EUROLYGA 2023

Penki didžiausi Lietuvos rinktinės galvosūkiai Jonui Kazlauskui

Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Jonas Kazlauskas pradėjo spręsti nacionalinės svarbos galvosūkius – šią savaitę Palangoje pasirengimą pasaulio čempionatui pradėjo 14 iš 17 pakviestų kandidatų.  Dienraštis „Lietuvos rytas“ aiškinosi, į kokius svarbiausius klausimus Palangoje atsakymų ieško J.Kazlauskas.

Lietuvos rinktinės treneris turės nuspręsti, kas - (iš kairės) Ž.Janavičius, A.Juškevičius ar Š.Vasiliauskas taps M.Kalniečio dubleriu.<br>T.Mikalajūno nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris turės nuspręsti, kas - (iš kairės) Ž.Janavičius, A.Juškevičius ar Š.Vasiliauskas taps M.Kalniečio dubleriu.<br>T.Mikalajūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-07-12 20:41, atnaujinta 2018-02-12 00:44

Į svarbiausią klausimą - kaip su turimais žaidėjais sulipdyti laiminčią komandą, J.Kazlauskas atsakys vėliau. Dabar didžiausia mįslė treneriui – galutinis rinktinės dvyliktukas.

Prieš apsispręsdamas J.Kazlauskas turės atsakyti bent į 5 esminius klausimus.

Kas taps M.Kalniečio dubleriu?

Pagrindinio rinktinės atakų organizatoriaus Manto Kalniečio dublerio vaidmeniui J.Kazlauskas turėjo nemenką būrį kandidatų.

Prieš pat stovyklą Palangoje strategas pasiliko tris pavardes – Šarūną Vasiliauską, Adą Juškevičių ir Žygimantą Janavičių.

Jiems visiems po 25-erius, visi jie išėjo Kauno „Žalgirio“ komandos mokyklą. Panašūs ne tik jų gyvenimo aprašymai, bet ir galimybės patekti į pagrindinę komandą.

Prieš J.Kazlausko muštrą galimi M.Kalniečio dubleriai apšilo rezervinėje rinktinėje. Juos nacionalinės komandos vairininkui rengė Dainius Adomaitis.

Jis nesiryžo prognozuoti, kuris iš atakų dirigentų pateks į dvyliktuką. Atrodo, kad tai priklausys nuo to, kokio stiliaus įžaidėjo reikės J.Kazlauskui.

Pasak D.Adomaičio, visi trys krepšininkai labai skirtingi.

„A.Juškevičiaus privalumas – gebėjimas žaisti ir „pirmuoju“, ir „antruoju“ numeriu. Jis gerai valdo kamuolį, o legionieriaus patirtis Vokietijoje jam labai pridėjo pasitikėjimo savo jėgomis, – „Lietuvos rytui“ sakė D.Adomaitis. – Dabar jis rungtyniauja kur kas tvirčiau. Tiesa, Ado trūkumas tas, kad jis nėra tikras įžaidėjas.

Š.Vasiliauskas – grynas įžaidėjas ir geras metikas iš toli. Šarūnas gerai rungtyniauja du prieš du, atranda laisvus komandos draugus, gerai perpranta varžovų gynybą. Trūkumas – fizinė jėga.

Ž.Janavičius išsiskiria labai gera gynyba. Jis gerai ginasi prieš varžovus visose situacijose. Taip pat gerai ieško komandos draugų, įtikinamai žaidžia du prieš du, yra patikimas greitai puolant. Minusas – metimo nestabilumas. Vieną dieną jis gali pataikyti viską, kitą – nieko.“

Ko vertas D.Gailius?

Prieš trejus metus Deividas Gailius beldėsi į Lietuvos rinktinės duris, bet Kęstutis Kemzūra namo krepšininką išsiuntė jau po savaitės.

Pernai J.Kazlauskui puolėjas nebuvo reikalingas. Vis dėlto po sėkmingo sezono Liublianos „Olimpija“ klube ir rezultatyvaus žaidimo Europos taurės varžybose (vid. 16,1 taško) bei Adrijos lygoje (12,7) treneris negalėjo nesuteikti metikui progos.

Tačiau ar metai Slovėnijoje subrandino D.Gailių nacionalinei komandai? Ypač kai lengvojo krašto puolėjo pozicijoje yra tokie žaidėjai kaip Jonas Mačiulis, Simas Jasaitis, Mindaugas Kuzminskas.

D.Gailius tikisi, kad J.Kazlauskas jam suteiks daugiau galimybių nei K.Kemzūra, bet ir pats dėl vietos rinktinėje kovos dantimis.

O noru žaisti degantis naujokas, kuris įvykdys visus trenerio prašymus ir kovos dėl kiekvieno centimetro, jau yra privalumas.

„Jei davė progą, reikia būti pasiruošusiam. Kito karto gali ir nesulaukti. Jei treneris suteiks galimybę, manau, galiu patekti į dvyliktuką“, – ryžtingai nusiteikęs D.Gailius, kuris nacionalinės komandos stovyklai individualiai ruošėsi likus dar kelioms savaitėms iki pasirengimo pradžios.

Ar S.Jasaitis dar turi parako?

Prieš keletą metų S.Jasaitį be didesnių dvejonių būtų buvę galima priskirti prie ramiai laukiančiųjų galutinio J.Kazlausko sprendimo. Bet sezono pabaiga Krasnodare iškėlė nemažai klausimų.

Svarbiausioms sezono kovoms Jungtinėje lygoje su Maskvos CSKA 32 metų 202 cm ūgio žaidėjas nebuvo registruojamas dėl legionierių limito.

Su vidutiniškai po 5–6 taškus Eurolygoje ir Jungtinėje lygoje rinkusiu S.Jasaičiu „Lokomotiv“ vadovai nusprendė atsisveikinti.

Ar atsisveikinimo žodžius išgirs ir iš J.Kazlausko?

„Lokomotiv“ viceprezidentas Ginas Rutkauskas stoja mūru už dvejus metus Rusijos ekipoje žaidusį lietuvį ir siūlo nenurašyti patyrusio krepšininko. Jo nuomone, Rusijos klubas su S.Jasaičiu atsisveikino ne dėl išgaravusių puolėjo įgūdžių.

„Visi mano, kad Simas yra tik snaiperis. Bet jo žaidimo supratimas daug didesnis nei kampe stovinčio žaidėjo, – „Lietuvos rytui“ teigė G.Rutkauskas. – Simas puikiai supranta žaidimą.

Vienas didžiausių jo privalumų – gynyba. Seniau jis yra sėkmingai apsigynęs ir prieš Dirką Nowitzki, ir prieš aukštus varžovų lyderius, ir prieš žemesnius.“

Kaip atrodo K.Lavrinovičius?

Linksmasis Lietuvos rinktinės narys į Palangą atvyko kaip niekada išalkęs krepšinio.

Anksčiau su Sienos „Montepaschi“ ir Kauno „Žalgirio“ klubais iki paskutinių finalo mačų prakaitą liejęs puolėjas praėjusį sezoną lemiamas kovas stebėjo lepindamasis Ispanijos saule.

Dėl legionierių limito „Valencia“ neregistravo Kšyštofo Lavrinovičiaus į Ispanijos pirmenybių atkrintamąsias varžybas ir krepšinis puolėjui baigėsi su paskutinėmis reguliariojo sezono rungtynėmis – gegužės 25-ąją.

Be to, Valensijoje K.Lavrinovičius vidutiniškai rungtyniaudavo tik po 13 minučių. Tiesa, ir per tokį trumpą laiką spėdavo rinkti po 7 taškus.

„Tiesą sakant, tai buvo vienas keisčiausių sezonų per visą mano karjerą, – basketnews.lt pripažino pats K.Lavrinovičius. – Vasarį atsisveikinau su „Žalgiriu“ ir nuvykau į Valensijos komandą, kuri jau buvo gerai sulipdyta, puikiai žaidė ir man teliko tapti ekipos draugų pagalbininku.

Ispanijoje mane priėmė gerai, atmosfera komandoje buvo puiki, tačiau treneris jau nebeturėjo laiko daryti taktinių keitimų ir man patikėjo epizodinį vaidmenį.“

Nenuostabu, kad K.Lavrinovičius sutiko skirti vasarą rinktinei ir į Palangą atvyko krepšinio pasiilgusiomis blizgančiomis akimis, kurias iškart pastebėjo prie „Vanagupės“ viešbučio ranką žaidėjui spaudęs LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Pernai iš visų rinktinės narių Europos čempionate K.Lavrinovičius rungtyniavo mažiausiai. 34 metų aukštaūgiui teks gerokai paplušėti, kad brolio Darjušo žaidimą tektų stebėti ne per televizorių, o bent jau nuo atsarginių suolo.

Kas bus penktasis aukštaūgis?

Turi nutikti kas nors labai netikėta, jei dvyliktuke neišvysime NBA lietuvių Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno, patikimojo „Žalgirio“ kapitono Pauliaus Jankūno ir puikų sezoną Kijevo „Budivelnyk“ klube sužaidusio Darjušo Lavrinovičiaus.

Todėl dėl penktosios aukštaūgiams skirtos vietos turėtų kautis trys stiprūs vyrai – K.Lavrinovičius, Antanas Kavaliauskas ir Artūras Gudaitis.

Dviejų paskutinių galimybės greičiausiai priklausys nuo Kšyštofo pasirodymo. Jei J.Kazlauskas nuspręs priekinėje linijoje įpūsti naujų vėjų, A.Kavaliauskas dėl 11–12 vietos komandoje stumdysis su A.Gudaičiu.

„Antanas – patyręs žaidėjas, kuriuo galima pasitikėti. Įtraukdamas jį į dvyliktuką žinosi, ko galima laukti. O A.Gudaitis dar privalo išsikovoti vietą. Kita vertus, jis gali maloniai nustebinti“, – sakė D.Adomaitis.

Pasirengimo planas

Liepos 7–18 d. treniruočių stovykla Palangoje.

Liepos 19–24 d. treniruočių stovykla Kaune.

Liepos 25–28 d. treniruočių stovykla Šiauliuose ir Panevėžyje.

Liepos 29–rugpjūčio 2 d. treniruočių stovykla Vilniuje.

Rugpjūčio 3–5 d. išvyka į Suomiją.

Rugpjūčio 5–11 d. treniruočių stovykla Klaipėdoje.

Rugpjūčio 12–18 d. treniruočių stovykla Kaune.

Rugpjūčio 19–23 d. išvyka į Slovėniją.

Rugpjūčio 24–27 d. treniruočių stovykla Kroatijoje.

Rugpjūčio 28 d. – skrydis iš Zagrebo į Gran Kanariją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.