EUROLYGA 2023

Lietuviai svetur. L.Kleiza – prie finalo, K.Kemzūra - aukso

Lino Kleizos komanda priartėjo prie Turkijos lygos finalo, Rimanto Kaukėno ekipa – prie Italijos lygos pusfinalio, Kęstučiui Kemzūrai trūksta paskutinio žingsnelio iki Čekijos pirmenybių aukso, o Dariaus Maskoliūno auklėtiniai pralaimėjo lemiamą mūšį dėl patekimo į Lenkijos čempionato finalą.

K.Kemzūrai trūksta žingsnelio iki aukso Čekijoje.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
K.Kemzūrai trūksta žingsnelio iki aukso Čekijoje.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

May 26, 2014, 1:43 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:39 PM

Toks buvo praėjęs savaitgalis Lietuvos krepšininkams ir treneriams užsienio šalių pirmenybėse.

Pirmauja. Galingas žaidimas iškart po didžiosios pertraukos tapo Stambulo „Fenerbahce“ vizitine kortele Turkijos lygos pusfinalio serijoje.

Antrųjų rungtynių antrojo kėlinio viduryje 10 taškų skirtumu atsilikę „Fenerbahce“ krepšininkai dar iki pertraukos apkarpė atsilikimą, o po didžiojo pasitarimo įjungė aukštesnę pavarą ir savo aikštėje antrą kartą nugalėjo Izmyro „Karsiyaka“ ekipą 94:83.

Tiesa, varžovai, skirtingai nei pirmose rungtynėse, atsilikę nenuleido rankų ir kovojo iki pabaigos, bet rimtų problemų šeimininkams nesukėlė.

Tarp nugalėtojų vėl aktyviai žaidė Linas Kleiza, per 19,5 min. pelnęs 12 taškų (3/3 dvitaškių, 2/4 tritaškių).

Stambulo komanda serijoje iki trijų pergalių pirmauja 2:0. Trečiosios ir, jei reikės, ketvirtosios rungtynės vyks Izmyre.

Kitoje pusfinalio serijoje Bandirmos „Banvit“ ir Stambulo „Galatasaray“ per dvejas pirmąsias rungtynes pasidalijo po pergalę.

Blankus. Rimantui Kaukėnui ir per trečiąsias Italijos lygos ketvirtfinalio rungtynes nepavyko sužaisti taip, kaip moka, tačiau jo atstovaujama Emilijos Redžo „Grissin Bon“ namie lygioje dvikovoje 82:74 įveikė Sienos „Montepaschi“ ekipą ir priartėjo prie pusfinalio.

Serijoje iki trijų pergalių „Grissin Bon“ pirmauja 2:1 ir ketvirtąsias rungtynes taip pat žais namie.

Trečiajame serijos mače R.Kaukėnas žaidė rezultatyviau negu dviejuose pirmuose ir per 20 min. pelnė 9 taškus (4/7 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 1/2 baudų), bet prasižengė penkis kartus. Lietuvis aikštę paliko 38-ąją min., kai „Grissin Bon“ įgijo iki tos akimirkos didžiausią 7 taškų persvarą.

„Mes esame per žingsnį nuo istorinės akimirkos. Mes galime nueiti iki galo. Bet mums reikia kiekvieno sirgaliaus balso“, - ir krepšininkus, ir aistruolius įkvėpti dar didesniems žygiams bandė „Grissin Bon“ treneris Massimiliano Menetti.

Dvi komandos jau pateko į „LegA“ pusfinalį. Sausu rezultatu 3:0 ketvirtfinalio serijas laimėjo Romos „Acea“ ir Sasario „Banco di Sardegna“.

Tuo tarpu reguliariojo sezono nugalėtojai Milano „Emporio Armani“ iškilo sunkumų kovojant su aštuntąja lygos komanda Pistojos „Giorgio Tesi“. Šių ekipų dvikovoje rezultatas yra lygus 2:2.

„Per jauni“. Ilgai Lenkijos čempionus kankinusiai Sopoto „Trefl“ komandai nepavyko laimėti lemiamo mūčio dėl patekimo į šalies pirmenybių finalą.

Pusfinalio penktosiose rungtynėse Dariaus Maskoliūno treniruojami „Trefl“ krepšininkai išvykoje 65:86 nusileido Zelionos Guros „Stelmet“ komandai, pralaimėjo seriją 2:3 ir kovos tik dėl bronzos.

Paskutiniame mače „Stelmet“ diktavo sąlygas nuo pirmųjų minučių ir visą laiką tolo nuo varžovų, o „Trefl“ nesugebėjo sukurti intrigos.

Nugalėtojams Mantas Česnauskis per 12,5 min. pelnė 7 taškus (2/2 dvitaškių, 1/3 tritaškių). Abu „Trefl“ lietuviai atakavo labai netaikliai ir pelnė po 3 taškus. Šarūnas Vasiliauskas žaidė 14,5 min. (1/1 dvitaškio, 0/3 tritaškių, 1/2 baudų), Simas Buterlevičius – 19,5 min. (0/3 dvitaškių, 1/3 tritaškių).

„Šiandien paaiškėjo, kad „Stelmet“ mums yra per aukštas barjeras. Nesame verti patekti į finalą, - padarė išvadą D.Maskoliūnas. – Daug pasiekėme ir pusfinalyje kovojome gerai. Tačiau kartais esame per jauni, kartais per kvaili, kartais pradedame bijoti, kad galime laimėti“.

Finale „Stelmet“ iki keturių pergalių kovos su reguliariojo sezono nugalėtoja Zgoželeco „Turow“ komanda, kuriai atstovauja Denisas Krestininas. Šios ekipos finale grūmėsi ir pernai. Tada Zelionos Guros krepšininkai nugalėjo 4:0.

„Turow“ finale žais jau šeštą kartą, bet dar niekada nelaimėjo svarbiausio mūšio.

Dvikovoje dėl bronzos „Trefl“ iki dviejų pergalių žais su šio sezono atradimu Radomo „Rosa“ klubu. Kovotojai. Labai dramatiškai vyksta Slovėnijos lygos atkrintamosios varžybose, kuriose pasiduoti nenori traumų išretinta Liublianos „Olimpija“, jau ne pirmą kartą sausa išlipusi iš didelės balos.

Be susižeidusio Deivido Gailiaus čempionatą baigiantys „Olimpija“ krepšininkai kovotojų charakterį dar kartą parodė per antrąsias finalo serijos rungtynes, kuriose namie 66:60 nugalėjo Novo Mesto „Krka“ ekipą.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje, po pirmosios varžovų atakos „Olimpija“ atsiliko 11 taškų skirtumu 43:54, bet likusią beveik 10 minučių dalį laimėjo 23:6 ir išlygino serijos rezultatą 1:1.

Šalia tikslo. Čekijos lygos aukso link tvirtai žygiuoja Kęstučio Kemzūros treniruojama Nimburko ČEZ komanda. Lietuvio auklėtiniai antrose finalo rungtynėse išvykoje 80:66 nugalėjo Prostiejovo „Ariete“ klubą ir serijoje iki trijų pergalių pirmauja 2:0.

Vienuoliktojo iš eilės titulo siekiantis ČEZ klubas pabaigti darbą gali jau trečiadienį per trečiąsias finalo rungtynes, kurios vyks Nimburke.

Kosovo lygos finale antrąją pergalę iškovojo ir serijoje iki trijų pergallių 2:0 pirmauja Prištinos „Sigal“ komanda, kuriai dėl sunkios traumos negali padėti Aurimas Kieža. Antrose rungtynėse „Sigal“ po pratęsimo 90:87 įveikė „Peja“ ekipą.

Nugalėtojams net 37 taškus pelnė Dardanas Berisha.

Čempionai. Praėjusį savaitgalį keliose Europos šalyse paaiškėjo aukso medalių laimėtojai.

Atkakliame Šveicarijos lygos finale, kuriame net ketverios iš septynerių rungtynių baigėsi 1-4 taškų skirtumu, reguliariojo sezono nugalėtojas Lugano „Tigers“ įveikė Fribūro „Olympic“ klubą 4:3 ir po metų pertraukos susigrąžino čempiono vardą. Tai – aštuntasis „Tigers“ titulas.

Šveicarijos čempionu tapo ir buvęs Kauno „Žalgirio“ puolėjas Travisas Watsonas. „Tigers“ aprangą vilkėjęs amerikietis per atkrintamąsias varžybas pelnydavo 11,4 taško ir atkovodavo 11,7 kamuolio.

Portugalijos lygos finale didelių emocijų nebuvo. Lisabonos „Benfica“ tris kartus sutriuškino Gimaranešo „Vitoria“ klubą, laimėjo seriją 3:0 ir 25-ąjį kartą laimėjo aukso medalius.

„Benfica“ per visą čempionatą pralaimėjo tik dvejas rungtynes: vienerias reguliariajame sezone ir vienerias pusfinalio serijoje su San Pajo „Sampaense“ komanda. Be to, „Benfica“ šiais metais laimėjo Portugalijos taurę ir lygos taurę.

Gruzijos čempiono vardą po 11 metų pertraukos susigrąžino Tbilisio „Dinamo“, finalo serijoje 3:1 nugalėjęs pirmą kartą vicečempionu tapusį „Kutaisi“ klubą.

„Dinamo“ dukart buvo stipriausias Gruzijoje pirmaisiais nepriklausomybės metais, trečią sykį auksą iškovojo 2003 metais, bet po to sunyko ir atsigavo tik šį sezoną.

Skandalas. Botevgrado „Balkan“ klubas be kovos atidavė Bulgarijos lygos bronzos medalius. Penktadienį pirmosios mačo dėl trečiosios vietos rungtynės su Varnos „Černo more“ komanda buvo nutrauktos dėl nederamo „Balkan“ vadovų ir Botevgrado sirgalių elgesio, o Bulgarijos krepšinio federacijos drausmės komisija nutarė atšaukti kitus mačus ir įskaityti pergalę „Černo more“ krepšininkams.

Skandalas Botevgrade kilo, kai antrojo kėlinio pabaigoje nepatenkinti teisėjų sprendimais į aikštę įsiveržė tuo metu 30:32 atsilikusio „Balkan“ klubo vadovai, o jų pakurstyti sirgaliai pradėjo mėtyti į aikštę įvairius daiktus.

Vienas iš tribūnos atskriejęs pusantro litro butelis pataikė į galvą teisėjui Borislavui Peltekovui. Po to arbitrai, komisaras ir arenoje buvę federacijos vadovai nusprendė netęsti rungtynių, o kitą dieną posėdžiavusi drausmės komisija nutarė įskaityti „Balkan“ klubui techninius pralaimėjimus visose serijos rungtynėse.

Tai buvo nevisos sankcijos, kurių sulaukė Botevgradas. Bulgarijos krepšinio federacija planavo, kad šiame mieste šalies rinktinė žais Europos pirmenybių atrankos rungtynes. Tačiau po skandalo federacijos vadovai iškart paskelbė, kad rinktinės Botevgradas nepamatys.

Savaitgalio rezultatai

Ispanijos lyga. 34-asis turas. Malagos „Unicaja“ (M.Kuzminskas 5, 25 min., 5 atk.kam., D.Sabonis 0, 4 min.) – Madrido „Real“ 83:86, Badalonos „Joventut“ – „Valencia“ (K.Lavrinovičius 4, 12 min.) 78:73, „Barcelona“ – Sevilijos „Cajasol“ 88:70, „Bilbao“ – Santjago „Rio Natura“ 92:94, Mursijos UCAM – Saragosos CAI 90:82, Vitorijos „Laboral Kutxa“ – „Fuenlabrada“ 95:77, „Valladolid“ – Las Palmaso „Herbalife“ 64:92, Manresos „Bruixa d‘Or“ – Lagunos „Iberostar“ 71:75, San Sebastiano „Gipuzkoa“ – Madrido „Estudiantes“ 79:71.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1. „Real“ – 32 ir 2, 2. „Valencia“ – 30 ir 4, 3. „Barcelona“ – 27 ir 7, 4. „Unicaja“ – 23 ir 11, 5. „Herbalife“ – 22 ir 12, 6. „Laboral Kutxa“ – 19 ir 15, 7. „Cajasol“ – 18 ir 16, 8. CAI – 18 ir 16, 9. „Joventut“ – 16 ir 18, 10. „Gipuzkoa“ – 16 ir 18, 11. „Iberostar“ – 14 ir 20, 12. „Rio Natura“ – 13 ir 21, 13. UCAM – 12 ir 22, 14. „Bilbao“ – 12 ir 22, 15. „Fuenlabrada“ – 12 ir 22, 16. „Estudiantes“ – 12 ir 22, 17. „Bruixa d‘Or“ – 7 ir 27, 18. „Valladolid“ – 3 ir 31.

Rezultatyviausi žaidėjai: 1. A.Panko („Fuenlabrada“) – 17,9 tšk., 2. J.Robinsonas („Gipuzkoa“) – 16,5, 3. J.Doellmanas („Valencia“) – 15, 4. A.Mumbru („Bilbao“) – 15, 5. A.Nocioni („Laboral Kutxa“) – 14,8, 6. S.Llullis („Real“) – 14,2.

Turkijos lyga. Pusfinalio pirmosios rungtynės (iki 3 pergalių). Bandirmos „Banvit“ – Stambulo „Galatasaray“ 57:67.

Antrosios rungtynės. Stambulo „Fenerbahce“ (L.Kleiza 12, 20 min.) – Izmyro „Karsiyaka“ 94:83 (serija 2:0), „Banvit“ – „Galatasaray“ 69:67 (1:1).

Italijos lyga. Ketvirtfinalio trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (R.Kaukėnas 9, 20 min., 5 praž.) – Sienos „Montepaschi“ 82:74 (2:1), Brindizio „Enel“ – Sasario „Banco di Sardegna“ 75:82 (0:3), Pistojos „Giorgio Tesi“ – Milano „Emporio Armani“ 82:71 (1:2), Romos „Acea“ – Kantu „Acqua Vitasnella“ 74:70 (3:0).

Ketvirtosios rungtynės. „Giorgio Tesi“ – „Emporio Armani“ 84:82 (serija 2:2).

Vokietijos lyga. Pusfinalio pirmosios rungtynės (iki 3 pergalių). Berlyno ALBA – Kvakenbriuko „Artland Dragons“ 81:79 (po pratęsimo), Miuncheno „Bayern“ – Oldenburgo EWE 85:67.

Prancūzijos lyga. Pusfinalio trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Dižono JDA – Limožo CSP 60:63 (serija 1:2), Nansi SLUC – Strasbūro SIG 67:57 (2:1).

Lenkijos lyga. Pusfinalio penktosios rungtynės (iki 3 pergalių). Zelionos Guros „Stelmet“ (M.Česnauskis 7, 15 min.) – Sopoto „Trefl“ (Š.Vasiliauskas 3, 15 min., S.Buterlevičius 3, 20 min., 1/6 metimų) 86:65 (serija 3:2).

Finale iki 4 pergalių žais Zgoželeco „Turow“ (D.Krestininas) – „Stelmet“.

Slovėnijos lyga. Finalo antrosios rungtynės (iki 3 pergalių). Liublianos „Olimpija“ (D.Gailius traumuotas) – Novo Mesto „Krka“ 66:60 (serija 1:1).

Čekijos lyga. Finalo antrosios rungtynės (iki 3 pergalių). Prostiejovo „Ariete“ – Nimburko ČEZ 66:80 (serija 0:2).

Kosovo lyga. Finalo antrosios rungtynės (iki 3 pergalių). „Peja“ – Prištinos „Sigal“ (A.Kieža traumuotas) 87:90 (po pratęsimo; serija 0:2).

Gruzijos lyga. Finalo ketvirtosios rungtynės (iki 3 pergalių). „Kutaisi“ – Tbilisio „Dinamo“ 58:91 (serija 1:3). „Dinamo“ šalies čempionu tapo 4-ąjį kartą, o titulą susigrąžino po 11 metų pertraukos.

Portugalijos lyga. Finalo trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Gimaranešo „Vitoria“ – Lisabonos „Benfica“ 72:88 (serija 0:3). „Benfica“ šalies čempione tapo 25-ąjį kartą,

Šveicarijos lyga. Finalo septintosios rungtynės (iki 4 pergalių). Lugano „Tigers“ – Fribūro „Olympic“ 92:88 (serija 4:3). „Tigers“, kuriame žaidė buvęs Kauno „Žalgirio“ puolėjas Travisas Watsonas, šalies čempionu tapo 8-ąjį kartą, o titulą susigrąžino po metų pertraukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.