EUROLYGA 2023

R.Kurtinaitis atskleidė, kodėl jį pakvietė treniruoti „Chimki“

Geriausiu Jungtinės lygos reguliaraus sezono treneriu išrinktam Rimui Kurtinaičiui kita savaitė bus įtempta. Krepšinio specialistas iš Lietuvos, treniruojantis Maskvos srities „Chimki", gegužės 15-ąją paminės 54-ąjį gimtadienį, o jau po dviejų dienų pradės Jungtinės lygos atkrintamąsias varžybas.

R.Kurtinaitis prieš keletą savaičių išrinktas geriausiu Jungtinės lygos treneriu.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
R.Kurtinaitis prieš keletą savaičių išrinktas geriausiu Jungtinės lygos treneriu.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2014, 5:16 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:15 AM

Jungtinės lygos reguliariajame sezono 18 pergalių iš eilės iškovojusi „Chimki" ketvirtfinalyje kovos su „Nižnij Novgordo" komanda.

Duodamas interviu Rusijos žiniasklaidai R.Kurtinaitis nepagailėjo kritikos Jungtinės lygos ir Europos taurės turnyro formatams ir atskleidė, kokį prašymą išgirdo iš „Chimki" prezidento, kai tapo Maskvos srities komandos treneriu.

- Ką jums reiškia geriausio lygos trenerio titulas? -  paklausė sport.rbc.ru R.Kurtinaičio.

- Žinoma, malonu gauti tokį titulą, nes buvo atliktas labai didelis darbas. Prieš šį sezoną mums teko dvigubai sumažinti biudžetą ir nesitikėjome, kad komanda rungtyniaus taip pat galingai kaip ir praėjusiais metais. Tačiau „Chimki" pavyko gerai sukomplektuoti komandą ir pademonstruoti gerus rezultatus.

Suprantama, tai ne tik mano nuopelnas. Labai daug nuveikė mano asistentai Andrija Gavrilovičius ir Jenaro Diazas. Ir, žinoma, komanda. Visi treneriai turi gerų idėjų, tačiau ne visiems pavyksta paveikti žaidėjus, kad jie tas idėjas įgyvendintų aikštėje. „Chimki" komandoje tokių problemų nėra.

- „Chimki" Jungtinėje lygoje paskutinį mačą sužaidė balandžio 1-ąją, o ketvirtfinalis prasidės gegužės 17-ąją. Tokia didžiulė pertrauka - gerai ar blogai jūsų komandai?

- Man tokia situacija nepatinka. Aš net kalbėjau šia tema su lygos generaliniu direktoriumi A.Širokovu. Anksčiau buvo sakoma, kad kalendorius taip sudėtas su sąlyga, kad CSKA pateks į Eurolygos finalo ketvertą. Tačiau, kaip paaiškėjo, CSKA, kaip ir kiti klubai, pateko į tokią pačią situaciją. Dėl rungtynių trūkumo jie išvažiavo ruoštis į Italiją.

Pažiūrėkite į kitas lygas. Atkrintamosios varžybos yra logiškas reguliaraus sezono tęsinys po kurio žaidėjams prasideda poilsis. Dabar man, kaip treneriui, sudėtinga pasiekti, kad žaidėjai po tokios ilgos pertraukos būtų pačios geriausios sportinės formos.

Didžiausias paradoksas yra tai, kad Rusijos krepšinio klubai - liko be rungtynių. „Chimki" kovojo dėl pirmosios vietos reguliariajame sezone dėl to, kad prieš atkrintamąsias varžybas turėtų kažkokį pranašumą. Bet dabar, kaip man atrodo, mums būtų buvę geriau užimti net trečiąją vietą, kad atkrintamąsias varžybas pradėtume nuo pirmojo etapo ir įgautume žaidybinės praktikos.

Esu labai nepatenkintas dėl tokios ilgos pertraukos. Manau, kad prieš kitą sezoną lygos ir klubų vadovai turėtų aptarti šią situaciją.

- Prieš pirmąjį Europos taurės turnyro atkrintamųjų varžybų mačą su „Valencia" jūs sukritikavote sistemą „namų rungtynės - išvykos rungtynės". Manote, kad serija iki trijų pergalių būtų palankesnė „Chimki"?

- Nė viename turnyre neturi būti taip, kad vienintelės rungtynes nulemia visą sezoną. Eurolyga ir Europos taurės turnyrai priklauso toms pačioms organizacijomis, tačiau nesuprantu, kodėl Eurolygoje serijos žaidžiamos iki trijų pergalių, o Europos taurėje - tik du mačai. Ką, pas mus mažiau jėgų ar kaip?

Visiškai nesuprantu, kodėl Europos taurėje įvesta tokia sistema. Žaiskime iki trijų pergalių, kaip tai daroma Eurolygoje. Tada gerai grupių etape sužaidusi komanda atkrintamosiose varžybose turės savos aikštės pranašumą.

Pagal dabartinį formatą net sunku pasakyti, kas turi pranašumą. Popieriuje rašoma, kad žaisti atsakomąsias rungtynes namie yra lengviau, bet taip nėra. Komanda, laimėjusi pirmąjį mačą namie, jau žino, kokį pranašumą ji gali išsaugoti ir todėl gali kontroliuoti antrųjų rungtynių eigą. Mano manymu, komanda, kuri žaidžia pirmąjį mačą namie, turi pranašumą.

Jeigu Eurolygoje turnyro vadovai stengiasi kai ką pagerinti, Europos taurėje to kol kas nėra. O klausimų yra daug. Pavyzdžiui, su transliacijomis. Prieš trejus metus Europos taurės mačus reguliariai rodė „Eurosport 2" kanalas, o dabar juos sunku surasti.

Tai iškalbingas pavyzdys, kad šiam turnyrui skiriamas per mažas dėmesys.

Jokiais būdais neketinu pateisinti mūsų komandos pralaimėjimo. Rungtynes su „Valencia" mes patys pralaimėjome. Kovojome, stengėmės, buvome arti sėkmės, tačiau mus paveikė dviejų svarbių žaidėjų traumos. Teko pasikviesti šešis žaidėjus iš antrosios komandos. Parodėme, kad su Ispanijos komanda galime kovoti kaip lygūs su lygiais, tačiau šiek tiek pritrūko jėgų ir sėkmės.

- Neseniai sukako treji metai, kai treniruojate Maskvos srities „Chimki" komandą. Pagal dabartines tendencijas krepšinyje, tai labai daug.

- Pirmasis kontraktas su „Chimki" buvo pasirašytas trims mėnesiams. Tuo metu komanda žaidė nelabai gerai, tačiau sezoną pavyko baigti neblogai. Laimėjome Jungtinę lygą, o Rusijos pirmenybėse užėmėme antrąją vietą.

Kai tik tapau „Chimki" treneriu, susitikau su klubo prezidentu Aleksejumi Bodunkovu. Jis man pasakė: „Aš noriu, kad „Chimki" sugebėtų užbaigti kovą su CSKA. Taip, mes galime pralaimėti, tačiau žaidėjai ant parketo turi kovoti. Dabar jau po 3-5 minučių tampa aišku, kad mes pralaimėsime".

Ir mes šią situaciją pakeitėme. Laimime mes prieš CSKA ar pralaimime, visos rungtynės būna labai kovingos. Manau, tai yra didžiulė sėkmė, nes CSKA - europietiško krepšinio elitas. Net neabejoju, kad CSKA šį sezoną laimės Eurolygą.

Praėjusį sezoną nebuvau labai patenkintas komandos rezultatais. Vyliausi, kad „Chimki" pavyks patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, tačiau mums šiek tiek pritrūko sportinės sėkmės. Šį sezoną komanda demonstruoja neblogus rezultatus. Pasiekėme keletą rekordų tiek Europos taurėje, tiek Jungtinėje lygoje - tai kai ką pasako.

Kita vertus, du pralaimėti mačai paliko mus be trofėjų, todėl tikimės, kad mums pavyks sėkmingai sužaisti svarbiausiose Jungtinės lygos rungtynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.