EUROLYGA 2023

Vilniečius perspėjęs R.Jarutis davė „Žalgiriui“ pergalės receptą

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkams po triumfo pirmosiose LKL pusfinalio serijos rungtynėse prieš Kauno „Žalgirį“ (90:85) iki finalo beliko vienas žingsnis. Tačiau buvęs krepšininkas, Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos direktorius Rolandas Jarutis siūlo vilniečiams per daug nesidžiaugti. „Laimėti Kaune „Lietuvos rytui“ bus beprotiškai sunku. „Žalgiris“ turėtų atsirevanšuoti ir serija grįš į Vilnių“, – beveik įsitikinęs R.Jarutis.

Lietuvos rinktinės mohikanų švytuoklė: D.Songaila pelnė 28, Š.Jasikevičius - 5 taškus.<br>Lrytas.lt koliažas
Lietuvos rinktinės mohikanų švytuoklė: D.Songaila pelnė 28, Š.Jasikevičius - 5 taškus.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-05-10 11:31, atnaujinta 2018-02-14 02:43

Kodėl dvejus metus „Lietuvos ryto“ komandoje praeityje rungtyniavęs įžaidėjas toks pesimistiškas seriją pergalingai pradėjusių vilniečių atžvilgiu?

„Kauno „Žalgiris“ priremtas prie sienos. Jam nebėra kur trauktis. Žalgiriečiai tikrai nenori kovoti dėl trečiosios vietos. O Kaune bus sausakimša arena. Laukia įdomios rungtynės“, – portalui lrytas.lt sakė R.Jarutis.

Sumaniu žaidimu garsėjęs 37 metų mažeikietis po pirmųjų LKL pusfinalio rungtynių džiūgavo. Ne tik todėl, kad pergalę iškovojo jo buvusi komanda. R.Jarutis šiuo maču mėgavosi it desertu.

„Dar prieš seriją buvau įsitikinęs, kad reikės visų trijų rungtynių. Labai smagu, kad laimėjo „Lietuvos rytas“, nes dabar Kaune bus tik įdomiau. Tai buvo tikra dviejų Lietuvos krepšinio grandų dvikova. Tiksliai nežinau, kiek kartų keitėsi rezultatas vienos ar kitos komandos naudai (14. – Red.), bet žiūrovams komandos pademonstravo tikrai gero lygio krepšinį“, – pirmuoju mūšiu liko sužavėtas R.Jarutis.

Krepšinio specialistas su portalu lrytas.lt dalijosi pirmosios „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ dvikovos įžvalgomis.

Ką valgė D.Songaila?

Ką patirtis reiškia lemiamuose mūšiuose, visu gražumu pademonstravo „Lietuvos ryto“ veteranas Darius Songaila. Metimais iš vidutinio nuotolio, verpstėmis ir šūviais atsilošus puolėjas suvarpė „Žalgirio“ krepšį 28 taškais. Tikslą pasiekė net 12 dvitaškių iš 16.

„Nieko nuostabaus, – po rungtynių puikiu D.Songailos žaidimu nė nesistebėjo R.Jarutis. – Tai vienas geriausių Lietuvos sunkiųjų krašto puolėjų. Jis paprasčiausiai parodė tą lygį, kuriame praeityje žaidė NBA ir kitose puikiose komandose.“

Negalima teigti, kad „Žalgirio“ aukštaūgiai prastai gynėsi prieš labiausiai patyrusį „Lietuvos ryto“ krepšininką. Prieš marijampolietį kauniečiai net ir dvigubindavo gynybą, rizikuodami palikti laisvus kitus vilniečių žaidėjus.

Ir nors trečiojo kėlinio viduryje išsikvėpęs D.Songaila paskutinėmis minutėmis į aikštelę grįžo nebe toks aktyvus, lemiamo šturmo metu jis vis tiek rinko taškus ir pribaigė „Žalgirį“.

„Tai ir yra meistriškumas. Be to, Darius turi labai platų puolimo judesių arsenalą. Prieš jį gintis tikrai nėra paprasta“, – pastebėjo R.Jarutis.

Kur Šaras?

Kai vienas buvęs Lietuvos rinktinės mohikanas aikštelėje spindėjo ryškiau nei „Siemens“ arenos prožektoriai, Š.Jasikevičius pasitraukė į šešėlį.

38 metų atakų organizatorius išsiskyrė tritaškiu su pirmojo kėlinio sirena ir per 13 minučių pasižymėjo 5 taškais bei 3 rezultatyviais perdavimais. Š.Jasikevičiui būnant aikštelėje, „Žalgiris“ įmetė 4 taškais mažiau nei „Lietuvos rytas“.

Vis dėlto R.Jarutis nekritikavo dar neiššovusio „Žalgirio“ ginklo. Beje, įžaidėjui pasirodė keista, kad Š.Jasikevičius rungtyniavo taip mažai.

„Nepasakyčiau, kad jis sužaidė prastai. Jis tiesiog mažai rungtyniavo ir negavo galimybės pasireikšti. Šarūnas yra geros sportinės formos, todėl gal reikėjo aikštėje jį palaikyti ilgiau“, – svarstė R.Jarutis.

Pristabdytas J.Dentmonas

Krepšinio treneris Šarūnas Sakalauskas prieš pusfinalio seriją sakė, kad sustabdžius „Žalgirio“ lyderį Justiną Dentmoną, pergalę pasiekti kur kas lengviau. „Lietuvos ryto“ kapitonas Steponas Babrauskas tikino, kad sustabdyti amerikiečio neįmanoma, bet pristabdyti – galbūt.

Panašu, kad Dainiaus Adomaičio planas kuo labiau apsunkinti „Žalgirio“ vedlio gyvenimą pavyko.

Legionierius pataikė tris tritaškius ir surinko 13 taškų, bet „iš žaidimo“ tikslą pasiekė tik 4 jo metimai iš 14. J.Dentmonui būnant aikštelėje, „Žalgiris“ įmetė 7 taškais mažiau nei „Lietuvos rytas“. Kai, pavyzdžiui, su Robertu Javtoku aikštelėje „Žalgiris“ pelnė 12 taškų daugiau.

„Manau, kad prieš tokį individualiai stiprų žaidėją kaip J.Dentmonas „Lietuvos ryto“ gynyba suveikė gan neblogai. Jis buvo priverstas mesti kelis nesąmoningus metimus“, – pasakojo R.Jarutis.

Jis gyrė „Lietuvos ryto“ gynybą, nors į vilniečių krepšį krito 85 taškai. Žalgiriečiai pataikė 53 proc. dvitaškių (20/38) ir 52 proc. tritaškių (12/23).

„Man pasirodė, kad „Žalgiriui“ rinkti taškus buvo sunkiau nei „Lietuvos rytui“. Vilniečiai gynėsi labai aktyviai, kartais – ant pražangos ribos. Gynyba tikrai veikė. Jei „Žalgirio“ aukštaūgiai P.Jankūnas ir T.Klimavičius būtų nesumetę tų tritaškių, rezultatas būtų kitoks“, – savo nuomonę pagrindė R.Jarutis.

Klaidos žudikės

Lemiamomis minutėmis „Žalgirio“ sirgaliai griebėsi už galvos. Kai Kauno komandai labiausiai reikėjo taškų, žalgiriečiai nė nesugebėdavo išmesti kamuolio į krepšį.

37-39 rungtynių minutėmis „Žalgiris“ Vilniaus klubui padovanojo net keturis kamuolius iš eilės. Viską geriausiai iliustravo Vytenio Čižausko slystelėjimas veržiantis link krepšio bei lygioje vietoje tiesiai priešininkams į rankas išsprūdęs J.Dentmono turėtas kamuolys.

Būtent po šių dviejų klaidų „Lietuvos rytas“ perėmė kamuolį, o žaibiškai atakos smaigalyje atsidūręs D.Songaila du kartus lengvai įrideno taškus, kurie išvedė šeimininkus į priekį (85:83).

„Žalgiris“ iš viso padarė 17 klaidų, kai „Lietuvos rytas“ – 11.

„Žalgiris“ tikrai turėjo neblogą galimybę laimėti, bet tos vaikiškos klaidos rungtynių pabaigoje padarė paslaugą „Lietuvos rytui“, – pasakojo R.Jarutis. – Vilniečiai jas puikiai išnaudojo. Be to, kai kurie „Žalgirio“ metimai buvo neparuošti ir neapgalvoti.“

Be klaidų, „Žalgirio“ žaizdą dar labiau draskė kova dėl atšokusių kamuolių. Kauniečių aukštaūgiai „Lietuvos ryto“ krepšininkams leido sugriebti 11 kamuolių puolime.

„Tai buvo viena pagrindinių pergalės priežasčių. Buvo nemažai atakų, kai „Žalgiris“ neblogai gynėsi, bet neatkovojo kamuolio po savo krepšiu. Galbūt tai lėmė geresnė „Lietuvos ryto“ žaidėjų fizinė būklė ar didesnė vilniečių rotacija“, – teigė R.Jarutis.

R.Jaručio receptas

Kaip Kauno „Žalgiriui“ atsirevanšuoti „Lietuvos rytui“ ir vėl sugrįžti į Vilnių lemiamam pusfinalio serijos mačui? R.Jarutis pateikė pergalės prieš Vilniaus komandą recepto ingredientus:

Išspręsti D.Songailos problemą.

Susitvarkyti su „lenta“ ir atstatyti atkovotų kamuolių balansą.

Ir toliau taip gintis prieš M.Gecevičių.

Su Š.Jasikevičiaus pagalba pabandyti puolime daugiau išnaudoti aukštaūgius.

Pagreitinti žaidimą su J.Dentmonu aikštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.