EUROLYGA 2023

Prieš lemiamą pusfinalio mūšį D.Songaila užsivedė it boksininkas

Net 28 taškai (12/16 dvit.) pirmosiose LKL pusfinalio serijos rungtynėse Vilniuje ir pirmasis taiklus dvitaškis Kaune tik 30-ąją rungtynių minutę. Šie Dariaus Songailos skaičiai puikiai iliustruoja geležinę Kauno „Žalgirio“ gynybą, kuri padėjo patiesti „Lietuvos rytą“ ir išlyginti serijos iki dviejų pergalių rezultatą 1:1.

Kaune pristabdytas D.Songaila lemiamame mūšyje su komandos draugais ieškos naujų kozirių.<br>M.Kulbio nuotr.
Kaune pristabdytas D.Songaila lemiamame mūšyje su komandos draugais ieškos naujų kozirių.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

May 14, 2014, 2:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:09 PM

„Žalgiriečiai labai gerai gynėsi, – po susitikimo kiek suirzęs portalui lrytas.lt sakė D.Songaila. – Jie buvo labai užsivedę ir turėjo didesnę ugnelę laimėti. O mes atvažiavome į Kauną lyg būtume prižadėję kažkokią pergalę. Reikia daugiau pasistengti.“

36 metų puolėjas mačą baigė savo sąskaitoje turėdamas 9 taškus, bet tikslą pasiekė tik 2 dvitaškiai iš 11 (18 proc.). Visa „Lietuvos ryto“ komanda įmetė tik 57 taškus – net 33 taškais mažiau nei pirmajame susitikime, kurį laimėjo 90:85.

D.Songaila savo kailiu pajuto „Žalgirio“ gynybos pančius. Po eilės nesėkmingų bandymų pralaužti gynybą, „Lietuvos ryto“ veteranas iš nervų sukandęs dantis per jėgą bandė įridenti kamuolį į nelemtąjį krepšį.

„Kauniečiai stengėsi neleisti priimti man kamuolio. Jautėsi didesnis varžovų dėmesys. Tai – visos „Žalgirio“ komandos nuopelnas“, – „Žalgirio“ gynybą gyrė D.Songaila.

Be to, buvęs nacionalinės komandos narys siūlo nusiraminti dėl pirmojo pusfinalio mačo, kuriame jo metimai buvo pražūtingi „Žalgiriui“.

„Visos rungtynės nebus tokios, kad pataikysiu visus metimus. Tą kartą Vilniuje krito, o šiandien Kaune – ne“, – pridūrė D.Songaila.

Stabiliai efektingo aukštaūgio žaidimo siūlo nesitikėti ir krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas.

„Nenorėkite, kad Darius visą seriją žaistų vienodai galingai“, – portalui lrytas.lt sakė krepšinio treneris. Ištaisė lemtingą klaidą

Ekspertas žalgiriečio, kuris vienas pats iš žaidimo būtų „išjungęs“ D.Songailą, neįvardijo. Esą tai – visos „Žalgirio“ priekinės linijos darbas. 

Anot R.Paulausko, laurus reikėtų atiduoti net ir tam pačiam Artūrui Gudaičiui, kuris žaidė epizodiškai, ar Tadui Klimavičiui.

„Žalgiriui“ D.Songailos rezultatyvumą sumažinti tris kartus pavyko neleidžiant jam priimti kamuolio ir įsižaisti vienas prieš vieną.

„Pirmosiose rungtynėse pagrindinė „Žalgirio“ klaida buvo ta, kad D.Songailai leido kartoti netaiklius metimus. „Žalgiris“ taip pat labai suklydo nuo Dariaus atitraukdamas besiginantį krepšininką į pagalbą komandos draugui. Kaune to nebebuvo ir D.Songaila nebeturėjo galimybių išmesti savo metimų iš vidutinio nuotolio“, – pastebėjo R.Paulauskas.

Prie ne tokio rezultatyvaus D.Songailos žaidimo galėjo prisidėti ir fizinių jėgų stygius. Vilniuje jau trečiojo kėlinio viduryje puolėjas vos atgavo kvapą ir vėliau aikštėje pasirodė jau tik ketvirtojo kėlinuko pabaigoje.

Įsprausti į kampą

„Kauno „Žalgiris“ tikrai buvo geresnis“, – po nesėkmės Kaune portalui lrytas.lt konstatavo D.Songaila. Tą žalgiriečiai įrodė ne tik savo gynyba, bet ir atsidavimu rungtynėms.

„Tokio motyvuoto „Žalgirio“ kaip Kaune nebuvo jau seniai... Šį sezoną gal net ir nebuvo. Visi kaip kumštis kovojo už vieną“, – net stebėjosi R.Paulauskas.

Todėl „Lietuvos rytui“ norint išplėšti lemtingąją pergalę LKL pusfinalyje su kelialapiu į finalą, reikia daryti rimtas išvadas. Jei „Žalgiris“ vėl bus toks užsivedęs ir ryžtingas, Vilniaus komandą išgelbės tik maksimalus visų turimų rezervų išnaudojimas.

„Manau, kad lemiamose rungtynėse labai daug lems pasitaisęs D.Songailos žaidimas“, – prognozavo R.Paulauskas.

Didesnio indėlio puolime reikės ne tik iš patyrusio vilko, bet ir kitų „Lietuvos ryto“ krepšininkų. Ypač – toliašaudės artilerijos su Martynu Gecevičiumi priešakyje.

Tritaškių badas

LKL pusfinalyje „Lietuvos rytas“ metė vidutiniškai tik po 9 tritaškius, kai reguliariajame sezone tolimų metimų švystelėdavo dvigubai daugiau – po 17. Beje, Kaune tikslą pasiekė vos vienas vilniečių tritaškis.

„Lietuvos ryto“ aistruoliai labiausiai pasigenda Martyno Gecevičiaus tolimų „bombų“. Bet jis per du mačus pataikė tik 1 tritaškį iš 7 ir rinko vidutiniškai tik 7,5 taško. Visa „Lietuvos ryto“ ekipa pataikė tik 4 tolimus metimus iš 18.

„M.Gecevičiui sekasi, kai „Lietuvos rytui“ pavyksta sėkmingai žaisti du prieš du. Tada sutraukiama gynyba nuo Martyno ir jis jau nepagaili varžovų prie tritaškio linijos. Jis yra stiprus, kai kamuolys jį ten suranda. Bet jei tokių komandos draugų nėra, M.Gecevičiui sunku“, – kodėl M.Gecevičius galėjo atsidurti šešėlyje, aiškino R.Paulauskas.

Ekspertas teigė, kad snaiperiui sudėtingiau žaisti, kai aikštėje yra Zabianas Dowdellas arba Renaldas Seibutis. Pageidautina, kad prie „Lietuvos ryto“ tritaškininko nebūtų vikraus besiginančio žaidėjo, nes tai taip pat riboja jo galimybes.

Anot R.Paulausko, geriausiai M.Gecevičius jaučiasi rungtyniaudamas kartu su Omaru Cooku. Nesvarbu, kas bus šalia M.Gecevičiaus, bet jis turi pabusti, antraip vėliau šį sezoną „Lietuvos rytui“ snaiperio tritaškiai nebebus tokie reikšmingi.

Gins tvirtovę

Kaune pralaimėjęs D.Songaila buvo piktas, bet baltos vėliavos marijampolietis nekelia. Jo mintyse – tik revanšas „Žalgiriui“.

„Tai bus paskutinės rungtynės. Žaidžiame namie. Nei mums, nei „Žalgiriui“ nebėra kur trauktis. Nereikia daryti didelės tragedijos, kad Kaune įvyko kažkas baisaus. Įvyko tai, kas turėjo įvykti. Geros komandos tai ir daro atkrintamosiose varžybose – gina namų sienas. Vilniuje laimėjome mes, Kaune – „Žalgiris“. O dabar vėl turime apginti savo sienas. Nematau, kad čia kažkas tragiško“, – it boksininkas prieš lemiamą kovą, suirzęs žodžius it žirnius bėrė D.Songaila.

Pasak krepšinio trenerio R.Paulausko, Vilniuje lemiamą žodį privalo tarti „Lietuvos ryto“ trijulė – D.Songaila, O.Cookas ir M.Gecevičius. 

„Kaune „Žalgiris“ išsprendė labai sunkų uždavinį ir sustabdė juos visus. Bet Vilniuje viskas bus truputį kitaip ir tai pakartoti kauniečiams bus labai sudėtinga. Trys minėti krepšininkai ypatingi tuo, kad nė vieno jų negalima palikti užmaršty, antraip kiekvienas pasinaudos gauta erdve ir pridarys daug žalos. Manau, kad „Lietuvos rytas“ lemiamose rungtynėse mobilizuos paskutines fizines ir psichologines jėgas“, – kitokį „Lietuvos rytą“ paskutiniajame trečiajame pusfinalio mūšyje tikisi išvysti R.Paulauskas.

Jo nuomone, pergalę lems „nedideli momentai“ ir gynyba. Esą kai pavyksta sėkmingai gintis, tiek „Žalgiris“, tiek „Lietuvos rytas“ gali rungtyniauti lyg ant sparnų.

Gražaus krepšinio nebus?

R.Paulauskas siūlo nesitikėti akiai labai patrauklaus krepšinio trečiadienio vakarą, bet neabejoja, kad viską atpirks įtampa ir negailestinga kova.

„Manau, kad tai bus nerezultatyviausios pusfinalio rungtynės. Komandos nerizikuos ir bandys kuo ilgiau įžaisti kamuolį, bus daug klaidų. Taip pat spėju, kad dominuos asmeninė gynyba be bereikalingų pagalbų. Kas jau kas, bet šios komandos puikiai pažįsta viena kitą“, – šypsojosi. R.Paulauskas.

Lemiamas „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ susitikimas LKL pusfinalyje – trečiadienį 19 val. „Siemens“ arenoje. Rungtynes tiesiogiai transliuos „Lietuvos ryto“ televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.