EUROLYGA

Lietuvių išnykimas Eurolygoje ir R.Kaukėno atgimimas

Prieš porą savaičių 37-ąjį gimtadienį paminėjęs Rimantas Kaukėnas džiaugiasi nauju titulu. Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas padėjo Emilijos Redžo komandai iškovoti Europos Iššūkio taurę, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

J.Mačiulis buvo vienintelis Lietuvos vėliavnešys Eurolygos ketvirtfinalyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis buvo vienintelis Lietuvos vėliavnešys Eurolygos ketvirtfinalyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-04-29 16:59, atnaujinta 2018-02-14 10:57

Po sunkaus praėjusio sezono su Kauno „Žalgiriu“ R.Kaukėnas buvo paėmęs ilgą poilsio pertraukėlę.

Jis baigė karjerą Lietuvos rinktinėje ir likęs be klubo iki 2013-ųjų spalio treniravosi Švedijoje, tačiau nenurimo.

Gruodžio mėnesį R.Kaukėnas pasirašė sutartį su Emilijos Redžo „Grissin Bon“ komanda, kuriai šį savaitgalį jau padėjo iškovoti Europos Iššūkio taurę – pirmąjį tarptautinį trofėjų.

Bolonijoje vykusiame finale Italijos klubas įtikinamai 79:65 nugalėjo Liubercų „Triumf“ krepšininkus.

„Buvau pavargęs, bet po pertraukos vasarą vėl jaučiuosi kupinas energijos. Dabar mėgaujuosi krepšiniu, fiziškai jaučiuosi taip pat gerai, kaip prieš dešimt metų, – fibaeurope.com tvirtino R.Kaukėnas. – Esu laimingas, kad fizinė būsena leidžia man žaisti taip, kaip reikia treneriui ir komandai.“

Lietuvis tempė komandą

Iššūkio taurės finalo ketverto turnyre R.Kaukėnas atrodė kaip paauglys, nors šį mėnesį jam sukako jau 37-eri.

Per abejas rungtynes Bolonijoje lietuvis buvo vienas naudingiausių „Grissin Bon“ krepšininkų.

Pusfinalyje R.Kaukėnas per 32 min. pelnė 12 taškų (4/9 dvitaškių, 4/6 baudų) ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus, o sekmadienį finale per 31 min. įmetė 15 taškų (2/5 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 6/8 baudų).

Lemiamoje dvikovoje „Grissin Bon“ akivaizdžiai dominavo beveik visas 40 minučių. Italai jau antrajame kėlinyje įgijo dviženklį pranašumą ir apie 15 taškų skirtumu pirmavo iki mačo pabaigos.

„Galiu sąžiningai pasakyti, kad po keturių mėnesių, kuriuos praleidau su šiais vaikinais, jaučiuosi taip, jog galėčiau eiti su jais į karą, – kalbėjo R.Kaukėnas. – Didžiuojuosi visais žaidėjais, visais treneriais, visais klubo darbuotojais ir dėkoju visiems už puikias akimirkas. „Grissin Bon“ – mažas klubas, bet jis yra ištroškęs pergalių.“

Klube žaidė D.Slanina

Emilijos Redžo klubui šis titulas buvo pirmas istorijoje.

170 tūkst. gyventojų turinčio miesto komanda tik užpernai po nedidelės pertraukos grįžo į Italijos pirmąją lygą, o vėl atsidurti elite jai labai padėjo kitas lietuvis Donatas Slanina, kuris dar praėjusį sezoną buvo „Grissin Bon“ kapitonas.

Ilgai Eurolygoje žaidusiam, daug kartų Italijos bei Lietuvos čempionato auksu pasidabinusiam, o su Lietuvos rinktine 2007 metais Europos pirmenybių bronzos medalį iškovojusiam R.Kaukėnui ši pergalė taip pat buvo ypatinga. Iki praėjusio savaitgalio 192 cm ūgio gynėjas nebuvo laimėjęs Europos klubų turnyro.

„Kiekvienas titulas yra svarbus. Visada norisi laimėti ir paskui prisiminti.

Titulas yra tai, apie ką vėliau pasakosi savo vaikams, komandos draugams. Jis liks širdyje“, – neabejojo R.Kaukėnas.

Šeima laiminga Italijoje

Daugiausia titulų jis yra iškovojęs Italijoje, kur du karjeros etapus rungtyniavo Sienos „Montepaschi“ klube, tarp jų vieną sezoną sužaidęs Madrido „Real“.

Praėjusį rudenį jis buvo sudaręs trumpą sutartį su Vitorijos „Laboral Kutxa“.

Kai baskų klubas kontrakto su lietuviu nepratęsė, R.Kaukėnas vėl grįžo į Italiją.

„Kiekvienoje šalyje krepšinis kiek skiriasi. Sunku nusakyti kuo, bet aš žaidžiu Italijoje jau daug metų, tad turbūt išmokau čia žaisti“, – svarstė R.Kaukėnas.

Po studijų JAV pirmuosius 5 metus Europoje buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ gynėjas keitė klubus kasmet.

„Keičiau klubus dažnai, nes visada norėjau patekti į komandą, kurioje gaučiau daug žaidimo laiko ir greičiau mokyčiausi. Bet geriausiai mano šeima jaučiasi Italijoje, čia mes esame laimingi, – kalbėjo R.Kaukėnas. – Gal tai visa ko priežastis – būti laimingam.“ („Fibaeurope.com“, LR)

Eurolygos finalo ketverto turnyre nežais nė vienas Lietuvos krepšininkas. Iki šiol lietuvių keturiose stipriausiose žemyno komandose nebuvo tik 2002 ir 2006 metais.

Jonas Mačiulis buvo paskutinis Lietuvos krepšinio atstovas Eurolygos ketvirtfinalyje.

Bet Lietuvos rinktinės puolėjui su Atėnų „Panathinaikos“ komanda nepavyko peržengti Maskvos CSKA barjero, todėl 2014-ųjų gegužės 16–18 d. finalo ketverto turnyre Milane jau nežais nė vienas lietuvis.

Šiuolaikinės Eurolygos (nuo 2000-ųjų, kai turnyrą pradėjo rengti ULEB) lemiamos kovos be mūsų šalies krepšininkų vyks vos trečią kartą. Iki šiol nė vienoje finalo ketverto komandoje lietuvių nebuvo tik 2002 ir 2006 m.

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į Eurolygos ketvirtfinalį pro skaičių prizmę.

1. Tiek Lietuvos krepšininkų šį sezoną žaidė ketvirtfinalio etape. J.Mačiulis buvo vienintelis mūsų šalies atstovas, bet Atėnų „Panathinaikos“ 2:3 pralaimėjo seriją Maskvos CSKA krepšininkams. Lemiamoje dvikovoje Rusijos klubas sutriuškino J.Mačiulio komandą 74:44.

2. Tiek kartų iš eilės Eurolygos čempionu tapo Pirėjo „Olympiakos“. Graikai triumfavo užpernai ir pernai, bet šįsyk ketvirtfinalio serijoje nusileido Madrido „Real“ 2:3. Penktadienį Pirėjo ekipa pralaimėjo lemiamas rungtynes išvykoje 69:83.

3. Tiek į lemiamą etapą keliausiančių komandų finalo ketverte žaidė ir praėjusiais metais. Vietas geriausiųjų ketvertuke apgynė „Real“, „Barcelona“ ir CSKA, o ketvirtfinalyje suklupusį „Olympiakos“ pakeis Tel Avivo „Maccabi“. Pusfinalyje Ispanijos klubai susikaus tarpusavyje, o CSKA galynėsis su „Maccabi“.

4. Tiek taškų per lemiamą ketvirtfinalio dvikovą pelnė „Olympiakos“ amerikietis Bryantas Dunstonas. Jis buvo naudingiausias trečiųjų ir ketvirtųjų ketvirtfinalio mačų žaidėjas.

5. Vidutiniškai tiek taškų ketvirtfinalio serijoje pelnydavo „Panathinaikos“ žvaigždė Dimitris Diamantidis. Jis pataikė vos 16,2 proc. metimų (2 iš 14 dvitaškių ir 4 iš 23 tritaškių) ir buvo didžiausias šio etapo nusivylimas.

6. Tiek ketvirtfinalio rungtynių du Graikijos klubai kartu sudėjus pralaimėjo svečiuose. Ir „Olympiakos“, ir „Panathinaikos“ įveikė varžovus namie, bet išvykę į Madridą ir Maskvą visuose mačuose turėjo pripažinti oponentų pranašumą.

7. Tiek kamuolių po varžovų krepšiu per paskutines ketvirtfinalio rungtynes atkovojo CSKA vidurio puolėjas Aleksandras Kaunas. Jis ypač ryškiai dominavo po „Panathinaikos“ krepšiu ir pelnė 18 taškų.

8. Tiek kartų stipriausiu Europos klubu tapo „Real“. Bet Madrido krepšininkai į viršūnę kopė dar prieš šiuolaikinės Eurolygos erą, o pastarąjį kartą triumfavo 1995 m., kai jų lyderis buvo naudingiausiu žaidėju išrinktas Arvydas Sabonis.

9. Tiek pralaimėjimų šį sezoną patyrė „Maccabi“ krepšininkai. Tel Avivo klubas klupo dažniausiai iš finalo ketverto dalyvių, bet vienintelis laimėjo ketvirtfinalio seriją neturėdamas aikštės pranašumo (3:1 nugalėjo Milano „Emporio Armani“).

10. Tiek kartų per visą ketvirtfinalio seriją į krepšį metė „Barcelona“ lyderis Juanas Carlosas Navarro. Antrose rungtynėse su Stambulo „Galatasaray“ jis patyrė traumą, tačiau tai nesutrukdė Katalonijos klubui greičiausiai nukeliauti iki finalo ketverto – „Barcelona“ vienintelė laimėjo ketvirtfinalio seriją 3:0.

11. Tiek kartų CSKA pateko į Eurolygos finalo ketvertą. Kiti trys šio sezono Europos krepšinio lyderiai geriausiųjų ketverte irgi nėra naujokai.

„Barcelona“ ir „Maccabi“ baigiamajame turnyre varžysis 7-ąjį, o „Real“ – 3-iąjį kartą.

12. Teisėjai iš tiek šalių dirbo Eurolygos ketvirtfinalyje. Teisėjauti buvo pakviesti šeši ispanai, po keturis graikus ir serbus, trys italai, po du lenkus ir slovėnus, po vieną kroatą, latvį, portugalą, turką, ukrainietį ir vokietį. Deja, nė vienas Lietuvos teisėjas šiuo metu Eurolygai neįtinka.

15. Tiek taškų rezultatyviausiose ketvirtfinalio rungtynėse pelnė J.Mačiulis. Lietuvio vidurkis serijoje buvo 8,4 taško, bet per paskutines rungtynes su CSKA jis žaidė blankiai, po du kartus netaikliai atakavo iš dviejų bei trijų taškų zonos ir baudos metimais surinko vos 2 taškus.

Eurolygos ketvirtfinalis

Penktosios rungtynės (serija iki 3 pergalių). Maskvos CSKA – Atėnų „Panathinaikos“ 74:44. A.Kaunas 18, V.Chriapa 10/J.Gistas 11, ... J.Mačiulis 2. Serija 3:2.

Madrido „Real“ – Pirėjo „Olympiakos“ 83:69. S.Llullis 20, R.Fernandezas ir F.Reyesas po 15/V.Spanoulis 19, M.Lojeski 15. Serija 3:2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.