EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinę dominęs N.Stauskas renkasi kitą šalį

Niko Stausko taiklūs tolimi metimai ir lyderio savybės tikrai praverstų Lietuvos krepšinio rinktinei. Tačiau į Jono Kazlausko akiratį pakliuvusio Kanados lietuvio širdis jau priklauso kitai komandai.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2014-04-28 12:00, atnaujinta 2018-02-14 11:15

Niko seneliai su juo šnekasi lietuviškai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Jis lankė šeštadieninę lietuvių mokyklą ir žaidė Toronto lietuvių krepšinio komandoje „Aušra“.

Vyresnysis brolis Petras laisvą vakarą išlenkia po porą taurių su Jonu Valančiūnu.

Lietuvišką pasą gauti jam nebūtų sudėtinga.

Galiausiai N.Stauskas tikrai moka pataikyti kamuolį į krepšį. Tai žino ne tik Barackas Obama, bet ir J.Kazlauskas.

„Tai tikrai įdomus ir talentingas žaidėjas“, – į lietuvių kilmės 20-metį 198 cm ūgio krepšininką, kuriam šią vasarą prognozuojamas šaukimas NBA naujokų biržos pirmajame rate, dėmesį atkreipė ir Lietuvos rinktinės treneris.

Lietuviškai moka, bet nešneka

N.Stausko gyslomis teka daug lietuviško kraujo.

Trys iš keturių senelių yra lietuviai. Senelis iš krepšininko tėvo pusės būdamas 20-ies atvyko į Kanadą iš Zarasų, močiutė – iš Vilniaus.

Kita močiutė yra iš Kauno, o senelis – iš Škotijos.

Abu tėvai Paulas ir Rūta gimė Kanadoje. Nors visą gyvenimą praleido Ontarijo provincijoje, abu puikiai kalba lietuviškai.

„Deja, mano sūnūs lietuviškai šneka ne taip gerai. Jie viską supranta, nes seneliai su jais kalbasi tik lietuviškai, bet atsakyti gali tik angliškai.

Kai buvo maži, jie lankė lietuvių mokyklą Toronte. Bet pasinėrė į krepšinį ir nebeliko laiko šeštadieniais lankyti mokyklą. Reikėjo važinėti į krepšinio varžybas“, – pasakojo P.Stauskas.

Krepšinis visada buvo pirmoje vietoje jauniesiems Stauskams.

Kai N.Stauskas mokėsi penktoje klasėje, jam ir broliui tėvai pateikė pasiūlymą: kieme įrengti plaukimo baseiną arba krepšinio aikštelę.

Broliai pasirinko krepšinio aikštę ir joje žaidė dieną naktį, bet kokiomis oro sąlygomis: net per 2006 metų ledo audrą, kuri siautė visą savaitę.

„Kamuolys atsimušdavo į lentą ir nuslysdavo, bet mums tai nerūpėjo“, – „Sports Illustrated“ yra pasakojęs N.Stauskas.

Pataikė 46 tritaškius paeiliui

2012 metais N.Stauskas pasirinko Mičigano universitetą ir greitai tapo vienu taikliausių JAV studentų pirmenybių (NCAA) snaiperių.

Per pirmąjį sezoną jis rinko po 11 taškų, tritaškius mesdamas 44 proc. taiklumu.

Jis padėjo Mičigano komandai po 20 metų pertraukos pasiekti NCAA finalo ketverto turnyrą, bet čempiono titulo iškovoti nepavyko. Finalinėse varžybose prastai pataikęs N.Stauskas jautėsi nuvylęs komandos draugus.

Todėl praėjusią vasarą jis ėmėsi papildomo darbo. Nikas sudarė sąrašą NCAA žaidėjų, kurie atrodė geriau už jį aikštėje, ir puolė dar daugiau treniruotis.

Jei apimdavo tingulys, nukreipdavo žvilgsnį į sąrašą ir paskatų vėl atsirasdavo.

Vaikystėje „Toronto Raptors“ žaidusiu Vince’u Carteriu žavėjęsis N.Stauskas vėliau stengėsi tapti panašus į elitinius NBA snaiperius Ray Alleną ir Stepheną Curry.

Prieš metus N.Stauskas įkėlė į internetą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip krepšinio aikštelėje kieme per lietų jis per 5 minutes pataikė 70 tritaškių iš 76.

46 pirmieji tolimi metimai iš eilės buvo taiklūs!

Pasiryžo žengti į NBA

Papildomos pratybos padėjo. N.Stauskas praplėtė savo veiksmų aikštėje arsenalą ir praėjusį sezoną NCAA varžybose rungtyniavo nuostabiai.

Tarp pusketvirto šimto NCAA komandų Mičigano studentai pateko į stipriausiųjų aštuonetą. Be to, laimėjo „Big Ten“ konferencijos čempionų titulą.

N.Stauskas pelnė po 17,5 taško, tritaškius mesdamas 44,2 proc. taiklumu.

Jis taip pat atliko po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir buvo išrinktas geriausiu „Big Ten“ konferencijos žaidėju.

Dėl studentų krepšinio pamišusiose Jungtinėse Amerikos Valstijose net B.Obama žino, kas yra N.Stauskas.

Kai lankydamasis Mičigano universitete šio mėnesio pradžioje JAV prezidentas sakė 30 minučių kalbą apie valstybines paskolas studentams, jo akys nukrypo į N.Stauską.

„Jis turės sutartį netrukus. Taigi jam rūpintis dėl šių dalykų nereikės“, – šyptelėjo B.Obama.

Jis buvo teisus. Po antrojo sezono Mičigano universitete N.Stauskas ilgai svarstė, bet galiausiai pasiryžo naujam iššūkiui – praėjusią savaitę krepšininkas paskelbė, jog šią vasarą dalyvaus NBA naujokų biržoje.

„Kiek save pamenu, NBA visuomet buvo mano tikslas – nesvarbu, ar žaisčiau savo kieme, ar dėl NCAA konferencijos čempiono titulo, – per spaudos konferenciją sakė N.Stauskas. – Pasikalbėjau su šeima, treneriais ir esu pasirengęs siekti savo tikslų ir pradėti karjerą NBA.“

NBA analitikai N.Stauską lygina su tokiais NBA snaiperiais kaip Jasonas Kapono, Kyle’as Korveris ir J.J.Redickas.

Spėjama, kad N.Stauskas bus pašauktas pirmojo rato viduryje.

„NBA reikia daugiau lietuvių. Laukiu, kol N.Stauskas prisidės prie NBA“, – savo paskyroje „Twitter“ parašė „Toronto Raptors“ atstovaujantis J.Valančiūnas.

Artimas Kanados krepšiniui

Ne tiktai J.Valančiūnas, bet ir J.Kazlauskas stebėjo, kaip klostėsi N.Stausko karjera Mičigano universitete.

Pernai po Europos čempionato Slovėnijoje treneris lyg tyčia priminė, kad taikliarankiais žaidėjais pasižyminti lietuviška krepšinio mokykla pastaruoju metu paruošia per mažai atakuojančiojo gynėjo pozicijoje galinčių žaisti krepšininkų.

Nors N.Stauskas yra atstovavęs Kanados jaunimo rinktinei, jis nėra sužaidęs nė vieno mačo vyrų rinktinėje. Kol to nepadarė, teoriškai galėtų atstovauti Lietuvos rinktinei, jei gautų antrąją pilietybę.

Skirtingai nei rašoma „Wikipedia“, N.Stauskas kol kas neturi dviejų pilietybių, tiktai vieną – Kanados. Bet įstatymai palankūs tiems, kurie yra išvažiavę iš Lietuvos dar prieš mūsų šaliai atkuriant nepriklausomybę, ir jų atžaloms.

„Jis lengvai galėtų gauti Lietuvos pilietybę, – neabejojo P.Stauskas. – Esame kalbėję su advokatu ir žinome, kad ir Nikas gana lengvai gautų lietuvišką pasą.

Mes jam ir sakėme: nežinia kada, bet galbūt norėsi žaisti Europoje, kur lietuviškas pasas praverstų.

Jis irgi svarsto: „Būtų gerai. Kodėl gi ne? Tačiau atstovauti Lietuvai...“ Mes to norėtume ir jis to norėtų, bet jis yra gimęs Kanadoje. Jis yra Kanados pilietis. Ir Kanada nori, kad jis jai atstovautų.“

Kanados rinktinė nėra laimėjusi medalių pasaulio čempionate, o olimpinėse žaidynėse vienintelį apdovanojimą (bronzą) iškovojo 1936 metais.

Amerikos pirmenybėse kanadiečiai ant pakylos pastarąjį kartą užlipo prieš trylika metų. Jų nebus šių metų pasaulio čempionate Ispanijoje, nes ten Kanada nepateko.

Lietuvos rinktinės titulai, tarp jų trys olimpinių žaidynių ir 2010 metų pasaulio čempionato bronzos, atrodo svariau. Bet nėra garantijų, kad Lietuva bus amžinai stipresnė už Kanadą krepšinio aikštėje.

Pernai pirmas NBA buvo pašauktas N.Stausko bičiulis Anthony Bennettas („Cleveland Cavaliers“), 13-as – Kelly Olynykas („Boston Celtics“).

Šiemet NBA naujokų biržoje vienas pirmųjų turėtų būti kylanti superžvaigždė Andrew Wigginsas. Pirmajame rate turėtų nuskambėti ir Tylerio Enniso pavardė.

Prie šių jaunų talentų pridėjus NBA jau žaidžiančius Andre Nicholsoną („Orlando Magic“), Tristaną Thomsoną („Cavaliers“), Cory Josephą („San Antonio Spurs“), taip pat vieną rezultatyviausių Vokietijos lygos žaidėjų lietuvių kilmės gynėją Andy Rautinį, Kanada turės labai ambicingą ir talentingą komandą. Jei ne 2016 metais Rio de Žaneire, tai 2020 metų olimpinėse žaidynėse Tokijuje.

Kanados rinktinės vadovu paskirtas „Los Angeles Lakers“ tebežaidžiantis Steve’as Nashas ir treneris Jay Triano jauniesiems talentams skiria išskirtinį dėmesį.

„Prieš 4 metus Nikas buvo nuvažiavęs pas S.Nashą, pas jį gyveno ir savaitę su juo treniravosi, – pasakojo N.Stausko tėvas Paulas. – Gerai pažįstame ir J.Triano. Visi vienas kitą gerai pažįstame, jie labai patenkinti Niku ir nori, kad jis žaistų Kanados rinktinėje.

Nėra taip, kad nemylime Lietuvos ir nenorėtume, kad Nikas atstovautų Lietuvos rinktinei.

Tačiau daug patogiau dirbti ir rungtyniauti su Kanados rinktine.“

Treneris turėjo nuleisti rankas

Lietuviškos tradicijos puoselėjamos Stauskų šeimoje. N.Stausko močiutė tebegieda Toronto lietuvių parapijos chore.

Stauskai domisi Lietuvos krepšinio reikalais, o Portlande žaidęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis visada buvo vienas mėgstamiausių NBA žaidėjų.

„Toronto Raptors“ žaidžiantis J.Valančiūnas, kurį Toronto lietuvių bendruomenė vertina ne tik kaip gerą krepšininką, bet kaip šiltą ir nuoširdų žmogų, yra pažįstamas Stauskų šeimai.

„Mano vyresnysis sūnus Petras kartais išeina su juo pavakarieniauti ar išgerti poros taurių“, – pasakojo P.Stauskas.

Tačiau, nepaisant lietuviškų šaknų ir tradicijų, nei jis, nei jo sūnūs niekada nesilankė Lietuvoje. Tik krepšininko motina Rūta yra buvusi gimtinėje.

Lietuvos krepšinio federacijos atstovai per Kanados lietuvius su Stauskų šeima elektroniniais laiškais susisiekė praėjusiais metais. Jie domėjosi talentingo snaiperio galimybėmis ir noru žaisti Lietuvos rinktinėje, bet turėjo nuleisti rankas.

„Jis tikrai įdomus ir talentingas žaidėjas, tačiau nori atstovauti Kanadai“, – pripažino J.Kazlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.