EUROLYGA 2023

Dvidešimtmečių likimas – ant Lietuvos krepšinio ateities pečių

Dvidešimtmečių rinktinės lyderiai - M.Grigonis (kairėje) ir T.Dimša (dešinėje).<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečių rinktinės lyderiai - M.Grigonis (kairėje) ir T.Dimša (dešinėje).<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jul 18, 2014, 2:31 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:31 PM

Lietuvos dvidešimtmečių krepšinio rinktinė beveik 30 laipsnių karščio kepinamoje Kretoje pateko tarp aštuonių stipriausių Europos čempionato komandų ir įvykdė LKF vadovų keliamus reikalavimus. 

Bet jaunųjų Tomo Masiulio karių žūtbūtinėje ketvirtfinalio dvikovoje laukia galingai rungtyniaujanti Turkijos ekipa, todėl lietuviams iškilo didžiulė grėsmė baigti kovą dėl medalių.

Tačiau pernykščiai pasaulio čempionato bronzos medalininkai ne taip įsivaizdavo savo atsisveikinimą su jaunimo krepšiniu.

„Vaikinai puikiai supranta, kad tai paskutinis jų turnyras jaunimo čempionatuose. Žaidėjams juokavau, kad po trijų dienų, kai finišuos čempionatas, baigsis ir visas jų jaunimo krepšinis – jie taps vyrais, – šypsojosi T.Masiulis, bet visus juokus greitai stūmė į šalį. – Varžovas labai stiprus, tačiau kausimės ir sutelksime paskutines jėgas.“

Visas keturias pergales pirmajame etape iškovoję lietuviai antrajame pamatė savo trūkumus.

Dvidešimtmečiai nusileido ispanams (62:65), palaužė slovėnus (63:62), o po skaudaus pralaimėjimo serbams (54:73) į ketvirtfinalio traukinį įšoko iš trečiosios E grupės vietos.

„Dar prieš čempionatą minėjau, kad mums trūksta jėgos po krepšiu, – pagrindinę komandos spragą „Lietuvos rytui“ atskleidė T.Masiulis. – Bet yra kaip yra. Negalime smarkiai skųstis. Visi vaikinai stengiasi. Dabar laukia vienerios rungtynės ir turime pamiršti, kas buvo prieš tai.“

Tik vieną pralaimėjimą patyrusi Turkijos komanda Europos čempionate žaidžia rezultatyviausiai (vid. 75,6 tšk. per rungtynes) ir rikiuojasi antra atkovotų kamuolių kategorijoje.

Peršokti turkų barjerą galima tik su svariu Lietuvos rinktinės vežimą tempiančių lyderių indėliu. Tomas Dimša ir Marius Grigonis per mačą pelno vidutiniškai 11,4 ir 11,3 taško.

Su tokia statistika nė vienas lietuvis nepatenka net į rezultatyviausių čempionato žaidėjų dvidešimtuką.

Tačiau T.Masiulio tai negąsdina. Esą šiems gynėjams varžovai gynyboje skiria išskirtinį dėmesį, o aukščiausiame lygyje per devynias dienas sužaisti septynis puikius mačus nėra paprasta.

„Pernai irgi buvo panašiai. Neturime tokių krepšininkų, kurie kasdien mestų po 25 taškus. Bet to ir nereikalaujame. Galime laimėti tik kaip komanda, nes pavieniui neturime jokių šansų“, – pabrėžė strategas.

Lietuva arba Turkija. Kova dėl medalių arba dvi nereikšmingos paguodos rungtynės dėl 5-8 vietų.

Vienos pergalės kaina milžiniška, o pralaimėjimai antrajame grupės etape jau nebeturi reikšmės.

„Nėra kada čia išgyventi, reikia susikaupti vienam tikslui ir vienerioms rungtynėms“, – prieš lemiamas kovas užsidegęs T.Masiulis. 

Dvidešimtmečių rinktinės pasirodymas:

Pirmasis etapas:

Lietuva – Graikija 73:65

Lietuva – Latvija 74:43

Lietuva – Vengrija 76:62

Lietuva – Didžioji Britanija 81:73

Antrasis etapas:

Lietuva – Ispanija 62:65

Lietuva – Slovėnija 63:62

Lietuva – Serbija 54:73

Ketvirtfinalio poros:

Lietuva – Turkija

Serbija – Izraelis

Ispanija – Prancūzija

Kroatija – Graikija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.