EUROLYGA 2023

Lietuvių varžovai australai prarado žvaigždes, bet ne ryžtą

Per pasaulio čempionatą vienoje grupėje su Lietuvos rinktine žaisiančiai Australijos rinktinei šiais metais nepadės du garsiausi šios šalies krepšininkai Andrew Bogutas ir Patrickas Millsas. Tačiau trečiadienį pirmąją treniruočių stovyklą pradėjusių australų apetitas dėl to nė kiek nesumažėjo. Latvių kilmės treneris Andrejus Lemanis neabejoja, kad jo komanda, kurioje netrūksta nei labai patyrusių, nei visai jaunų krepšininkų, Ispanijoje gali spręsti rimčiausias užduotis.

A.Baynesas - vienas australų, vilkinčių NBA ekipos marškinėlius.<br>„USA Today Sports“/“ScanPix“ nuotr.
A.Baynesas - vienas australų, vilkinčių NBA ekipos marškinėlius.<br>„USA Today Sports“/“ScanPix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 24, 2014, 10:39 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:43 PM

Australai kimba į darbą

„Mūsų komanda yra puikus patirties ir jaunystės derinys. Laukiu, kada pamatysiu visus žaidėjus kartu. Žinoma, esame nusivyle dėl to, jog su mumis nebus Patricko Millso, bet tikiu, kad kaip komanda esame stiprūs ir per pasaulio pirmenybes galime siekti aukštų tikslų“, - prieš treniruočių stovyklos pradžią save ir visus Australijos krepšinio gerbėjus drąsino pernai vyriausiuoju rinktinės treneriu paskirtas Andrejus Lemanis.

Visus žaidėjus kartu A.Lemanis pamatė trečiadienį, kai „Boomers“ (taip vadinama Australijos vyrų krepšinio rinktinė) šalies sostinėje Kanberoje pradėjo pasirengimą Ispanijoje vyksiančiam pasaulio čempionatui.

Pasaulio čempionate australai susitiks ir su mūsų šalies krepšininkais. Lietuvos, Australijos, Slovėnijos, Meksikos, Angolos ir Korėjos komandos pirmajame etape rungtyniaus vienoje grupėje, kurios kovos vyks Las Palmase.

Nuo NBA iki Taivano

A.Lemanis į rinktinę pakvietė 17 po visą pasaulį išsibarsčiusių krepšininkų. Tik šeši rinktinės kandidatai praėjusį sezoną rungtyniavo tėvynėje, o dauguma kitų žaidė užsienyje: Šiaurės Amerikos profesionalų bei studentų lygose, Eurolygos ar kitose Senojo žemyno komandose. O pirminiame sąraše buvo net ir vienas krepšininkas, praėjusį sezoną praleidęs Taivano pirmenybėse.

Deja, rinktinė sulaukė ne visų geriausių. Skaudžiausi praradimai – NBA lygos senbuviai Andrew Bogutas ir P.Millsas. Jiedu negalėjo prisidėti prie komandos dėl traumų.

„Šių krepšininkų praradimas nekeičia komandos tikslų. Tai – sportas ir su tokiais iššūkiais susiduria kiekviena komanda ir kiekvienas sportininkas, - tvirtino A.Lemanis. – Galime pasiguosti nebent tuo, kad geriau prarasti žaidėją prieš prasidedant stovyklai negu sužaidus porą pasaulio čempionato rungtynių“.

Iš kandidatų sąrašo teko išbraukti ir du praėjusį sezoną Eurolygoje rungtyniavusius aukštaūgius. Šiais metais rinktinėje tikrai nebus Alekso Maričiaus iš Krasnodaro „Lokomotiv“ ir Davido Barlow iš Zelionos Guros „Stelmet“.

Žvaigždės patyrė traumas

Sužinoję, kad į rinktinę neatvyks A.Bogutas, australai stipriai nenustebo. Pastaraisiais metais šį puolėją persekiojo traumos, ir pavasarį pats A.Bogutas savo galimybes žaisti pasaulio pirmenybėse vertino 50 procentų.

50 procentų išgaravo NBA reguliariojo sezono pabaigoje, kai „Golden State Warriors“ puolėjas pradėjo skųstis šono skausmais. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jam lūžo šonkaulis.

Tuo tarpu žinia, kad rinktinei reikės verstis be P.Millso, buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Gynėjas sėkmingai žaidė NBA atkrintamosiose varžybose ir vasaros pradžioje dar trejiems metams pratęsė sutartį su „San Antonio Spurs“ klubu. Tačiau posezoniniame sveikatos patikrinime buvo nustatyta, kad australui reikia atlikti peties operaciją. Dėl jos P.Millsas užribyje praleis apie septynis mėnesius.

„Visas trenerių štabas esame labai nusivylę, - sakė treneris A.Lemanis. – Žinau, kaip P.Millsas norėjo atstovauti Australijai ir kaip po puikaus NBA sezono laukė šios vasaros kovų. Tikimės, kad niekas jam nesutrukdys prisidėti prie komandos kitais metais.

Patty atsiuntė nuostabią žinutę visai komandai, kurioje paaiškino, kaip jam svarbu atstovauti savo šaliai“.

NBA kolonija didėja

Australijos rinktinėje treniruojasi kiti du NBA lygoje žaidžiantys krepšininkai Aronas Baynesas ir Matthew Dellavedova. Tačiau jų meistriškumas sunkiai palyginamas su A.Boguto ir P.Millso. „Warriors“ starto penkete žaidęs 29 metų 213 cm ūgio A.Bogutas praėjusį sezoną pelnydavo 7,3 taško ir atkovodavo 10 kamuolių. NBA čempionu tapęs 25 metų 183 cm ūgio P.Millsas įmesdavo 10,2 taško.

Kitų dviejų australų statistika stipriausioje pasaulio lygoje buvo daug kuklesnė. Kartu su P.Millsu „Spurs“ atstovavęs 27 metų 208 cm ūgio A.Baynesas pelnydavo 3 taškus, 23 metų 193 cm ūgio „Cleveland Cavaliers“ naujokas M.Dellavedova įmesdavo 4,7 taško.

Kitą sezoną australų kolonija NBA lygoje dar padidės. Šią vasarą „Utah Jazz“ sudarė sutartį su 19-mečiu Dante Exumu, kurį naujokų biržoje pasirinko penktuoju šaukimu, o „Chicago Bulls“ pasirašė sutartį su 23 metų Cameronu Bairstow.

Turi Eurolygos čempioną

Australijos rinktinė pasaulio čempionate bus vienintelė komanda, kuriai atstovaus ir šių metų NBA, ir Eurolygos čempionai.

Eurolygos varžybose prieš porą mėnesių triumfavo Tel Avivo „Maccabi“ atstovaujantis Joe Inglesas.

„Dabar mūsų komandoje yra krepšininkų, kurie ne šiaip rungtyniauja stipriausiose pasaulio varžybose, bet ir savo klubuose atlieka svarbius vaidmenis, - džiaugėsi A.Lemanis. – Tai patvirtina, kad esame stipri krepšinio tauta“.

Praėjusį sezoną Eurolygoje taip pat žaidė po pertraukos į rinktinę grįžtantis Nathanas Jawai (Stambulo „Galatasaray“), o anksčiau Eurolygos patirties įgijo australų krepšinio veteranas Davidas Andersenas bei Bradas Newley.

B.Newley per pasaulio čempionatą neabejotinai turės daug asmeninių gerbėjų. Taikliarankis puolėjas nuo 2012 metų atstovauja Las Palmaso „Gran Canaria“ klubui (šią vasarą pratęsė sutartį su juo dar vienam sezonui) ir per grupės varžybas jausis kaip namie.

Jaunoji banga

A.Lemanis į rinktinę pakvietė ne vien tituluotų, bet ir visai jaunų krepšininkų. Dviem jauniausiems „Boomers“ žaidėjams dar nėra nė 20-ies. Gynėjas D.Exumas tik šį mėnesį pažymėjo 19-ąjį, puolėjas Benas Simmonsas – 18-ąjį gimtadienį.

Nors šiedu krepšininkai dar visai jauni, jie nėra debiutantai. Pernai ir D.Exumas, ir B.Simmonsas jau vilkėjo nacionalinės komandos aprangą per Okeanijos čempionato seriją su Naujosios Zelandijos ekipa. Įdomu, kad abiejų jaunųjų talentų tėvai Cecilas Exumas ir Dave‘as Simmonsas yra amerikiečiai, žaidę Australijos krepšinio lygoje, o baigę karjerą likę gyventi Melburne. Maža to, D.Exumas bei B.Simmonsas pažįstami nuo vaikystės ir kamuolį kartu gainiojo nuo tada, kai jiems buvo šešeri-septyneri metai.

Dabar abu laikomi Australijos krepšinio ateitimi. Tiesa, vaikinai pasirinko skirtingą karjeros kelią: jei D.Exumas jau sudarė sutartį su NBA klubu, tai B.Simmonsas į stipriausią pasaulio lygą neskuba. Jis dar metus mokysis Monteverdės akademijoje JAV, o po to studijuos Luizianos valstybiniame universitete ir žais NCAA pirmenybėse.

Australijos rinktinės sudėtis: Davidas Andersenas (34 metų, 212 cm, praėjusį sezoną žaidė Strasbūro SIG, Prancūzija), Cameronas Bairstow (23, 206, Naujosios Meksikos universitetas, NCAA), Aronas Baynesas (27, 208, „San Antonio Spurs“, NBA), Angusas Brandtas (24, 208, Oregono valstybinis universitetas, NCAA), Ryanas Broekhoffas (23, 201, Stambulo „Besiktas“, Turkija), Matthew Dellavedova (23, 193, „Cleveland Cavaliers“, NBA), Dante Exumas (19, 196, Australijos sporto institutas), Adamas Gibsonas (27, 188, „Adelaide 36ers“), Chrisas Gouldingas (26, 192, „Melbourne United“), Joe Inglesas (26, 203, Tel Avivo „Maccabi“, Izraelis), Nathanas Jawai (27, 208, Stambulo „Galatasaray“, Turkija), Damianas Martinas (30, 186, „Perth Wildcats“), Brockas Motumas (23, 207, Bolonijos „Granarolo“, Italija), Bradas Newley (29, 199, Las Palmaso „Herbalife“, Ispanija), Benas Simmonsas (18, 203, Monteverdės akademija, JAV), Lucasas Walkeris (30, 202, „Melbourne United“), Markas Wortingtonas (31, 203, „Melbourne United“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.