EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ kardinolas P.Jankūnas – kodėl jam negalima į karą?

Paulius Jankūnas trečiosiose LKL finalo serijos rungtynėse su Klaipėdos „Neptūnu“ įrašė savo pavardę į LKL metraščius. 30 metų 205 cm ūgio puolėjas tapo pirmuoju lygos krepšininku, finale atlikusiu trigubą dviženklį – 15 taškų, 12 atkovotų kamuolių ir 10 rezultatyvių perdavimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

May 31, 2014, 11:57 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:13 AM

Pats 31 naudingumo balą surinkęs žalgirietis Klaipėdoje nustebo sužinojęs, kad tapo Europos krepšinyje neįprasto statistinio reiškinio autoriumi. Tačiau iš „Žalgirio“ dublerių į pagrindinę sudėtį 2004 metais jį išlydėjęs Rimantas Grigas tik šypsosi.

„Manęs tai nė kiek nenustebino, – portalui lrytas.lt sakė 1999-2006 m. „Žalgirio“ dublerių vyr. treneriu dirbęs R.Grigas. – Jei jis žaistų daugiau, galėtų dažnai daryti tokius dalykus.“

Kamuolio uoslė – genuose

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ strategas žino, ką sako. Jis dalijo nurodymus Jankiui, kai šis Nacionalinėje krepšinio lygoje (tuomet dar – LKAL) rinko po 46 taškus ar atkovojo po 15-20 kamuolių.

Tuomet P.Jankūnas garsėjo savo žaidimu vienas prieš vieną ir neįtikėtina „uosle“ kovojant dėl atšokusių kamuolių.

„Net juokdavomės, kad Paulius geriau neitų į karą. Jis taip jaučia, kur kas krenta, kad bombos jam ant galvos užkristų“, – šmaikščią istoriją prisiminė R.Grigas.

P.Jankūnas iš tiesų žino, kur atšoka kamuolys. Eurolygoje per vienuolika sezonų iš viso jis net 1022 kartus po krepšiu sugriebė kamuolį. Per visą istoriją daugiau kamuolių atkovojo tik septyni Eurolygos krepšininkai, o vieną jų – Nikolą Vujčičių (1037), žalgirietis turėtų lenkti jau kitą sezoną.

Anot R.Grigo, nugara jis žaidžia geriausiai Lietuvoje ir yra tarp geriausių Europoje. Atšokę kamuoliai limpa prie jo rankų it veikiami magneto. Bet iš kur P.Jankūno puolimo arsenale atsirado rezultatyvūs perdavimai?

Lenkia Šarą

Eurolygoje šį sezoną jis jų atliko daugiausiai per pastaruosius 7 sezonus (vid. 1,9), o LKL su 2,6 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu jis lenkia visus LKL sunkiuosius krašto puolėjus ir „centrus“.

P.Jankūno statistika LKL finalo serijoje su Klaipėdos „Neptūnu“ gali lengvai šokiruoti. Per tris mačus kaunietis ne tik pelnė vidutiniškai 11,6 taško ir atkovojo po 10 kamuolių, bet atliko net 6,6 rezultatyvaus perdavimo.

LKL atkrintamosiose varžybose jis yra septintas daugiausiai perdavimų dalijančiųjų sąraše (vid. 3,9). Aukščiau jo – vien įžaidėjai ir Mindaugas Lukauskis.

Palyginimui, pagrindiniai „Žalgirio“ atakų organizatoriai Justinas Dentmonas atlieka 3,1, Šarūnas Jasikevičius – 2,6 rezultatyvaus perdavimo per mačą.

„Paulius moka puikiai atmesti kamuolį, kai varžovai prieš jį dvigubina gynybą. Kita vertus, jei to nedarytų, P.Jankūnas prisirinktų daugiau taškų“, – pasakojo R.Grigas.

Tačiau negalima sakyti, kad P.Jankūno rezultatyvių perdavimų skaičius yra išpūstas dėl varžovų veiksmų gynyboje. Kaip ir meistriškumas rinkti taškus ir lipti varžovams per galvas po krepšiu, asistavimas komandos draugams – žaliai nuspalvintame puolėjo kraujyje.

„Yra individualistai, kurie žaidžia sau. O P.Jankūnas yra krepšininkas, kuris žaidžia komandai. Individualistai gali gerai sužaisti tik tam tikras atkarpas. Paulius rungtyniauja stabiliai. Žaisti su juo maloniau ir komandos draugams. Vietoj to, kad stengtųsi kažką padaryti vienas, jis kitiems sudaro geras sąlygas, atiduoda perdavimą, pastato užtvarą. Daro daug ką. Jo kredo – ne pririnkti kuo daugiau taškų, o laimėti rungtynes“, – sakė R.Grigas.

Užsisėdėjo Kaune?

P.Jankūnas iš šalies atrodo ramus, santūrus ir inteligentiškas krepšininkas. Nelaužo lankų ar nerodo piktų grimasų po kiekvieno emocingo epizodo. Gal siekiant dar didesnių aukštumų tarptautinėse arenose, puolėjui kaip tik ir pritrūko natūralaus įžūlumo?

O galbūt nuo 2001-ųjų „Žalgirio“ dubleriams atstovavęs, vėliau į pagrindinę komandą patekęs ir per 13 metų tik vienam sezonui į Maskvos srities „Chimki“ Kauną iškeitęs P.Jankūnas pernelyg ilgai užsisėdėjo „Žalgiryje“?

„Šito reikėtų klausti paties Pauliaus. Kita vertus, „Žalgiris“ nuolat žaidžia Eurolygoje, o P.Jankūnui atitenka svarbus vaidmuo. Klubas – geras, tai kodėl gi ne?“ – P.Jankūno lojalumą Kauno ekipai pateisino R.Grigas.

„Man jis patinka toks, koks yra. Ir kaip žmogus, ir kaip krepšininkas. Džiaugiuosi, kad Lietuva turi tokį žaidėją, kuris svariai prisideda ir prie „Žalgirio“, ir prie rinktinės pergalių“, – portalui lrytas.lt pridūrė R.Grigas.

„Neptūno“ galvos skausmas

Vis dėlto „Neptūno“ tai neguodžia. Vidutiniškai 26,5 naudingumo balo per abejas „Žalgirio“ laimėtas rungtynes lėmė, kad klaipėdiečiai prarado persvarą kovoje dėl LKL aukso.

„Jei P.Jankūnas ir toliau taip žais, „Žalgiris“ vargo nebeturės“, – liūdną baigti „Neptūnui“ prognozuoja R.Grigas.

Dar blogiau, kad Klaipėdos ekipa neturi, kuo atsakyti „Žalgirio“ pilkajam kardinolui. R.Grigas įsitikinęs, kad P.Jankūno sustabdyti negali nei Valdas Vasylius, nei Vytautas Šarakauskas ar Simas Galdikas.

„Dabar žymiai sunkiau gintis prieš P.Jankūną, nes su metais jis tapo universalesnis žaidėjas. Jis dar gali ir prasiveržti, ir pataikyti iš toli. Norint jį sustabdyti, reikia gerokai pasukti galvą“, – pažymėjo R.Grigas, neketinantis „Neptūno“ kapitonui Kaziui Maksvyčiui atskleisti priešnuodžių nuo P.Jankūno.

Dviese P.Jankūno iš žaidimo „neišjungsi“. Nes jis tiesiog atsisuks į komandos draugą, žaibiškai perduos jam kamuolį ir patenkintas pliaukštels delnais po taiklaus bendraklubio metimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.