EUROLYGA 2023

Lietuvių varžovė Latvija: nukraujavusi, bet ambicinga

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pirmąsias šią vasarą draugiškas rungtynes šeštadienį žais su Latvijos komanda. Mūsų šiaurės kaimynai nepateko į pasaulio pirmenybes ir šiuo metu rengiasi 2015 metų Europos čempionato atrankos varžyboms, o Latvijos krepšinio vadovai tikisi, kad stipriausių žemyno komandų turnyras kitąmet užsuks ir į jų šalį.

A.Bagatskio komanda - praretėjusi.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
A.Bagatskio komanda - praretėjusi.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 26, 2014, 12:47 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:26 PM

Rengiasi atrankos kovoms

Lietuvos ir Latvijos rinktinės susitinka vos ne kasmet. Ir nors oficialiose varžybose jų keliai susikerta nedažnai, draugiškos kaimyninių valstybių krepšininkų dvikovos jau tapo gražia tradicija.

Šią vasarą lietuviai ir latviai rengiasi skirtingoms varžyboms. Lietuvos rinktinės akiratyje – pasaulio pirmenybės, iki kurių dar liko penkios savaitės. Dėl kelialapio į Europos čempionatą kovosianti Latvijos komanda laiko turi daug mažiau – pirmosios atrankos turnyro rungtynės vyks jau rugpjūčio 10 dieną.

Kadangi latviams į oficialias kovas teks stoti anksčiau, jie ir treniruotis pradėjo pirmiau. Ainaro Bagatskio vadovaujama komanda į stovyklą susirinko birželio 30 dieną ir jau žaidė ketverias draugiškas rungtynes: išvykose pasidalijo po pergalę su estais (70:45 ir 60:72) ir dukart nugalėjo britus (77:73 ir 76:68).

Tiek Estijoje, tiek Didžiojoje Britanijoje latviai rungtyniavo ne visos sudėties. Į rinktinę vėlavo NBA vasaros lygose žaidę Dairis Bertanis, Janis Timma ir Kasparas Bėrzinis bei Europos vaikinų (iki 20 metų) čempionate dalyvavęs Rolandas Šmitas.

Po dviejų savaičių prasidėsiančiame Europos čempionato atrankos turnyre Latvijos krepšininkų varžovai bus švedai, slovakai ir rumunai.

Iš viso atrankos varžybos vyks septyniose grupėse, o kelialapius į baigiamąjį turnyrą iškovos visų grupių nugalėtojai ir šešios geriausios iš septynių komandų, kurios užims antrąją vietą.

Ilgas nuostolių sąrašas

Latvijos rinktinė dar prieš ketverius metus, vos pradėjus dirbti A.Bagatskiui, atsisveikino su dauguma vyresniosios kartos krepšininkų. Broliai Sandis ir Kristapas Valteriai, Kasparas Kambala, Andris Biedrinis tęsia karjerą klubuose, bet rinktinė jiems jau yra baigtas etapas.

O šiais metais trūksta dar kelių žaidėjų, kuriuos A.Bagatskis tikėjosi pamatyti rinktinėje ir netgi rengė jiems svarbius vaidmenis. Rihardas Kuksikas, Janis Bėrzinis, Kasparas Vecvagaras, Ojaras Silinis, Davis Bertanas, Kristapas Porzingis ir Armandas Škėlė arba gydosi traumas, arba norėjo šią vasarą dirbti pagal individualią programą dėl anksčiau patirtų sunkių traumų.

Jau prasidėjus draugiškų rungtynių serijai iš nacionalinės komandos dėl širdies veiklos sutrikimų išvyko Žanis Peineris.

Šis krepšininkas turi įsisenėjusių širdies problemų, kurios pasireiškia tik karštuoju metų laiku. Dėl to Ž.Peineris gali normaliai žaisti klubuose, bet niekada neatstovavo jokios amžiaus grupės Latvijos rinktinei.

Branduolys – iš užsienio klubų

„Rinktinės tikslas yra patekti į Europos čempionato baigiamąjį turnyrą. Treneris žino, kokiu keliu rinktinė privalo eiti. Komanda sudaryta iš jaunų krepšininkų, bet yra ir patyrusių. Jie bus pavyzdys kitiems“, - palydėdamas rinktinę į šios vasaros kelionę kalbėjo Latvijos krepšinio sąjungos (LBS) prezidentas Valdis Voinas.

Pavyzdžiu kitiems Latvijos rinktinėje privalo tapti du vyriausi žaidėjai: buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionierius 32-ejų Janis Blūmas (praėjusį sezoną žaidė „Astana“ klube) ir 31-erių Kristapas Janičenokas (Rygos VEF).

Kiti pagrindiniai Latvijos komandos krepšininkai gerokai jaunesni, tačiau nemažai jų jau pateko į Eurolygos ar Ispanijos lygos klubų akiratį. 24-erių Janis Strėlniekas praėjusį sezoną žaidė Kijevo „Budivelnyk“, 24-erių Dairis Bertanas – „Bilbao“, 28-erių Kasparas Bėrzinis – Santjago „Rio Natura“, 19-metis R.Šmitas – „Fuenlabrada“ komandoje.

Per pirmąsias šios vasaros draugiškas rungtynes treneris A.Bagatskis jau sužinojo, kad prireikus lyderio vaidmens nesikratys ir 26-erių Rolandas Freimanis (Južno „Chimik“, Ukraina) bei 23-ejų Martinis Meieris (Vaisenfelso „Mitteldeutscher“, Vokietija).

Siekia šeimininkų teisių

Latvija ne tik veržiasi į 2015 metų Europos čempionatą, bet ir nori būti viena jo šeimininkių. Atsisakius Ukrainai, „FIBA Europe“ dar nenusprendė, kur kitąmet vyks stipriausių žemyno komandų turnyras, ir iki liepos 31 dienos laukia nacionalinių federacijų paraiškų.

Latvija norėtų rengti čempionatą kartu su Lietuva, Estija ir Suomija. Tokiu atveju kiekvienoje iš keturių valstybių vyktų vienos grupės varžybos.

„Nuo 2007-ųjų per aštuonerius metus mes rengėme aštuonis Europos čempionatus ir pasaulio jaunių čempionatą. FIBA vadovai įvertino infrastruktūrą ir rengėjų profesionalumą, o Latvijos visuomenė ir valdžia galėjo įvertinti teigiamą krepšinio varžybų įtaką šalies ekonomikai ir sporto plėtrai, - sakė LBS prezidentas V.Voinas. – Dabar vienas LBS tikslų yra iškovoti teisę organizuoti Europos arba pasaulio vyrų čempionatą. O susiklosčius ypatingoms aplinkybėms ir Ukrainai atsisakius rengti 2015 metų Europos čempionatą, susidarė itin palanki situacija Latvijai“.

LBS jau gavo vyriausybės palaiminimą. Ketvirtadienį buvo surengtas Nacionalinės sporto tarybos posėdis, kuriame dalyvavo ir šalies ministras pirmininkas Laimdotas Straujumas. Posėdyje buvo pritarta, kad Latvija paduotų bendrą paraišką su kaimyninėmis valstybėmis, o vyriausybės vadovas pažadėjo, jog skirs Europos pirmenybių organizavimui reikalingus 1,2 mln. eurų.

Latvijos rinktinės sudėtis:

Janis Strėlniekas (24 metų, 191 cm, praėjusį sezoną žaidė Kijevo „Budivelnyk“, Ukraina), Janis Blūmas (32, 190, „Astana“, Kazachstanas), Dairis Bertanis (24, 193, „Bilbao“, Ispanija), Aigaras Škėle (21, 192, Jūrmalos „Fenikss“), Ingus Jakovičius (21, 190, Rygos VEF), Kristapas Janičenokas (31, 196, Rygos VEF), Janis Timma (22, 201, „Ventspils“), Marekas Mejeris (22, 207, Burgoso „Ford“, Ispanija), Rolandas Šmitas (19, 207, „Fuenlabrada“, Ispanija), Rolandas Freimanis (26, 208, Južno „Chimik“, Ukraina), Kasparas Bėrzinis (28, 213, Santjago „Rio Natura“, Ispanija), Andrejus Gražulis (21, 200, „Valmiera“), Martinis Meieris (23, 208, Vaisenfelso „Mitteldeutscher“, Vokietija), Ronaldas Zakis (27, 207, „Ventspils“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.