EUROLYGA 2023

Eurolygos ketvirtfinalis: ko tikėtis iš komandų ir J.Mačiulio?

Trečiadienį prasidės dar dvi Eurolygos ketvirtfinalio serijos, o į kovą stos ir vienintelis turnyre likęs lietuvis Jonas Mačiulis. Jo atstovaujama Atėnų „Panathinaikos“ ekipa išvykoje susigrums su Maskvos CSKA klubu. Kitose rungtynėse Milano „Emporio Armani“ priims Tel Avivo „Maccabi“ komandą. Antrosios šių klubų rungtynės vyks penktadienį irgi Maskvoje ir Milane. Ketvirtfinalyje kovojama iki trijų pergalių.

J.Mačiulis - vienintelis lietuvis, patekęs į Eurolyga ketvirtfinalį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Mačiulis - vienintelis lietuvis, patekęs į Eurolyga ketvirtfinalį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 16, 2014, 5:56 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:14 PM

CSKA – „Panathinaikos“

CSKA. Užpernai į Rusijos sostinę grįžus treneriui Ettore Messinai, CSKA pradėjo žaisti labai primityvų krepšinį, pagrįstą kelių lyderių individualiais veiksmais. „Armiečių“ lyderių meistriškumas – labai aukštas, jie vedė komandą į daug pergalių, bet siekiant svarbiausių titulų to neužteko.

Kurį laiką atrodė, kad E.Messina pasikliauja vien savo autoritetu ir tik pastaraisiais mėnesiais jo komanda pasikeitė į gerąją pusę: pradėjo žaisti sumaniau, įvairiau.

Pereinamasis laikotarpis nebuvo paprastas. CSKA nesugebėjo užimti pirmosios vietos Vieningos lygos grupėje ir netikėtai suklupo Rusijos taurės ketvirtfinalyje. Užtat prieš svarbiausias sezono kovas maskviečiai gali jaustis kur kas tvirčiau. Jei sezono pradžioje Milošo Teodosičiaus praradimas būtų atvėręs beveik neužpildomą spragą, tai dabar „armiečių“ arsenalas turtingesnis ir serbo trauma (jis negalės žaisti šią, o gal ir kitą savaitę) nėra didelė bėda.

Tiesa, kelių krepšininkų statistika „Top 16“ etape buvo prastesnė negu reguliariajame sezone, bet treneris daug geriau panaudojo sumaniausią komandos žaidėją Aaroną Jacksoną ir taikliarankį Vitalijų Fridzoną.

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono A grupėje – 2-oji vieta (7 ir 3), „Top 16“ etapo F grupėje – 1-oji vieta (12 ir 2).

Lyderiai. S.Weemsas – 11,9 tšk., 3,8 rez.perd., M.Teodosičius – 11,1 tšk., 4,2 rez.perd., N.Krstičius – 10,7 tšk., K.Hinesas – 8,3 tšk., 5 atk.kam., A.Kaunas – 8,2 tšk.

Kiti turnyrai. Vieningos lygos grupėje užėmė 2-ąją vietą (16 ir 2). Iš Rusijos taurės iškrito ketvirtfinalyje (pralaimėjo Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“).

„Panathinaikos“. „Panathinaikos“ – vienintelis tarp ketvirtfinalyje žaidžiančių klubų šį sezoną pakeitė trenerį. Klubo vadovybė lyg ir neturėjo rimtų priežasčių imtis drastiškų priemonių, nes Argyrio Pedoulakio vadovavimo laikotarpiu „žalieji“ laimėjo visus nacionalinius titulus, tačiau rezultatai Eurolygoje svarbiausių „Panathinaikos“ žmonių netenkino.

Staiga paaukštintas Fragiskos Alvertis (beje, aukščiausias ir tarp tęsiančių kovą jauniausias Eurolygos treneris) perversmo ekipos žaidime nepadarė, bet vieną permainą galima pastebėti.

A.Pedoulakis besąlygiškai pasitikėjo ilgamečiu „Panathinaikos“ vedliu Dimitriu Diamantidžiu, kuris jau nesusidorojo su visomis jam skiriamomis užduotimis. F.Alvertis sumažino lyderio žaidimo laiką, kai kurias pareigas perdavė kitiems krepšininkams ir D.Diamantidis iškart tapo kur kas naudingesnis. Tarp pastaruoju metu nepanaudojamų „Panathinaikos“ rezervų – lietuvis Jonas Mačiulis.

Reguliariajame sezone jis buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas (vid. 12,3 taško), bet „Top 16“ etape įmesdavo tik 5,6 taško. Lietuvis dažnai mesdavo visiškai laisvas, bet kamuolys lyg užburtas atsitrenkdavo į lanką. Galiausiai J.Mačiulis pradėjo vengti atakuoti net iš tokių padėčių, iš kurių anksčiau mesdavo nedvejodamas.

Kitas užduotis J.Mačiulis atlieka gerai, o stengiasi net labiau nei tada, kai žaidė rezultatyviai. Tačiau spręsdamas, kurį krepšininką leisti į aikštę, treneris kelis kartus pagalvoja, ar jam reikia neįmetančio žaidėjo.

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono D grupėje – 4-oji vieta (5 ir 5), „Top 16“ etapo E grupėje – 4-oji vieta (7 ir 7).

Lyderiai. D.Diamantidis – 9,6 tšk., 6,5 rez.perd., J.Gistas – 9,1 tšk., S.Lasme – 8,6 tšk., 5 atk.kam., J.Mačiulis – 8 tšk., R.Curry – 7,9 tšk.

Kiti turnyrai. Graikijos lygoje užima 1-ąją vietą (23 ir 1). Iškovojo Graikijos taurę (finale nugalėjo Salonikų „Aris“ 90:53).

Nuostoliai. CSKA ekipoje dėl blauzdos traumos negali žaisti M.Teodosičius. „Panathinaikos“ turėtų rungtyniauti visi krepšininkai.

Sąskaitos. Šios komandos žaidė 24 tarpusavio rungtynes, iš kurių 13 laimėjo „Panathinaikos“. Abu klubai daug kartų (CSKA – 8, „Panathinaikos“ – 7) žaidė Eurolygos ketvirtfinalyje, bet vienas kito tvirtumą šiame etape išbandys pirmą sykį.

Užtat jie buvo susidūrė finalo ketvertuose. Vieninteles rungtynes pusfinalyje laimėjo CSKA, o abu didžiuosius ir vieną mažąjį finalą – „Panathinaikos“.

Ko tikėtis. Kai komandų stilius skirtingas, bet jėgos panašios, įveikti tą patį varžovą du kartus per tris dienas yra labai sudėtinga. Todėl CSKA bus nelengva iškovoti dvi pergales Maskvoje, o „Panathinaikos“ taip pat nepaprasta dukart nugalėti Atėnuose. Staigių siužeto posūkių ir ilgų serijų laukiantys sirgaliai daugiausiai turėtų tikėtis šių komandų dvikovoje.

„Emporio Armani“ – „Maccabi“

„Emporio Armani“. Milanas šiais metais priims Eurolygos finalo ketvertą, todėl visi Lombardijos sostinės sirgaliai viliasi, kad gegužės viduryje krepšinio šventę jų mieste kurs ir „Emporio Armani“ komanda.

Dar rudenį atrodė, kad tai – sunkiai pasiekiama svajonė, bet dabar Milano klubas yra labai rimtas pretendentas atsidurti geriausiųjų ketveriukėje. Ypač po 15 pergalių serijos (skaičiuojant visus turnyrus), kuri prasidėjo vasario viduryje ir nutrūko tik per paskutines, nieko nelėmusias „Top 16“ etapo rungtynes.

Pagrindinė „Emporio Armani“ pakilimo priežastis – iš Sienos „Montepaschi“ atėjęs treneris Luca Banchi. Naujoje vietoje jis sukūrė „Montepaschi“ kopiją – greitai, bet tvarkingai judančią komandą, kurioje kiekvienas žaidėjas tiksliai žino savo užduotis ir drausmingai jas vykdo. Kartu paliekama erdvės ir improvizacijai, todėl krepšininkai nesijaučia pernelyg supančioti.

Labai svarbu, kad šioje sistemoje nėra nepakeičiamų, ir „Emporio Armani“ žaidimas nė kiek nepablogėjo net tada, kai dėl traumos beveik mėnesį negalėjo rungtyniauti rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas Keithas Langfordas.

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono B grupėje – 2-oji vieta (5 ir 5), „Top 16“ etapo E grupėje – 2-oji vieta (10 ir 4).

Lyderiai. K.Langfordas – 17,6 tšk., A.Gentile – 11,4 tšk., C.Jerrellsas – 11 tšk., S.Samuelsas – 9,4 tšk., D.Hackettas – 9,3 tšk., 3,1 rez.perd.

Kiti turnyrai. Italijos lygoje užima 1-ąją vietą (21 ir 5). Iš Italijos taurės iškrito ketvirtfinalyje (pralaimėjo Sasario „Banco di Sardegna“ 80:82).

„Maccabi“. Tel Avivo klubas šį sezoną jau dukart (pirmą sykį – rudenį, antrą – kovo mėnesį) buvo patekęs į tamsius ruožus, kai iš jo taškus atiminėjo net Izraelio lygos vidutiniokai. Tiesa, Izraelio varžybomis nesidomintys krepšinio mėgėjai šių nuopolių galėjo net nepastebėti, nes visą Eurolygos distanciją „Maccabi“ įveikė gana tvirtais žingsniais.

Tai treneriui Davidui Blattui buvo rimtas signalas, bet prieš ketvirtfinalio seriją jis pakeisti galėjo nedaug. „Maccabi“ sudėtis nėra tokia galinga kaip prieš dešimt metų, kai Šarūno Jasikevičiaus vedami „geltonieji“ šiurpino visą Europą, o pats D.Blattas tapo savotišku savo pasirinktos taktikos įkaitu (prieš kelias savaites CSKA treneris E.Messina pastebėjo, kad jau daug metų visų D.Blatto treniruojamų komandų taktika yra labai panaši).

Vis dėlto kartais imtis permainų priverčia pats gyvenimas. „Maccabi“ šiek tiek pakeitė braižą susižeidus Shawnui Jamesui. Kadango po jo traumos ženkliai susilpnėjo priekinė linija, D.Blattas daugiau žaidimo perkėlė už tritaškio linijos. Gerų metikų „Maccabi“ netrūksta, o varžovams bandant apsiginti nuo tolimų šūvių, daugiau laisvės gavo reguliariajame sezone labai blankiai žaidęs vidurio puolėjas Alexas Tyusas.

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono D grupėje – 1-oji vieta (8 ir 2), „Top 16“ etapo F grupėje – 3-oji vieta (8 ir 6).

Lyderiai. R.Hickmanas – 11,3 tšk., D.Smithas – 10,1 tšk., 5,4 atk.kam., S.Schortsanitis – 9,8 tšk., D.Blu – 9,5 tšk., T.Rice‘as – 8,5 tšk., 3,1 rez.perd.

Kiti turnyrai. Izraelio lygoje užima 1-ąją vietą (21 ir 6). Iškovojo Izraelio lygos taurę (finale nugalėjo Jeruzalės „Hapoel“ 88:77) ir Izraelio taurę (finale nugalėjo Eilato „Hapoel“ 80:73).

Nuostoliai. „Maccabi“ vidurio puolėjui Sh.Jamesui buvo atlikta nugaros operacija ir jis tikrai nežais ketvirtfinalio serijoje. „Emporio Armani“ pirmose dvejose rungtynėse negalės padėti Alessandro Gentile, bet kitą savaitę jis gali grįžti į aikštę.

Sąskaitos. „Emporio Armani“ laimėjo 12 iš 22 tarpusavio rungtynių, bet dauguma jų buvo žaistos dar prieš šiuolaikinės Eurolygos erą. Du kartus šios komandos kovojo Europos čempionų taurės finale, o abejas rungtynes (1987 ir 1988 metais) laimėjo Milano krepšininkai.

Ko tikėtis. Pagal žaidimą „Emporio Armani“ būtų aiški serijos favoritė. Tačiau yra vienas „bet“. Milano komanda pirmą kartą pateko į Eurolygos ketvirtfinalį, o „Maccabi“ šiame etape žaidžia vos ne kasmet.

Net jei krepšininkai matę šilto ir šalto, komandos patirtis yra labai svarbi. O svarbiausią tvirtumo egzaminą „Emporio Armani“ laikys jau pirmose rungtynėse. Jei šeimininkai jas laimės, serija gali būti labai trumpa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.