EUROLYGA 2023

D.Blattas – pozityvus krepšinio genijus, matomas ir NBA

Jis – Europos krepšinio karalius, charizmatiškas genijus, bumbsinčio kamuolio magas. Davidas Blattas per savaitgalį sulaukė gausybės palyginimų, dar daugiau sveikinimų ir aplodismentų, kai nuoširdžiai juokėsi, liesdamas Eurolygos trofėjų. Profesoriaus iššūkis? Galingojo Madrido „Real“ egzaminas? Tel Avivo „Maccabi“ strategas pakėlė visas mestas pirštines ir nepaisydamas didesnių varžovų biudžetų tapo Izraelio didvyriu.

D.Blattas ranka numojo į turtingesnius varžovus ir tapo Eurolygos čempionu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Blattas ranka numojo į turtingesnius varžovus ir tapo Eurolygos čempionu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2014-05-19 19:28, atnaujinta 2018-02-13 18:25

Milane nuaidėjus fanfaroms į D.Blatto telefoną plūstelėjo krūva trumpųjų žinučių. Tarp jų – ir Kęstučio Kemzūros.

„Žinoma, kad pasveikinau“, - sakė Nimburko ČEZ ekipą muštruojantis lietuvis. Jis tris sezonus dirbo D.Blatto asistentu Sankt Peterburgo „Dinamo“ ir Trevizo „Benneton“ klubuose. Treneriai gerais bičiuliais išliko iki šiol.

Nuosekliai vykdė planą

D.Blattas su „Maccabi“ komanda į „Final Four“ etapą pateko trečiąjį kartą. Svertai nebuvo smulkesnio kalibro ekipos pusėje. Pasak Izraelio klubo prezidento, jų biudžetas – 20 milijonų – triskart mažesnis už Maskvos komandos. „Maccabi“ piniginė siauresnė ir už „Real“. Tel Avivo komanda nė karto nebuvo laikoma favorite.

„Tokiose situacijose jis yra iškovojęs daug pergalių. D.Blattas žino, kaip nuteikti komandą, puikiai išmano varžovų žaidimą, - sakė K.Kemzūra. - Pamatėme, kad „Maccabi“ niekada nepasidavė. Ekipa atsilikinėjo per abu mačus, bet didino tempą, rodė vis daugiau energijos. Tuo tikrai negali pasižymėti visi. Buvo parengtas geras planas, žaidėjai palaikė vieni kitus ir jį vykdė. Rezultatą matėme.“

„Maccabi“ pusfinalyje pateikė nemenką sensaciją, kai 78:77 palaužė Maskvos CSKA krepšininkus. Pastarieji turėjo penkiolikos taškų pranašumą ir pirmavo didžiąją rungtynių dalį, tačiau Viktoro Chriapos nesugriebtas kamuolys kainavo daug.

„D.Blattas visada kelia uždavinį išlikti rungtynėse – jeigu atsilieki, turi atsilikti nedideliu skirtumu. Po pertraukos jis visur pridėjo po truputį – vyko aršesnė kova dėl kamuolių, aktyviau gintasi. Manau, kad planas buvo toks: neleisti CSKA ekipai toli nubėgti, o tada, kai skirtumas sumažėja, mėginti išnaudoti progą“, - sakė K.Kemzūra.

Juokavo dėl patarimo

Buvęs Lietuvos rinktinės treneris žinutėmis su D.Blattu apsikeitė ir prieš „Final Four“ etapą. Tuomet „Maccabi“ treneris juokais klausė patarimo.

„Nusiunčiau žinutę, kur palinkėjau sėkmės. Jis man padėkojo, bet sakė: „Visi linki sėkmės, bet gal gali pasakyti kaip laimėti?“, - pasakojo K.Kemzūra.

Pasak jo, CSKA ekipą ėmė slėgti per didelė įtampa, kai „Maccabi“ įjungė visus cilindrus. Būtent ji visiškai sudraskė CSKA krepšininkus, kurie „Final Four“ etape nelaimėjo nieko.

„Tai buvo psichologiniai dalykai. Kažkas nesiklijavo. Pats Ettore Messina panašiai kalbėjo, o chemija komandoje reiškia daug“, - sakė treneris.

Netikėjo pergale

Ar jis būtų lažybose pasirinkęs „Maccabi“ ekipą, kai ši finale stojo prieš Madrido „Real“ komandą?

„Nevaidinsiu gudručio, - sakė K.Kemzūra. - Buvau kaip daugelis – maniau, kad laimės „Real“. Ši ekipa visą sezoną rodė gerą žaidimą, tad natūralu, kad visi to tikėjosi. Bet „Final Four“ etapas tuo ir žavus, kad čia viskas keičiasi, psichologija tampa itin svarbiu elementu.“

D.Blattas dar kartą įrodė, kad psichologija ir motyvacija – jo arkliukas. Treneris su savo auklėtiniais šventė pergalę 98:86. O aidint sirgalių dainoms naudingiausio turnyro prizą atsiėmė buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas Tyrese Rice'as.

„Jis nustebino daugelį, - sakė K.Kemzūra. - Prieš sezoną kalbėjome su Davidu apie T.Rice'o kandidatūrą. Buvo sunku prognozuoti, ar jis taip suspindės. Bet jis parodė, kad gali žaisti puikiai. Jo sezonas nebuvo toks nuostabus, bet per atkrintamąsias jis ėmė rodyti savo galimybes.“

Mato NBA

Virš galvos iškėlęs išsvajotąjį Eurolygos titulą D.Blattas gerokai sutvirtino savo pozicijas geriausių Europos trenerių sąraše. 54 metų žydų kilmės treneris yra iškovojęs tris medalius su Rusijos rinktine: Europos auksą bei Senojo žemyno ir olimpinę bronzą. Ar jau šviečia elitinės lygos durys?

„Neabejoju, kad jis gali dirbti NBA, - sakė K.Kemzūra. - Jis gimė ir užaugo Amerikoje, tad supranta tą aplinką. D.Blattas yra žinomas NBA. Taip, jis nėra tos sistemos dalimi, bet yra įrodęs Europoje, kad gali dirbti aukščiausiame lygyje.“

NBA veiksmas D.Blattui artimas. Treneris seka naujienas, domisi krepšininkais. Jis neslepia, kad žavisi elitine krepšinio lyga.

„Nežinau visos tos vidaus sistemos, bet taktiniu požiūriu ir tuo pačiu bendravimu jis atitinka NBA trenerio savybes“, - kalbėjo K.Kemzūra.

Vyresnis brolis

K.Kemzūros paminėtas bendravimas – išskirtinis D.Blatto bruožas, be nemažo skaičiaus trofėjų. Trenerį mėgsta visi – žaidėjai, kolegos, žurnalistai. Jis visada turi ką pasakyti, kišenėje laiko įdomią istoriją.

„Tai ir išskiria jį. Jis moka bendrauti su visais žmonėmis. Davidas tiesiog nuperka. Jis žino, ko nori žmogus ir duoda jam. Jis žino, ką nori išgirsti žurnalistai ir tai suteikia. Bet jis išlieka savimi, nepataikauja“, - pasakojo K.Kemzūra.

Pasak jo, D.Blattas ir per treniruotes nepraranda geros nuotaikos, tačiau sugeba šypsodamasis išlaikyti viršenybę.

„Jo bendravimas lengvas, bet jis moka išreikalauti. Sunku palyginti. Jis tarsi vyresnis brolis. Davidas randa kontaktą su žaidėju, bet neleidžia pamiršti, kas yra bosas. Jis visada elgiasi žmogiškai, supranta. Dauguma atvejų jis bendrauja per humorą, pozityvius dalykus“, - prisiminė K.Kemzūra.

- D.Blatto ir „Maccabi“ finišas – garsus ir galingas, bet per sezoną treneris sulaukė nemažai kritikos. Pavyzdžiui, po pralaimėjimų Izraelio čempionate. Kas vyko tuomet?, - lrytas.lt paklausė K.Kemzūros.

- Natūralu, kad kartais komandoms sunkiau. Izraelio lygoje aikštėje turi būti du vietiniai žaidėjai. Galbūt tai vertė daryti korekcijas. Kiekvienas čempionatas turi ypatybių. Izraelio komandos turi daug gerų amerikiečių žaidėjų. Kiekviena ekipa nori nugalėti „Maccabi“.

Kalbos – natūralu, nes šis klubas lyg Lietuvoje „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Niekas nenori jokių pasiaiškinimų. Bet ne visada lengva taip padaryti. Viskam reikalingas laikas. O to niekas nenori suprasti. Kažkodėl nenorima palaukti, suprasti, kad tai procesas ir ne visada pavyksta suburti, sukomplektuoti komandą. Reikia laiko, kad žaidėjai perprastų sistemą ir atliktų užduotis.

Visi nori greito rezultato. Taip ir kilo tos kalbos.

Bet aš žinau Davido charakterį. Tai vienas iš tų savybių, kurių išmokau. Tu negali pasiduoti. Kad ir kaip būtų, kovoji ir stengiesi atlikti darbą. Kartais atsimuši į sieną. Eurolygos ketvertas viską pakeitė. „Maccabi“ dabar turės daugiau pasitikėjimo. Izraelyje lengva jiems nebus, bet jie dabar yra kitokie.

Tokių D.Blatto darbo pavyzdžių daug. Kai išėjau iš „Benetton“ jis padarė tą patį. Ekipa turėjo gerų žaidėjų, susirinko daug taškų, bet tada juos atėmė. Tuomet Davidas parodė, kad moka su tuo tvarkytis.

- „Maccabi“ didvyriu aikštėje tapo T.Rice'as, gavęs MVP titulą. Kokį įspūdį paliko jo žaidimas?

- Jis buvo motyvuotas, turėjo palaikymą. Per visą sezoną jis nebuvo toks labai spindintis, bet per Eurolygos atkrintamąjį etapą jis pradėjo įsijausti į vaidmenį. Jis tapo tuo, kuris gali imtis iniciatyvos atsakingu momentu, atlikti paskutinį metimą.

Prie to prisidėjo taktiniai sumanymai. Matėme, kad „Maccabi“ aktyviai keitėsi ginamaisiais, daug judėjo. Pradžioje jie atsilikinėjo, nes „Real“ atkovodavo daug kamuolių, atliko nemažai antrojo šanso metimų. Bet „Real“ negalėdavo bėgti tiek, kiek įprastai. „Maccabi“ ekipai užteko energijos ir jėgų, kad pristabdytų varžovus.

D.Blattas sakė, kad jie turi leisti varžovams įmesti apie 75-is taškus. Negali žinoti, ar pats įmesti šimtą, o „Real“ tikrai tai sugeba.

„Real“ komandoje buvo daug žaidėjų, kurie ištirpo. Jie pradėjo žaisti po vieną, o „Maccabi“ pavijo, ėmė žaisti paprastai. Jie žaidė du prieš du ir čia ypač žibėjo T.Rice'as. „Real“ ekipoje neatsirado žaidėjų, kurie galėtų apsiginti vienas prieš vieną.

„Maccabi“ žaisdavo keturiais metikais ir vienu aukštu krepšininku. Gintis prieš tokią ekipą sunku. O T.Rice'as buvo lyg žuvis vandenyje. Jis pasinaudojo staigumu, greičiu.

- CSKA komandai „Final Four“ etapas tapo katastrofa, nes ekipa nieko nelaimėjo. Kas nutiko komandai?

- Vien iš tų rungtynių pasakyti, kas negerai negalima. Priežastys yra gilesnės. Kai kurie krepšininkai nežaidžia taip, kaip turėtų. Kodėl? Sunku tai paaiškinti. Galbūt žaidime trūksta laisvumo. Bet norint identifikuoti visas klaidas, reikia žinoti, koks buvo planas, kokie buvo tikslai.

Manau, kad tai psichologiniai dalykai. Kažkas nesiklijavo. Panašiai kalbėjo ir Ettore Messina, o chemija komandoje reiškia daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.