EUROLYGA 2023

Kas taps Lietuvos rinktinės kapitonu?

Valdemaras Chomičius, Šarūnas Marčiulionis, Artūras Karnišovas, Darius Maskoliūnas, Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas, Mindaugas Žukauskas, Ramūnas Šiškauskas, Linas Kleiza, Robertas Javtokas. Kas kitas?

M.Kalnietis ir P.Jankūnas - du pretendentai tapti Lietuvos rinktinės kapitonais.<br>AP nuotr.
M.Kalnietis ir P.Jankūnas - du pretendentai tapti Lietuvos rinktinės kapitonais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jul 9, 2014, 9:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:40 AM

Daug puikių krepšininkų yra buvę Lietuvos krepšinio rinktinės kapitonais, bet dabar atėjo eilė šias pareigas priimti kitam žaidėjui.

Nuo 2009 metų nacionalinės komandos kapitonu buvęs R.Javtokas šią vasarą nusprendė išsigydyti senas žaizdas.

Nėra ir Lino Kleizos, kuris per 2012 metų olimpines žaidynes buvo perėmęs kapitono raištį iš R.Javtoko, kai šis prieš kelionę į Londoną patyrė traumą.

Šią savaitę Palangoje rengtis pasaulio čempionatui susirinkusių Lietuvos krepšininkų viena užduočių bus išsirinkti naują vedlį.

„Ne vienas žaidėjas galėtų būti kapitonu. Ne pirmus metus rinktinėje žaidžia Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas, Jonas Mačiulis.

Aš žinau kurį rinkčiau. Bet nenoriu įvardyti savo favorito“, – sakė buvęs rinktinės kapitonas R.Javtokas.

M.Kalnietis užaugo būti lyderiu

Pastarąjį dešimtmetį stebint rinktinę iš arti, atrodo, kad favoritu tapti komandos kapitonu turėtų būti M.Kalnietis.

Ne tik dėl to, kad pernai Europos čempionate Slovėnijoje jis buvo rezultatyviausiu komandos žaidėju, o metų pabaigoje buvo išrinktas geriausiu 2013-ųjų Lietuvos krepšininku.

Nors jam tik 27-eri, M.Kalnietis rinktinei atstovauja septintą vasarą.

Rungtyniaudamas įžaidėju, jis yra tarsi treneris aikštėje, nes diriguoja ekipos žaidimui.

Būdamas nuoširdaus ir linksmo būdo, aikštėje kaunietis kiekviena kūno dalele gyvena rungtynėmis. Net ir komandos žaidimui stringant M.Kalnietis neieško kaltų, bet sugeba likti pozityvus, nuolat palaikydamas ir ragindamas komandos draugus.

Balsuoja ir treneriai, ir žaidėjai

Kandidatų yra ir daugiau.

Vyriausi yra 34 metų broliai Lavrinovičiai. Kšyštofas dar ir labiausiai patyręs rinktinės žaidėjas, vienintelis 2003 metų Europos čempionas.

Bet kaip nuspręsti kuris brolis vertesnis už kitą?

P.Jankūnas yra ilgametis „Žalgirio“ kapitonas, o tai daug ką pasako.

30-metis puolėjas rinktinėje žaidžia nuo 2005 metų, jis gali suteikti komandai ramybės. Tik jo karjeroje rinktinei dėl traumų ir didelės konkurencijos tarp puolėjų buvo pora pertraukų.

Renaldas Seibutis irgi yra pozityvus, nors prie žaizdos dėk, o J.Mačiulis – ne tik patyręs, bet ir kovingas ir mėgstantis pašnekėti.

Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas, kurie prie rinktinės prisidės vėliau, žaidžia NBA.

„Vis dėlto, rinktinės kapitonu negali būti labai jaunas, nors ir geras žaidėjas, – svarstė Lietuvos rinktinės trenerio Jono Kazlausko asistentas Gintaras Krapikas, pats žaidęs nacionalinėje komandoje, o vėliau dirbęs ir Antano Sireikos trenerių štabe. – Tai turi būti kovose su rinktine apdaužytas žaidėjas, tikras autoritetas. Vyriškai kalbant – žaidėjas su kiaušais.

Juo turi pasitikėti ne tik kiti krepšininkai, bet ir treneris, nes tai jis yra žaidėjų atstovas, einantis į pokalbius su treneriais dėl komandos reikalų.

Tai labai garbingas statusas, kuriuo šiaip sau nesimėtoma“.

Kuris žaidėjų taps naujuoju rinktinės kapitonu Palangoje paaiškės per artimiausias dienas.

„Anksčiau kartais kapitoną skirdavo treneriai, o kartais žaidėjai slapta surašydavo ant lapelio savo kandidatus, – pasakojo R.Javtokas. – Manau, ir dabar pirmiausia turėtų balsuoti žaidėjai. Jonas Kazlauskas turėtų žinoti jų nuomonę“.

Pareigos simbolinės, bet svarbios

Krepšinyje kapitono pareigos yra simbolinės. Jiems net nereikia rinktis krepšio ar kamuolio, kitaip nei futbole, arbitrui metus monetą prieš rungtynes.

Ir teisių pasiginčyti su teisėjais, krepšininkai kapitonai neturi.

Tačiau visi žino kas yra komandos kapitonas, nes šios pareigos nebyliai byloja apie žaidėjo autoritetą ir reikšmę rinktinei.

„Be abejo, tai garbė ir pripažinimas, – sakė R.Javtokas. – Bet kiekvienas žaidėjas ir taip turi jausti atsakomybę, stengtis atiduoti komandai viską, ką gali, stengtis motyvuoti kitus.

Visa tai galima daryti ir nebūnant kapitonu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.