EUROLYGA 2023

Istorinė akimirka: Š. Marčiulionis priimtas į NBA Šlovės muziejų

Šarūnas Marčiulionis atsisakė stilingų ūsų, jo raumenys nebe tokie galingi, kaip anksčiau, tačiau jis tobulai pamena kiekvieną savo karjeros akimirką, vedusią prie dieviškųjų NBA Šlovės muziejaus vartų. Penktadienio naktį Lietuvos laikus krepšinio dievų metraštį per iškilmingą ceremoniją JAV papildė dar vieną lietuviška pavardė. Prie Arvydo Sabonio prisijungė šiemet 50-metį atšventęs Š.Marčiulionis.

Š.Marčiulionis pasakė kalbą.<br>AP nuotr.
Š.Marčiulionis pasakė kalbą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-09 09:31, atnaujinta 2018-02-11 11:09

Jis per septynerius elitinėje lygoje praleistus metus patyrė galybę iššūkių. Š.Marčiulionis NBA ant savo pečių nešė ne tik Europos vilčių svorį, bet ir lietuvių lūkesčius. Tvirti jo raumenys atlaikė.

Š.Marčiulionis įveikė kalbos barjerą ir nesunkiai prisitaikė prie amerikietiško krepšinio stiliaus, kai 1989 metais apsivilko „Golden State Warriors“ marškinėlius. Jis tapo vienu pirmųjų europiečių, pravėrusių NBA duris.

Tuometinis komandos draugas Chrisas Mullinas ir šiandieną puikiai pamena, kokį matė Š.Marčiulionį.

„Jis buvo visiškai kitoks. Bulius kinų parduotuvėlėje. Agresyvus, stiprus ir dinamiškas atakuojantis gynėjas“, - mercurynews.com sakė Ch.Mullinas.

Per ceremoniją Masačiusetso valstijoje Springfilde jis pristatė Š.Marčiulionį.

„Man jis buvo tikras šviesulys, atskleidęs, kad europiečiai gali ateiti ir imtis pagrindinio vaidmens laiminčiose komandoje. Vieną sezoną (1991-1992-aisiais) jis vidutiniškai rinko po aštuoniolika taškų, nors pradėdavo žaisti ant suolo. Mes matėme vyrukų, kurie ateidavo ir mėgindavo, tačiau atsisveikindavo. Niekas rimtai neįsiminė iki Šarūno. Jis sakė: „Aš neketinu eiti ir mėginti žaisti NBA. Aš ketinu ten turėti karjerą“, - prisiminimais dalinosi Ch.Mullinas.

Š.Marčiulionis NBA sužaidė 263 mačus. Jis žaidė „Golden State Warriors“, „Seattle SuperSonics“, „Sacramento Kings“, „Denver Nuggets“ komandose. Š.Marčiulionis vidutiniškai žaisdavo po 23 minutes ir pelnydavo po 12,8 taško.

„Buvo labai sunku, - savo pirmąjį sezoną atsiminė Š.Marčiulions. - Nesupratau nei kalbos, nei žaidimo.“

Š.Marčiulinios ir pernai buvo pretendentu papildyti „Šlovės muziejų“, tačiau tada jis nepateko tarp dvylikos finalininkų. Bet atėjo laikas ir jam prisijungti prie 2011-aisiais ceremonijoje dalyvavusio A.Sabonio.

„Tai viso mano darbo krepšiniui įvertinimas. Didžiuojuosi tuo“, - sakė Š.Marčiulionis.

Š.Marčiulionis ir karjeros metais, ir pakabinus sportinius batelius ant vinies buvo aktyvus už krepšinio aikštės ribų. Be jo buvo sunkiai įsivaizduojami pirmieji nepriklausomos Lietuvos krepšinio rinktinės žingsniai - buriant rinktinę, skinant pergales, ieškant rėmėjų. Jis taip pat svariai prisidėjo prie Lietuvos krepšinio vystymosi, tapęs vienu iš iniciatorių kuriant Lietuvos krepšinio lygą (LKL), NEBL čempionatą.

Lietuvis tapti NBA Šlovės muziejaus nariu tapo kartu su buvusiomis NBA žvaigždėmis Alonzo Mourningu ir Mitchu Richmondu, treneriais Gary Williamsu, Nolanu Richardsonu ir Bobu Leonardu.

Į garbingą muziejų taip pat pateko buvęs NBA komisaras Davidas Sternas, buvęs „Knicks" žaidėjas Natas Cliftonas ir Guy'us Rodgersas. Vietos Šlovės muziejuje sulaukė ir garsioji Imakulatos universiteto moterų komanda.

Žygis šlovės link

 Š. Marčiulionis į „Warriors“ akiratį pateko per 1987 metų Europos pirmenybes, kuriose lietuvis buvo viena ryškiausių žvaigždžių.

„Warriors“ pakvietė Š. Marčiulionį 1987 metų naujokų biržoje, bet lyga panaikino šaukimą, nes likus 8 dienoms iki biržos krepšininkui sukako 23 metai, o rinktis tokio amžiaus žaidėjų NBA klubai neturėjo teisės.

 Įsigyti Š.Marčiulionį tikėjosi ir „Atlanta Hawks“, nes klubo savininkas Tedas Turneris buvo daugelio SSRS aukštų politikos veikėjų draugas ir rėmėjas, todėl tikėjosi, kad sovietų valdžia nukreips Š.Marčiulionį į Atlantą. Š.Marčiulionis pasirinko „Warriors“ ir 1989 m. birželį pasirašė sutartį.

 Vėliau lietuvis rungtyniavo NBA klubuose „Seattle Supersonics“, „Sacramento Kings“ ir „Denver Nuggets“. Nepriklausomos Lietuvos rinktinė neturėjo pinigų kautis dėl teisės dalyvauti 1992 m. olimpiadoje, bet NBA rungtyniavusio Š. Marčiulionio ryšiai JAV padėjo surinkti dalį reikiamų lėšų.

 JAV roko grupės „Grateful Dead“ koncertuose buvo prekiaujama Lietuvos marškinėliais, juos dėvėjo ir NBA žvaigždės, aktoriai ir dainininkai.

 Lietuva ne tik įveikė atranką į olimpiadą, bet ir iškovojo bronzos medalį kovojant dėl 3-iosios vietos nugalėjusi Nepriklausomų valstybių sandraugą 82:78. Š. Marčiulionis pelnė 29 taškus.

Š.Marčiulionio profesionali karjera:

1981-1989 Vilniaus „Statyba“

1989-1994 „Golden State Warriors”

1994-1995 „Seattle SuperSonics”

1995-1996 „Sacramento Kings”

1996-1997 „Denver Nuggets”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.