EUROLYGA 2023

Po „Maccabi“ triumfo Izraelyje – ne tik šlovė, bet ir kritika

Izraelio dienraščių ir interneto svetainių pirmieji puslapiai vėl nusidažė geltona spalva. Juose plačiai šypsosi Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkai, sekmadienio vakarą lemiamose rungtynėse po pratęsimo 98:86 nugalėję Madrido „Real“ komandą ir šeštą kartą iškovoję stipriausiam Europos klubui skirtą prizą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

May 20, 2014, 3:10 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:38 PM

„Tai stebuklas. Dievas vėl buvo geltonas“, - Milane nuaidėjus Eurolygos finalo sirenai triumfavo didžiausia Izraelio interneto sporto svetainė one.co.il.

„Labiau norėjo ir kentėjo“

Atrodo, kad „Maccabi“ krepšininkų pergale mažiausiai tikėjo patys izraeliečiai. Pasibaigus finalui Izraelio žiniasklaidoje euforija buvo persipynusi su nuostaba ir abejonėmis, ar Milane tikrai įvyko tai, kas įvyko.

„Po galingo pakilimo per rungtynes su Maskvos CSKA atrodė, kad sužaisti antras didžias rungtynes nėra galimybių. Tačiau finale „geltonieji“ per pratęsimą nugalėjo „baltuosius“ ir po devynerių metų pertraukos grąžino taurę į Izraelį“, - džiaugėsi dienraštis „Maariv“.

„Prieš rungtynes su Ispanijos milžinu už „geltonuosius“ tikriausiai būtų pastatę vos keli žmonės. Bet sekmadienio vakarą „Maccabi“ vėl įrodė, kad nėra nieko neįmanomo, - rašė „Maariv“. – Ant popieriaus „Real“ yra stipresnė komanda, bet „Maccabi“ kovojo, labiau norėjo, kentėjo ir savo pasiekė.

„Real“ pirmoje rungtynių pusėje pirmavo apie 10 taškų ir sukėlė jausmą, kad reikalus jau baigė. Bet „geltonieji“ dar turėjo nebaigtų reikalų, pasiekė pratęsimą ir laimėjo“.

„Tai, kas atrodė neįmanoma“

„Tai, kas prieš kelis mėnesius atrodė neįmanoma, sekmadienį tapo tikrove. „Maccabi“ per pratęsimą Milane išplėšė pergalę 98:86 prieš „Real“ ir šeštą kartą tapo stipriausiu Europos klubu, - džiaugėsi dienraštis „Jerusalem Post“. – „Maccabi“ patekimas į Eurolygos finalo ketvertą buvo didžiulė staigmena, bet „geltoni-mėlyni“ neketino keliauti į Milaną, kad ten būtų statistai ir penktadienį pusfinalyje atsilikdami 15 taškų skirtumu iškovojo dramatišką pergalę prieš CSKA.

Atrodė, kad per rungtynes su „Real“ klubu Tel Avivo komanda neturės jokių galimybių, bet nė viena ekipa neprilygsta Davido Blatto vyrams charakterio tvirtumu. Sekmadienį „Maccabi“ panaikino 11 taškų atsilikimą ir pasiekė pergalę, kurios liudininkais tapo 9 tūkstančiai tribūnose dominavusių „geltonų-mėlynų“ sirgalių.

D.Blattui padėkojo prezidentas Shimonas Peresas, paskambinęs iškart po finalo sirenos. Sh.Peresas prisipažino per dramatiškas rungtynes vos nepatyręs širdies smūgio“.

„Pergalė atsirado iš niekur“

„O, Dieve. Kokios rungtynės. Tarsi Dovydas prieš Galiotą. Niekas negalvojo, kad „Maccabi“ turi bent menkiausią galimybę, bet tai – legendinė komanda. Tai – krepšinis. Tai – sportas. „Maccabi“ turi didžiausią širdį ir didžiausią aistrą. Kokia pergalė!

D.Blattas nusipelno šios pergalės labiau nei bet kas kitas. Jis yra neįtikėtinas treneris. Ši pergalė atsirado iš niekur, visi buvo nurašę „Maccabi“ dar sezono viduryje. Bet aš mačiau, kaip vaikinai aikštėje atiduoda visas jėgas, - savo skiltyje one.co.il svetainėje rašė buvęs „Maccabi“ žaidėjas Derrickas Sharpas. – Aš pavydžiu. Gailiuosi, kad nebuvau Milane, bet vis dar jaučiuosi esąs komandos dalis“.

Devintame danguje buvo ir beveik niekada nesišypsantis „Maccabi“ prezidentas Shimonas Mizrahi: „Mus visi vadino autsaideriais. Atsakydavau, kad man tai tinka, bet mes esame išdidūs ir einame į aikštę pakelta galva.

Jei sudėčiau abi finalo ketverte pasiektas pergales, sakyčiau, kad tai – didžiausias laimėjimas klubo istorijoje, nes mes nugalėjome du stipriausius Europos klubus“.

Legionierių pergalė

Kai kuriems izraeliečiams „Maccabi“ pergalė paliko ir karčių prieskonių. Tel Avivo ekipoje Milane žaidė vos du izraeliečiai Guy Pnini ir Yogevas Ohayonas, kurie kartu sudėjus per dvejas finalo ketverto rungtynes pelnė 11 taškų (tiesa, prie pergalės taip pat prisidėjo du Izraelio pilietybę gavę amerikiečiai Davidas Blu ir Alexas Tyusas).

„Maccabi“ vadovai ir treneris D.Blattas pastaraisiais metais labai dažnai kalbėjo apie posūkį komandos izraelizacijos link, vienu metu netgi atrodė, kad vietos krepšininkų vaidmuo tikrai padidėjo, bet Eurolygos finalo ketvertas parodė, kad įspūdis buvo klaidingas.

„Jei „Maccabi“ klubui pergalę iškovojo ir žmonėms begalę džiaugsmo suteikė užsieniečiai, kodėl kitus užsieniečius mes atstumiame? Jei Sofoklis Schortsanitis, Tyrese‘as Rice‘as, Ricky Hickmanas ir Alexas Tyusas iki ašarų sujaudino prezidentą Sh.Peresą, kodėl kitus dirbti Izraelyje norinčius užsieniečius mes uždarome nelegalų stovykloje?“ – ironiškai klausė dienraštis „Maariv“ ir pridūrė, kad pasaulio akyse Izraelis tapatinamas su užsieniečiais krepšininkais, kurie nežino nei Izraelio istorijos, nei šalies tradicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.