EUROLYGA 2023

Tapti nuostabiu įžaidėju Š. Vasiliauskui trukdo vienas trūkumas

Šarūnas Vasiliauskas šiais metais trečią kartą per karjerą pateko į preliminarų Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą, tačiau tik šią vasarą atsidūrė taip arti nacionalinės komandos slenksčio.

Š.Vasiliauskas pirmą kartą treniruojasi su pagrindine Lietuvos komanda.<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Vasiliauskas pirmą kartą treniruojasi su pagrindine Lietuvos komanda.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Jul 26, 2014, 1:25 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:26 PM

Ko vertas 25-erių 188 cm ūgio įžaidėjas, Jono Kazlauskas galės išbandyti jau šiandien - pasaulio čempionatui besiruošianti rinktinė šeštadienio vakarą Šiauliuose žais pirmąsias draugiškas rungtynes su Latvijos rinktine.

Didžiausią dėmesį nacionalinės komandos treneriai turėtų skirti pagrindinio įžaidėjo Manto Kalniečio dublerio paieškoms.

Penktadienį rinktinės strategas nusprendė, kad M.Kalnietis pirmajame draugiškame rinktinės mače nežais, todėl Š.Vasiliauskui rungtynės su latviais taps debiutinėmis Lietuvos rinktinėje. Žygimantui Janavičiui diagnozavus delno lūžį, dėl antrojo įžaidėjo pozicijos Š.Vasiliauskas kovos su Adu Juškevičiumi.

Į stovyklą - trečiuoju bandymu

Pirmą kartą Lietuvos rinktinės trenerių radare Š.Vasiliauskas atsidūrė dar 2009 metais, kai Ramūnas Butautas įtraukė jį į išplėstinį kandidatų sąrašą, tačiau tąkart didelių vilčių žaisti Europos čempionate Lenkijoje gynėjas pernelyg nepuoselėjo.

Įvairaus amžiaus Lietuvos jaunimo ir studentų rinktinėms ne vieną vasarą atidavęs Š.Vasiliauskas laukė ketverius metus, kol vėl išvydo savo pavardę kandidatų į pagrindinę rinktinę sąraše.

Praėjusiais metais, prieš 2013-ųjų Europos krepšinio čempionatą, J.Kazlauskas įtraukė tuo metu Pasvalio „Pieno žvaigždėms" atstovavusį kaunietį į išplėstinį kandidatų sąrašą, tačiau pakvietimo į nacionalinės komandos stovyklą tąkart sulaukė studentų rinktinėje jį nukonkuravęs Vytenis Čižauskas, taip pat - A.Juškevičius.

Antrus metus iš eilės J.Kazlausko dėmesio sulaukęs Š.Vasiliauskas šį pavasarį vėl išvydo savo pavardę išplėstiniame sąraše, o liepos pradžioje pirmą kartą į Palangą vyko jau kaip nacionalinės komandos kandidatas.

Sezonas užsienyje užgrūdina

Praėjusį sezoną legionieriaus duonos paragavęs ir Sopoto „Trefl“ ekipai atstovavęs įžaidėjas šią vasarą poilsio turėjo nedaug - jau birželio viduryje jis skirstė perdavimus Dainiaus Adomaičio vadovaujamoje rezervinėje rinktinėje, o vos įsibėgėjus liepai skubėjo į pajūrį.

Kaunietis vienas pirmųjų atvyko į liepos 7-ąją Palangoje prasidėjusią rinktinės stovyklą. Akiniai nuo saulės, stilinga šukuosena ir drąsus žingsnis viešbučio link liudijo - Š.Vasiliauskas nė iš tolo nebeprimena laibo ir kuklaus krepšininko. Įžaidėjas atrodo sutvirtėjęs ir fiziškai, ir psichologiškai.

„Sezonai užsienyje labiau užgrūdina, nes esi toliau nuo namų. Jaučiu, kad pajudėjau į priekį", - sakė į rinktinę prasibrauti siekiantis kaunietis.

Lenkijos pirmenybėse įžaidėjas rinkdavo beveik po 8 taškus ir atlikdavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

„Šarūnas turėjo labai neblogą sezoną, galbūt atkrintamosiose varžybose jam trūko stabilumo. Dabar jis gavo progą pasirodyti ir viskas - jo rankose. Manau, jis turi neblogas galimybes kautis, muštis, parodyti, užimti vietą rinktinėje, - sakė lietuvį Sopote treniravęs Sopoto komandos treneris ir Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys Darius Maskoliūnas. - Negirdamas galiu pasakyti, kad jis visą sezoną labai atsakingai ir daug dirbo.“

Lygūs dubleriniai

M.Kalnietis jau turi favoritą į savo pagalbininkus, bet diplomatiškai atsisako įvardinti jo pavardę. Savo ruožtu, patys įžaidėjai nespėlioja, kuris turi daugiau galimybių, o kantriai dirba.

„Nieko čia per daug nenustebinsi. Reikia žaisti kaip moki, o trūkumų ir privalumų turi visi. Žiūrėsime, kam kaip seksis, kas tiks į trenerio schemas. Kol kas mes visi lygūs, labiau dubleriniai", - šyptelėjo Š.Vasiliauskas.

Nuo pat profesionalios karjeros pradžios už vikrumą ir sumanumą vertintas žaidėjas nelinkęs vertinti savo galimybių ir pranašumo prieš kitus savo pozicijos žaidėjus, jį pastarąjį sezoną treniravęs D.Maskoliūnas turi savų įžvalgų.

„Šaras turi labai gerą krepšinio suvokimą, gerą metimą tiek iš vidutinio nuotolio, tiek iš toli. Jei reikia, laiku atiduos perdavimą, - analizavo Lietuvos rinktinės trenerio asistentas. - Vienintelis jo trūkumas - svoris ir fizinė jėga. Jam labai sudėtinga žaisti gynyboje prie fiziškai stiprius varžovus. Bet šiuo metu, kiek jis gali būti sustiprėjęs, to užtenka“.

Š.Vasiliauskas yra vienas iš kelių rinktinės žaidėjų, kuris rinktinės trenerių štabe mato labai gerai pažįstamą veidą. Tačiau tai vietos rinktinės dvyliktuke anaiptol negarantuoja.

„Sprendimus priima pagrindinis treneris. Šarūnas pats turi įrodyti, ko yra vertas. Vien tai, kad jis buvo su manimi šį sezoną, jokių išlygų ar privilegijų nebus, - patikino praėjusiais metais į Lenkiją Š.Vasiliauską pasikvietęs D.Maskoliūnas. - Taip, aš žinau, ką jis gali, bet ar to užteks? Rinktinėje yra aukštesnio lygio žaidėjai, nei tie, su kuriais jam teko rungtyniauti pastarąjį sezoną. Pasaulio čempionate laukia krepšinio grietinėlė, o ar jis sugebės rungtyniauti, įsitikinsime rinktinės stovykloje ir kontrolinėse rungtynėse.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.