EUROLYGA 2023

Meksikos krepšininkams svarbus ne tik pasaulio čempionatas

Meksikos krepšinio rinktinė pasaulio čempionate dalyvaus po labai ilgos 40 metų pertraukos. Tačiau meksikiečiams, kurie Ispanijoje rungtyniaus vienoje grupėje su Lietuvos komanda, pasaulio pirmenybės nebus svarbiausios šių metų varžybos. Meksikos krepšininkams dar svarbiau gerai pasirengti rugpjūčio pradžioje vyksiančiam Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionatui, kuris šio regiono komandoms yra pirmasis 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atrankos etapas.

Skelbiama, kad G.Ayonas tikrai nedalyvaus Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionate, tačiau meksikiečiai tikisi, jog jis spės atsigauti iki pasaulio pirmenybių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Skelbiama, kad G.Ayonas tikrai nedalyvaus Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionate, tačiau meksikiečiai tikisi, jog jis spės atsigauti iki pasaulio pirmenybių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-07-23 23:38, atnaujinta 2018-02-11 18:51

Rengiasi dviem turnyrams

„Šią vasarą mūsų pagrindinė užduotis – iškovoti kelialapius į Panamerikos žaidynes ir Amerikos čempionatą. Tačiau taip pat labai svarbu, kad Meksikos vardas dėl jos krepšinio rinktinės jau minimas visame pasaulyje“, - vasaros pradžioje prioritetus sudėliojo Meksikos rinktinės treneris Sergio Valdeolmillosas.

Suprantama, meksikiečius treniruojantis 47 metų ispanas užduotis kūrė ne pats. Pasiekti sportinės formos viršūnę per Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionatą nurodė Meksikos nacionalinis olimpinis komitetas ir šios šalies krepšinio federacija.

Regiono pirmenybės jau čia pat – jos vyks rugpjūčio 1-7 dienomis Meksikos mieste Tepike. Šių varžybų terminai nulėmė ir meksikiečių pasirengimo programą. „Trispalviai“ treniruočių stovyklą pradėjo daug anksčiau negu Europos šalių rinktinės, o praėjusį savaitgalį žaidė pirmąsias draugiškas rungtynes.

Į svečius pas meksikiečius atvyko Centrinės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybėms taip pat besirengianti Kubos rinktinė. Meksikos komanda pirmąsias rungtynes pralaimėjo 61:63, antrąsias laimėjo 101:64.

Treniruojasi be lyderių

Birželio 16 dieną treniruočių stovyklą atidariusi Meksikos rinktinė pluša jau daugiau nei mėnesį. Tačiau pratybos nėra tokios, kokių tikėjosi treneris S.Valdeolmillosas, nes jose nedalyvauja net trys iš keturių krepšininkų, kurie pernai buvo komandos lyderiai per Amerikos pirmenybes.

Ryškiausia šių dienų Meksikos krepšinio žvaigždė, geriausiu 2013 metų Amerikos čempionato krepšininku išrinktas „Atlanta Hawks“ vidurio puolėjas Gustavo Ayonas dar tik sveiksta po peties operacijos, prieš kelis mėnesius NBA lygoje debiutavęs Jorge Gutierrezas užtruko „Brooklyn Nets“ klubo stovykloje, o Orlando Mendezas gydosi sunkią kelio traumą.

Prieš komandos draugų labai vėlai prisidėjo ir ketvirtasis lyderis Hectoras Hernandezas. Jis iki liepos pradžios žaidė Puerto Riko lygos atkrintamosiose varžybose.

Pernai per Amerikos pirmenybes, kuriose meksikiečiai sensacingai iškovojo aukso medalius, ši ketveriukė pelnė beveik du trečdalius rinktinės taškų. G.Ayonas įmesdavo 17,5 taško, O.Mendezas – 12,3, H.Hernandezas – 10,2, J.Gutierrezas – 9,6.

Skelbiama, kad G.Ayonas ir O.Mendezas tikrai nedalyvaus Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionate, tačiau meksikiečiai tikisi, jog abu krepšininkai spės atsigauti iki pasaulio pirmenybių.

Sensacinga pergalė

Kelialapis į pasaulio pirmenybes Meksikos rinktinei nukrito lyg iš dangaus. 2012 metais Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionate meksikiečiai užėmė vos šeštąją vietą ir neiškovojo teisės žaisti 2013 metų Amerikos čempionate, kuriame buvo kovojama dėl bilietų į stipriausių planetos komandų turnyrą.

Tačiau pernai FIBA pašalino iš visų oficialių varžybų Panamos krepšinio federaciją, o šios šalies vietą Amerikos pirmenybėse atidavė Meksikai.

Rimtais varžovais nelaikyti meksikiečiai pasinaudojo netikėta proga ir Karakase vykusiame žemyno čempionate aplenkė favorites Argentinos, Brazilijos bei Puerto Rikos komandas. Meksikos rinktinė sensacingai pateko į finalą, jame įveikė Puerto Riko ekipą 91:89 ir pirmą kartą iškovojo Amerikos pirmenybių medalius. Ir ne bet kokius, o iškart auksinius.

Kartu Meksikos krepšininkai gavo kelialapį į 2014 metų pasaulio čempionatą.

Įvykdė trenerio sąlygas

Meksikos rinktinę naujam gyvenimui prikėlė ispanas treneris S.Valdeolmillosas. Nacionalinės krepšinio federacijos vadovai buvo labai patenkinti jo pasiektais rezultatais, tačiau vos prieš porą mėnesių dar nebuvo aišku, ar atvykėlis iš Europos tęs darbą ir šią vasarą.

Nuo 2011 metų „Trispalvius“ treniruojančio S.Valdeolmilloso sutartis baigėsi po praėjusių metų Amerikos čempionato. Abi pusės norėjo pratęsti bendradarbiavimą, bet ilgai negalėjo suderinti kai kurių naujos sutarties sąlygų.

Kalbama, kad treneris ir federacijos vadovai lengvai sutarė dėl atlyginimo, bet negalėjo susitarti, kas privalės mokėti mokesčius. Šis klausimas buvo išspręstas tik birželio pradžioje.

S.Valdeolmillosas per pastaruosius metus spėjo gerai pažinti Meksikos krepšinį. Praėjusį sezoną rinktinės treneris taip pat dirbo Chalapos „Halcones“ klube, su kuriuo nužygiavo iki Amerikų lygos finalo ketverto.

Prieš atvykdamas į Meksiką ispanas visą laiką dirbo tėvynėje. Jis keturis sezonus (2004-2008 metais) treniravo ACB lygoje žaidusią „Granada“ komandą, bet didžiąją karjeros dalį praleido žemesniųjų lygų klubuose.

Titano dvejonės

Šių laikų Meksikos krepšinio veidas yra vidurio puolėjas G.Ayonas, dėl stulbinamos fizinės jėgos gavęs Titano pravardę.

G.Ayonas nuo 2011 metų žaidžia NBA lygoje, o praėjusį sezoną buvo „Atlanta Hawks“ starto penketo krepšininkas. Tiesa, tik dalį čempionato, nes vasario mėnesį jam atsinaujino dešiniojo peties trauma ir Titanui reikėjo atlikti operaciją.

Iki tol 29 metų 208 cm ūgio meksikietis NBA čempionate pelnydavo 4,3 taško ir atkovodavo 4,8 kamuolio.

Nors dar nespėjo visiškai išgyti, G.Ayonas atvyko į rinktinės stovyklą. Tačiau jis treniruojasi pagal atskirą programą ir nedalyvauja kontaktinėse pratybose.

„Kol kas nežinau, ar galėsiu žaisti pasaulio čempionate. Rungtyniausiu tik tuo atveju, jei būsiu visai sveikas, - prieš kelias dienas kalbėjo meksikiečių lyderis. – Mane kiekvieną dieną apžiūri gydytojai. Jie sako, kad sveikstu greičiau negu tikėtasi“.

Vėluoja dėl NBA

Kovo mėnesį NBA lygoje debiutavo dar vienas meksikietis J.Gutierrezas. Jis beveik dvejus metus atkakliai beldėsi į stipriausią pasaulio lygą, dalyvavo kelių NBA klubų vasaros stovyklose, žaidė Plėtojimo lygos „Canton Charge“ komandoje, o galiausiai pasirašė 10 dienų sutartį su „Brooklyn Nets“.

Per bandomąjį laikotarpį 25 metų 191 cm ūgio gynėjas sugebėjo įtikinti „Nets“ vadovus, kad jį verta pasilikti iki sezono pabaigos. NBA čempionate J.Gutierrezas žaidė 15 rungtynių ir pelnydavo 4,1 taško.

J.Gutierrezas nekantriai laukiamas Meksikos rinktinėje, tačiau smarkiai vėluoja dėl „Nets“ klubo vasaros stovyklos.

„Žinoma, norėtųsi, kad J.Gutierrezas rinktinėje treniruotųsi nuo stovyklos pradžios, bet jam reikia rūpintis ir savo karjera. Jei J.Gutierrezas įsitvirtins NBA lygoje, Meksikos krepšiniui dėl to bus tik geriau“, - tvirtino vienas geriausių praėjusio dešimtmečio Meksikos krepšininkų Eduardo Najera (jis dvylika sezonų žaidė NBA klubuose, o nuo 2012 metų treniruoja NBA Plėtojimo lygoje rungtyniaujančią „Texas Legends“ komandą).

„Tikiuosi, kad ir Gustavo, ir Jorge dalyvaus pasaulio čempionate. Jie gali pakelti komandą į kitą, daug aukštesnį lygį“, - neabejoja E.Najera.

Šeimininkai – ne favoritai

Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionate teks žaisti žemesnio lygio komandai. O be G.Ayono pasiekti tikslą meksikiečiams nebus paprasta.

Tikslas – patekti tarp keturių stipriausių. Tiek komandų gaus kelialapius į 2015 metų Amerikos čempionatą, kuriame ir bus išdalinti bilietai į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Nors Meksikos rinktinė yra Amerikos čempionė, Centrinės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybėse pagrindine favorite laikoma visai ne ji. Gana aiškios regiono lyderės yra Puerto Riko ir Dominikonų Respublikos komandos, dar kelios ekipos (Jamaikos, Panamos, Mergelių Salų, Bahamų, Kubos) yra panašaus pajėgumo kaip Meksikos.

Varžybų šeimininkams šiame turnyre tikrai bus ką veikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.