EUROLYGA 2023

Sezono suvestinė. Lietuvos krepšininkės užsienio klubuose

Laikai, kai geriausias Lietuvos krepšininkes viliojo pajėgiausi Europos moterų klubai, grimzta užmarštin. Šį sezoną užsienio lygose, kurios yra panašaus pajėgumo ar stipresnės už LMKL, žaidė vos šešios Lietuvos krepšininkės. Dvi iš jų dar žiemą grįžo į mūsų šalies komandas. Per Eurolygos varžybas užsienio klubuose nežaidė nė viena lietuvė, Europos taurės – tik viena.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

May 13, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:05 AM

Tapo rezultatyviausia žaidėja

Vertinant vien plikus skaičius, tai yra asmeninė statistiką, galingiausiai tarp lietuvių šį sezoną žaidė Kamilė Nacickaitė. Tačiau ji buvo tik geriausia tarp prasčiausių.

Ankaros „TED Kolej“, kuriai atstovavo K.Nacickaitė, Turkijos lygoje laimėjo vos 3 iš 26 rungtynių ir tarp 14 komandų užėmė paskutiniąją vietą. Legionierė iš Lietuvos galėjo pasiguosti nebent tuo, kad žaidė šiuo metu aiškiai stipriausioje Europos nacionalinėje lygoje ir joje buvo rezultatyviausia krepšininkė.

K.Nacickaitė pelnydavo vidutiniškai 19,2 taško, o per geriausias sezono rungtynes su Stambulo „Fenerbahce“ klubu įmetė 32 taškus. Be to, „TED Kolej“ lyderė atkovodavo 3,8 kamuolio, atlikdavo 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir padarydavo 3,2 klaidos.

Sezoną baigė anksti

Sezono rezultatais nesidžiaugė ir Antakijos „Homend“ komanda, kurios aprangą vilkėjo Gintarė Petronytė. Du praėjusius sezonus „Homend“ žaidė Turkijos lygos ketvirtfinalyje, bet šiais metais finišavo tik devinta (10 pergalių ir 16 pralaimėjimų) ir į atkrintamąsias varžybas nepateko. G.Petronytė pelnydavo 10,5 taško ir atkovodavo 4,5 kamuolio.

Antakijos krepšininkės savo gerbėjus nuvylė ir Europos taurės turnyre, iš kurio iškrito jau pirmajame etape. G.Petronytė indėlis tarptautiniuose mačuose buvo panašus – 11 taškų ir 5,3 atkovoto kamuolio.

Turkijoje pirmą sezono dalį praleido ir „Konak“ klube žaidusi Marina Solopova. Tačiau jos karjera Konake klostėsi prastai ir sausio mėnesį krepšininkė grįžo į tėvynę.

Turkijos lygoje M.Solopova pelnydavo 6,1 taško, o „Konak“ užėmė 12-ąją vietą (8 ir 18).

Iš šiltų kraštų – į Lietuvą

Kaip ir M.Solopova, sezono viduryje namo patraukė laimės Ispanijoje neradusi Santa Okockytė. Ji praėjusių metų rudenį pradėjo legionierės karjerą Zamoros „Alimentas“ ekipoje, bet Ispanijos lygoje įmesdavo tik 3,6 taško ir jau sausį grįžo į Lietuvą.

„Alimentas krepšininkės Ispanijos pirmenybėse tarp 12 komandų užėmė 11-ąją vietą (6 ir 16) ir iškrito į antrąją lygą.

Sutartį su 2013 metų Lenkijos čempionu Polkovicių CCC klubu buvo pasirašiusi Aušra Bimbaitė. Tačiau Polkovicių komandoje ji nesužaidė nė vienerių rungtynių. A.Bimbaitė dar prieš sezono pradžią patyrė traumą, išvyko gydytis į Vilnių ir į Lenkiją nebegrįžo.

CCC šalies pirmenybių finale nusileido Krokuvos „Wisla“ komandai ir prarado čempionės vardą. Sunki trauma sugriovė Belgijos lygoje jėgas išbandžiusios Inesos Visgaudaitės sezoną. Varegemo „Declercq“ klube debiutavusiai gynėjai dar lapkričio mėnesį trūko dešiniojo kelio raiščiai. Iki traumos I.Visgaudaitė spėjo sužaisti 6 rungtynes, per kurias pelnydavo 8,8 taško.

Varegemo ekipa Belgijos lygos reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą (17 ir 5), o kovas atkrintamosiose varžybose baigė pusfinalio etape.

Džiugino tik pradžioje

Prancūzijos lygoje trečią sezoną rungtyniavo Giedrė Paugaitė. Ji dvejus metus praleido Monvilio USO ekipoje, o pernai persikraustė į Šarlvilio-Mezjero „Flammes“.

„Flammes“ krepšininkės nustebino puikiu startu ir čempionatą pradėjo penkiomis pergalėmis iš eilės. Vis dėlto netrukus išsišokėlės buvo nuramintos ir Prancūzijos lygos reguliarųjį sezoną baigė septintojoje pozicijoje (12 ir 14).

Sezono pradžioje puikiai žaidusi, bet po to išblėsusi G.Paugaitė pelnydavo 8 taškus ir atkovodavo 4,2 kamuolio.

Pritrūko vienos pergalės

Dar kelios lietuvės rungtyniavo Europos šalių antrosiose lygose.

Rimčiausias užduotis sprendė Dovilė Miliauskaitė, su Logronjo „Campus Promete“ ekipa kovojusi dėl kelialapio į stipriausią Ispanijos krepšinio pakopą.

Antrosios lygos B grupėje Logronjo krepšininkės užėmė trečiąją vietą (17 ir 5), bet lemiamoje pusfinalio dvikovoje turėjo pripažinti Kasereso „Extremadura“ komandos pranašumą 55:68.

Svarbiausiame sezono mūšyje „Campus Promete“ pritrūko ir D.Miliauskaitės indėlio. Puolėja iš Lietuvos, kuri įmesdavo 9,4 taško ir atkovodavo 7,8 kamuolio, pusfinalio rungtynėse pataikė vos 1 iš 7 dvitaškių ir pelnė 2 taškus.

Ispanijos antrojoje lygoje taip pat žaidė Vitalija Vaščiūnaitė. Ji atstovavo Tenerifės Santa Kruzo „McDonald‘s“ komandai, kuri buvo B grupės autsaiderė ir tarp 12 komandų užėmė 11-ąją vietą (5 ir 17).

V.Vaščiūnaitė pelnydavo 10,7 taško ir atkovodavo 4,7 kamuolio.

Veteranė dar turi ūpo

Jau kelias galimybes turėjusi, bet Italijos pirmojoje lygoje neįsitvirtinusi Gabrielė Narvičiūtė šį sezoną žaidė antrosios lygos Ariano Irpino „Grupo LPA“ klube.

„Grupo LPA“ komanda pateko į atkrintamąsias varžybas, bet buvo sustabdyta jau ketvirtfinalio etape. G.Narvičiūtė įmesdavo 7,8 taško ir atkovodavo 7 kamuolius.

Sezono pradžioje Turkijos antrojoje lygoje žaidė Laima Rickevičiūtė, vilkėjusi turnyro vidutiniokės Alanijos „Hep Universitesi“ aprangą ir pelnydavusi 13,5 taško.

Lenkijos antrojoje lygoje karjerą pratęsė 48 metų Daiva Jodeikaitė. Lietuvos krepšinio veteranė dalijosi patirtimi su 25-30 metų jaunesnėmis Aleksandrovo UKS komandos merginomis. D.Jodeikaitė pelnydavo 8,2 taško ir atkovodavo 5,9 kamuolio, o Aleksandrovo krepšininkės galutinėje lentelėje užėmė devintąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.