EUROLYGA 2023

Mantas Kalnietis žino, ką rinktųsi atsarginiu rinktinės įžaidėju

Adas Juškevičius, Žygimantas Janavičius ar Šarūnas Vasiliauskas – kuris iš jų pasaulio čempionate Ispanijoje leis atsipūsti Mantui Kalniečiui? Šį klausimą sprendžia Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

Realiausi šansai tapti M.Kalniečio dubleriu - A.Juškevičiui ir Š.Vasiliauskui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Realiausi šansai tapti M.Kalniečio dubleriu - A.Juškevičiui ir Š.Vasiliauskui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jul 23, 2014, 6:57 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:56 PM

Jei J.Kazlauskui reikėtų patarimo renkantis įžaidėją, M.Kalnietis galėtų padėti treneriui.

Nors iki pasaulio čempionato liko daugiau nei mėnuo, pagrindiniam rinktinės įžaidėjui klausimų dėl galimo padėjėjo jautriausioje komandos pozicijoje nebeliko.

„Turiu savo favoritą“, – „Lietuvos rytui“ pripažino M.Kalnietis.

Lietuvos rinktinės atakų dirigentas buvo taktiškas ir pavardės neatskleidė.

„Negaliu pasakyti, nes galbūt dar kas nors keisis. Galbūt treneriai mato kitaip“, – pridūrė Krasnodaro „Lokomotiv“ klubui atstovaujantis M.Kalnietis.

Nuo krūvio bėrė lūpas

Pernai J.Kazlauskas pasirinko Tomą Delininkaitį, bet šiemet jo nepakvietė net į treniruočių stovyklą.

Europos čempionate Slovėnijoje M.Kalnietis žaidė vidutiniškai po 33 minutes.

Iš visų 288-ių turnyre buvusių žaidėjų už lietuvį ilgiau aikštelėje išbūdavo tik kroatas Bojanas Bogdanovičius.

„Iš tikrųjų tai jau beria lūpas – nusilpęs imunitetas. Skauda ir kelius“, – po pralaimėto finalo Prancūzijai neslėpė pavargęs M.Kalnietis.

J.Kazlauskas turi labai atsakingai pasirinkti, kuris iš dublerių galėtų palaikyti M.Kalniečio imunitetą.

Ž.Janavičiui lūžo delnakaulis

Į rinktinės stovyklą J.Kazlauskas, be M.Kalniečio, pakvietė dar tris įžaidėjus, bet rinktis tikriausiai teks iš dviejų.

Pirmadienį treniruotėje delnakaulį susilaužė 25-erių Ž.Janavičius.

Rinktinės gydytojo Vytenio Trumpicko teigimu, kandidatas į rinktinę negalės rungtyniauti mėnesį. Jis nesiryžo prognozuoti, ar Ž.Janavičius spėtų pasveikti iki rugpjūčio 30 dieną prasidėsiančių planetos pirmenybių.

Teoriškai Ž.Janavičius spėtų išgyti, bet jis tikrai praleis daugumą iš 14 kontrolinių rungtynių, kurias lietuviai pradės žaisti šį šeštadienį – kai Šiauliuose susitiks su Latvija.

J.Kazlauskas dar nesiunčia Ž.Janavičiaus namo ir į jo vietą kito įžaidėjo neieško.

„Žygimantas lieka su komanda. Kai jau nuveikta šitiek darbo, visi žaidėjai žino derinius, kokiam nors naujam žmogui įsitraukti būtų labai sunku. Žygimanto trauma sunki, bet visada yra vilties. Todėl jis ir toliau bus su mumis – stebės mūsų darbą, pats sportuos treniruoklių salėje“, – sakė J.Kazlauskas.

Draugai tapo konkurentais

M.Kalnietis yra žaidęs su visais trimis pretendentais. Ir netgi tais pačiais metais – 2009–2010 metų sezono pradžioje A.Juškevičius, Š.Vasiliauskas ir Ž.Janavičius kovojo dėl dublerio vaidmens Kauno „Žalgirio“ komandoje.

Ž.Janavičius po pusmečio buvo išsiųstas stažuotis į Kauno „Aisčius“, o „Žalgiryje“ kiek geriau sekėsi A.Juškevičiui nei Š.Vasiliauskui.

Adas pastaraisiais metais būdavo arčiausiai rinktinės dvyliktuko. 25 metų 194 cm ūgio gynėjas 2012 ir 2013 metų vasarą vienas paskutinių sužinojo, kad į galutinę Lietuvos rinktinės sudėtį neprasibrovė.

Tuo metu jo vienmečiai Š.Vasiliauskas ir Ž.Janavičius apsiribojo savo pavarde išplėstiniuose kandidatų sąrašuose.

„Juokinga situacija – visi „mažiukai“ esame didžiausi draugai, bet kartu ir didžiausi konkurentai, – juokėsi A.Juškevičius. – Konkurencija rinktinėje ne tik tarp įžaidėjų, bet tai normalu ir naudinga. Konkurencija padeda eiti į priekį ir žaidėjams, ir visai komandai.“

Praėjusį sezoną A.Juškevičius rungtyniavo Brėmerhafeno „Eisbaren“ ekipoje.

Vokietijos lygoje jis rinko vidutiniškai po 9,7 taško, atliko po 2,8 rezultatyvaus perdavimo.

Pirmąsyk legionieriaus duoną ragavęs kaunietis kitą sezoną vėl žais Lietuvoje – jis sudarė sutartį su Vilniaus „Lietuvos rytu“.

Š.Vasiliauskas praėjusį sezoną atstovavo trečiąją vietą Lenkijos čempionate užėmusiai Sopoto „Trefl“.

J.Kazlausko asistento Dariaus Maskoliūno nurodymų Lenkijoje klausęs įžaidėjas rinkdavo po 7,1 taško ir atlikdavo po 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Ž.Janavičius žaidė Lietuvoje – su Prienų „TonyBet“ patiesė „Žalgirį“ bei „Lietuvos rytą“ ir netikėtai iškovojo LKF taurę.

Prieniškių atakoms dirigavęs krepšininkas LKL varžybose pelnė po 11,3 taško ir atliko po 4,5 rezultatyvaus perdavimo.

Po sėkmingo sezono Prienuose Ž.Janavičius nusprendė pradėti legionieriaus karjerą – jis sudarė sutartį su Vokietijos klubu Braunšveigo „Lowen“.

Aikštėje – labai skirtingi

Nors visi trys M.Kalniečio dubleriai yra tos pačios kartos ir visi rungtyniavę „Žalgiryje“, aikštėje panašumai baigiasi.

„Tai skirtingi įžaidėjai. Kiekvienas su savo pliusais ir minusais“, – sakė M.Kalnietis.

Apie kiekvieno privalumus ir trūkumus „Lietuvos rytui“ pasakojo treneris Dainius Adomaitis. Jis su visais trimis įžaidėjais prieš pagrindinę nacionalinės komandos stovyklą dirbo rezervinėje rinktinėje.

„A.Juškevičiaus privalumas – gebėjimas žaisti ir „pirmuoju“, ir „antruoju“ numeriu, kamuolio valdymas, – pasakojo D.Adomaitis. – Jis gerai valdo kamuolį, o legionieriaus patirtis Vokietijoje jam labai pridėjo pasitikėjimo savo jėgomis. Dabar jis rungtyniauja kur kas tvirčiau.

Tiesa, Ado trūkumas tas, kad jis nėra tikras įžaidėjas.

Š.Vasiliauskas – tikras įžaidėjas ir geras tritaškių metikas. Šarūnas gerai žaidžia du prieš du, atranda komandos draugus, gerai perpranta varžovų gynybą. Jo trūkumas – fizinė jėga.

Ž.Janavičius išsiskiria labai gera gynyba. Jis gerai ginasi prieš varžovus visose situacijose. Taip pat gerai ieško komandos draugų, įtikinamai žaidžia du prieš du, yra patikimas greitai puolant. Žygimanto minusas – nestabilus metimas. Vieną dieną jis gali pataikyti viską, kitą – nieko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.