EUROLYGA 2023

Eurolyga gali nebeužsukti į Belgradą, bet grįš į Zagrebą

Serbijos krepšinio visuomenė sukrėsta. Abu galingiausi Belgrado klubai „Crvena zvezda“ bei „Partizan“ patyrė nesėkmes Adrijos lygos pusfinalyje ir Serbijos sostinė kitą sezoną gali likti be Eurolygos. Belgrado komandas šio miesto „Kombank“ arenoje vykusiame finalo ketverte nuskriaudė Zagrebo ekipos „Cibona“ ir „Cedevita“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 30, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:39 AM

Kroatijos krepšinio triumfas

Adrijos lygos čempione pirmą kartą tapo Zagrebo „Cibona“. Ji pusfinalyje 75:70 nugalėjo Belgrado „Partizan“ komandą, o finale 72:59 pranoko Zagrebo „Cedevita“ ekipą. „Cedevita“ į finalą pateko pusfinalyje paskutinę akimirką palaužusi Belgrado „Crvena Zvezda“ krepšininkus 81:79.

Naudingiausiu finalo ketverto žaidėju išrinktas abejose rungtynėse dvigubą dviženklį surinkęs 20-metis „Cibona“ puolėjas Dario Šaričius. Jis pusfinalyje pelnė 21 tašką ir atkovojo 15 kamuolių, finale įmetė 23 taškus ir atkovojo 11 kamuolių.

„Cibona“ tapo vos antrąja Adrijos lygos auksą iškovojusia Kroatijos ekipa. Iki praėjusio savaitgalio vienintelis regioninėse varžybose triumfavęs Kroatijos klubas buvo 2003 metais į viršūnę įkopęs „Zadar“.

Zagrebui dar teks palaukti

Adrijos lygos finalo ketverte komandos kovojo ne vien dėl čempionų žiedų, bet ir dėl kelialapių į Eurolygą. Juos turėtų gauti čempionė „Cibona“ ir vicečempionė „Cedevita“. Anksčiau šiedu klubai jau žaidė Eurolygoje, tačiau šį sezoną svarbiausiame žemyno turnyre nebuvo nė vienos Kroatijos komandos (beje, pirmą kartą šiuolaikinės Eurolygos istorijoje).

Tiesa, formaliai abiem Zagrebo klubams dar reikia sulaukti, kaip baigsis varžybos kitose šalyse. B licencijų paskirstymo lentelėje Adrijos lygos čempionė užima 9-ąją vietą, vicečempionė – 11-ąją, o Eurolyga suteikia aštuonias B licencijas.

Itin nepalankiai susiklosčius aplinkybėms Adrijos regionas apskritai gali likti be Eurolygos. Tačiau daug labiau tikėtinas variantas, kad į svarbiausią žemyno turnyrą pateks abu Zagrebo klubai (taip pat, kaip pernai kelialapius iškovojo abi Adrijos lygos finale žaidusios Belgrado komandos). Šį sezoną trečiają vietą galutinėje Adrijos lygos lentelėje užėmusi „Crvena Zvezda“ turėtų būti pakviesta į Eurolygos atrankos turnyrą, o vienintelis „Partizan“ šansas yra vardinis kvietimas.

Rungtynės dėl trečiosios vietos Adrijos lygos finalo ketverte nerengiamos. „Crvena Zvezda“ galutinėje lentelėje aplenkė „Partizan“ klubą dėl to, kad užėmė aukštesnę vietą reguliariajame sezone.

„Partizan“ – blogos žinios

„Partizan“ reikalingas Eurolygai, - tarsi nujausdamas negera prieš finalo ketvertą kalbėjo šio klubo treneris Duško Vujoševičius. – Mums rungtynės su „Cedevita“ – svarbiausios šį sezoną. Jų rezultatas lems, ar žaisime Eurolygoje. Net rungtyniaudami Eurolygoje vos išgyvename, todėl net neįsivaizduoju, kas atsitiks klubui, jei neiškovosime kelialapio“.

Sakydamas, kad jo klubas reikalingas Eurolygai, D.Vujoševičius, kuris taip pat yra „Partizan“ sporto draugijos prezidentas, turėjo rimtų argumentų. „Partizan“ šį sezoną pirmą kartą tapo Eurolygos lankomumo lyderiu (per rungtynes sulaukdavo vidutiniškai 12577 žiūrovų), o per mačą su Madrido „Real“ komanda pardavė 21374 bilietus ir pasiekė Eurolygos sezono rekordą.

Tačiau Belgrade viešėjęs Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu jau dabar laukti vardinio kvietimo pradėjusių „Partizan“ vadovų ir sirgalių nenudžiugino.

„Mūsų pirmasis kriterijus – vardinį kvietimą skirti klubams iš šalių, kurioms reikia mūsų pagalbos vystant krepšinį. Serbijai pagalbos vystant krepšinį nereikia, todėl „Partizan“ neturėtų tikėtis vardinio kvietimo, - pareiškė Jordi Bertomeu. – Kita vertus, dar anksti kalbėti apie tai, kaip kitą sezoną atrodys Eurolyga“.

Kartu J.Bertomeu suteikė daugiau vilčių „Crvena Zvezda“ klubui. Pasak Eurolygos vadovo, „Crvena Zvezda“ turi gerų galimybių tapti Eurolygos atrankos turnyro šeimininke.

Populiarumas sumažėjo

Kroatijos klubų sėkmė Eurolygos vadovų neturėjo nudžiuginti. Greičiau priešingai, žiūrėdami kaip vienas po kito krinta Belgrado milžinai, svarbiausio Europos turnyro rengėjai tikriausiai griebėsi už galvų.

Krepšinio populiarumas Kroatijoje yra drastiškai smukęs, o Zagrebo arenų tribūnos būdavo apytuštės net per Eurolygos varžybas, kuriose pastaraisiais sezonais žaidė trys sostinės klubai: „Cibona“, „Zagreb“ ir „Cedevita“.

Maža to, krepšinis beveik dingo ir iš televizijos ekranų. Net prieš pat Adrijos lygos finalo ketvertą kroatų sirgaliai nežinojo, ar galės pamatyti šias varžybas, nes transliavimo teises įsigijusios visuomeninės HRT televizijos vadovai pareiškė, kad jos yra per brangios. Pasak HRT vadovybės, prieš sezoną buvo sutarta dėl vienos sumos, bet paskui ABA vienašališkai pakėlė finalo ketverto transliavimo teisių kainą.

Klubams siūlo jungtis

Kroatų sirgalius bei krepšinio specialistus jaudina ir tai, kad Zagrebo klubai Eurolygoje paprastai lieka tarp autsaiderių. Vilčių, kad kas nors pasikeis kitą sezoną, nėra daug.

„Tvarkaraštis yra labai apkrautas. Kad komanda galėtų sėkmingai žaisti Eurolygoje, ji privalo turėti bent dvylika lygiaverčių krepšininkų. Pažiūrėkite kaip brangiai šį sezoną sumokėjo „Partizan“, kuris prieš svarbiausias kovas dėl traumų prarado du lyderius“, - kalbėjo legendinis kroatų treneris Mirko Novoselas.

O kad komanda turėtų tuos dvylika lygiaverčių krepšininkų, reikia storesnės piniginės. Tuo tarpu abiejų Zagrebo klubų finansinės galimybės palyginti su turtingiausiais kitų šalių klubais yra labai kuklios.

Tiesa, išeitis yra. Vienas turtingiausių Kroatijos žmonių, „Atlantic Goup“ bendrovės ir „Cedevita“ klubo savininkas Emilas Tedeschi jau ne kartą siūlė sujungti abu stipriausius Zagrebo klubus, tačiau kaskart sulaukdavo neigiamo „Cibona“ vadovybės atsakymo.

„Jei tai būtų įgyvendinta, vieningas Zagrebo klubas galėtų ne tik išlaikyti visus geriausius dabar „Cibona“ ir „Cedevita“ žaidžiančius krepšininkus, bet ir įsigyti Ante Tomičių, Marko Popovičių, Bojaną Bogdanovičių. Ši komanda galėtų kovoti dėl patekimo į finalo ketvertą. E.Tedeschi visada palaikė šią idėją, trūksta tik „Cibona“ vadovybės pritarimo“, - dėl užsispyrimo ant „Cibona“ vadovų pyko M.Novoselas.

Debiutuos Bulgarijos komanda

Kitą sezoną Adrijos lygoje vėl žais 14 klubų. Pagal nacionalinį reitingą keturios vietos skiriamos Serbijai, po tris – Kroatijai ir Slovėnijai, viena – Bosnijai ir Hercegovinai. Kurie klubai atstovaus šioms šalims regioninėse varžybose, paaiškės nacionalinėse pirmenybėse.

Nuolatinę vietą Adrijos lygoje turi Juodkalnijos krepšinio lyderė Podgoricos „Budučnost“, o dar dviem klubams skiriami vardiniai kvietimai. Vieną gaus pernai turnyre debiutavusi Skopjės MZT komanda, kitas tradiciškai atiduodamas ne buvusios Jugoslavijos klubui.

Adrijos lygoje jau žaidė Tel Avivo „Maccabi“ iš Izraelio, Nimburko ČEZ iš Čekijos, Solnoko „Olaj“ iš Vengrijos, o rudenį turnyras įžengs į jam kol kas nepažįstamą teritoriją.

Šį sezoną Adrijos lygoje rungtyniavęs „Olaj“ pranešė, kad neketina toliau dalyvauti turnyre, o šeštadienį buvo paskelbta, kad jį pakeis šių metų Balkanų lygos čempionas Sofijos „Levski“.

Norinčių žaisti Adrijos lygoje buvo ir daugiau. Dėl vardinio kvietimo su „Levski“ varžėsi Ploješčio „Asesoft“ iš Rumunijos, Vienos „Zepter“ iš Austrijos ir net Beiruto „Al Riyadi“ iš Libano. Visi šie klubai buvo pasirengę nors ir tą pačią dieną sumokėti už vardinį kvietimą ABA reikalaujamus 150 tūkst. eurų.

Adrijos lyga. Pusfinalis. Belgrado „Crvena Zvezda“ – Zagrebo „Cibona“ 70:75 (J.Blažičius 25, D.Nelsonas ir Ch.Jenkinsas po 12/J.Blassingame‘as 28, 9 rez.perd., 10 kl., D.Šaričius 21, 15 atk.kam.), Belgrado „Partizan“ – Zagrebo „Cedevita“ 79:81 (A.Pavlovičius 25, B.Bogdanovičius 15/M.Bilanas 14, J.Nurkičius 13).

Finalas. „Cibona“ – „Cedevita“ 72:59 (D.Šaričius 23, 11 atk.kam., M.Rozičius 13, J.Blassingame‘as 12, 9 rez.perd./T.Zubčičius 13, G.Sutonas 10).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.