EUROLYGA 2023

Domantas Sabonis: tvirtais žingsniais – NBA link

Aukštaūgis aikštės krašte gauna kamuolį. Jo pavardė - pirmoji, kurią sužino Lietuvoje gimęs vaikas. Jis vikriu judesiu pagąsdina varžovą ir šis pašoka. Priekyje – dar vienas, bet mažesnis priešininkas. Domantas Sabonis į jį nekreipia dėmesio – jis natūraliai žengia žingsnį, kokį yra žengęs tūkstančius kartų ir netrukus kybo ant lanko. Epizodas, privertęs nusišypsoti ant suoliuko tarp sirgalių sėdintį tėvą Arvydą Sabonį bei Lietuvos vyrų rinktinės trenerį Joną Kazlauską.

Aštuoniolikmečių rinktinė.<br>V.Balkūno nuotr.
Aštuoniolikmečių rinktinė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jul 19, 2014, 9:35 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:16 PM

Tai buvo tik du taškai iš 18-os, kuriuos pelnė D.Sabonis. Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinė pasirengimo Europos čempionatui rungtynėse 66:58 nugalėjo bendraamžius iš Latvijos. 18 metų 208 cm ūgio legendos sūnus taip pat atkovojo 14-a kamuolių ir surinko 29 naudingumo balus. Jis be abejonės buvo pastebimiausias.

Dėl pavardės? Veikiau dėl žaidimo.

Natūralus lyderis

Lietuvos rinktinė kol kas nepralaimėjo nė vienerių kontrolinių rungtynių. Ir kai kiekvieną kartą komanda džiaugdavosi pergale, dalis plojimų aidėdavo Domantui. Jis naudingiausias ekipos žaidėjas, tvirčiausias ramstis ir svarbiausia – lyderis.

„Kartais gąsdina, bet einu į aikštę ir bandau žaisti taip, kaip moku“, - paklaustas apie lyderio vaidmenį kalbėjo D.Sabonis. Nėra abejonių, kad Portlande gimusiam vaikinui vedlio pareigos bus patikėtos ir Europos čempionate.

„Domantas jau pernai prieš metais vyresnius žaidėjus atrodė solidžiai. Jau tada jis buvo tarp lyderių ir čempionate dominavo ties tam tikrais statistikos rodikliais. Dabar jis patobulėjęs, apsistumdęs su vyrais. Atsirado daugiau jėgos ir supratimo, o mes stengiamės tai išnaudoti. Domantas jau yra aukšto meistriškumo žaidėjas ir gerai jaučiasi lyderio amplua“, - kalbėjo jaunių rinktinės vairininkas Saulius Štombergas.

Tačiau strategas pabrėžė, kad jo tikslas – komanda, o ne vieno žaidėjo ekipa.

„Kiti žaidėjai nenusileidžia, atiduoda labai daug jėgų. Tikiuosi, kad greitai imsite interviu ir iš kitų krepšininkų“, - šypsojosi strategas.

Įveikia ir tris varžovus

Tai, kad D.Sabonis – tvirčiausia rinktinės kolona žinojo ir varžovai. Kai D.Sabonis pakildavo nuo suolo, latviai jam skirdavo daugiausia dėmesio. Bet kitaip ir būti negalėjo – laisva Domanto akimirka su kamuoliu lygi dviem taškams. Žaidėjas, kurį nuolat atakuoja varžovai – tikra dovana treneriui ir komandai.

„Domantas išnaudoja situacijas. Jis atiduoda kamuolį kitiems, tad kai jį užpuola, jis gali atmesti. Taip atsiranda galimybės pelnyti taškus kitiems“, - aiškino S.Štombergas.

D.Sabonis po krepšiu – ties ūseliu – užsiėmė poziciją. Netrukus jo rankose atsidūrė kamuolys, kurį krepšininkas turėjo suspausti itin tvirtai. Trys latvių krepšininkai apsupo jį.

„Būna sunku. Gavęs kamuolį net nespėju pradėti žaisti – iškart ateina trys varžovai. Tada reikia iškart atmesti kamuolį“, - sakė D.Sabonis, bet jo arsenale yra ir kitų ginklų.

Jis išsitiesė, nugara atstūmė vieną varžovą, sukurdamas tarpą tarp žaidėjų, tuomet šiek tiek pasilenkė, žengė žingsnį į priekį ir tiesiog perplėšė varžovų gynybos drobę. Latviams šįkart nepavyko jo sulaikyti jėga. Bet galbūt tai suprantama – praėjusį sezoną D.Sabonis praleido stumdydamasis su rimtais vyrais, kai vilkėjo Eurolygos klubo Malagos „Unicaja“ marškinėlius.

„Žaidimas ten padėjo man geriau suprasti krepšinį. Žaidžiau su vyrais, o ten viskas greičiau, tvirčiau ir reikia daugiau galvoti. Turi visada būti susitelkęs“, - sakė krepšininkas.

Tėvas pataria, bet neįkyriai

D.Sabonis aikštėje išskiria ne tik ūgiu ar stiliumi. Krepšininkas aukštas, bet žaidžia greitai ir atrodo vyriškesnis nei dauguma bendraamžių. Jo pečiai tvirti ir platūs, o rankos stiprios.

Minutėmis Ispanijoje D.Sabonis labai pasigirti negali, bet jaunam krepšininkui kiekviena akimirka aikštėje leido tobulėti. „Šiais metais prieš treniruotes valandą anksčiau ateidavau ir dirbdavau su fizinio parengimo treneriu“, - paaiškino jis.

D.Sabonis neslepia, kad žaisti, kai į jį nukreiptos ne tik įprastų sirgalių, bet ir tėvo, J.Kazlausko ar Valdemaro Chomičiaus akys – sunkiau, tačiau vaikinas mėgina galvoti apie žaidimą. Jis žino, kad po rungtynių sulauks patarimų, bet A.Sabonis sūnaus per daug nespaudžia.

„Visko reikia semtis iš gyvenimo. Būna, kad kartu pamėtome, pakalbame, bet tyčia nelendu. Tam yra treneriai ir jie dirba. Be to, jis pats turi galvą“, - sakė A.Sabonis, nors neslėpė savo griežtesnio žvilgsnio į žaidimą.

„Jūs jį darote lyderiu. Dar reikia tą lyderystę įrodyti žaidimu. Pamatysime, kai bus čempionato rungtynės“, - sakė A.Sabonis.

Neišvengia klaidų

Dar vienas epizodas – šįkart D.Sabonis varžovą pagąsdino ties tritaškio linija. Latvio pašokimas, du dideli lietuvio žingsniai ir ištiesta ilga ranka. Sekretoriatas įrašo dar du taškus į D.Sabonio sąskaitą, o varžovai dar kartą prisimena – suteiksi erdvės, neapsiginsi.

Domantui dar tik aštuoniolika. J.Kazlauskas jau jį buvo įtraukęs į išplėstinį kandidatų į rinktinę sąrašą, bet nesiryžo eksperimentuoti. Bet dėl to vaikinui galvos sukti netenka – kur prakaitą lieti jis turi – juk ruošiasi Europos krepšinio čempionatui.

„Pasimetimas, kai varžovai spaudžia – ir natūralu, ir neišmoktos pamokos. Bet to mums ir reikia. Per treniruotes tokių situacijų nesukursi, nes visi žinos, ko tikėtis. Dabar galėsime analizuoti, paaiškinti, ką reikia daryti. Mums tai naudinga. Žaidžiame su skirtingomis komandomis, kurios naudoja skirtingą sistemą “, - sakė S.Štombergas.

Greitos atakos, netikėtos klaidos, smagūs sprendimai ir daug aistros – stebėti aštuoniolikmečių krepšinį nėra nuobodu, kaip kai kurie sirgaliai galvoja. Tiesa, žvilgsnis dažniausiai krypo į D.Sabonį – visgi norisi pažiūrėti, kaip žaidžia auganti viltis.

Trečiajame kėlinyje, kai lietuviai atakavo, D.Saboniui teko viską stebėti iš šalies – jis buvo atitvertas ir atšokusį kamuolį latviai nusiėmė lengvai. Netrukus sekė latvių ataka ir puolime atkovotas kamuolys. Po minutės – D.Sabonio pražanga ir S.Štombergo keitimas.

„Būna ir gerų, ir blogų sprendimų. Treneris dar ieško variantų. Ateis tikros rungtynės, tada ir pamatysime, kaip kam sekasi“, - kalbėjo A.Sabonis. Jis siūlė nesureikšminti pasirengimo etapo veiksmo.

Kelyje nusimato ir NBA

Bet po metų kitų tokių epizodų skaičius turėtų smarkiai sumažėti. To tikisi ne tik A.Sabonis ar J.Kazlauskas, bet ir visa Lietuva. D.Sabonis šiemet priėmė sprendimą keltis už Atlanto. Jis vilkės Gonzago klubo marškinėlius.

„Jau žinau trenerį, nes pernai lankiausi universitete. Apie treniruotes dar nieko nežinau, bet atvyksiu ten anksčiau ir viską išsiaiškinsime“, - kalbėjo D.Sabonis.

JAV koledžas turėtų į NBA sugrąžinti Sabonio pavardę. 1986 metais 24-uoju šaukimu buvo pakviestas A.Sabonis, nors šis koją į elitinę lygą įkėlė tik 1995-aisiais. Tikėtina, kad lietuvių skaičių NBA padidins ir Domantas.

„Norėčiau, bet dar niekas neaišku. Vykstu su universitetu žaisti ketverius metus, o tada pamatysime“, - sakė D.Sabonis.

Bet juk krepšininkas negali neturėti numylėtinių?

„Nelabai turiu. Bet norėčiau žaisti ten, kur šilta“, - sakė D.Sabonis.

„Miami Heat“?

„Gal“, - juokėsi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.