EUROLYGA 2023

Ko tikėtis Eurolygos ketvirtfinalyje (I dalis)

Antradienį prasidės vyrų krepšinio Eurolygos atkrintamosios varžybos. Dvi pirmosios ketvirtfinalio serijos prasidės Ispanijoje: „Barcelona“ priims Stambulo „Galatasaray“ komandą, Madrido „Real“ – Pirėjo „Olympiakos“ ekipą.

Eurolygos čempionų titulą ginantiems Pirėjo krepšininkams ketvirtfinalyje teko kietas riešutas.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Eurolygos čempionų titulą ginantiems Pirėjo krepšininkams ketvirtfinalyje teko kietas riešutas.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 15, 2014, 6:22 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:53 PM

Antrosios šių klubų dvikovos vyks irgi Ispanijoje ketvirtadienį, o kitos dvi ketvirtfinalio poros (Maskvos CSKA – Atėnų „Panathinaikos“ ir Milano „Emporio Armani“ – Tel Avivo „Maccabi“) žais trečiadienį ir penktadienį. Ketvirtfinalyje kovojama iki trijų pergalių.

„Barcelona“ – „Galatasaray“

„Barcelona“. „Mėlyni-granatiniai“ smarkiai šlubavo pirmoje sezono dalyje. Jie dar rudenį smarkiai atsiliko nuo Madrido „Real“ klubo Ispanijos lygoje, o Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė tik trečiąją vietą.

Tačiau pamažu Katalonijos ekipa tapo vis darnesnė. Gruodžio viduryje ji pradėjo ilgą pergalių Eurolygoje seriją, kuri nutrūko tik tada, kai „Barcelona“ laimėjo 13 rungtynių iš eilės ir pirmoji užsitikrino kelialapį į ketvirtfinalį.

Į „Blaugrana“ areną atsidavusius aistruolius turėjo džiuginti ne vien rezultatai, bet ir žaidimas. „Barcelona“ vėl priminė 2010 metais Eurolygos čempione tapusią komandą, kuri visus trenerio Xaviero Pascualio sumanymus atlikdavo taip tiksliai, kad atrodydavo, jog varžovų visai nėra aikštėje.

Didžiausia mįsle varžovams tapo naujas Juano Carloso Navarro vaidmuo. Katalonų veteranas buvo pastumtas į įžaidėjo poziciją ir gerino asmeninius rezultatyvių perdavimų rekordus, o saldžiausius vaisius skynė Ante Tomičius, dažniausiai atsidurdavęs atakų smaigalyje ir du mėnesius paeiliui išrinktas geriausiu Eurolygos krepšininku (beje, jis pirmasis istorijoje Eurolygos mėnesio laureatu tapo du mėnesius iš eilės).

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono A grupėje – 3-oji vieta (7 ir 3), „Top 16“ etapo E grupėje – 1-oji vieta (12 ir 2).

Lyderiai. A.Tomičius – 12,1 tšk., 6,4 atk.kam., J.C.Navarro – 11,8 tšk., 3,5 rez.perd., B.Olesonas – 8,3 tšk., M.Huertasas – 8,2 tšk., 3,6 rez.perd., E.Lorbekas – 8,1 tšk.

Kiti turnyrai. Ispanijos lygoje užima 3-ąją vietą (20 ir 7). Ispanijos supertaurės finale pralaimėjo „Real“ 79:83, Ispanijos taurės finale pralaimėjo „Real“ 76:77.

„Galatasaray“. Jei „Galatasaray“ iš Eurolygos būtų pasitraukęs jau po reguliariojo sezono arba „Top 16“ etape būtų užėmęs paskutiniąją vietą, treneriui Erginui Atamanui pasiteisinti būtų labai paprasta. Strategas galėtų durti pirštu į traumuotų žaidėjų sąrašą, į kurį dar rudenį buvo įrašytos keturių labai svarbių krepšininkų pavardės.

Du iš jų Jamontas Gordonas ir Nathanas Jawai negali žaisti iki šiol, Manučaras Markoišvilis grįžo tik „Top 16“ etapo pabaigoje, o Erwinas Dudley (arba Ersinas Dagli, kaip jis pakrikštytas Turkijoje) kol kas tik įtraukiamas į paraišką, bet po sunkios traumos dar nežaidė nė vienos minutės.

Tačiau E.Atamanui teisintis nereikia. „Galatasaray“ įveikė visus sunkumus ir yra vienintelė Turkijos komanda Eurolygos atkrintamosiose varžybose. Dėl šio tikslo „Galatasaray“, atrodo, paaukojo nacionalines pirmenybes, kuriose patyrė tris nesėkmes iš eilės ir nusmuko į čempionams nelabai deramą septintąją poziciją.

Kažką aukoti būtina. „Galatasaray“ suolas – trumpiausias tarp Eurolygos ketvirtfinalio dalyvių, lyderiai žaidžia beveik be atokvėpio („liūtų“ vedlys Carlosas Arroyo yra daugiausiai minučių žaidžiantis krepšininkas didžiajame aštuonete) ir jų jėgos senka kiekvieną savaitę. O ketvirtfinalio tvarkaraštis labai įtemptas, todėl Stambulo ekipos variklis greičiausiai bus ne taktika, bet emocijos.

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono C grupėje – 2-oji vieta (6 ir 4), „Top 16“ etapo F grupėje – 4-oji vieta (7 ir 7).

Lyderiai. C.Arroyo – 13,3 tšk., 5,7 rez.perd., Z.Ercegas – 11,2 tšk., 5 atk.kam., P.Mensah-Bonsu – 9,5 tšk., 7,6 atk.kam., M.Hairstonas – 9 tšk., M.Mačvanas – 6,7 tšk.

Kiti turnyrai. Turkijos lygoje užima 7-ąją vietą (15 ir 10). Turkijos supertaurėje pralaimėjo „Fenerbahce“ 62:64, iš Turkijos taurės iškrito pusfinalyje (pralaimėjo „Anadolu Efes“ 64:69).

Nuostoliai. Sunkias traumas gydosi „Galatasaray“ žaidėjai Jamontas Gordonas ir Nathanas Jawai. Šį mėnesį dėl traumos dar nežaidė Popsas Mensah-Bonsu, bet jo sugrįžimo laukiama ketvirtfinalio serijoje. „Barcelona“ ekipoje visi krepšininkai yra sveiki.

Ko tikėtis. Didžiausia Barselonos krepšininkų bėda – nusiteikimas ir varžovų nuvertinimas. Jei X.Pascualiui pavyks įrodyti savo auklėtiniams, kad „Galatasaray“ – stiprus varžovas, serija baigsis „Barcelona“ pergale 3:0. Tačiau jei Barselonos žaidėjai mintimis jau nusikėlė į Milaną, serija gali būti ilgesnė.

„Real“ – „Olympiakos“

„Real“. Madrido klubas nuo sezono pradžios beveik keturis mėnesius buvo nenugalimas ir laimėjo 31 rungtynes iš eilės. Ilga pergalių serija nutrūko tik sausio 23 dieną per dvikovą išvykoje su Miuncheno „Bayern“, tačiau nei ši, nei dvi vėliau patirtos nesėkmės neišbraukė „Real“ iš didžiausių sezono favoritų sąrašo.

„Baltųjų“ žaidimas pagrįstas puikiu fiziniu pasirengimu. Jie gali labai intensyviai gintis ir energingai pulti, o padidėjus spartai varžovai paprastai neturi išteklių, kad sustabdytų „Real“ puolimo viesulą. Suprantama madridiečiai maksimaliai intensyviai ginasi ir energingai puola ne visas rungtynes. Bet treneris Pablo Laso gerai užčiuopia žaidimo pulsą ir pasirenka tinkamiausias akimirkas, kada reikia įjungti aukštesnę pavarą.

Milžiniškų keblumų oponentams kyla ir dėl to, kad „Real“ gali smogti bet kurioje aikštės vietoje. Jei reikia – tritaškį įmes Sergio Rodriguezas ar Sergio Llullis, jei reikia – kaip peilis gynybą perskros Rudy Fernandezas, jei reikia – po krepšiu varžovus išvartys Felipe Reyesas ar Giannis Bourousis (beje, šį sezoną stebėtinai gerai žaidžiantis baudos aikštelėse).

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono B grupėje – 1-oji vieta (10 ir 0), „Top 16“ etapo F grupėje – 2-oji vieta (11 ir 3).

Lyderiai. S.Rodriguezas – 14,2 tšk., 5,2 rez.perd., N.Mirotičius – 12,5 tšk., R.Fernandezas – 12,4 tšk., 3,6 rez.perd., S.Llullis – 11,7 tšk., 3,9 rez.perd., F.Reyesas – 8,7 tšk., 5,2 atk.kam. Kiti turnyrai. Ispanijos lygoje užima 1-ąją vietą (27 ir 0). Iškovojo Ispanijos supertaurę (finale nugalėjo „Barcelona“ 83:79) ir Ispanijos taurę (finale nugalėjo „Barcelona“ 77:76).

„Olympiakos“. Pirėjo komanda yra 2012 ir 2013 metų Eurolygos čempionė, bet šį sezoną nebuvo laikoma rimta pretendente dar kartą apginti titulą. Tiesa, „Olympiakos“ truputį nustebino Eurolygos reguliariajame sezone, kuriame laimėjo visas 10 rungtynių, bet „Top 16“ etape kelią skynėsi daug sunkiau, o nacionalinėse varžybose pralaimėjo svarbiausias dvikovas pagrindinei varžovei Atėnų „Panathinaikos“ ekipai.

„Raudonųjų“ galimybėmis labiausiai abejota dėl to, kad po praėjusio sezono jie atsisveikino net su trimis starto penketo krepšininkais bei dviem superatsarginiais, ir treneriui Giorgui Bartzokui teko galvoti, kaip pertvarkyti komandos žaidimą. Vis dėlto žaidimas pasikeitė neženkliai ir šį sezoną toliau sukasi aplink ryškiausią „Olympiakos“ žvaigždę Vasilį Spanoulį. Tos pačios schemos veikia ir tada, kai V.Spanoulio nėra aikštėje, jas G.Bartzokas taikė net tada, kai V.Spanoulis apskritai negalėjo žaisti dėl traumos.

„Olympiakos“ silpnoji vieta – priekinė linija, kuriai akivaizdžiai trūksta galios. Kita vertus, beveik visi krepšininkai yra labai greiti ir puikiai juda aikštėje, sudarydami galimybes įžaidėjui pasirinkti kelis gerus atakos tęsinius.

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono C grupėje – 1-oji vieta (10 ir 0), „Top 16“ etapo E grupėje – 3-oji vieta (8 ir 6).

Lyderiai. V.Spanoulis – 14,7 tšk., 4,5 rez.perd., M.Lojeski – 11,1 tšk., G.Printezis – 10,9 tšk., 5,4 atk.kam., S.Perperoglou – 10,3 tšk., B.Dunstonas – 10,2 tšk., 5,1 atk.kam.

Kiti turnyrai. Graikijos lygoje užima antrąją vietą (22 ir 2; 2 baudos taškai). Iš Graikijos taurės iškrito pusfinalyje (pralaimėjo „Panathinaikos“ 59:67).

Nuostoliai. „Real“ negali žaisti Jaycee Carrollas, kuriam atlikta kelio operacija. „Olympiakos“ bent pirmose rungtynėse galbūt negalės padėti ką tik traumas išsigydę Giorgos Printezis ir Stratos Perperoglou.

Sąskaitos. Pernai šios komandos žaidė Eurolygos finale. Rungtynes 100:88 laimėjo „Olympiakos“. 2009 m. Pirėjo komanda nugalėjo Madrido krepšininkus ketvirtfinalio serijoje 3:1.

Ko tikėtis. „Real“ krepšininkams sudėtingiausia kovoti su komandomis, kurios sugeba numušti tempą. O „Olympiakos“ moka lėtinti žaidimą, todėl žiūrovai šioje serijoje pamatys skirtingų stilių susidūrimą.

Vis dėlto sustabdyti „karališkąjį“ klubą tris kartus per porą savaičių, ko gero, neįmanoma. Šios dvikovos favoritas yra „Real“, o Pirėjo ekipos lubos geriausiu atveju yra dvi pergalės (bet tik tuo atveju, jei viena bus iškovota Madride).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.