EUROLYGA 2023

Šou Brukline surengęs M. Kalnietis: kokie jo šansai žaisti NBA?

„Brooklyn Nets“ komandos treniruočių stovykloje NBA duonos ragavę arba apie stipriausią krepšinio lygą dar stik svajojantys krepšininkai kreivai žiūrėjo į Mantą Kalnietį. „Nets Daily“ rašo, kad 27 metų 196 cm ūgio krepšininkas pademonstravo šou ir nustelbė savo konkurentus.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jun 5, 2014, 11:43 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:32 AM

„Nėra statistikos, kuri parodytų kaip gerai žaidė M.Kalnietis, tačiau buvo aišku, kad aukštas ir labai atletiškas įžaidėjas buvo geresnis už kitus“, – rašoma JAV žiniasklaidoje.

„Nets“ peržiūroje M.Kalnietis išsiskyrė žaidimu du prieš du, perdavimais į baudos aikštelę ir tuo, kad nemetė nė vieno tolimo metimo.

Tiesa, amerikiečiai to nepasigedo, nes nepraleido pro akis lietuvio 34 procentų tritaškių pataikymo Eurolygoje.

Taip pat rašoma, kad M.Kalnietis atliko keletą gražių perdavimų ir kūrė komandos draugams puikias progas metimams.

Vienu juvelyriniu perdavimu Lietuvos rinktinės įžaidėjas nustebino net ir visko mačiusius NBA apžvalgininkus. Greitoje atakoje M.Kalnietis naudojosi kiekybine persvara ir veržėsi į baudos aikštelę. Kai atrodė, kad lietuvis mes į krepšį, jis netikėtai iškišo perdavimą per dešinįjį petį ir gražus epizodas baigėsi dviem lengvais taškais.

„M.Kalnietis kitiems įžaidėjams sugadino dieną, nes jie liko lietuvio šešėlyje“, – juokauja „Nets Daily“.

Nenuostabu, kad tokiu pasirodymu Krasnodaro „Lokomotiv“ atakų organizatorius užsitarnavo „Nets“ kvietimą į Orlando vasaros lygą, kuri vyks liepos 5-11 dienomis.

Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas neketina drausti pagrindiniam Lietuvos rinktinės įžaidėjui pasirodyti NBA komandos gretose, todėl leistų jam kelioms dienoms vėluoti į stovyklą. 

Tinka NBA krepšiniui

Ar į saulėtąjį Orlandą išvykęs M.Kalnietis gali tikėtis kvietimo į pagrindinę komandą? Apie tai portalas lrytas.lt kalbėjosi su prieš kelerius metus „Dallas Mavericks“ klube besistažavusiu treneriu Robertu Kuncaičiu.

50 metų buvęs Lietuvos nacionalinės komandos asistentas įsitikinęs, kad jei M.Kalnietis sulauks „Nets“ kvietimo, jam vertėtų surizikuoti ir išbandyti laimę NBA.

„Pirmu smuiku jis ten negros, bet manau, kad į dvyliktuką galėtų patekti“, – prognozavo R.Kuncaitis.

Stratego teigimu, M.Kalnietis turi duomenis žaisti NBA. Lietuvis yra aukštas, atletiškas ir, anot R.Kuncaičio, „patrauklus NBA krepšiniui“.

„Tiesa, Mantui reikėtų geriau driblinguoti kamuolį ir šiek tiek geriau gintis, – apie M.Kalniečio trūkumus NBA veidrodyje kalbėjo R.Kuncaitis. – Tiesa, driblingą jis yra pagerinęs, daro mažiau klaidų. O kiek jis dar gali tai pataisyti, priklauso tik nuo paties Manto.“

Su M.Kalniečiu nacionalinėje komandoje dirbęs treneris gerai pagalvojęs nesurado į lietuvį panašaus NBA krepšininko.

Tačiau R.Kuncaičio įsitikinimu, įžaidėjas turi potencialo įsitvirtinti NBA ir nenublankti stipriausioje krepšinio lygoje.

„Mantui užtenka charakterio žaisti NBA. Jis yra kovotojas ir sunkiais momentais nebėga į krūmus. Viskas su juo yra gerai“, – tikino R.Kuncaitis.

Likimą lems derybos?

NBA naujienų tinklalapio „Real GM“ apžvalgininkas iš Lietuvos Erildas Budraitis dalijosi įdomiomis įžvalgomis.

Žurnalisto teigimu, „Nets“ greičiausiai ieško dublerio komandos žvaigždei Deronui Williamsui. Atsarginio įžaidėjo pareigas sėkmingai atlikdavo 28 metų 201 cm ūgio Shaunas Livingstonas, rinkdavęs 8,3 taško ir atlikdavęs 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

Tiesa, po NBA sezono jis tapo laisvuoju agentu. „Nets“ norėtų išlaikyti Sh.Livingstoną, tačiau susitarimui gali sutrukdyti dėl lygos taisyklių apribota Bruklino klubo piniginė ir amerikiečio ambicijos gauti didesnį atlyginimą.

„Jei nepavyktų pasirašyti sutarties su Sh.Livingstonu, M.Kalnietis yra geras atsarginis variantas. Jam atsivertų puiki galimybė susisemti didžiąją Sh.Livingstono žaidimo laiko dalį (vid. 26 min.)“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo E.Budraitis.

Kitu atveju, „Nets“ dėmesys M.Kalniečiui atslūgtų ir jis greičiausiai grįžtu į Krasnodarą. Su „Lokomotiv“ lietuvis turi galiojančią sutartį ir kitam sezonui.

Beje, savo žaidimo stiliumi M.Kalnietis labai primena Sh.Livingstoną. Jis yra panašaus sudėjimo, aukštas ir ūgio persvarą prieš varžovus turintis atakų organizatorius. Bet, anot E.Budraičio, iš toli atakuoja kur kas prasčiau nei M.Kalnietis.

Pasak E.Budraičio, „Nets“ pakvietimo į Orlando vasaros lygą nereikėtų sureikšminti, nes jį „išskėstomis rankomis priimtų daugybė (kitų NBA. – Red.) komandų“.

Domisi ir „New York Knicks“

Tačiau nors ir palankiai susiklostytų visos aplinkybės, M.Kalniečio kelias į Brukliną nebūtų toks laisvas.

Dėl kontrakto su „Lokomotiv“ NBA ekipai tektų sumokėti išpirką. Krasnodaro komanda turi teisę užsiprašyti maksimalios NBA leistinos 530 tūkst. JAV dolerių išpirkos. Jei rusų užmačios viršytų šią sumą, M.Kalniečiui pačiam tektų atverti savo piniginę.

Todėl „Nets“ gali pasukti lengvesniu keliu ir ieškoti pigesnių alternatyvų NBA laisvųjų žaidėjų turguje.

Kita vertus, šiemet jis, anot E.Budraičio, nėra labai derlingas ir M.Kalniečiui suteikia papildomą kozirį.

Beje, M.Kalniečiu neoficialiai domisi ne tik „Nets“. Portalo lrytas.lt žiniomis, tarp susidomėjusiųjų – ir „New York Knicks“ bei „Cleveland Cavaliers“ komandos.

O „Lokomotiv“ derybas su „Nets“ galėtų palengvinti rusiški saitai. Bruklino komandos savininkas – Rusijos milijardierius Michailas Prochorovas. 

Faktai apie lietuvius NBA:

M.Kalnietis dalyvavo NBA naujokų biržoje 2008 metais, tačiau savo pavardės joje neišgirdo.

Šiuo metu NBA žaidžia du lietuviai – Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“) ir Donatas Motiejūnas („Houston Rockets“).

Daugiausiai lietuvių – šeši, NBA rungtyniavo 2005-2006 metais: Žydrūnas Ilgauskas, Martynas Andriuškevičius (abu „Cleveland Cavaliers“), Darius Songaila („Chicago Bulls“), Linas Kleiza („Denver Nuggets“), Šarūnas Jasikevičius („Indiana Pacers“) ir Arvydas Macijauskas („Oklahoma Hornets“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.