EUROLYGA 2023

NBA žiauriai nubaudė rasizmo skandalą sukėlusį D.Sterlingą

„Los Angeles Clippers“ savininkui Donaldui Sterlingui – žiauri NBA bauda. 80 metų milijardierius yra išmestas iš NBA visam gyvenimui ir nebegali priimti jokių „Clippers“ sprendimų. Be to, amerikiečiui teks sumokėti 2,5 milijono JAV dolerių baudą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2014, 10:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:53 AM

Tokį negailestingą sprendimą priėmė NBA komisaras Adamas Silveris. Jis skyrė maksimalią NBA reglamentuose numatytą baudą.

 „D.Sterlingas daugiau niekada negalės lankytis NBA rungtynėse ar treniruotėse. Jis negali rodytis „Clippers“ patalpose. Skatinsiu NBA komandas priversti D.Sterlingą parduoti komandą. Padarysiu viską, kad taip ir būtų“, - rėžė 2014-ųjų pradžioje iš ilgamečio NBA vadovo Davido Sterno pareigas perėmęs A.Silveris. 

 Tiesa, NBA savininkai balsavimo metu dar gali išsaugoti postą D.Sterlingui. Bet NBA komisaras įsitikinęs, kad sulauks komandų vadovų pritarimo ir D.Sterlingas bus priverstas parduoti klubą, kurio vertė siekia beveik 600 milijonų JAV dolerių.   

Prieš 33 metus amerikietis įsigijo „Clippers“ vos už 13 milijonų.

 A.Silveris teigė, kad jei D.Sterlingas bandys likti „Clippers“, NBA darys viską, kad jo planai subliūkštų. Neoficialiai pranešama, kad klubą gali įsigyti pati NBA. 

Komisaro teigimu, keli NBA ekipų vadovai jau pilnai pritarė jo nuomonei.

„Clippers“ taip pat reagavo teigiamai. Klubas išplatino išraiškingą pareiškimą: „ „Visa širdimi pritariame šiam sprendimui. Prasidėjo gydymosi procesas“.  

„Ši lyga yra didesnė nei vienas savininkas. NBA yra vieninga. O tokiam D.Sterlingo požiūriui čia vietos nėra“, - pridūrė A.Silveris.  

Nenorėjo matyti juodaodžių

„Clippers“ šeimininkas Donaldas Sterlingas atsidūrė milžiniško skandalo verpetuose, kai paviešintuose garso įrašuose buvo galima girdėti, kaip jis liepia savo draugei nebekviesti juodaodžių į krepšinio rungtynes.   

Vyras paminėjo buvusią „Los Angeles Lakers“ žvaigždę Magicą Johnsoną, sakydamas merginai: „Nekviesk jo į mano rungtynes, gerai?“.

 Be to, išvydęs amerikietės V.Stiviano socialiniame tinkle patalpintą nuotrauką su M.Johnsonu, D.Sterlingas gerokai pasipiktino.   

„Man nepatinka, kad tu nori viešai rodyti, jog bendrauji su juodaodžiais. Ar tau tai būtina?“ - įrašytame pokalbyje girdimi D.Sterlingo žodžiai. 

NBA atliko specialų tyrimą ir nustatė, kad pokalbyje iš tiesų girdėjosi D.Sterlingo balsas. Taip „Clippers“ savininkas kalbėjo praėjusių metų rugsėjį. 

Reakcija  

Socialiniuose tinkluose po A.Silverio verdikto dabartinės ir buvusios NBA žvaigždės sveikino griežtą sprendimą.  

„Šaunuolis, komisare Silveri! NBA užstoja visus!“ – rašė Sh.O‘Nealas.   

„Komisare A.Silveri, ačiū, kad ginate mūsų gražią ir galingą lygą! Puikus lyderis!“ – antrino LeBronas Jamesas.   

 „Esu labai laimingas ir didžiuojuosi A.Silveriu už tokį sprendimą. Tai buvo teisingas žingsnis“, – džiaugsmu tryško NBA legenda Dominique‘as Wilkinsas. 

„Labai džiaugiuosi už trenerį Docą Riversą, visus „Clippers“ žaidėjus ir sirgalius“, - teigė Magicas Johnsonas, tapęs D.Sterlingo rasistinio išpuolio objektu.

Nežiūrėjo transliacijos  

A.Silverio verdiktas dėl rasistinio D.Sterlingo pareiškimo buvo transliuojamas tiesiogiai. Tiesa, įvykių sūkuryje atsidūrę patys „Clippers“ krepšininkai nesekė klubui be galo svarbių įvykių.   

„Clippers“ komanda tiesiog ruošėsi vakaro rungtynėms su „Golden State Warriors“. Tuo metu kaip tik vyko rytinė treniruotė.  

„Mes taip susikoncentravę rungtynėms su „Warriors“, kad nežiūrėjome spaudos konferencijos. Mūsų laukia rungtynės“, - teigė „Clippers“ komandos atstovai. 

 Skandalas įsisuko pačiame „Clippers“ ir „Warriors“ kovos įkarštyje. Didžiojo NBA sprendimo dieną dviejų Vakarų konferencijos komandų ketvirtfinalio serijos iki keturių pergalių rezultatas buvo lygus – 2:2. 

Grasino boikotuoti rungtynes

Jei NBA nebūtų ėmęsi tokių griežtų sankcijų, greičiausiai būtų kilęs milžiniškas skandalas.

Pasirodo, NBA žaidėjų asociacijos vadovas Rogeris Masonas grasino, kad jei jų būtų netenkinusi D.Sterlingui skirta bausmė, krepšininkai veikiausiai būtų boikotavę tris artimiausios nakties atkrintamųjų varžybų susitikimus. 

Tarp trijų mačų – ir „Clippers“ kova su „Golden State Warriors“ ekipa išvykoje.

Kitos dvi kovos vyko tarp „Washington Wizards“ bei „Chicago Bulls“ ir „Memphis Grizzlies“ bei „Oklahoma City Thunder“ komandų. 

Jau buvo „susitepęs“  

D.Sterlingas rasistiniais pareiškimai pasižymėjo ne pirmą kartą. Rasistiniu požiūriu milijardierius pagarsėjo dar praeityje, kai įžeidinėdavo kitos rasės atstovus verslo derybose.

Už visas skirtas baudas jam teko pakloti apie 8 milijonus JAV dolerių.    

Be to, žydų kilmės amerikietis buvo baustas už žmogaus teisių pažeidimus. Taip pat D.Sterlingas praeityje dar buvo kaltinamas už seksualinį priekabiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.