EUROLYGA 2023

„Žalgiriui“ – R.Grigo perspėjimas ir nuostaba dėl žemos vietos

Kai beveik visą mačą pirmavęs Kauno „Žalgiris“ paskutiniosiose LKL reguliariojo sezono rungtynėse nusileido Vilniaus „Lietuvos rytui“, susitikimą stebėjęs Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ treneris Rimantas Grigas greičiausiai riebiai nusikeikė. Jam buvo nusispjaut, kad po ilgos pertraukos neturėsime tradicinio LKL finalo tarp „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“, nes ketvirtfinalyje penktąją vietą užėmusių „Pieno žvaigždžių“ specialistas tikrai nesitikėjo susitikti su šalies čempionais.

R.Grigas netrykšta optimizmu, bet nesiruošia lengvai atiduoti pergalės žalgiriečiams.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Grigas netrykšta optimizmu, bet nesiruošia lengvai atiduoti pergalės žalgiriečiams.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Apr 30, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:47 AM

„Aišku, norėjome silpnesnio varžovo, – portalui lrytas.lt atviravo R.Grigas. – Manau, kad šiai dienai esame pajėgūs nugalėti ir Prienų „TonyBet“, ir Klaipėdos „Neptūną“, todėl tikėjomės eiti toliau. Tačiau dabar mums bus žymiai sunkiau.“

51 metų trenerio žodžiuose nesunkiai galima pajusti nusivylimą. Nenuostabu, nes didelių ambicijų nestokojusi Pasvalio komanda taikėsi į LKL bronzą.

Pokalbio pradžioje R.Grigas kalbėjo niūriai ir pakankamai pesimistiškai. Nors „Pieno žvaigždės“ dar visai neseniai savo aikštėje nukovė „Lietuvos rytą“, klubą kamuoja traumos ir mūšiuose su „Žalgiriu“ gali nepadėti komandos vedlys Artūras Jomantas.

Tačiau interviu pabaigoje R.Grigas perspėjo „Žalgirį“, kuris šiemet po tiek daug kluptelėjimų yra kaip niekad pažeidžiamas.

„Bet tegul jie nebūna ramūs. Gerbiame „Žalgirį“, tačiau stengsimės ir eisime kautis. Norime nugalėti“, – teigė R.Grigas.

Lrytas.lt interviu su „Pieno žvaigždžių“ treneriu – apie emocijas sužinojus, kad ketvirtfinalyje teks žaisti su „Žalgiriu“, Pasvalio ir Kauno komandų problemas bei pagrindinį ginklą, galintį padėti nuversti Lietuvos čempioną.

„Žalgirio“ ir „Pieno žvaigždžių“ startas ketvirtfinalyje – trečiadienį 19 val. Susitikimą tiesiogiai transliuos „Lietuvos ryto“ televizija.

– Nesikeikėte, kai „Žalgiris“ išleido pergalę rungtynių su „Lietuvos rytu“ pabaigoje? lrytas.lt paklausė R.Grigo.

– Leiskite į šį klausimą neatsakyti (Šypsosi. – Red.).

 – Reguliariajame sezone užėmus penktąją vietą ir ketvirtfinalyje gavus tokį varžovą labiau nepasisekti nebegalėjo?

 – Gyvenime taip jau būna. Septyniolika metų „Žalgiris“ nėra turėjęs tokio sunkaus sezono. Bet tai parodo, kad ne kiek susilpnėjo stipriausios Lietuvos komandos, kiek pakilo kitų LKL klubų meistriškumas. Anksčiau „Žalgiriui“ ir „Lietuvos rytui“ pažiūrėjus į varžovus būdavo aišku, kas laimės. Bet dabar taip nebėra net ir žaidžiant su ketvirta ar penkta LKL komanda.

 – Kaip „Pieno žvaigždės“ sutiko žinią, kad ketvirtfinalyje teks žaisti su „Žalgiriu“?

– Be abejo, tai mums neparankiausias varžovas. Kad ir kaip bebūtų, „Žalgiris“ yra stipri komanda. Juk jie vis dar turi tą patį tikslą apginti čempionų titulą. Tačiau nesame silpni ir kausimės. Pergalės lengvai neatiduosime.

– Nusivylimo auklėtinių akyse nematyti?

 – Aišku, norėjosi silpnesnio varžovo. Šiai dienai esame pajėgūs nugalėti ir „TonyBet“, ir „Neptūną“. Tikėjome, kad gavę kitą varžovą galėtume eiti toliau. O „Žalgiris“ yra stipri, patyrusi komanda. Bus žymiai sunkiau. Galbūt nusivylimo gaidelė ir yra. Bet yra kaip yra. Reikia ruoštis, ką padarysi. Kausimės. Kaip bebūtų, kol nepralaimėjai, nesi nugalėtas. Galimybių turime tiek pat, kiek ir „Žalgiris“.

– Pergalė prieš „Lietuvos rytą“ balandžio viduryje ir pralaimėjimas „Žalgiriui“ namuose tik 8 taškais neprideda optimizmo?

 – Jeigu mes susirinksime visus žaidėjus, išsigydysime traumas ir apsilaižysime žaizdeles, būsime pajėgūs kautis su „Žalgiriu“. Bet susižeidę ir A.Jomantas, ir Ž.Jonušas, koją susimušė R.Alijevas, apsirgo latvis I.Bankevicas, gerą formą demonstravęs E.Kairys.

– Šį sezoną „Pieno žvaigždes“ nuolat kamavo traumos. Kaip tai pakenkė komandai?

– Mums šis sezonas banguotas ne vien dėl žaidimo. Pralaimėjome daug mačų, nes negalėjome surinkti pagrindinių žaidėjų. Turime 5-6 kertinius žaidėjus, o kiti dar jauni, mažiau patyrę. 

Kai tik pasiekiame formą, iškrenta bent keli žaidėjai. Ar dėl roto viruso, ar apsinuodijimo iškrito bent keli krepšininkai. Vienas auklėtinių žiemą taip sirgo, kad nuolat iškrisdavo iš rikiuotės bent savaitei. Kai kuriose rungtynėse vien dėl reikiamo skaičiaus tekdavo registruoti net tuos žaidėjus, kurie apskritai neturėdavo jokios galimybės žaisti. Neturime 12-14 lygiaverčių žaidėjų. Atrodo, kažką pasieki, judi pirmyn, bet viena kita trauma ir vėl viskas nuo pradžių.

Tai labai atsiliepia komandos žaidimui. Niekam ne paslaptis, kad Pasvalyje daug kas priklauso nuo kelių žaidėjų. Pastaruoju metu A.Jomanto nebūvimas mums buvo labai didelis praradimas. Jis yra stiprus žaidėjas ir puolime, ir gynyboje. Be to, visus kitus užveda savo kovingu. Labai tikimės, kad su „Žalgiriu“ jis jau galės žaisti.

– Kokie ginklai „Pieno žvaigždėms“ gali suteikti vilčių nugalėti „Žalgirį“?

– Gynyba. Šį sezoną demonstravome neblogą gynybą. Pavyzdžiui, prieš „Lietuvos rytą“, „Šiaulius“, namų rungtynėse su „Žalgiriu“, prieš kitas komandas. Jei ginsimės taip, kaip galime, būsime kietas riešutėlis. Tačiau jei to nebus, bus sudėtinga. Tik gera gynyba galime įveikti iš patyrusių ir stiprių žaidėjų sudarytą „Žalgirį“.

– Kas yra „Žalgirio“ ramstis?

– Kauniečių žaidimas pastatytas ant J.Dentmono, P.Jankūno, M.Pociaus, R.Javtoko. Be to, gali nustebinti jaunieji žaidėjai, savo vaidmenį atlieka ir mažiau pastebimi besiginantys krepšininkai. Nepamirškime, kad „Žalgiris“ turi ir Š.Jasikevičių. Būtent dėl jo daug geriau rungtyniauja R.Javtokas. 

– „Žalgiris“ šį sezoną toks pažeidžiamas, kad net ketvirtfinalyje nebegali būti visiškai ramus. Gal dėl to žalgiriečiai jaus dar didesnį spaudimą, kuris gali išeiti į naudą „Pieno žvaigždėms“?

– Sunku komentuoti. Bet viską pamatysime patys: kaip jie atsigavo po pralaimėjimo „Lietuvos rytui“ rytui, kaip jie jaučiasi psichologiškai reguliariajame sezone užėmę ketvirtąją vietą. Žemoka vieta (Šypteli. – Red.). Tokia komanda negalėjo parodyti tokio rezultato. Bet yra ir kitas dalykas – tvarkaraštis. Tiesa, žalgiriečiai patys sugalvojo žaisti du ratus, todėl patys ir turi tokį rezultatą. Manau, kad jei žaistų keturis ratus, „Žalgirio“ padėtis būtų visiškai kitokia. Bet ir „Neptūnas“ nebūtų trečioje vietoje. Klaipėdiečiams pasisekė dėl tokio formato. O „Žalgiriui“ – atvirkščiai. Kauniečiai tikėjosi visus nugalėti ir be vargo patekti į finalą.

– Bet kodėl „Žalgiris“ šį sezoną taip dažnai klumpa?

– „Žalgiris“ turi patyrusių krepšininkų, bet jų nebėra tiek daug, kiek turi būti. O tokie jauni krepšininkai kaip T.Dimša, M.Kupšas ar V.Čižauskas nėra tokie, kad būtų visa galva geresni už „Neptūno“ ar „TonyBet“ žaidėjus. Todėl keičiant pagrindinius žaidėjus „Žalgiryje“ susidaro problemų. Be to, kiek atsimenu iš laikų „Žalgiryje“ (R.Grigas – buvęs „Žalgirio“ treneris ir asistentas. – Red.), po gerų rungtynių Eurolygoje suveikdavo užvirusio puodo principas. Pakėlus dangtį, visas garas išeina ir reikia, kad jis vėl iš kažko susirinktų.

Pagrindiniai krepšininkai, ypač legionieriai, turi prioritetus Eurolygai ar mačams su „Lietuvos rytu“. Atvažiavę į LKL čempionato rungtynes jie ne taip nusiteikia. Tuo tarpu kitų LKL ekipų žaidėjai kaip tik žaidžia su dviguba motyvacija ir žaidimas išsilygina. O kai jėgų santykis tarp tų komandų nebėra toks didelis, kartais nukenčiama. Tai pamatėme šį sezoną. Todėl eisime į aikštę ir stengsimės kautis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.