EUROLYGA 2023

Atradimu tapęs A.Gudaitis stebina fizine jėga

Dramatiškoje Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ LKL pusfinalio serijoje krepšinio aistruoliai įsidėmėjo jauną veidą. Neįsidėmėti nebuvo įmanoma, kai jaunuolis taip drąsiai lipo per augalotų varžovų galvas ir „laužė“ „Lietuvos ryto“ lankus. Tai buvo dar vos 20 metų „Žalgirio“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

May 19, 2014, 3:49 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:40 PM

„Su tokia fizine jėga Artūras man primena Virginijų Praškevičių“, – kalbėdamas apie A.Gudaitį, pavydėtinu atletiškumu ir tvirtu kūnu pasižymėjusį 2003 metų Europos čempioną prisiminė Tomas Masiulis

Būtent šis treneris iš „Žalgirio“ dublerių išleido vieną savo lyderių į pagrindinę komandą. Pirmąją sezono pusę praleidęs dėl sudėtingos kelio traumos, sugrįžęs į aikštę A.Gudaitis greitai atkreipė į save dėmesį.

Krepšinio specialistai ir sirgaliai liko sužavėti A.Gudaičio energijos ir veržlumo. Kai kurie tvirtai sudėtą, bet labai judrų aukštaūgį įvardijo tikru LKL pusfinalio atradimu.

Nebijo varžovų

Tik pasirodęs aikštėje šeštąją antrųjų pusfinalio serijos rungtynių minutę, A.Gudaitis jau pirmoje atakoje po tikslaus perdavimo nė nedvejodamas sugrūdo kamuolį į krepšį.

Kitoje atakoje 115 kg sveriantis jaunuolis gaudė juvelyrinį Šarūno Jasikevičiaus perdavimą. Aštrus epizodas baigėsi antru klaipėdiečio dėjimu iš eilės.

Iš savo vietų kilo nuo dėjimų net pašėlę „Žalgirio“ arenos aistruoliai, iš pasitenkinimo šūkaujantį A.Gudaitį taip pat klykdamas puolė apkabinti Š.Jasikevičius.

„Agresyvus žaidimas – Artūro kraujyje. Jis lips per galvas ir bet kokia kaina sieks kamuolio“, – pažymėjo T.Masiulis. 

Strategas žino, ką sako – prieš sezoną pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje, NKL čempionate dublerių gretose A.Gudaitis per rungtynes sugriebdavo beveik po 10 atšokusių kamuolių.

„Smagiausia, kad dėl traumos nežaidęs beveik metus, per porą mėnesių „Žalgiryje“ jis įgavo sportinę formą ir parodė, ką moka. Manau, kad kitą sezoną jis bus tvirtas „Žalgirio“ ramstis po krepšiu“, – prognozavo T.Masiulis.

Nepasimetė kovos įkarštyje

Lemiamose pusfinalio rungtynėse Vilniuje A.Gudaitis aikštelėje pasirodė vėl pirmojo ketvirčio viduryje. Šį kartą ant parketo „centras“ žengė šaltakraujiškai sumesdamas du baudų metimus ir į efektingai „nupūsdamas“ Stevano Jelovaco metimą.

Rungtynių pabaigoje „Žalgirio“ treneris Gintaras Krapikas jaunajam auklėtiniui patikėjo rungtyniauti iki 36-osios minutės, kai dvi atakos galėjo pakreipti dramatiško mačo eigą į vieną ar kitą pusę.

Tačiau „Žalgiriui“ atsiliekant 56:59 A.Gudaitis ne tik kad nepagadino vaizdo, bet ir svariai prisidėjo prie svarbaus spurto 8:2. Per šią atkarpą vienu pataikytu baudos metimu vidurio puolėjas išvedė „Žalgirį“ į priekį (60:59) bei išprovokavo labai svarbią Antano Kavaliausko pražangą puolime.

Nepaisant patirties trūkumo, A.Gudaitis privertė tokius tvirtai sudėtus „Lietuvos ryto“ aukštaūgius kaip Darių Songailą ar Juaną Palaciosą sukandus dantis pasitalžyti po krepšiu.

„Artūras stengiasi nenusileisti. „Lietuvos ryto“ aukštaūgiai ne kartą prieš jį turėjo mesti labai sudėtingus metimus. Aišku, jam dar daug kur tobulėti, bet manau, kad „Lietuvos rytas“ nesitikėjo, kad jis gali duoti „Žalgiriui“ tiek daug naudos“, – neabejojo T.Masiulis.

Daugiausiai iš jaunųjų žalgiriečių LKL pusfinalyje žaidęs A.Gudaitis per vidutiniškai 13 minučių pelnydavo po 6 taškus (58 proc. dvit.) ir atkovodavo 2,7 kamuolio. Per tris mačus jaunasis „centras“ padarė tik dvi klaidas.

„Nesu labai nustebintas G.Krapiko pasitikėjimu. Tiesiog bandau padėti komandai ir džiaugiuosi, kad treneris manimi pasitiki“, – kuklinosi A.Gudaitis.

Pribloškė M.Kalnietį

Turbūt dar daugiau nei G.Krapikui 20-metis turėtų būti dėkingas buvusiam „Žalgirio“ treneriui Sauliui Štombergui. Kai dėl traumos kauniečiams sezono viduryje negalėjo padėti Paulius Jankūnas, S.Štombergas nepabijojo išleisti A.Gudaičio į starto penketą.

Prieš tai per tris debiutinius mačus Eurolygoje vos 13 minučių gavęs pasireikšti aukštaūgis, „Top 16“ etapo mače su Krasnodaro „Lokomotiv“ rungtyniavo jau 24 minutes, per kurias pelnė 14 taškų (5/5 dvit., 4/6 baud.), atkovojo 6 kamuolius, blokavo 2 metimus ir surinko 22 naudingumo balus.

Sunkią pergalę išplėšė „Lokomotiv“ (86:85), bet Kaune Krasnodaro ekipos įžaidėjas Mantas Kalnietis kalbėdamas apie A.Gudaitį net nusijuokė iš nuostabos.

„Pirmą kartą mačiau A.Gudaitį žaidžiant. Net treneris J.Pašutinas nustebęs klausė, kas jis toks. Artūras mums buvo labai didelis siurprizas“, – A.Gudaitį liaupsino M.Kalnietis. Pagrindinis Lietuvos rinktinės atakų organizatorius tik jį vienintelį išskyrė iš žalgiriečių kariaunos.

M.Kalniečiui netolimoje ateityje gali tekti artimiau susipažinti su A.Gudaičiu. Šiemet nacionalinės komandos treneris Jonas Kazlauskas įtraukė vidurio puolėją į rezervinę rinktinę. Jau po kelerių metų veržlus krepšininkas gali plušėti pagrindinėje rinktinės stovykloje, o M.Kalnietis jam dalyti rezultatyvius perdavimus.

Nuo mačo su „Lokomotiv“ prabėgus dviem savaitėms, A.Gudaičio neįbaugino 12 tūkstančių „Kombank“ arenoje susirinkusių agresyviųjų Belgrado „Partizan“ sirgalių. Serbiją žalgirietis paliko savo sąskaitoje turėdamas 13 taškų, 7 atkovotus kamuolius, 2 blokuotus metimus ir 21 naudingumo balą.

Įtiko Š.Jasikevičiui

Atsiskleisti „Žalgiryje“ A.Gudaičiui padėjo neįkainojamos patyrusių Lietuvos rinktinės senbuvių pamokos. Į Kauno klubą vidurio puolėjas pateko turbūt pačiu tinkamiausiu metu.

„Žalgirio“ priekinėje linijoje stovi tokie visko matę mūrai kaip Robertas Javtokas ir Paulius Jankūnas, o aukštaūgiams kamuolius it saldainius ant lėkštutės patiekia patyręs šefas Š.Jasikevičius.

„Tai yra žmonės, kurie yra daug matę krepšinyje. Žaisti su jais – neapsakomas jausmas. Labai džiaugiuosi turėdamas tokią galimybę“, – apie aukščiausios klasės mokytojus pasakojo A.Gudaitis.

Panašu, kad nepaisant 18 metų skirtumo, A.Gudaitis rado bendrą kalbą su 38-erių Š.Jasikevičiumi nors tai tikrai nėra taip paprasta. Legendinis Lietuvos atakų organizatorius tiesiog dievina derinį du prieš du, o A.Gudaitis tapo puikiu jo idėjų išpildytoju.

„Artūrui labai paranku žaisti su Š.Jasikevičiumi. Jie vienas kitą papildo. A.Gudaitis stato geras užtvaras ir staigiai kerta po krepšiu, o ten jau gali baigti atakas dėjimais iš viršaus. Pusfinalio serijoje jiedu buvo sužaidę du prieš du lyg iš vadovėlio“, – savo pastebėjimais apie Š.Jasikevičiaus ir A.Gudaičio tandemą dalijosi T.Masiulis.

Viską geriausiai iliustravo epizodas, kai antrajame pusfinalio mače po A.Gudaičio dėjimo Š.Jasikevičius iš pasitenkinimo apsikabino beveik perpus jaunesnį komandos draugą, taip pasveikindamas su sėkminga ataka.

„Jam dabar nėra nieko nuostabiau, kaip žaisti kartu su Šaru ir mokytis iš R.Javtoko bei P.Jankūno“, – pridūrė T.Masiulis.

Atsiskleidė ne iš karto

T.Masiulio teigimu, A.Gudaičiui dar reikėtų patobulinti komandinę gynybą. O daugiausia dėmesio sutelkti visiems pagrindiniams žaidimo priekinėje linijoje komponentams ir šlifuoti savo stiprybes – žaidimą nugara, fizinių jėgų išnaudojimą, kovą dėl atšokusių kamuolių.

„Viskas priklauso tik nuo Artūro. Jam tik 20 metų. Jis dar bręs kaip krepšininkas, bet turi daug noro, todėl viskas priešakyje“, – buvusiu auklėtiniu tikėjo T.Masiulis.

„Žalgirio“ dublerių strategas tikino, kad jokių problemų dėl A.Gudaičio charakterio nekyla. Esą jis darbštus ir labai jautrus krepšininkas – itin išgyvena pralaimėjimus.

„Jis turėtų mažiau jaudintis. Bet viskas ateis su patirtimi, – neabejojo T.Masiulis. – Niekada neturėjau jam priekaištų dėl pastangų per treniruotes. Jei nesistengtų, šitaip nežaistų.“

Tačiau kodėl apie A.Gudaitį daugiau negirdėjome prieš jam atveriant pagrindinės „Žalgirio“ duris? Aukštaūgis tik vieną vasarą žaidė aštuoniolikmečių rinktinėje, o prieš patekdamas į „Žalgirio“ dublerius, atstovavo Klaipėdos LCC (RKL), „Gargždų-Bremenos“ ir Klaipėdos „Naftos-Universiteto“ (abi – NKL) komandoms.

„Vienas tų atvejų, kai daug jaunimo rinktinėje nežaidė, bet gali daug pasiekti“, – lėtai brendusio, bet dabar jau ir su tvirtais vyrais galinčio grumtis A.Gudaičio perspektyvomis tiki T.Masiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.