EUROLYGA 2023

NBA: J.Valančiūno ir „Raptors“ jaunystė prieš „Nets“ patirtį

Užkandžius krimtę NBA gurmanai sėda prie pagrindinio patiekalo – atkrintamųjų varžybų, kuriose varžysis ir du lietuviai – Jonas Valančiūnas bei Donatas Motiejūnas. Pirmosios rungtynės, pradėsiančios beprotišką elitinės krepšinio lygos šventę, startuos jau šeštadienį. Ir jau pirmajame mače aikštėje prakaitą lies Lietuvos rinktinės krepšininkas. Tai bus J.Valančiūnas, kuris su „Toronto Raptors“ mėgins pergudrauti daugybę patirties sukaupusių ir atgimimą išgyvenančią „Brooklyn Nets“ komandą.

J.Valančiūno žaidimas per pastaruosius mačus džiugina ekspertus, kurie žada svarbų vaidmenį lietuviui.<br>AP nuotr.
J.Valančiūno žaidimas per pastaruosius mačus džiugina ekspertus, kurie žada svarbų vaidmenį lietuviui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:58 PM

Kokie yra „Nets“ pranašumai? Ką tokio turi „Raptors“? Ko galima tikėtis iš dvikovų? Ir kas galiausiai džiaugsis žingsniu į kitą etapą?

Pateikiame „Sports Illustrated“ įžvalgas.

Jaunimas prieš patirtį

Jeigu reguliarųjį sezoną laikysime rodikliu, tai turėtų būti lygiausia pirmojo atkrintamųjų varžybų etapo dvikova. „Raptors“ ir „Nets“ susitiko keturiskart ir pasidalino po dvi pergales. Trys iš keturių mačų baigėsi keturių ar mažesniu taškų skirtumu.

Paskutinės rungtynės turėjo atkrintamųjų žavesio, kai Paulas Pierce'as mačą, kai kovo 10 dieną „Nets“ pergalę šventė 101:97, pavadino vienu rimčiausių pr šiuos metus.

Šias rungtynes jau apraizgė įvairios istorijos. Tarp jų – įtarimai, kad „Nets“ tyčia pasirinko varžovais „Raptors“ krepšininkus, kad išvengtų „Chicago Bulls“ ekipos. Per šią dvikovą „Raptors“ strategui Dwane'ui Casey teks mėginti palaužti Jasoną Kidą – buvusį krepšininką, kurį kadaise pats treniravo.

Tačiau įdomiausias mūšio kampas – amžiaus skirtumas. Veteranų vedama „Nets“ ekipa turi daugybę atkrintamųjų varžybų patirties, o „Raptors“ starto penkete – trys krepšininkai, dar neragavę šio ypatingo etapo duonos.

Tad pagrindinis klausimas – ar gali Toronto jaunatviškumas ir entuziazmas pranokti Bruklino patirtį ir išmintį?

„Raptors“ barjeras

Kai gruodį „Raptors“ iškeitė Rudy Gay'ų, komandos kreivė kilo į viršų. Per tą laikotarpį komanda iškovojo 41-ą pergalę ir patyrė 22-u pralaimėjimus. Tai geriausia serija Rytų konferencijoje nuo to lemtingo momento. Varžovai tikrai gali tikėtis problemų, kai reikalų imasi Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas – duetas veikia užtikrintai.

„Raptors“ pagal daromą klaidų procentą – dešimtoje vietoje, tačiau ekipa pakankamai rimtai rūpinasi kamuoliu. Priekinėje linijoje „Raptors“ sirgaliai taip pat turi į ką pažiūrėti – ten J.Valančiūnas gali kontroliuoti situaciją po krepšiu. Jo paskutinis reidas – vidutiniškai 18-a taškų ir 11,7 atkovoto kamuolio per balandį – rodo, kad aukštaūgis gali tapti itin svarbiu, kai reikalai pasisuks apie pelnomus taškus.

„Raptors“ žaidimo stiprybė – balansas. Komanda buvo vienintelė Rytuose, kuri patektų į geriausiai atakuojančių ir besiginančių ekipų dešimtukus.

Bruklino prabanga

Šis „Nets“ sezonas – dvi skirtingos istorijos. Iki sausio mėnesio Bruklino klubas buvo vadinamas didžiausiu nusivylimu. Komanda turėjo dešimt pergalių ir 21-ą pralaimėjimą, nors ir sirgaliai, ir ekspertai tikėjosi gerokai daugiau – juk „Nets“ prieš sezoną pasirašė sutartis su P.Pierce'u ir Kevinu Garnettu.

Tačiau atėjo kiti metai ir naujos gyvenimo šviesos sužibo virš Bruklino. Nuo sausio pirmosios dienos „Nets“ pademonstravo antrą pagal gerumą pergalių procentą. Komanda iškovojo 34-ias pergales ir patyrė septyniolika pralaimėjimų.

Pagrindinė to priežastis - „mažojo kamuolio“ stilius, kai komanda aukoja ūgį ir fizinę jėgą, vardan greičio. Būtent tai ir kišo koją „Raptors“ komandai per pastaruosius susitikimus su „Nets“.

„Jų penketas keistas, - sakė K.Lowry. - Kai sunkiojo krašto pozicijoje žaidžia P.Pierce'as, sunku gintis.“

Pagal atkovotus kamuolius „Nets“ užima 29-ąją vietą, tad ekipai itin svarbu toliau nuo krepšio laikyti „Raptors“ aukštaūgius.

Nuvertinti „Nets“ patirtį būtų klaidinga. Šios komandos žaidėjai starto penkete yra pradėję 417-a atkrintamojo etapo mačų. Jie sužaidė 17 tūkstančių minučių.

P.Pierce'as ir K.Garnettas džiaugėsi NBA titulais, o Deronas Williamsas ir Joe Johnsonas taip pat puikiai supranta, ką reiškia spaudimas, stovint ant svarbiausios pakopos.

J.Kiddas puikiai žino, kad rezultatui esant lygiam, ar komandoms pirmaujant vos keliais taškais, jis turi pasirinkimą, kai reikia pirštu besti į metiką, galintį užbaigti itin svarbią ataką. O ar tokią prabangą sau gali leisti D.Casey?

X faktorius. „Sports Illustrated“ siūlo stebėti Shauną Livingstoną – nuo šio žaidėjo gali priklausyti daug. Būtent 28 metų krepšininkas yra itin svarbia „Nets“ Renesanso dalimi. Devintąjį NBA sezoną žaidžiantis Sh.Livingstonas yra neatsiejama mažojo penketo dalimi. Būdamas 201 cm ūgio jis gali užimti įvairiais pozicijas ties tritaškio linija. Šis taškas gali tapti svarbiausiu, ginantis prieš sprogstamąją „Raptors“ jėgą.

„Nets“ praleidžia mažiau taškų, kai aikštėje žaidžia Sh.Livingstonas. Tad jeigu jis padės sulėtinti K.Lowry ir D.DeRozaną, „Nets“ turės puikią progą nuliūdinti Toronto klubo gerbėjus.

„Sports Illustrated“ pasirinkimas. „Nets“ laimės per septynis mačus. Bruklino komanda 2014 metais atrado savo pergalių formulę, o krepšininkų patirtis taps lemiamu rodikliu, palaužiant „Raptors“. Tačiau „Nets“ ekipai tai nebus lengvas pasivaikščiojimas, nes „Raptors“ žaidžia taip pat gerai. Tačiau šis etapas nebus tuo, kur „sudie“ tars „Nets“ komanda.

Pirmasis „Raptors“ ir „Nets“ mačas vyks šeštadienį 19 val. 30 min. Lietuvos laiku.

Atkrintamųjų varžybų poros:

Rytų konferencija

„Indiana Pacers“ (1) - „Atlanta Hawks“ (8)

„Miami Heat“ (2) - „Charlotte Bobcats“ (7)

„Toronto Raptors“ (3) - „Brooklyn Nets“ (6)

„Chicago Bulls“ (4) - „Washington Wizards“ (5)

Vakarų konferencija

„San Antonio Spurs“ (1) - „Dallas Mavericks“ (8)

„Oklahoma City Thunder“ (2) - „Memphis Grizzlies“ (7)

„Los Angeles Clippers“ (3) - „Golden State Warriors“ (6)

„Houston Rockets“ (4) - „Portland Trail Blazers“ (5)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.