks Stambulo „Fenerbahce“ trenerio poste – kai ir priklauso pagal kontraktą – ir kitą sezoną asmeniškai sieks revanšo. To labiausiai ir lauks turtingojo „Fenerbahce“ klubo aistruoliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.