EUROLYGA 2023

S.Štombergo „sudie“ – vidinių „Žalgirio“ intrigų pasekmė

Pralaimėjimų serija Eurolygos „Top 16” etape, nepasiektas LKF taurės finalas, dar vienas Klaipėdos „Neptūno“ antausis ir po mačo areną užpildęs sirgalių švilpimas sukrėtė Kauno „Žalgirį“. Antradienį Saulius Štombergas paliko vyriausiojo trenerio postą, tad Lietuvos čempionai LKL turnyro rebusus spręs be jo.

Antradienį S.Štombergas paliko „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio postą.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Antradienį S.Štombergas paliko „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio postą.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Apr 8, 2014, 6:49 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:18 PM

Lemiamu dūžiu, išvertusiu S.Štombergą iš posto, tapo pirmadienio LKL turnyro mačas, kai savo sirgalių akivaizdoje „Žalgiris“ 79:88 pralaimėjo „Neptūno“ krepšininkams.

Pastarieji įsitvirtino antrojoje turnyro lentelės vietoje, o „Žalgiris“ nukrito į ketvirtąją. Po pralaimėjimo „Neptūnui“ S.Štombergas užsiminė, kad nėra tikras dėl savo ateities „Žalgirio“ klube, o vėliau paliko postą.

„Klubas sprendimais mėgina gelbėti situaciją. Matome, kad buvo nutarta geriau atsisakyti trenerio, nei turėti problemų su keletu žaidėjų, kurie nesutinka su jo filosofija. Saulius yra žalgirietis iki kaulų smegenų, todėl jo sprendimas trauktis suprantamas, nes jis nenori trukdyti siekti tikslų. Šį sprendimą galima pateisinti“, – sakė krepšinio specialistas Linas Kvedaravičius.

L.Kvedaravičius portalui lrytas.lt pasakojo, kad dažnai tenka išgirsti gandų apie S.Štombergo ir vyresnių „Žalgirio“ žaidėjų nesutarimus, taip pat kalbėjo apie Kauno klubo situaciją, žaidėjų motyvaciją, problemas ir LKL intrigas.

– S.Štombergas jau po pralaimėjimo „Neptūnui“ tarsi pasakė, ko galime tikėtis ateityje. Kaip manote, ar jam tiesiog nepavyko susidoroti su užduotimis, ar ne viskas buvo trenerio valioje?

– Ne viskas priklausė nuo S.Štombergo. Jeigu atlyginimai nebuvo mokami laiku, jis nekaltas. Bet juk tų dalykų sukeltos pasekmės atsiliepia darbui.

Mes nežinojome, kokie dalykai vyko rūbinėje. Pirmadienį matėme, kad tam tikri vyresni žaidėjai sėdėjo ant suolo ir stebėjo, kaip jų komanda pralaimi. Ar tai auklėjamoji priemonė? Sunku pasakyti, bet matėme, kad treneris jais nepasitikėjo.

– Permainos „Žalgirį“ pasiekė po pralaimėjimo „Neptūnui“. Ką šios rungtynės lėmė Kauno klubui?

– Mačas su „Neptūnu“ – ledkalnio viršūnė. Juk „Žalgiris“ pralaimėjo savo arenoje, savo sirgalių akivaizdoje. Nepamenu, kada esu matęs tokį pralaimėjimą.

„Žalgiris“ yra labai gilioje duobėje. Komanda pralaimėjo LKF taurės pusfinalį. Taip, jie užėmė trečiąją vietą, bet tai tikrai neatspindi komandos tikslų, kurie buvo keliami.

Tai lėmė keletas priežasčių. Pirmiausia jos gali būti finansinės. Su tokiais piniginiais ištekliai „Žalgiriui“ sunku.

Šis aspektas yra vienas pagrindinių svertų. Finansiniai sunkumai iš vėžių išmuša visus. Kita vertus, vyresnio amžiaus žaidėjai reiškia nepasitenkinimą. Tenka girdėti kalbų, kad komandos viduje yra nesutarimų.

Tad viskas susideda į vieną, ir turime rezultatą.

– Bet „Žalgiris“ turi labai patyrusių krepšininkų – senbuvius Robertą Javtoką ir Paulių Jankūną, o kur dar daug vilčių sezono pradžioje teikę Martynas Pocius ir Šarūnas Jasikevičius. Ar jūsų minėti nesutarimai trukdo išspausti iš jų viską, ką jie gali?

– Turbūt taip. Eurolygos pirmajame etape „Žalgiris“ buvo toks, kokį norėjome matyti. „Top 16” etape žaidimas subyrėjo. Čia jau reikėtų ieškoti priežasčių ir treniruotėse. Komanda neranda bendro sutarimo. Galbūt čia veikia ir psichologiniai veiksniai.

„Žalgiris“ tikrai nežaidžia kaip kumštis. O vyresni žaidėjai yra pratę būti komandose, kuriose tvyro nugalėtojų dvasia. Jie vis rečiau patiria šį jausmą, o tai kelia kibirkštis.

Treneriai pradeda ieškoti kitų žaidėjų, kurie galėtų aikštėje atiduoti viskas jėgas, bet nieko neįvyksta, nes jiems trūksta patirties.

Ir pralaimėjęs „Neptūnui“ „Žalgiris“ patyrė gėdą.

– Kalbama ir apie tai, kad žaidėjams trūksta noro kovoti. Ką manote apie tai?

– Yra žodis „motyvacija“. Jis apima daugiau nei tik norą. Motyvacijos „Žalgiryje“ stinga ir jos ypač stinga vyresniems žaidėjams. Galbūt jie laiku negauna atlyginimų.

Nežinau, kokia yra reali situacija, bet jeigu vėluoja darbo užmokestis, dirbti ir atiduoti visas jėgas yra labai sunku.

Sportininkai į tai gali reaguoti labai aštriai. Mes tai matome „Žalgiryje“. Žinoma, apie jaunuosius krepšininkus to pasakyti negalima. Jie dar turi noro, bet ne visi jauni krepšininkai geba tuo pasinaudoti.

– Justinas Dentmonas kovojo dėl rezultatyviausio Eurolygos žaidėjo vardo, tačiau per svarbias rungtynes pelnė tik penkis taškus. Anksčiau tvirčiau žaidęs legionierius neseniai prasitarė apie problemas. Ar J.Dentmonui irgi trūksta motyvacijos?

– Taip. Dabar jis sprendžia savus klausimus. Dabar jau aišku, kad jam buvo svarbiau asmeniniai rezultatai nei komandiniai. Anksčiau Eurolygoje jis stengėsi pagerinti asmeninius rodiklius. Galbūt jis turi planų grįžti į JAV? NBA? O gal gauti geresnę sutartį?

Logiška, kad jis dėl to turi stengtis, bet Lietuvos čempionatas jam tampa antraeiliu turnyru. Bet sirgalių ir klubo nuomonė apie LKL kitokia.

– LKL – įdomi situacija. „Žalgiris“ gali būti trečias arba ketvirtas. O dėl trečiosios vietos reikia nugalėti „Lietuvos rytą“. Kiek tai realu?

– Prognozuoti sudėtinga. Ypač dabar. „Žalgiris“ dės visas pastangas, kad užimtų trečiąją vietą. Galbūt tai darys, kad išvengtų akistatos su „Lietuvos rytu“ pusfinalyje.

Bet dar liko rungtynių, gali nutikti taip, kad „Žalgirio“ vieta turnyro lentelėje priklausys ne tik nuo pačios komandos. O to mes nematėme senai.

Čempionatas darosi įdomus, nes yra neprognozuojamas. Reikia pasveikinti kitas komandas, kurios pasirengė tinkamai. Jos mus, žiūrovus, džiugina savo žaidimu. Dėl to LKL laimi.

– Viena vertus, galima sakyti – dabar LKL įdomesnė, nes mažiau nuspėjima, yra staigmenų. Kita vertus, mes matome, kaip palūžta stipriausios komandos, o tai – ne itin džiuginanti perspektyva. Kurioje pusėje esate jūs?

– Čempionatas dar nesibaigė, tikiuosi, kad finale žais „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Norėtųsi pamatyti tą ilgesnį derbį. Ekipos turi išsiaiškinti, kuri stipriausia. Bet jeigu įsikiš „Neptūnas“ ar „TonyBet“, įdomumas nedings.

Mūsų grandai turi problemų dėl komandos sudėties. Dabar matome, kad klubai po sezono turės rimtai padirbėti, kad nesikartotų tokios nesėkmės.

Iš šio sezono pasimokėme, kad sustiprėjo kiti mūsų klubai, o „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ buvo pernelyg užtikrinti.

– Ketvirtosios vietos atveju susidarys situacija, kai pusfinalyje žais „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Ar sirgaliai čia išloš, ar pralaimės?

– Komanda, kuri žais su vienu iš grandų, išloš. Juk ji pateks į finalą. Taigi būtų pralaimėjusių ir laimėjusių. Bet aš, kaip krepšinio specialistas, noriu ir „Žalgirį“, ir „Lietuvos rytą“ matyti finale.

Šie klubai, kaip struktūros, yra stipresni už kitus, tačiau tai reikia parodyti aikštėje. O ar tai pavyks, visai greitai susižinosime.

Bet koks finalas šiemet bus labai įdomus. Ir kova dėl 3 ir 4 vietos bus įnirtinga. Turime daug komandų, kurios rodo gražų krepšinį.

– Ar savo komandai švilpiantys sirgaliai – rimtas ženklas, kad būtinos permainos?

– Reikia gerbti savo aistruolius. Ir tai daryti reikia žaidimu. Per mačą su „Neptūnu“ žalgiriečiai to nedarė ir sulaukė veiksmų. Taip žaidžiant galima prarasti sirgalius.

Pralaimėti galima, bet viena yra pralošti kovoje, o kita – šitaip, kaip nutiko pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.