EUROLYGA 2023

Lemiamoje kovoje pranykusiam J.Valančiūnui sezonas baigtas

Bemiegė naktis Jonui Valančiūnui išpranašavo nesėkmę. Svarbiausiose rungtynėse šį sezoną 21 metų lietuvis atrodė lyg ne savo kailyje, o jo indėlio pritrūkusi „Toronto Raptors“ ekipa septintajame NBA atkrintamųjų varžybų Rytų konferencijos ketvirtfinalio susitikime po tikro trilerio 103:104 (28:26, 25:35, 20:20, 30:23) turėjo pripažinti „Brooklyn Nets“ pranašumą ir serijoje nusileido 3:4.   

Veiksmo trilerio vertoje kovoje „Raptors“ paskutinę sekundė sužlugdė P.Pierce‘o blokas.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
Veiksmo trilerio vertoje kovoje „Raptors“ paskutinę sekundė sužlugdė P.Pierce‘o blokas.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:17 AM

J.Valančiūnui sezonas baigėsi po šeštųjų pralaimėtų rungtynių taip ir neišsipančiojus iš patyrusio NBA „vilko“ Kevino Garnetto pančių. 213 cm ūgio „centras“ liko savo paties ir 37-erių veterano šešėlyje. 

Per 27 minutes J.Valančiūnas pasižymėjo 3 taškais (1/5 dvit., 1/1 baud.), sugriebė 5 atšokusius kamuolius, blokavo metimą ir sykį prasižengė.  

Tuo tarpu K.Garnettas atsakė 12-a taškų ir 11-a atkovotų kamuolių. 

Tiesa, „Raptors“ turėjo galimybę stebuklingai išsigelbėti. Vis dėlto paskutinę akimirką kitas „Nets“ veteranas Paulas Pierce‘as blokavo lyderio vaidmenį paskutinėmis akimirkomis atlikusio „Raptors“ įžaidėjo Kyle‘o Lowry metimą ir išsaugojo pergalę minimaliu skirtumu.

28. Tiek minučių Torontas laukė pirmųjų J.Valančiūno taškų. Juos jis pelnė dvitaškiu su K.Garnetto pražanga. Baudos metimą lietuvis realizavo. Iš pasitenkinimo „centras“ net riktelėjo, nes iki tol atrodė įsitempęs ir nerado savojo žaidimo. 

Nemiga. TSN komentatoriai per rungtynių pertrauką pažymėjo, kad „Raptors“ itin trūksta didesnio J.Valančiūno indėlio. L.Rautinis teigė, kad bendravo su lietuviu prieš susitikimą. Esą 21 metų „centras“ jam prisipažino, kad beveik nemiegojo ir labai jaudinosi. 

Chronologija. J.Valančiūno statistika po kiekvieno kėlinio.

Po pirmojo kėlinio: 8 minutės, 0 taškų (0/2 dvit.), 1 atkovotas kamuolys, 1 blokas. „Raptors“ – „Nets“ 28:26 

Po antrojo kėlinio: 16 min., 0 tšk. (0/3 dvit.), 2 atk. kam., 1 blk., 1 praž. „Raptors“ – „Nets“ 53:61.

Po trečiojo kėlinio: 25 min., 3 tšk. (1/5 dvit., 1/1 baud.), 5 atk. kam., 1 blk., 1 praž.  „Raptors“ – „Nets“ 73:81. 

Po ketvirtojo kėlinio: 27 min., 3 tšk. (1/5 dvit., 1/1 baud.), 5 atk. kam., 1 bk. 1 praž.   „Raptors“ – „Nets“ 103:104.

Rezultatyviausi. „Raptors“ – K.Lowry 28, A.Johnsonas 20 (10 atk. kam.), D.DeRozanas 18, P.Pattersonas 16 (8 atk. kam.), T.Rossas 11.  

„Nets“ – J.Johnsonas 26, M.Thorntonas 17, D.Williamsas 13, K.Garnettas 12 (11 atk. kam.), P.Pierce‘as ir Sh.Livingstonas po 10.  Teisėjavimas. Teisėjai negailėjo „Raptors“ krepšininkų. Rezultatyviausias karjeros atkrintamąsias rungtynes sužaidęs A.Johnsonas gavo penktąją pražangą vos tik prasidėjus trečiajam kėliniui. Puolėjas arbitro švilpuko sulaukė tada, kai jo dengiamas varžovas net neturėjo kamuolio. Be to, dar antrajame kėlinyje bent trys „Raptors“ krepšininkai turėjo tris asmenines pražangas. Teisėjų darbas kėlė didelį vietos sirgalių nepasitenkinimą, o arbitrais stebėjosi net ir mačo komentatoriai.

Po dar vieno abejotino sprendimo komentatoriai pratrūko: „Štai kodėl „Raptors“ taip nenorėjo žaisti su „Nets“. Nes gali nutikti keistų dalykų. Būkime atviri.“

Kai D.DeRozanas po jam užfiksuotos pražangos puolime puolė teisėją, greitai buvo nubaustas technine pražanga. Tiesa, prieš tai analogiškoje situacijoje D.Williamsas rėžėsi į „Raptors“ žaidėją, bet sprendimas buvo priimtas Bruklino komandos naudai. 

Auka. „Raptors“ puolėjas A.Johnsonas žaidė karjeros rungtynes, tačiau arbitrų širdies tai nesuminkštino. Tris paskutiniąsias pražangas puolėjas gavo labai abejotinose situacijose. Užsidirbęs šeštąją asmeninę pražangą 20 taškų per 22 minutes pelnęs krepšininkas negalėjo tuo patikėti ir kurį laiką liko gulėti ant parketo. Ant atsarginių suolo iš apmaudo A.Johnsonas nusiavė sportbačius.  

Minia. „Air Canada Centre“ arena buvo užpildyta sausakimšai. Tačiau lemiamą „Raptors“ mačą stebėjo ne tik per 20 tūkst. arenoje susirinkusių žiūrovų, bet ir 10 tūkst. gerbėjų minia, susibūrusi šalia arenos ir žiūrėjusi rungtynes milžiniškuose ekranuose.   

Lietuviai. NBA atkrintamosiose varžybose lietuvių nebeliko. Kiek anksčiau sezoną baigė D.Motiejūnas su „Houston Rockets“, neperžengę „Portland Trail Blazers“ barjero.

Metro. Į rungtynes „Raptors“ treneris D.Casey vyko metro. Strategą nufotografavo „Raptors“ sirgalius ir išplatino nuotrauką socialiniuose tinkluose. Tai nustebino specialistą, bet nepasimetęs jis pridūrė, kad metro yra puiki transporto priemonė.     

  ******

Rungtynių eiga:

 1-2 min. J.Valančiūnas prametė pirmąjį savo ir „Raptors“ metimą. Prieš tai „Nets“ mačą pradėjo užtikrintu tritaškiu. Antroje atakoje sekė dar vienas „Nets“ tolimas metimas (6:0).   

3 min. Pirmuosius taškus „Raptors“ pelnė A.Johnsonas. Po dar dviejų taiklių jo metimų rezultatas buvo lygus – 8:8.  

6 min. Aikštėje neišsiskyręs J.Valančiūnas sėdo ant atsarginių suolo. Jį pakeitė P.Pattersonas. „Raptors“ atsiliko 12:14.

8 min. Įspūdingu žaidimu nustebino puolėjas A.Johnsonas, jau pirmosiomis minutėmis pelnęs 10 taškų. Tuo tarpu po D.DeRozano dvitaškio „Raptors“ pirmą kartą nuo penktųjų serijos rungtynių atsidūrė priekyje – 20:18.   

10 min. J.Valančiūnas grįžo į aikštę vietoj puikiai rungtyniavusio A.Johnsono. Tiesa, pirmasis lietuvio epizodas nebuvo sėkmingas. Gynyboje „Nets“ gynėją jis stabdė pražanga. „Raptors“ pirmavo 24:20.

12 min. Paskutinė kėlinio minutė prasidėjo sėkmingu J.Valančiūno epizodu gynyboje. Jis blokavo „Nets“ vidurio puolėjo M.Plumlee bandymą pelnyti du taškus. Pirmąjį ketvirtį „Raptors“ laimėjo 28:26. 

J.Valančiūnas po pirmojo kėlinio: 8 minutės, 0 taškų (0/2 dvit.), 1 atkovotas kamuolys, 1 blokas. 

15 min. Aikštėje toliau vyko atkakli kova. K.Garnettui pataikius dvitaškį, rungtynių komentatoriai pažymėjo, kad „Raptors“ reikia didesnio J.Valančiūno indėlio puolime. Tiesa, „Raptors“ vis dar buvo priekyje ir be jaunojo „centro“ taškų – 34:32.

18 min. J.Valančiūnas lyg išgirdęs komentatorių pastabas išprovokavo pražangą, tačiau vis dar nerado kelio link „Nets“ krepšio. Tuo tarpu Bruklino komanda perėmė iniciatyvą ir išsiveržė į priekį – 39:34. 

19 min. K.Garnettas sėdo ant atsarginių suolo, bet lietuvio užduočių puolime tai nepalengvino. Vidurio puolėjas prametė iš vidutinio nuotolio. Be to, „Raptors“ susidūrė su pražangų problemomis. Po tris asmenines pražangas turėjo abu įžaidėjai K.Lowry ir G.Vasquezas.   

J.Valančiūnas netrukus paliko aikštę, o „Nets“ didino atotrūkį – 41:34. 

21 min. „Raptors“ atsitiesė. Puolime vėl suaktyvėjo 16-ąjį tašką pelnęs A.Johnsonas, tritaškį prieš tai pataikė K.Lowry ir komandas skyrė tik 3 taškai (46:49).

23 min. A.Johnsonas dar prieš pertrauką pagerino asmeninį rezultatyvumo atkrintamosiose varžybose rekordą. Tiesa, 18-a taškų pelnęs puolėjas užsidirbo trečiąją asmeninę pražangą. D.Casey saugojosi ir pasodino lyderį ant suolo. Nuo jo pakilo J.Valančiūnas. Tačiau netrukus „Nets“ įgijo didžiausią persvarą (59:50). 

24 min. „Nets“ pirmą kartą susikrovė dviženklį pranašumą (61:51). Tiesa, pertrauka prasidėjo „Raptors“ dar kiek aptirpdžius deficitą – 53:61.

26 min. Trečiąjį kėlinį „Raptors“ pradėjo dviem greitais taškais, tačiau netrukus teisėjai užfiksavo ketvirtąją pražangą šeimininkų lyderiui A.Johnsonui. Arbitro sprendimas pasirodė keistas mačo komentatoriams. „Nets“ pirmavo 63:55. 

27 min. Teisėjai visiškai negailėjo A.Johnsono. Krepšininkas gynėsi prieš varžovą, kuris net nebuvo su kamuoliu. Tačiau tai arbitrams nerūpėjo. Gavęs penktąją pražangą, A.Johnsonas labai anksti turėjo sėstis ant atsarginių suolo, kad išvengtų šeštosios – paskutinės pražangos. Kita vertus, tai reiškė žaidimo laiką J.Valančiūnui. „Nets“ pirmavo 67:55.  

28 min. J.Valančiūnas pelnė pirmuosius taškus! Vidurio puolėjas tai padarė su varžovo pražanga ir net riktelėjo. „Centras“ atrodė užsivedęs, „Raptors“ atsiliko 59:67.

33 min. J.Valančiūnas gynyboje nesusitvarkė su A.Blatche‘u. Lietuvis leido jam pelnyti keturis taškus paeiliui. Puolime mūsiškiui taip pat nekrito. „Raptors“ atsiliko 63:75.

36 min. Blankų „Raptors“ kėlinį bent kiek praskaidrino D.DeRozano tritaškis su trečiojo ketvirčio sirena. Prieš lemiamą mačo atkarpą Toronto ekipa atsiliko 73:81.

38 min. Nepatenkintas J.Valančiūno žaidimu D.Casey į aikštę išleido du puolėjus – A.Johnsoną ir Ch.Hayesą. „Raptors“ atsiliko 77:86. 

40 min. Ir paskutinė šeštoji A.Johnsono pražanga buvo ne ginant savąjį krepšį nuo „Nets“ metimo. Po netaiklaus „Raptors“ metimo puolėjas griūdamas šiek tiek kliudė J.Johnsoną ir jį pargriovė. Rungtynės per 22 minutes 20 taškų pelniusiam ir 10 kamuolių atkovojusiam Toronto komandos lyderiui baigėsi. „Raptors“ – „Nets“ 82:90.    

41 min. „Raptors“ nepaisant visų sunkumų nepasidavė ir artinosi – 85:90.

42 min. „Nets“ čia pat pelnė penkis taškus be atsako ir atstatė apčiuopiamą pranašumą (85:95). J.Valančiūnas grįžo į aikštę "Raptors" atsiliekant 87:95.

45 min. Likus žaisti 3 minutes „Raptors“ atsiliko palyginus nedideliu skirtumu (91:98), bet Toronto klubo žaidimas daug vilčių neteikė.  Lemiamu metu J.Valančiūnas sėdėjo ant atsarginių suolo.

47 min. Iniciatyvos ėmėsi įžaidėjas K.Lowry. Jo pastangomis „Raptors“ likus pusantros minutės atsiliko tik 5 taškais – 95:100.

48 min. Paskutinė minutė prasidėjo „Raptors“ atsiliekant 95:101. Tiesa, netrukus abi baudas pataikė P.Pattersonas (97:101). Likus žaisti 25 sek. K.Lowry pataikė dvi baudas ir komandas skyrė tik du taškai (99:101). D.Williamsas pataikė tik vieną baudą ir paliko "Raptors" 23 sek. išsigelbėti (99:102).

 Po minutės pertraukėlės K.Lowry priėmė sprendimą nemesti tritaškio, o pelnyti taškus prasiveržus link krepšio. Sprendimas pasiteisino. Likus žaisti 16 sek. „Raptors“ sumažino deficitą iki minimumo (101:102). 

 Likus 13,2 sek. prie baudų metimo linijos stojo Sh.Livingstonas. „Nets“ įžaidėjas pataikė abi baudas (104:101). J.Valančiūnas pasirodė aikštelėje.

 Likus žaisti 8,8 sek. „Raptors“ vėl atsakė tiksliu dvitaškiu (103:104). „Raptors“ perėmė kamuolį ir lemiamai atakai turėjo 6,2 sek. 

 Paskutinėje atakoje J.Valančiūno aikštėje nebuvo. Tačiau „Raptors“ pražudė padrika ataka, kuri baigėsi P.Pierce‘o bloku K.Lowry. „Nets“ triumfuoja 104:103.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.