EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio lyderių kluptelėjimai keičia LKL taisykles

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

May 6, 2014, 8:52 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:09 AM

Šio sezono Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ kluptelėjimai verčia LKL vadovus keisti žaidimo taisykles. Lietuvos krepšinio lyderiams šiemet susitiksiant jau čempionato pusfinalyje, kilo idėja padidinti atkrintamųjų varžybų skaičių.

Lietuvos krepšinio gerbėjai gegužės pabaigoje kasmet buvo įpratę stebėti ilgą „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ mūšių seriją, kuriai prireikdavo vidutiniškai bent penkių mačų. Bet šiemet Vilniaus ir Kauno komandos sezono finišo tiesiojoje susitiks daugiausia tris kartus.

Kad tokia situacija nebepasikartotų ateityje, LKL svarsto galimybę nuo kito sezono ketvirtfinalio ir pusfinalio serijas prailginti iki trijų pergalių. Dabar šiuose etapuose kovojama iki dviejų laimėjimų.

„Sąlygas diktuoja gyvenimas. Matome, kaip dabar pasikeitė jėgų santykis, todėl ketvirtfinalio ir pusfinalio rungtynės tapo labai įdomios. O žiūrovai praranda daug įdomių rungtynių“, – portalui lrytas.lt sakė LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

Klubai nori permainų

Atrodo, kad LKL vadovai sulauks komandų pritarimo. Pildydami specialias patarimų ir pageidavimų LKL čempionatui anketas, kai kurie klubai jau pasisakė už formato pakeitimus.

„Viskas priklausys nuo to, kiek turėsime komandų ir koks bus reguliariojo sezono formatas“, – pridūrė LKL generalinis direktorius.

Nuo rudens greičiausiai visos LKL ekipos turės žaisti keturis čempionato ratus. Šį sezoną išimtys buvo padarytos „Lietuvos rytui“, „Žalgiriui“ ir Klaipėdos „Neptūnui“. Šios komandos kovėsi ne tik Eurolygos ar Europos taurės, bet ir Jungtinės lygos frontuose, todėl LKL žaidė perpus mažiau nei kiti – du ratus.

Vilniaus ir Mažeikių klaustukai

Beje, neaiškus tikslus kito sezono LKL dalyvių skaičius. NKL čempionai „Mažeikiai“ pakeistų iš lygos iškritusią Kauno rajono „LSU-Baltų“ ekipą, bet neturi reikalavimus atitinkančios arenos, todėl į LKL šeimą gali būti neįleisti antrus metus iš eilės.

Gegužės pirmąją senosios krepšinio salės restauracijos darbus pradėję mažeikiškiai visas LKL sąlygas žada įgyvendinti iki rugpjūčio 31 d., bet aukščiausiosios lygos vadovai kalbomis dar netiki ir patys trečiadienį keliauja į Mažeikius patikrinti NKL lyderių nuveiktų namų darbų.

„Gavome „Mažeikių“ prašymą juos priimti į LKL, bet tai dar nereiškia, kad taip ir bus. Viską sprendžia valdyba, o apie areną kol kas žinau tik iš spaudos“, – sakė R.Brazauskas.

Į LKL galėjo grįžti Vilniaus „Sakalų“ klubas, bet iki lygos nustatyto termino – gegužės 2-osios čempionato vadovai iš sostinės negavo jokių žinių.

Todėl realiausia, kad kitą sezoną LKL žais 10 arba 11 komandų. Viskas priklausys nuo naujienų iš statybų aikštelės Mažeikiuose.

Finalas – be pilnų arenų

Paklaustas, ar finansiniu ir susidomėjimo požiūriu LKL nepakenks sumažėjęs „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovų skaičius, R.Brazauskas buvo taktiškas.

„Toks yra sportinis principas. Lyga tik vykdo varžybas, o komandos rungtyniauja ir išsidalija vietas. Kitų komandų atžvilgiu atsakyti į šį klausimą būtų neetiška“, – pripažino generalinis direktorius.

Tačiau R.Brazauskas puikiai supranta, kad finalo serijoje arenų tribūnos nelūš nuo sirgalių gausos.

Jis ramus, kad į po penkiolikos metų pertraukos „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvivaldystę sugriovusios komandos rungtynes rinksis pilna arena. Bet Kaune ir Vilniuje situacija bus kitokia.

„Aišku, nebeturėsime tų auditorijų Kaune ir Vilniuje. Bet „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ varžovų salės tikrai nebus tuščios“, – pliusus ir minusus svėrė R.Brazauskas.

Sezonas baigsis prieš liepą?

Jau dabar aišku, kad 2013–2014 metų LKL sezonas bus rekordiškai ilgas. Susiklosčius aplinkybėms, šalies čempionas gali paaiškėti tik birželio 30 dieną. Iki pirmosios Lietuvos rinktinės stovyklos Palangoje bus likusi tik viena savaitė.

Taip nutiktų, jei „Lietuvos rytas“ patektų ir į LKL, ir į Jungtinės lygos finalą, o šalies čempionate prireiktų visų septynių mačų. LKL tvarkaraštį jaukia būtent Jungtinės lygos kovos.

Jei „Lietuvos rytas“ pasirodymą Jungtinėje lygoje baigtų pusfinalyje, LKL pirmenybės finišuotų vėliausiai birželio 20-ąją.

Jungtinės lygos ketvirtfinalio serija startuos iškart po LKL pusfinalio (gegužės 17 d.) ir baigsis anksčiausiai gegužės 21-ąją. Nepatekęs į kitą turnyro etapą, „Lietuvos rytas“ pasirodymą finale pradėtų nieko nedelsiant.

Tuo atveju, jei LKL pusfinalyje triumfuotų „Žalgiris“, sezonas finišuotų greičiau. „Žalgiris“ pasirodymą finale pradėtų jau gegužės 22-ąją. Ketvirtosios LKL finalo rungtynės numatytos gegužės 29-ąją, o jei prireiktų visų septynių – birželio 7-ąją.  „Lietuvos rytas“ sėkmės Jungtinės lygos ketvirtfinalyje atveju mažojo finalo serijoje galėtų užtrukti daugiausia iki birželio 17-osios.

Nebešoks pagal Jungtinės lygos dūdelę

Bet kokiu atveju lemiamos sezono kovos vyks maksimaliu tempu – kas antrą dieną.

„Visi suinteresuoti kuo greičiau baigti sezoną. Padarėme viską, kad sezonas daugiau neišsitęstų“, – portalui lrytas.lt sakė R.Brazauskas.

Kitą sezoną tokių tvarkaraščio problemų LKL žada nebeturėti. Šiemet ką nors pakeisti jau buvo per vėlu, nes sezono eigoje Jungtinė lyga nebegalėjo padaryti pakeitimų.

Dabar LKL vadovų nuomonė griežta. Jie nuo rudens taikstysis tik su Eurolyga arba Europos taure, o pagal Jungtinės lygos dūdelę daugiau nebešoks.

„Jungtinė lyga turės derintis prie mūsų. Galbūt Lietuvos klubai ir kitą sezoną žais Jungtinėje lygoje, bet LKL derinsis tik prie Eurolygos ir Europos taurės“, – pabrėžė LKL generalinis direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.