EUROLYGA 2023

Suomis treneris atskleidė, kodėl jo šalyje populiarėja krepšinis

Prieš keletą dešimtmečių apie Suomijos krepšinį retas buvo girdėjęs, o šiemet šios šalies vyrų krepšinio rinktinė pakviesta į pasaulio čempionatą Ispanijoje. Kas lėmė tokias permainas?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:35 AM

„Manau, kad viena iš pagrindinių priežasčių yra ta, jog Henrikas Dettmannas, vyrų rinktinės vyriausiasis treneris, prieš tai treniravęs Vokietijos rinktinę, grįžo ir kartu su kitais treneriais ėmėsi pertvarkyti trenerių parengimą. Dabar treneriai yra mokomi dirbti kur kas geriau, jie tampa labiau kvalifikuoti ir dėl šios priežasties pasikeitė pats krepšinio treniruočių procesas. Mes dažnai vykstame į užsienį, į Europos jaunimo krepšinio lygos turnyrus“, - apie pokyčius Suomijos krepšinio pasaulyje pasakojo Helsinkio krepšinio akademijos treneris Juuso Milenas.

Suomis lankėsi Sostinės krepšinio mokykloje ir pasakojo apie krepšinio kilimą jo gimtojoje šalyje. „Krepšinis yra maždaug penkta pagal populiarumą sporto šaka Suomijoje, - sakė J. Milenas. – Per pastaruosius penkerius metus viskas greitai keičiasi ir krepšinis sulaukia nemažai žiniasklaidos dėmesio.“

Apie suomių pakilimą krepšinio pasaulyje ir pažangą byloja ir tai, kad komandos pradėjo dalyvauti Europos turnyruose.

„Prieš dvejus metus mes neturėjome nei vienos komandos, kuri dalyvautų Europos lygoje, tuo tarpu šį sezoną turime vieną komandą, kuri žaidžia Europos taurės turnyre ir tris komandas, kurios grumiasi Europos Iššūkio taurėje, dar viena komanda rungtyniauja Baltijos krepšinio lygoje“, - pasakojo J.Milenas.

Anot jo, pats populiariausias krepšininkas Suomijoje yra Petteris Koponenas, kuris šiuo metu vilki Rimo Kurtinaičio treniruojamo „Chimki“ klubo marškinėlius.

„Jis - labai teigiamas žmogus, gražiai bendrauja su žiniasklaida, todėl jauni žmonės labai jį mėgsta“, - patikino treneris.

Taip pat J. Milenas išskyrė Sasu Saliną, kuris šiuo metu žaidžia Liublijanos „Union Olimpija“ komandoje. „Verta paminėti Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) rungtyniaujančius brolius Murphy , - sakė suomių treneris. - Jų motina yra suomė, o tėvas kilęs iš JAV, tad jie turi dvigubą pilietybę. Vyriausiasis Erikas Murphy žaidžia Čikagos „Bulls“ komandoje, kitas brolis Alexas Murphy rungtyniauja Duke universitete, o jauniausiasis vis dar žaidžia vidurinėje mokykloje, Amerikoje.“

J.Milenas neabejoja, kad maždaug po penkerių metų visi trys broliai Murphy žais Suomijos nacionalinėje krepšinio rinktinėje. Kalbėdamas apie vaikų krepšinįtreneris pasakojo, jog suomių žaidėjai pradeda žaisti krepšinį kai jiems yra nuo šešių iki dešimties metų.

„Suomijoje mes mėgstame, kai vaikas šalia krepšinio užsiima ir kitu sportu. Manau, kad futbolas labai padeda krepšiniui – daug vaikų, kurie žaidžia nacionalinėse komandose, anksčiau gana ilgą laiką žaidė futbolą. Dėka to vaikai geriau juda, judėjimui turi kur kas geresnius pagrindus, nes išbando daug skirtingų sporto šakų. Jeigu turi gerus judėjimo pagrindus, gali bėgti, šokti, turi gerą koordinaciją, gali mokytis žaisti krepšinį ir specializuotis vėliau, - sakė J.Milenas.

Suomijos krepšinio federacija, Suomijos olimpinis komitetas ir dvi sporto mokyklos prieš du metus pradėjo kurti Helsinkio krepšinio akademiją (HBA), kurioje ir dirba J.Milenas. Šis projektas buvo sukurtas tam, kad būtų jaunieji krepšininkai turėtų rytines treniruotes mokykloje, o vakare galėtų treniruotis klubuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.