EUROLYGA 2023

Penki žaidėjai, prieš 25 metus visam laikui pakeitę NBA

Paskutiniais Šaltojo karo metais, kai JAV ir tuometės Sovietų Sąjungos santykiai buvo labai įtempti, penki jauni vyrai iš sovietų okupuotų šalių ir buvusios Jugoslavijos susikrovė daiktus, perskrido pusę pasaulio ir atsidūrė NBA lygoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-11 23:40, atnaujinta 2018-02-12 22:59

Tai įvyko prieš 25 metus.

Vlade Divacas, Draženas Petrovičius, Šarūnas Marčiulionis, Žarko Paspaljis ir Oleksandras Volkovas. 1989-aisiais jie buvo NBA naujokai, politinių nesutarimų aukos, atvykusios iš karo ir okupacijos žaizdomis kraujuojančių savo gimtųjų valstybių, rašo newsobserver.com.

Nauja kilmė

„Jie buvo pirmtakai", – neseniai sakė prieš du mėnesius NBA komisaro postą palikęs Davidas Sternas, stipriausiai pasaulyje krepšinio lygai vadovavęs 30 metų. – Tai buvo prieš 25 metus. Tuo metu sienos jau pradėjo griūti, pasaulis keitėsi. „Glasnost" ir „Perestroika" prie to prisidėjo.

Mes matėme geriausius Europos krepšininkus, kurie iš esmės atstovavo naujai krepšininkų kilmei ir kurie norėjo žaisti aukščiausiu lygiu. Ir galiausiai jie galėjo tai daryti."

Kas jie tokie?

Buvęs „Sacramento Kings" vidurio puolėjas V.Divacas, kurio garbei marškinėliai su jo pavarde ir numeriu kabo „Sleep Train Arena" palubėse, yra ne tik Serbijos, bet ir Europos krepšinio pažiba.

Jo tautietis Ž.Paspaljis, kuris NBA lygoje praleido tik vieną sezoną ir atstovavo „San Antonio Spurs", taip pat paliko ryškų pėdsaką.

Š.Marčiulionis, kuris neseniai išrinktas į NBA Šlovės muziejų, yra viena ryškiausių žvaigždžių Lietuvos krepšinio istorijoje.

D.Petrovičius – neįtikėtino talento ir tragiško likimo krepšininkas. Buvusi „New Jersey Nets" žvaigždė susipyko su V.Divacu, kai jų šalys skendo karo dūmuose ir kraujo upėse.

Talentu ir mąstymu aikštėje išsiskyręs O.Volkovas, kuriam „Hawks" tapo mėgstamiausiu klubu, o Atlanta – antraisiais namais.

Legendinė kelionė

Prieš subyrant Sovietų Sąjungai ir susiskaldžius Jugoslavijai iki 1990-ųjų šios dvi šalys buvo pagrindinės pretendentės į aukščiausius apdovanojimus svarbiausiuose krepšinio čempionatuose.

Sudaryta iš serbų, kroatų, slovėnų, juodkalniečių, kuriuos treniravo Dušanas Ivkovičius, Jugoslavijos rinktinė buvo nuostabus ansamblis, kuriame pirmieji balsai priklausė V.Divacui, Ž.Paspaljui, Toni Kukočui, Dino Radjai, Predragui Danilovičiui ir Arijanui Komazecui.

Sovietų Sąjungos rinktinės jėga buvo žaidėjai iš Lietuvos – Š.Marčiulionis, Arvydas Sabonis, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje keičiantis situacijai Sovietų Sąjungoje ir Balkanuose, beveik visų NBA klubų vadovai ir skautai veržėsi į dar nepaliestas krepšinio rinkas.

Aktyviausias iš visų buvo „Atlanta Hawks" savininkas Tedas Turneris. CNN įkūrėjo iniciatyva Atlantos komanda likus dviem mėnesiams iki 1988 metų olimpiados Sovietų Sąjungoje surengė 13 dienų trukusį turą, kurio metu sužaidė didelio susidomėjimo sulaukusias rungtynes Tbilisyje, Maskvoje ir Vilniuje.

Kartu su „Hawks" keliavo ir 60 asmenų komanda, kurioje buvo D.Sternas, treneris Mike'as Fratello, „Portland Trail Blazers" prezidentas Harry Glickmanas, „Hawks" žaidėjų draugai ir artimieji.

Legendomis apaugusi kelionė kai kuriuos jos dalyvius pavertė draugais iki gyvenimo pabaigos. Rūkymas lėktuve, gyvūnai verslo klasėje, vienas rankšluostis viešbučių kambariuose, vienintelis vandens butelis visiems keleiviams. Pikantiškos detalės sukūrė nepakartojamą kelionės atmosferą.

M.Fratello kasdien keliautojus pradžiugindavo skania vakariene, puikiai paruošdamas savo specialų patiekalą iš makaronų (tai patvirtindavo ir D.Sternas, atsidėkodamas treneriui bučiniais į abu žandus).

Š.Marčiulionis kartais pralinksmindavo kompaniją grodamas gitara. A.Gomelskis nuolat su kuo nors vesdavo derybas, o O.Volkovas, tuomet prastai kalbėjęs angliškai, vaikščiojo šypsodamasis ir ieškojo pagalbos gerinant anglų kalbos žinias.

„Jaučiau, kad esame pradininkai dideliu mastu. Docas (D.Riversas), Dominique (D.Wilkinsas) – jaučiau, kad mes esame kažko ypatingo dalis“, – prisiminęs tuos laikus sakė dabartinis Ukrainos krepšinio rinktinės treneris M.Fratello.

Ši kelionė suartino krepšinio žmones iš dviejų supervalstybių, o 1989 metais reikalai įsisiūbavo. JAV krepšinio atstovai vis dažniau bendraudavo ir vis dažniau įsiklausydavo į FIBA vadovo Bronislavo Stankovičiaus žodžius.

O penki krepšininkai iš Europos jau buvo pasiruošę debiutui NBA.

Grėsmė NBA plėtrai – politinė įtampa

Prieš 25 metus O.Volkovo, V.Divaco, D.Petrovičiaus, Š.Marčiulionio ir Ž.Paspaljo atvykimas pradėjo grįsti užjūrio talentų kelią į NBA.

Per ketvirtį amžiaus tas kelias virto pašėlusio greičio automagistrale.

Pirmąją 2013–2014 metų NBA sezono dieną stipriausios pasaulyje krepšinio lygos klubuose buvo registruoti 92 neamerikiečiai krepšininkai iš 39 valstybių. Tai yra ketvirtadalis visų NBA rungtyniaujančių žaidėjų.

NBA tinklo plėtimasis įgauna vis didesnį pagreitį, tačiau įspėjamieji signalai niekada neslopsta: tempą diktuoja pragmatiškos problemos ir politinės realijos.

O.Volkovui – sunkios dienos Geriausias visų laikų Ukrainos krepšininkas O.Volkovas visai neseniai stovėjo tragiškų ir įtemptų įvykių savo gimtojoje šalyje akivaizdoje. Nuversto Viktoro Janukovyčiaus partijai priklausiusio O.Volkovo, kuris yra Ukrainos krepšinio federacijos prezidentas, politinė ateitis neaiški. Kaip ir 2015 metų Europos krepšinio čempionato.

Ryškiausia Ukrainos krepšinio žvaigždė pripažįsta – politinė krizė šalyje gali smogti ir 16 metų puoselėtai šalies krepšinio programai.

„Situacija labai sudėtinga. Ilgą laiką bandžiau gelbėti krepšinį ir mums pavyko padaryti didžiulį progresą. Prieš tai žinojau, kas ką finansuoja, kas rūpinasi arenomis. Dabar viskas prasideda nuo nulio.

Jeigu mes prarasime galimybę rengti Europos čempionatą, prarasime ir pasitikėjimą. Asmeniškai man tai būtų didžiulė nesėkmė“, – kalbėjo O.Volkovas.

Vienas geriausių NBA lygos trenerių, nuo 2011-ųjų treniruojantis Ukrainos rinktinę, M.Fratello įsitikino, kad įsiplieskęs karinis konfliktas skaudžiai smogs pastarąją dešimtmetį ugdytam šalies krepšiniui.

„Prieš trejus metus atvyko į Kijevą, kuris prilygo didiesiems Europos miestams. Puikus maistas, geri restoranai, šalia  daug gražių ir įdomių miestų.

Tačiau kas dabar atsitiko šaliai? Kai Saša (O.Volkovas) nedirbo federacijoje, rinktinė negalėjo vykti į draugiškas rungtynes, nesulaukdavo kvietimų į pajėgesnius turnyrus Ispanijoje, Graikijoje. Dabar tenka nerimauti dėl jo (O.Volkovo) ir kitų saugumo“, – kalbėjo Ukrainos rinktinės treneris M.Fratello.

Nors politinės krizės nesugriauna per sportą užsimezgusios draugystės, 2015 metų Europos čempionato Ukrainoje likimas kabo ant plauko - pirmenybės greičiausiai bus perkeltos į kitą šalį.

***

Vlade Divacas

Amžius: 46 m.

Gimė: Prijepolėje (Serbija)

NBA naujokų birža: 1989 m., 26-uoju šaukimu pasirinko „Los Angeles Lakers" klubas

Faktas: buvo „Sacramento Kings", kuriam atstovavo šešis sezonus, sirgalių numylėtinis

Draženas Petrovičius

Gimė: Šibenike (Kroatija)

Žūtis: 1993-iųjų birželio 7-ąją automobilio avarijoje Vokietijoje

NBA naujokų birža: 1986 m., trečiasis ratas, pasirinko „Portland Trail Blazers“

Šarūnas Marčiulionis

Amžius: 49 m.

Gimė: Kaune

NBA naujokų birža: 1987 m., šeštajame rate pasirinko „Golden State Warriors“ klubas

Faktas: du sezonus NBA Šeštojo žaidėjo apdovanojimuose liko antras

Žarko Paspaljis

Amžius: 47 m.

Gimė: Plevlia, Juodkalnija

NBA: NBA naujokų biržoje nepasirinktas, 1989-aisiais prisijungė prie „San Antonio Spurs“ klubo

Faktas: 1991–1992 metais Graikijos krepšinio pirmenybėse per rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 33,7 taško

Oleksandras Volkovas

Amžius: 49 m.

Gimė: Omske (Rusija)

NBA naujokų birža: 1986-aisiais šeštajame rate pasirinko „Atlanta Hawks“ klubas

Faktai: 1988-ųjų Seulo olimpinėse žaidynėse su Sovietų Sąjungos rinktine laimėjo aukso medalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?