EUROLYGA 2023

J.Valančiūno paklydimas – dėmė ir jo, ir Lietuvos įvaizdžiui

„Blogai auklėjome, gal Jonas grįžtų, kad iš naujo pradėtume“, - liūdnai pajuokavo Vilniaus krepšinio mokyklos direktorius Šarūnas Sakalauskas. Buvęs šios mokyklos auklėtinis 21 metų 213 cm ūgio „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas naktį iš sekmadienio į pirmadienį buvo sulaikytas neblaivus prie vairo. Krepšinio specialistai LRT laidoje „Dėmesio centre“ diskutavo, kokią įtaką šis poelgis turės krepšininkui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2014, 2:14 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:56 PM

„Sporto mokykla nėra vienintelė įstaiga, kuri auklėja jauną žmogų. Pirminis trenerio uždavinys yra auklėti, bet labai daug lemia tėvai, mokykla, aplinka. Sporto mokykla tik viena iš „aplinkos“ dalių. Jeigu tos grandys nėra stiprios, taip ir atsitinka“, - tokių sportininkų paklydimų priežastis aiškino Š.Sakalauskas.

Jis įsitikinęs, kad prie jaunųjų sportininkų auklėjimo turėtų prisidėti ir valstybė.

„Tie žmonės yra matomi visuomenėje, fiksuojamos jų pergalės, bet fiksuojama ir jei jie ką nors ne taip padaro. Turime suprasti koks svarbus yra jauno žmogaus auklėjimas. Valstybė turi prisidėti prie to. Turi būti valstybės politika, kaip ji įgyvendina per darželius, per mokyklas, visuomenines organizacijas. Ir turi būti apie tai kalbama: su mokyklų vadovais, su politikais, su pačiais sportininkais. Jeigu bus daugiau pokalbių su sportininkais kurie yra matomi viešojoje erdvėje ir jei jie įsipareigos tų pokalbių metu, galbūt sustabdysim iš dalies nuo tų neprotingų poelgių“, - svarstė Š.Sakalauskas.

Krepšinio specialistas Linas Kvedaravičius įsitikinęs, kad šis skandalas suduos smūgį ne tik krepšininko, bet ir Lietuvos įvaizdžiui.

„Toks poelgis, pirmiausia, atneš didžiulę žalą jam pačiam. Gerai, kad jis labai greitai sureagavo ir viešai atsiprašė už savo klaidą. Tikėtina, kad ši klaida jam bus paskutinė, susijusi su alkoholiu. NBA tokias klaidas retai atleidžia. Dėl sankcijų, kurios bus iš klubo, gali būti ir iš NBA, jis gali nukentėti ir iš finansinės pusės. NBA labai susijusi su reklama, o koks reklamos davėjas norės naudotis tokiu įvaizdžio veiksniu?

Tad Jonas padarė sau meškos paslaugą ir paslydo toje vietoje, kurioje neturėjo paslysti. Juolab, kad žino klubo ir NBA taisykles, kad alkoholis yra nevartojamas“, - sakė L.Kvedaravičius.

Jis apgailestavo, kad po šio incidento socialiniuose tinkluose atsirado komentarų, teigiančių, esą Lietuvoje vairuoti neblaiviam yra normalu.

„Skaudu skaityti tai apie savo šalį. Tuo labiau, kad tokie komentarai atsiranda po mūsų žvaigždės, rinktinės nario poelgio.

Jie turi įsisąmoninti, kad yra stebimi ir į jų poelgius reaguojama žymiai aštriau, nei į kitų. Jonas yra dar gana jaunas žmogus, jam po mėnesio bus tik 22-eji. Matyt, jis dar ne viską iki galo suprato.

Žinoma, su amžiumi supratimas didėja, bet Jonas, matyt, dar nėra įsisąmoninęs kokį vaidmenį atlieka Lietuvos sporte. Kokią įtaką jis turi jaunimui ir sportui. Šis poelgis gali ir Lietuvai atsiliepti skausmingai įvaizdžio prasme. Kiekvienas sportininkas turi suprasti, kad jis yra atsakingas ne tik už savo karjerą, bet ir už šalį, kuriai atstovauja. Tai skausminga pamoka jam, skaudus reiškinys ir Lietuvos krepšinio pasauliui“, - kalbėjo L.Kvedaravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.